Nieuwsblad 2023-2
Het Nieuwsblad 2023-2 omvat 52 bladzijden. De onderwerpen in dit nummer zijn zeer gevarieerd. Zoals een artikel over de feestweek in 1973, een interview met de oud-voorzitter van de Oranjevereniging, het Korps Mariniers en de geschiedenis van de militaire muziek en de marinierskapel, deel 3 over Het Huis Herlaar, wapenspreuken van Nederlandse geslachten, een verslag van de Dodenherdenking op 4 mei 2023 in Ameide en de vaste rubriek “in Ameide staat een huis”.
Afbeelding voorblad
Oranjefeest 1968: op de foto, gemaakt tijdens de allegorische optocht, zien we de toenmalige huisarts dokter Eenink en de niet minder bekende Jan van Straten uit Tienhoven, twee mensen die door veel ouderen onder ons zeker herkend zullen worden.
Lid worden
Alle leden van de vereniging ontvangen dit Nieuwsblad. Wil je dit Nieuwsblad graag ontvangen, schrijf je dan in als lid van de Historische Vereniging via dit aanmeldformulier. Je ontvangt dan voortaan de Nieuwsbladen die één keer per kwartaal uitkomen.
Bestellen
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad bestellen voor een bedrag van € 5,00. Eventuele verzendkosten worden in rekening gebracht.
In de hierna volgende inhoudsopgave lees je wat dit Nieuwsblad heeft te bieden.
- Van de hoofdredactie
- Van de voorzitter
- Verenigingsnieuws
- Reacties van lezers
- Notulen Algemene Ledenvergadering 20 april 2023
- Dodenherdenking 4 mei 2023
- In Memoriam Aldert Marius den Oudsten
- Fotoboek als laat eerbetoon aan kunstschilder Petrus Antonius De Hoon
- Feestweek 1973
- Interview met Gerrit de Vroome, oud-voorzitter van de Oranjevereniging
- Het Korps Mariniers
- De geschiedenis van de militaire muziek en de Marinierskapel
- Het Huis Herlaar (deel 3)
- In Ameide staat een huis, Dam 10
- Wapenspreuken van Nederlandse geslachten
- Koninklijke Woudenberg Maastricht
Om je een indruk te geven wat er aan interessante artikelen in dit Nieuwsblad staan, volgt hierna het voorwoord van de hoofdredactie:
Beste leden en meelezers van het Nieuwsblad,
“Een nieuwe lente en een nieuw geluid” schreef Herman Gorter in zijn in 1889 geschreven gedicht “Mei”. Deze eerste versregel is misschien wel één van de allerberoemdste regels uit de Nederlandse literatuur en nog steeds voelt dat als heel actueel. Op het moment dat we dit schrijven hebben de vogels weer jongen, zijn de bomen aan het uitlopen, laat de zon zich weer regelmatig zien en de vakantie komt eraan, heerlijk!
- Op 20 april jl. heeft de jaarlijkse ledenvergadering plaatsgevonden. En, dat kon weer gewoon op onze vertrouwde plek in het stadhuis op de Dam. Het verslag van de ledenvergadering treft u elders in dit blad aan.
- Op 4 mei jl. heeft de dodenherdenking plaatsgevonden. De belangstelling hiervoor was opnieuw groot. Een impressie van deze plechtige bijeenkomst is opgenomen in dit nummer.
- Aansluitend op de dodenherdenking van o.a. de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog schrijft Sam Janse over een briefkaart uit 1944 die Jan van der Velden aan zijn nicht Mej. L. (Lijsje) Roodhorst schreef. Sam eindigt zijn bijdrage met de opmerking dat de briefkaart maar een simpel stukje papier is. Maar tegelijkertijd een getuigenis van de waanzin die oorlog heet. We zijn in 2023 nog steeds niet veel verder.
- De voorbereidingen voor de expositie tijdens de komende feestweek zijn in volle gang. Mede dankzij uw bijdragen belooft deze expositie met als thema “Oranjefeesten in Ameide en Tienhoven 1913 – 2018” iets heel moois te worden.
Wij ontvingen bericht van het overlijden van Al den Oudsten, mede-oprichter, oud-bestuurslid, oud-voorzitter en erelid van onze vereniging. In Memoriam vindt u in dit blad.
En verder in dit blad:
- Het is hartverwarmend hoeveel reacties er binnenkomen op het Nieuwsblad, dat betekent dat het blad goed gelezen wordt. Wel heel jammer dat er door een misverstand een verkeerde foto van het kasteel van kasteelheer Bert de Groot op de voorpagina van het vorige blad staat, excuus daarvoor.
- Als laat eerbetoon aan de in Ameide geboren kunstschilder Piet de Hoon verschijnt er zo mogelijk nog vóór de feestweek een boek met 48 kleurenfoto’s van werken van zijn hand. Erevoorzitter Hans van den Heuvel is de initiatiefnemer hiervan, bijgestaan door Cees van der Grijn (Jacobuszoon) en André Tukker. U kunt zich intekenen voor een exemplaar van dit boek, hierover kunt u verder lezen in dit blad.
- Met als titel Feestweek neemt Hans van den Heuvel ons, aan de hand van het programmaboekje van 1973, 50 jaar mee terug in de tijd. En hij doet dat met name door aandacht te besteden aan de adverteerders en het zichtbaar maken van de teloorgang van de toenmalige bedrijvigheid in ons dorp.
- En het is ook wel interessant om te lezen hoe het er vroeger allemaal aan toe ging tijdens de feestweken. Daarover een interview met Gerrit de Vroome, die, zoals hij dat zelf zegt, vier feestweken lang voorzitter van de Oranjevereniging is geweest.
- Het Korps Mariniers heeft in het verleden actief bijgedragen aan onze feestweken. Door de betrokkenheid van dit korps bij allerlei trainingen en opleidingen (bijv. aan Oekraïense militairen) en het actief meewerken aan een vredesmissie in Bosnië-Herzegovina gaat dat nu niet lukken. Wel alle reden om eens in de historie van dit korps te duiken, Hans van den Heuvel neemt u mee.
- De Marinierskapel van de Koninklijke Marine levert op twee data een bijdrage aan de muzikale omlijsting van de vijfjaarlijkse Oranjefeesten, die Oranjevereniging “Beatrix” organiseert in de periode van vrijdag 1 tot en met zaterdag 9 september van dit jaar. U leest niet alleen welke concerten zij geven en de tijdstippen waarop, maar ook over de historie van deze Marinierskapel.
- Jan Monsuur gaat verder in op de historie van het Huis Herlaar en zijn bewoners. Dit derde deel begint met het bekende kinderrijmpje “In Den Haag daar woont een graaf en zijn zoon heet Jantje”. Wat dat nou weer met Huis Herlaar te maken heeft?
- En natuurlijk mag onze vaste rubriek “In Ameide staat een huis” niet ontbreken. Deze keer staat het pand Dam 10 in de picture. Een pand met een rijke historie met bewoners als de familie Kruijt, Dr. Eenink en, hartstikke leuk, nu als bewoners Arno van Middelkoop en Sigrid Rog… mede-eindredacteur van ons Nieuwsblad.
- Voor ons en veel lezers zal één van de weinige wapenspreuken die wij kennen “Je Maintiendrai” (ik zal handhaven) zijn. Na lezing van het artikel “Wapenspreuken van Nederlandse geslachten” zal ons en u duidelijk zijn dat onze kennis daarover tot nu toe wel erg beperkt is geweest.
- Ja, Bram Provoost is dan wel verhuisd naar Maastricht, hij blijft gelukkig als scribent behouden voor ons Nieuwsblad. En zijn binding naar Ameide blijkt wel uit zijn artikel over… de activiteiten van de Fa. Woudenberg in Maastricht.
Fijne vakantie en veel leesplezier!
Sigrid en Dick