Nieuwsblad 2020-2
Het Nieuwsblad 2020-2 omvat 52 bladzijden. De hoofdonderwerpen in dit nummer gaan over de bekeringsgeschiedenis van Willem Verheij, een kostschoolhoudster, de veren aan de Lek en de kleuren van de wapensteen op het Stadhuis.
Afbeelding voorblad. De wapensteen op het Stadhuis van Ameide voorzien van nieuwe kleuren (foto: Carl Weeda).
Lid worden
Alle leden van de vereniging ontvangen dit Nieuwsblad. Wil je dit Nieuwsblad graag ontvangen, schrijf je dan in als lid van de Historische Vereniging via dit aanmeldformulier. Je ontvangt dan voortaan de Nieuwsbladen die één keer per kwartaal uitkomen.
Bestellen
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad bestellen voor een bedrag van € 4,50. Eventuele verzendkosten worden in rekening gebracht.
Downloaden
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad hier downloaden in drie delen:
In de hierna volgende inhoudsopgave lees je wat dit Nieuwsblad heeft te bieden.
- Van de hoofdredacteur
- Verenigingsnieuws
- Open Monumentendag 2020
- Een ongewone 4 mei herdenking 2020
- Vooraankondiging lezing 19 november 2020
- Reacties van lezers en aanvullingen
- Boekbesprekingen
- Vergeetwoorden
- De bekeringsgeschiedenis van Willem Verheij (1818-1890)
- Mejuffrouw C.D. Bresser: Kostschoolhoudster in Ameide?
- Heen en weer, heen en weer De geschiedenis van veren aan de Lek
- Voetveer “De Overkant” bestaat 25 jaar (1995-2020)
- De wapensteen op het Stadhuis van Ameide van nieuwe kleuren voorzien
Om je een indruk te geven wat er aan interessante artikelen in dit Nieuwsblad staan, volgt hierna het voorwoord van de hoofdredacteur:
Beste leden en meelezers van het Nieuwsblad,
Voor u ligt het tweede nummer van het jaar 2020 van het Nieuwsblad. Dit zomernummer is tot stand gekomen in een bijzondere periode. Een periode waarin allerlei activiteiten afgelast moesten worden vanwege de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het Corona-virus in te dammen. Zo gingen de stille tocht vanaf de Dam naar het monument aan de Broekseweg en de jaarlijkse dodenherdenking op de avond van 4 mei niet door. Wel was er die middag een korte herdenking bij het monument. Meer hierover kunt u lezen in dit Nieuwsblad.
In deze moeilijke periode wil ik beginnen met een positief bericht. Een wens van mij is in vervulling gegaan zoals te zien is op de voorpagina van deze uitgave. In het Nieuwsblad van december 2018 schreef ik een artikel over de wapensteen op de voorgevel van het Stadhuis op de Dam. “Kloppen de kleuren?”, was toen mijn vraag. Het bleek dat er nogal wat mis was en ik sprak de wens uit dat de gemeente Vijfheerenlanden, de nieuwe eigenaar, zou meewerken om de juiste kleuren aan te brengen. Gelukkig was de gemeente hiertoe bereid en kort geleden heeft Arie Weeda met veel vakmanschap deze klus geklaard. Het resultaat is oogstrelend. De voorpagina en het artikel achter in dit blad geven al een eerste indruk, maar om het echt te ervaren moet u op een zonnige dag naar de Dam om het resultaat te bekijken. De wapensteen schittert u dan tegemoet en ook de wapens van Ameide op het bordes zijn van de gemeentekleuren voorzien.
In dit Nieuwsblad natuurlijk ook weer het Verenigingsnieuws met daarin een bericht van de interim-voorzitter, Jory Verwolf. In september staan nog de Open Monumentendag en de excursie naar Willemstad (N.Br.) op het activiteitenprogramma. Beide natuurlijk nog onder voorbehoud. Verder ontving de redactie ook weer enkele reacties van lezers n.a.v. artikelen in vorige nummers. Ook wordt aandacht gevraagd voor een drietal recent verschenen boeken. In dit nummer staat nu echt de eerste aflevering van de eerder vergeten rubriek “Vergeetwoorden”. Dick Roodhorst hoopt op talrijke nieuwe inzendingen van de lezers. Ons lid Sam Janse schreef een drieluik over de 19de-eeuwse Ameidenaar Willem Verheij. In dit blad vindt u het eerste deel, dat gaat over zijn bekeringsgeschiedenis met als titel “Van de kroeg naar de schuur”. De volgende delen zullen in september en december 2020 gepubliceerd worden. Op 19 november 2020 zal Sam Janse in het Stadhuis op de Dam een lezing verzorgen over deze Willem Verheij.
Naar aanleiding van een krantenadvertentie uit 1829, die mij door Ben Remie werd toegestuurd, heb ik onderzoek gedaan naar het leven van mej. Catharina Diederica Bresser. Zij zou in dat jaar in Ameide een kostschool voor ‘jonge Juffrouwen’ hebben gehad. Over haar verblijf in Ameide heb ik verder niets kunnen vinden, maar haar korte leven was interessant genoeg om er een artikel over te schrijven.
Hans van den Heuvel schreef onder de titel “Heen en weer, heen en weer” over de geschiedenis van veren aan de Lek in de omgeving van Ameide en Tienhoven. Deze veren waren eeuwenlang van groot belang voor de onderlinge contacten tussen beide zijden van de Lek. Door deze veerverbindingen zijn ook meerdere familieverbintenissen ontstaan. In 1966 werd het Tienhovensche Veer uit de vaart genomen. Jaren later voelde men de behoefte om opnieuw een veerdienst in te stellen tussen Ameide en Lopik (Jaarsveld). Dit resulteerde in 1995 in een voet- en fietsveer dat geëxploiteerd wordt door de Stichting ‘De Overkant’. Dit jaar bestaat deze dienst 25 jaar. De feestelijke viering van dit jubileum had moeten plaatsvinden bij de opening van het nieuwe vaarseizoen. Helaas heeft ook hier het Corona-virus roet in het eten gegooid. De pont mocht niet varen en alle feestelijkheden werden afgelast. Een artikel beschrijft enkele aspecten van het tot-stand-komen van het voetveer en de activiteiten in het 25 jarig bestaan.
Zoals gezegd gaat het laatste artikel over de vernieuwde kleuren van de wapensteen op het Stadhuis. Door de Corona-maatregelen moest een feestelijke onthulling tot nu toe achterwege blijven. Ik hoop dat de Open Monumentendag op 12 september a.s. een mogelijkheid zal bieden om hier extra aandacht aan te besteden. De onderstaande foto uit 1908 geeft al aan dat men ruim 100 jaar geleden ook al voor een feestelijke gebeurtenis bijeenkwam op de Dam. Al krijg ik de indruk dat er meer belangstelling was voor de fotograaf dan voor het Stadhuis.
Ik wens u allen weer veel leesplezier en ik ben benieuwd naar uw reacties.
Met vriendelijke groeten,
Bram Provoost