Donderdag 4 mei 2017 zal bij het monument aan de Broekseweg te Ameide de jaarlijkse dodenherdenking plaatsvinden. We herdenken dan alle burgers en militairen van het Koninkrijk der Nederland die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1940 zijn omgekomen in oorlogen en vredesmissies.
Het monument dat op 4 mei 1999 is onthuld herinnert de inwoners van Ameide en Tienhoven eraan dat tien van haar burgers tijdens de bezetting 1940-1945 door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Dit jaar vindt er een uitbreiding plaats in de vorm van een tweede plaquette met de namen van acht oorlogsslachtoffers die in Ameide of Tienhoven zijn geboren maar vóór 1940 naar elders zijn vertrokken. Vorig jaar is bij de 4 mei-herdenking aandacht geschonken aan deze groep. Het bestuur van de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven heeft besloten om ook deze acht op 4 mei te herdenken.
De namen van deze acht slachtoffers zijn: Cors Daniël de Langen, Juda Meijer, Jetje Kaufman-Meijer, Hanna Campignon-Meijer, David Beijerinck, Alida Viool-Meijer, Jacob Kodde en Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel.
Soldaat De Langen is gesneuveld op 10 mei 1940 op vliegveld Valkenburg bij Den Haag. De vier kinderen uit het eerste huwelijk van Jacob Meijer zijn vermoord in Auschwitz. De heren Beijerinck, Kodde en Van Bonzel zijn omgekomen tijdens de Japanse bezetting van Ned. Indië.
Bij het begin van de herdenkingsplechtigheid zullen de kleinzonen en doopnaamgenoten van D. Beijerinck en J.H.M. van Bonzel samen met burgemeester A.F. Bonthuis de nieuwe plaquette met namen onthullen.
Voorafgaand aan de herdenking bij het monument is er een stille tocht door Ameide van het Stadhuis op de Dam naar de Broekseweg. Degenen die willen deelnemen aan de stille tocht worden om 19.00 op de Dam verwacht.
Ter informatie het complete programma van de dodenherdenking 4 mei 2017 te Ameide.
19:00 Verzamelen op de Dam voor Stille Tocht naar het herdenkingsmonument.
19:10 – 19:25 Stille Tocht door Ameide.
Bij het monument zal vanaf 19:15 voorafgaand aan de plechtigheid en tussen de toespraken door AFK koraalmuziek gespeeld worden.
19:25 – ca. 20:15 Plechtigheid bij het monument onder leiding van de heer Bram Provoost.
19:25 Welkom, toelichting over de uitbreiding van het monument. Onthulling naamplaquette door de heren D. Beijerinck en J.H.M. van Bonzel (kleinzonen van twee op de plaquette vermelde slachtoffers) en de wnd. Burgemeester van Zederik, de heer A.F. Bonthuis.
19:30 Korte inleiding over het Thema: “De kracht van het persoonlijk verhaal”.
19:32 Gedicht “Mensen met koffers” door Fay Versluis, leerlinge van de Openbare basisschool Hendrik van Brederode.
19:37 Korte toespraak door de wnd. Burgemeester van Zederik, André Bonthuis.
19 44 Korte toespraak door de heer J.H.M. van Bonzel over zijn grootvader en doopnaamgenoot, geboren in 1892 in Tienhoven en omgekomen in 1944 in Kamp Bodjo in Ned. Indië.
19:52 Gedicht “De vrijheid kwam in het voorjaar” door Daniël Stoelinga, leerling van de Christelijke basisschool De Kandelaar.
19:56 Schoolkinderen met witte rozen formeren een kring rondom het monument.
19:57 Ter nagedachtenis aan de achttien die zijn omgekomen worden hun namen genoemd tijdens het “Doden-appel”.
19:59 “De Taptoe-signaal” door Gijs van Gelderen (of Dirk van Mourik).
20:00 Twee minuten stilte.
20:02 De schoolkinderen plaatsen hun rozen in de vazen. Onder begeleiding van AFK zingen we twee coupletten van het Wilhelmus.
20:05 Kranslegging namens verschillende organisaties en verenigingen. Na de kranslegging is er een defilé van de overige aanwezigen, die bij het monument bloemen kunnen neerleggen.