Anders dan in voorgaande jaren meestal het geval was, stond de jaarlijkse Dodenherdenking bij het Oorlogsmonument in Ameide op de avond van de 4e mei niet uitsluitend in het teken van dramatische gebeurtenissen uit het verleden. Wethouder Govert Bos van de gemeente Zederik en Maks van Middelkoop, de voorzitter van de Werkgroep 4 mei Herdenking, trokken in hun toespraken namelijk een parallel tussen de jaren dertig van de vorige eeuw en de huidige tijd, met name op het punt van de vluchtelingenproblematiek.
De derde spreker, Bram Provoost, maakte voor het eerst melding van acht oorlogsslachtoffers, van wie de namen niet op het monument zijn vermeld. Het gaat om zes mannen en twee vrouwen, die in Ameide of Tienhoven zijn geboren, maar er ten tijde van hun overlijden niet meer woonden: David Beijerinck, Jo van Bonzel, Jacob Kodde, Cors de Langen en Hanna, Alida, Juda en Jetje Meijer- kinderen van Jacob Meijer, die samen met zijn tweede echtgenote Anna Meijer-Wolf in 1943 vanuit hun woning aan de Voorstraat in Ameide op transport werd gesteld naar het vernietigingskamp Sobibor, waar beiden om het leven werden gebracht.
De hoofdredacteur van het Nieuwsblad van de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven sprak de hoop uit dat “de inwoners van Ameide en Tienhoven ook deze acht willen opnemen in hun hart en in de collectieve herinnering, waardoor de mogelijkheid ontstaat om ook hen blijvend te herdenken op 4 mei”.
De bijeenkomst bij het monument werd traditiegetrouw voorafgegaan door een “stille tocht” vanaf het oude stadhuis op de Dam in Ameide. De muzikale omlijsting werd wederom verzorgd door Ameide’s Fanfare Korps (AFK).
De herdenking, waarbij ook dit jaar een zeer groot aantal inwoners en (oud-inwoners) van Ameide en Tienhoven aanwezig was, werd afgesloten met het leggen van kransen namens de gemeente Zederik (door wethouder Bos en ereburger Klaas van Oort), de veteranen van Zederik, de Oranjevereniging “Beatrix”, de gezamenlijke plaatselijke kerken, de Ondernemersvereniging “Actio Ameide/Tienhoven, de bewoners van het Woon- en Zorgcentrum “Open Vensters” en de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven. Aansluitend legden nabestaanden van omgekomenen, leerlingen van de plaatselijke basisscholen en ingezetenen van Ameide en Tienhoven bloemen bij het monument. Een noviteit was dat de plechtigheid ook werd bijgewoond door twee in Ameide verblijvende Syrische vluchtelingen.