Kolonel Bampfield
Reflexions du Colonel Bampfield, Sur les Commentaires de Mr. Vercken. Touchant l’Attaque des François sur les Escluses d’Ameyden le 27. Novembre 1672. Avec la Relation du dit Colonel Bampfield
In het Nieuwsblad van de Historische Vereniging 2010-1 wordt gesproken over de krijgsverrichtingen van het regiment Bampfield. Deze eenheid droeg de naam van kolonel Bampfield, een Engelsman in Staatse dienst, die eind november 1672 niet was opgewassen tegen het numerieke overwicht van de Fransen en de wijk moet nemen. Het militaire treffen had voor de kolonel een dramatische nasleep, omdat zijn directe superieuren van oordeel waren dat hij ondermaats had gepresteerd. Dit leidde ertoe dat de regimentscommandant voor een krijgsraad moest verschijnen. Hoewel dit college tot de conclusie kwam dat kolonel Bampfield niet in gebreke kon worden gesteld, betekende de Slag bij Sluis het einde van diens militaire carrière. Een curieuze rol in deze kwestie speelde een vele artikelen tellend, in het Frans gesteld geschrift van luitenant-kolonel (overste) Vercken, de plaatsvervanger van kolonel Bampfield, waarin betrokkene van incompetentie werd beticht. Om de aanval te pareren publiceerde de kolonel, eveneens in het Frans, een uitvoerig verweerschrift, getiteld “Reflexions du Colonel Bampfield, Sur les Commentaires de Mr. Vercken. Touchant l’Attaque des François sur les Escluses d’Ameyden le 27. Novembre 1672. Avec la Relation du dit Colonel Bampfield”. In de Universiteitsbibliotheek van Utrecht bevindt zich een Nederlandstalige uitgave van dit document.
In het Nieuwsblad 2010-1 jrg 21 is op bladzijde 37 vermeld dat wegens de omvang van dit document plaatsing in het Nieuwsblad niet mogelijk is. Op deze pagina van de website wordt hierna het bedoelde artikel in z’n geheel weergegeven.
Het verweerschrift van kolonel Bampfield
Op 27 november van het rampjaar 1672 vond de ‘Slag bij Sluis’ plaats. Franse troepen kwamen uit het oosten over de Lekdijk en vielen de staatse troepen onverwacht in de nacht aan. Het land was onder water gezet en troepenbewegingen konden alleen over de dijk plaatsvinden. De Staatse troepen waren slecht bevoorraad en verzorgd en daarom ook niet gemotiveerd om te vechten. Vier overlopers wezen hun die nacht de weg en lieten de zwakke plekken in de verdediging zien. Het was niet moeilijk voor de Fransen om door de versperring heen te breken en op Ameide aan te trekken. Het stadje werd geplunderd en gedeeltelijk verbrand.
Van verschillende kanten werd de bevelhebber van de versterking bij Sluis, de Engelsman kolonel Joseph Bampfield, verantwoordelijk gehouden voor de ramp, onder andere door zijn luitenant-kolonel Vercken die hem de schuld gaf van de nederlaag. Bampfields zaak werd onderzocht en hij werd vrijgesproken. Prins Willem III ontsloeg hem niettemin. Bampfield liet het er niet bij zitten en schreef zijn verweerschrift. In het Frans. De Nederlandse vertaling is hieronder weergegeven en waar nodig van verklarende kanttekeningen en noten voorzien.
Onderstaand kun je het verweerschrift van Bampfield downloaden en lezen, voorzien van de nodige kanttekeningen en noten.
verweerschrift van kolonel Bampfield
Hierna de originele tekst van het verweerschrift in het Frans en in het Nederlands
Reflexions_du_colonel_Bampfield_sur_les
Aenmerckingen_van_den_colonel_Bampfield