Nieuwsblad 2020-4
Het Nieuwsblad 2020-4 omvat 52 bladzijden. De onderwerpen in dit nummer zijn zeer gevarieerd. Zoals “De Schuur”, watersnood van 1820, de winter van 1940, het geslacht Spek, een poesiealbum uit 1924 en het wapen van de Alblasserwaard.
Afbeelding voorblad. Het Wapen van de Alblasserwaard op de gevel van Voorstraat 5 na restauratie. (Foto: Carl Weeda).
Lid worden
Alle leden van de vereniging ontvangen dit Nieuwsblad. Wil je dit Nieuwsblad graag ontvangen, schrijf je dan in als lid van de Historische Vereniging via dit aanmeldformulier. Je ontvangt dan voortaan de Nieuwsbladen die één keer per kwartaal uitkomen.
Bestellen
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad bestellen voor een bedrag van € 4,50. Eventuele verzendkosten worden in rekening gebracht.
In de hierna volgende inhoudsopgave lees je wat dit Nieuwsblad heeft te bieden.
- Van de hoofdredacteur
- Verenigingsnieuws
- Van de voorzitter
- Algemene Ledenvergadering 2020
- “Nederland uit de lucht geschoten” (boekbespreking)
- Reacties van leden
- Vergeetwoorden
- Watersnood van 1820 (deel 2): Ameide biedt hulp en latere gevolgen
- De schuur, de kerk en de polder
- Oud en Nieuw en winterse taferelen begin 1940
- Een blik op verleden en heden van Ameide en Tienhoven anno 1964
- Het geslacht Spek
- Afscheidsinterview met bestuurslid Annie Terlouw
- Een Poesiealbum uit 1924
- Het Wapen van de Alblasserwaard op de gevel van Voorstraat 5
Om je een indruk te geven wat er aan interessante artikelen in dit Nieuwsblad staan, volgt hierna het voorwoord van de hoofdredacteur:
Beste leden en meelezers van het Nieuwsblad,
Nu het jaar 2020 ten einde loopt, ontvangt u het vierde nummer van de 31ste jaargang van het Nieuwsblad van de HVAT. Het jaar 2020 is gekenmerkt door ingrijpende gebeurtenissen. Maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus in te dammen zijn nog steeds van kracht. Desondanks is het gelukt om een compleet Nieuwsblad te produceren.
Interim voorzitter, Jory Verwolf, opent met het Verenigingsnieuws. Drie bestuursleden namen afscheid en drie nieuwe werden verwelkomd in het bestuur. Jetty Stasse werd voor haar buitengewone verdiensten en trouw aan de vereniging benoemd tot erelid. Van deze plaats wil ik haar nog eens extra bedanken voor haar jarenlange inzet voor de verspreiding van het Nieuwsblad onder de leden. Voor de huidige verzending per post, was de woning van Jetty het distributiecentrum van het Nieuwsblad. Iedere drie maanden werd de woonkamer gevuld met honderden Nieuwsbladen, die ze in stapeltjes verdeelde en voorzien van een adreslijst doorgaf aan de tientallen ‘vrijwillige’ rondbrengers.
Een bijzondere boek, “Nederland uit de lucht geschoten”, trok mijn aandacht. Het komt niet vaak voor dat Ameide prominent op de omslag van een boek wordt afgebeeld. De rubriek Vergeetwoorden” van Dick Roodhorst lijkt aan te slaan. Van een tweetal lezers ontving hij een mooie serie woorden en hij hoopt op nieuwe inzendingen van onze lezers.
Het tweede deel over ‘De Watersnood van 1820’ gaat over de hulp die door en vanuit Ameide aan de overstroomde Alblasserwaard werd gegeven. Daarnaast is er aandacht voor de gevolgen van deze watersnood voor de infrastructuur van Ameide. Zo werd besloten om de haven aan de Voorstraat te dempen en af te sluiten met een ‘Nieuwe Dijk’.
Sam Janse voltooide zijn drieluik over de 19de-eeuwse Ameidenaar Willem Verheij. Het kreeg als titel: “De schuur, de kerk en de polder”. In dit artikel plaats hij de kerkelijke veranderingen in Ameide en Tienhoven in landelijk verband.
Omdat we de laatste jaren verstoken zijn gebleven van ‘echte winters’ heb ik aan Corine van Delsen gevraagd of ik een winters verhaal mocht overnemen uit de dagboeken van haar vader, Henk van Delsen. Zij gaf mij hiervoor toestemming en ik koos voor de winter van januari 1940. Hij is dan gemobiliseerd in het Brabantse Breugel, maar komt af en toe met verlof naar Ameide, waar hij geniet van schaatsen met vrienden en vriendinnen op de Zederik en het drinken van punch in de tent van Isaac Lakerveld.
Na zijn verhuizing is Hans van den Heuvel actief met het uitpakken van ‘oude dozen’ en het schrijven over zaken die hij aantrof. Dit keer schrijft hij over “Een blik op verleden en heden van Ameide en Tienhoven anno 1964”. Daarnaast schreef hij een artikel over het (Tienhovense) geslacht Spek.
Jan Monsuur, een nieuwe inwoner van Ameide, stuurde een artikeltje met de wonderlijke titel “Was er haar op de dijk?”. Hij vertelt over jeugdherinneringen, die in Ameide weer bij hem boven kwamen.
Dick Roodhorst had een gesprek met Annie Terlouw, die 14 jaar bestuurslid van de HVAT is geweest. Zij was vooral betrokken bij de tentoonstellingen die regelmatig in de Sionkerk werden georganiseerd.
Misschien voor velen wat curieus is de “Poesie” van Gerrigje Schotman uit 1924. Gerrigje is al in 1930 overleden, slechts 16 jaar oud. Bijzonder dat 90 jaar later dit boekje met versjes van familie, vriendinnen en een enkele vriend weer tevoorschijn gekomen is.
We sluiten af met een beschrijving van het Wapen van de Alblasserwaard. Dit wapen op de gevel van Voorstraat 5 is recent opnieuw van bladgoud voorzien en geschilderd, waardoor het weer in volle glorie van verre zichtbaar is (zie voorpagina van dit blad).
Achterop verrast Cees van de Grijn ons nog met enkele winterse plaatjes uit het Zouwegebied. Ook deze taferelen zij al haast historisch te noemen.
Al met al leverde dit weer een zeer gevarieerd Nieuwsblad op. Ik wens u allen weer veel leesplezier en ben benieuwd naar uw reacties.
Met vriendelijke groeten,
Bram Provoost