Door de Numismatische Kring Rotterdam is in een artikel aandacht geschonken aan de zilveren munt, geslagen in 1749 ter gelegenheid van het zilveren huwelijk van Arnout Leers en Christina Uylenberg. Het betreffende artikel kun je hierna lezen.
Jaar: 1749
Thema: Zilveren huwelijk van Arnout Leers en Christina Uylenberg
Voorzijde: De wapenschilden van Leers en Uylenberg die beschenen worden door een alziend oog, de wapenschilden verbonden aan een stam omgeven door oranje en mirtentakken, geflankeerd door engelen, links een engel met een huwelijkstoorts en een slangenrond die hij boven het mannelijk wapen houdt, en rechts een engel die het vrouwelijk wapen steunt met een bazuin in de linkerhand.
Omschrift: GEVIERT DEN – 3 OCTOBER 1749. In de afsnede respectievelijk onder het mannelijk en vrouwelijk wapenschild 51 .AET. 42 zijnde de leeftijden van de echtelieden.
Keerzijde: Beschenen door een hemels licht komen twee handen samen uit de wolken en bazuinen verbonden door een lauwerkrans met perkament waarop: JUBI / LATE / XXV en binnen een ornamentale omlijsting het vers: TOEN LEERS EN UYLENBERG / BEKRANST MET HEILLAURIEREN / HUN ZILVREN FEEST, GODS GUNST / TER EERE, MOGTEN VIEREN, / BESCHONKEN ZIJ HUN KROOST / EN VRINDEN MET DIT STUK / TOT EEN GEDACHTENIS / VAN ZULK EEN ECHT GELUK
Ontwerper:-
Diameter: 64 mm / 86.91 gram.
Metaal: Zilver
Techniek: Slagpenning
Fabrikant: –
Referentie: Bemolt van Loghum Slaterus 1046; KPK 2910; DPR.lll6
Collectie: Munthandel Verschoor – Strijen – www.verschoor.com
Bijzonderheden: Arnout Leers (1698-1766) was de zoon van Reinier Leers en Cornelia Brandt. Arnout Leers was in 1737 en 1738 schepen van de stad Rotterdam. Ook zijn vader en zijn zoon waren schepen van de stad Rotterdam. Van 1738 tot 1748 was hij kapitein bij de Rotterdamse Schutterij. Arnout Leers was directeur van de Levantsche handel en koopman in wollen-en hoedenmakerstoffen. Daarnaast importeerde hij op grote schaal merinoswol uit Spanje, die hij in zijn eigen wolwasserij aan het Schie liet wassen. Ook was hij een twintigtal jaren directeur van de Maatschappij van Assurantie, Disconteering en Beleeningen te Rotterdam. Op 3 oktober 1724 trouwde de toen zesentwintigjarige Arnout Leers met de zestienjarige Christina Uijlenbergh. Zij was een dochter van Jacobus Uijlenbergh en Jacomina van Eijk en een nicht van Arnout van den Bergh en Margaretha van Eijk. Christina en Arnout kregen drie kinderen: Cornelia (1725), Arnout (1731) en Jacoba. De laatste overleed ongehuwd omstreeks 1750. In september 1745 werd Arnout Leers Heer van Ameide en Herlaer en zijn zuster Vrouwe van Tienhoven. Tijdens het 25-jarig huwelijksfeest van Arnout Leers en Christina Uijlenbergh dat op 3 oktober 1749 op slot Herlaar werd gevierd, declameerden neef Frans de Haes alsmede een beroemde achternicht van het zilveren paar, de dichteres Lucretia Wilhelmina van Merken een gedicht.
Literatuur: Abstract van De verkoop van de schilderijenverzameling van Arnout Leers, heer van Ameide, schepen van de stad Rotterdam en directeur van de Levantsche handel, op 19 mei 1767 in de herberg de Keizerskroon in de Kalverstraat in Amsterdam, H.J. Beckmann scriptie 2008.