Nieuwsblad 2019-2
Het Nieuwsblad 2019-2 omvat 52 bladzijden. Dit nummer is gewijd aan de 4-mei herdenking 2019, vier boekbesprekingen, plaatsgenoot Klaas van Oort, schippers Arie en Greet Westerhout en een reisje met Jan Westerhout, de voetbalclub Rohda en een gesprek in 1933 over Ameide.
Afbeelding voorblad
Hans van den Heuvel nam afscheid als voorzitter. Hij werd uitvoerig bedankt door vice-voorzitter Dout Siegersma. Voor zijn vele verdiensten voor de HVAT werd Hans tot Erevoorzitter van de vereniging benoemd.
Lid worden
Alle leden van de vereniging ontvangen dit Nieuwsblad. Wil je dit Nieuwsblad graag ontvangen, schrijf je dan in als lid van de Historische Vereniging via dit aanmeldformulier. Je ontvangt dan voortaan de Nieuwsbladen die één keer per kwartaal uitkomen.
Dit Nieuwsblad 2019-2 kun je hier downloaden:
Bestellen
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad bestellen voor een bedrag van € 4,50. Eventuele verzendkosten worden in rekening gebracht.
In de hierna volgende inhoudsopgave lees je wat dit Nieuwsblad heeft te bieden.
- Van de hoofdredacteur
- De 4 mei-herdenking 2019. Een foto-impressie
- Excursie naar Doesburg gaat door!
- Reacties van lezers
- De Herlaars in het Midden-Nederlands rivierengebied (ca. 1075 – ca. 1400)
- Lezing in Vianen
- Bij de wisseling van de wacht
- Boekbespreking: “Heerlijkheden in Holland”
- De Heerlijkheden Ameide en Tienhoven
- Dirk Donker Curtius (1792 – 1864)
- Het verhaal van Klaas van Oort
- “De Lek is zijn lust en zijn leven”
- “Een reisje binnenvaart-schipperen met Jan Westerhout”
- “Vooroorlogsch Voetbal” in Ameide: Rohda – recht op het doel af
- Een tocht door Ameide. Wat ik daar zag en hoorde
Om je een indruk te geven wat er aan interessante artikelen in dit Nieuwsblad staan, volgt hierna het voorwoord van de hoofdredacteur:
Beste leden en meelezers van het Nieuwsblad.
Voor u ligt het tweede nummer van jaargang 30 van het Nieuwsblad. Allereerst mijn excuses voor de iets latere aflevering van dit blad. Andere activiteiten en een hardnekkige verkoudheid waren hiervan de oorzaak. Hopelijk bent u niet al te vaak tevergeefs naar de brievenbus geweest.
In dit Nieuwsblad staat natuurlijk ook weer het Verenigingsnieuws met daarin een aantal foto-impressies van HVAT-activiteiten, zoals de Algemene Ledenvergadering 2019 en de jaarlijkse Dodenherdenking bij het monument bij de Broekseweg. Daarnaast is er een aantal besprekingen opgenomen van vier boeken, die interessant zijn voor de lezers van dit blad. Het betreft: Nobel Streven van Frits van Oostrum (2017); De Herlaars in het Midden-Nederlands rivierengebied ca. 1075-ca. 1400 van Alois van Doornmalen (2019); Heerlijkheden in Holland van Frans Willem Lantink en Jaap Temminck (redactie) (2017); Van macht naar Folklore, Heerlijkheden in Zuid-Holland na de Franse Tijd van Peter de Jong (2018).
De Vereniging is tijdens de ALV een voorzitter armer, maar een erevoorzitter rijker geworden. Hans van den Heuvel is gelukkig weer hersteld en opnieuw actief. Hij heeft een interessante terugblik geschreven op zijn periode als voorzitter van de HVAT en zal ook in de toekomst opnieuw bijdragen leveren aan het Nieuwsblad. In dit nummer schrijft Hans naar aanleiding van de verschijning van enkele boeken al een bijdrage over de heerlijkheden Ameide en Tienhoven.
Daarnaast ben ik zeer verheugd dat Dick Roodhorst de redactie komt versterken. Hij zal met (oudere) plaatsgenoten gaan praten en hun levensverhaal en herinneringen opschrijven. In dit Nieuwsblad vindt u zijn eerste bijdrage: de uitkomst van een gesprek met Klaas van Oort Sr., die vele jaren actief geweest is in het verenigingsleven van Ameide en in de politiek van Ameide en Zederik.
Ook Gert Groenendijk, de nieuwe secretaris van de HVAT, heeft via een tweetal boekbesprekingen substantieel bijgedragen aan dit Nieuwsblad.
In dit nummer is een artikel opgenomen, dat ik heb samengesteld uit een drietal publicaties in De Wegwijzer, Het Kontakt en de NRC over de schippersfamilie Westerhout. Het geheel geeft een levendig beeld van het schippersleven tussen 1935 en 2000. Een ander artikel van mijn hand gaat over het vooroorlogse voetbal in Ameide. Tussen 1927 en 1938 was de voetbalvereniging Rohda (Recht Op Het Doel Af) actief in Ameide. Rohda speelde in de zondagcompetitie van de Utrechtse Provinciale Voetbalbond. Dit was tegen de wil van de gemeenteraad en leidde in 1932 tot een ‘voetbalverbod op zondag’. Door een slimme maatregel wist Rohda het verbod te omzeilen en bleef er op zondag gevoetbald worden.
Tenslotte is er nog een artikel uit 1933 overgenomen uit de Schoonhovensche Courant. Een redacteur van deze krant brengt op de fiets een bezoek aan het verstilde Ameide en wordt er door een viertal ‘baliekluivers’ rondgeleid. Van hen hoort hij een en ander over de toestand in Ameide in die tijd. De ‘goeie ouwe tijd’ zegt men nu, maar was dat wel zo?
Zoals ieder kwartaal wens ik u allen weer veel leesplezier.
Met vriendelijke groeten, Bram Provoost