Nieuwsblad 2020-3
Het Nieuwsblad 2020-3 omvat 52 bladzijden. De hoofdonderwerpen in dit nummer gaan over wanordelijkheden in de 18e eeuw, de watersnood van 1820, de bekeringsgeschiedenis van Willem Verheij, Prinsjesdag 1934 en plannen voor Ameide en Tienhoven uit 1965. Voor de leden van de vereniging zijn in dit Nieuwsblad de documenten opgenomen voor de “Vervangende Algemene Ledenvergadering 2020“, omdat de op 21 april 2020 geplande Ledenvergadering wegens de corona-cirsis niet door kon gaan.
Afbeelding voorblad. School met de Bijbel “De Kandelaar” maakt plaats voor woningbouw. Het gebouw, waar veel Ameidenaren goede herinneringen aan hebben, werd recent afgebroken. De school is nu geïntegreerd in Brede school Ameide en is gevestigd aan de Liesveldweg.
Lid worden
Alle leden van de vereniging ontvangen dit Nieuwsblad. Wil je dit Nieuwsblad graag ontvangen, schrijf je dan in als lid van de Historische Vereniging via dit aanmeldformulier. Je ontvangt dan voortaan de Nieuwsbladen die één keer per kwartaal uitkomen.
Bestellen
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad bestellen voor een bedrag van € 4,50. Eventuele verzendkosten worden in rekening gebracht.
In de hierna volgende inhoudsopgave lees je wat dit Nieuwsblad heeft te bieden.
- Verenigingsnieuws
- Van de voorzitter
- Vervangende Algemene Ledenvergadering 2020
- Toegankelijkheid Archieven
- Boekpresentatie op het Stadhuis
- Reacties van lezers
- Wanordelijkheden in het 18e eeuwse Termeij
- De Watersnood van 1820 (deel 1): Het Rivierengebied onder water
- Van Schuur naar kerk. Willem Verheij (1818-1890) als voorman van de rechtzinnig-hervormden in Ameide en Tienhoven
- Prinsjesdag 1934
- Zomertijd Wintertijd
- Een stukje geschiedenis van de School met de Bijbel aan de Meidoornlaan
- Plannen voor de ontwikkeling van Ameide en Tienhoven uit 1965
- Het Rijk, provincies en gemeenten
Om je een indruk te geven wat er aan interessante artikelen in dit Nieuwsblad staan, volgt hierna het voorwoord van de hoofdredacteur:
Beste leden en meelezers van het Nieuwsblad,
Aan het begin van de uitzonderlijke hittegolf van augustus 2020 was ik op bezoek bij Joke Beckmann-den Hartog. We dronken een glas wijn ter nagedachtenis aan Herman Beckmann, die op 7 augustus 2015 is overleden, vijf jaar geleden. Herman was mijn voorganger als hoofdredacteur van het Nieuwsblad van de HVAT. Joke en ik haalden herinneringen op en ik realiseerde me dat het huidige nummer de 20ste editie is die ik als zijn opvolger heb gemaakt. Twintig bladen betekent meer dan duizend bladzijden leesplezier (naar ik hoop) voor de leden en belangstellenden van de HVAT.
Ook het derde nummer van het jaar 2020 is tot stand gekomen in een bijzondere periode, waarin nog steeds allerlei overheidsmaatregelen van kracht zijn om de verspreiding van het Corona-virus in te dammen. Een mogelijk voordeel is, dat ik van meerdere personen bijdragen heb mogen ontvangen. In dit nummer staan bijdragen van (in alfabetische volgorde) Ad Breure, Cees Broekman, Henk en Corine van Delsen, Gert Groenendijk, Hans van den Heuvel, Sam Janse, Dick Roodhorst, Teus Stahlie en Jory Verwolf. Ik wil alle schrijvers hartelijk bedanken, het maakt mijn werk om ieder kwartaal weer een Nieuwsblad te produceren een stuk eenvoudiger. Vanzelfsprekend heb ik zelf ook nog iets bijgedragen. Door het voortreffelijke werk, ondanks de hitte, van onze ‘opmaker’ Cees van der Grijn Jacobuszoon is er weer een prachtig Nieuwsblad van de persen gerold en bezorgd bij de HVAT-leden.
In dit Nieuwsblad is er ruim aandacht voor het Verenigingsnieuws.
Omdat de Algemene Ledenvergadering van 21 april 2020 moest worden afgelast zijn de stukken van deze vergadering integraal opgenomen in dit nummer. U kunt kennis nemen van het wel en wee van de vereniging in het afgelopen jaar. Ook de financiële situatie wordt inzichtelijk gemaakt via de jaarrekening 2019 en de begrotingen 2020 en 2021. Tenslotte wordt een drietal nieuwe (kandidaat)-bestuursleden aan u voorgesteld.
Ook nu ontving de redactie weer enkele reacties van lezers n.a.v. artikelen in vorige nummers en plaatsen we de tweede aflevering van de rubriek “Vergeetwoorden”. Dick Roodhorst hoopt op talrijke nieuwe inzendingen van de lezers. Teus Stahlie laat in zijn artikel ‘Wanordelijkheden in het 18de eeuwse Termeij’ zien dat baldadigheid, ordeverstoringen en ongeregeldheden van alle tijden zijn. Bram Provoost schreef over ‘De Watersnood van 1820’. In de Alblasserwaard was dit de laatste watersnood voor de ‘Ramp van 1953”. Het hele rivierengebied van Nijmegen tot Dordrecht stond onder water. In dit eerste deel wordt deze watersnood beschreven. In een volgend deel, in december, wordt ingegaan op de hulpverlening in het overstroomde gebied (o.a. vanuit Ameide) en de gevolgen voor de infrastructuur van Ameide, zoals het dempen van de haven aan de Voorstraat.
In dit blad vindt u het tweede deel van het door Sam Janse geschreven drieluik over de 19de-eeuwse Ameidenaar Willem Verheij. Het kreeg als titel “Van de schuur naar de kerk” en beschrijft de rol van Verheij als voorman van de rechtzinnig hervormden in Ameide en Tienhoven. Het derde deel zal in december 2020 gepubliceerd worden. Op 19 november 2020 zal Sam Janse een lezing verzorgen over deze Willem Verheij. De locatie zal later bekend worden gemaakt.
Prinsjesdag, de derde dinsdag in september, zal dit jaar een sober karakter hebben. Om de sfeer van die dag toch mee te maken staat in dit Nieuwsblad een verhaal van de hand van Henk van Delsen. In 1934 schreef hij in zijn dagboek over zijn fietstocht naar en zijn belevenissen in Den Haag tijdens Prinsjesdag. Een mooi vooroorlogs tijdsdocument.
Ons erelid Cees Broekman, schreef over de perikelen rond Zomertijd en Wintertijd. Ondanks alle discussies gaan we eind oktober de klokken weer verzetten. Waarom dat zo is wordt uitgelegd in dit artikel.
Afgelopen maanden werd er stevig gesloopt aan de Meidoornlaan (zie ook de voorpagina van dit blad). Dit inspireerde Ad Breure om herinneringen op te halen in de vorm van “Een stukje geschiedenis van de School met de Bijbel aan de Meidoornlaan”.
Onze erevoorzitter, Hans van den Heuvel, is inmiddels verhuisd van Vianen naar Zoetermeer. Tijdens het inpakken voor deze verhuizing kwam hij allerlei oude dozen tegen, die stof opleverden voor een aantal overdenkingen. In dit nummer staat een artikel over de ‘Plannen voor de ontwikkeling van Ameide en Tienhoven uit 1965’ en een beschouwing over ‘Het Rijk, provincies en gemeenten’.
Al met al leverde dit weer een zeer gevarieerd Nieuwsblad op. Ik wens u allen weer veel leesplezier en ben benieuwd naar uw reacties.
Met vriendelijke groeten,
Bram Provoost