Nieuwsblad 2019-3
Het Nieuwsblad 2019-3 omvat 52 bladzijden. Dit nummer is gewijd aan de opgegraven werpkei bij slot Herlaar, het vooroorlogsch voetbal, het verhaal van Theo de Vroome, de scholenbouw na 1945 en de razzia in 1944 nu 75 jaar geleden.
Afbeelding voorblad
Werpkei opgegraven bij slot Herlaar in 1955. De vinders met de kei: Abram Gersie (links) en Dries de Jong. Foto Bram Vroon.
Lid worden
Alle leden van de vereniging ontvangen dit Nieuwsblad. Wil je dit Nieuwsblad graag ontvangen, schrijf je dan in als lid van de Historische Vereniging via dit aanmeldformulier. Je ontvangt dan voortaan de Nieuwsbladen die één keer per kwartaal uitkomen.
Het Nieuwsblad 2019-3 is hier te downloaden:
Bestellen
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad bestellen voor een bedrag van € 4,50. Eventuele verzendkosten worden in rekening gebracht.
In de hierna volgende inhoudsopgave lees je wat dit Nieuwsblad heeft te bieden.
- De vereniging zoekt vrijwilligers
- Twee grote canvasfoto’s van de kersentijd geschonken aan Open Vensters
- Steun van Rabobank voor de expositie ‘Schooltijd in Termei 1940-2000’
- Lezing over Ridder van Rappard 21 november 2019
- Werpkei opgegraven bij slot Herlaar
- ‘Vooroorlogsch Voetbal’ in Ameide – een aanvulling
- Plaatsgenoten: Het verhaal van Theo de Vroome
- Scholenbouw in Ameide na 1945
Deel 1: De lange weg naar nieuwe lagere scholen en kleuterscholen (1945-1972) - Scholenbouw in Ameide na 1945
Deel 2: De weg naar twee basisscholen (1982-1989) - 1944: Het jaar van de razzia’s, nu 75 jaar geleden
- Van de expositiecommissie
Om je een indruk te geven wat er aan interessante artikelen in dit Nieuwsblad staan, volgt hierna het voorwoord van de hoofdredacteur:
Beste leden en meelezers van het Nieuwsblad,
Voor u ligt het septembernummer van jaargang 30 van het Nieuwsblad. In de week van de jaarlijkse Paardenmarkt, van woensdag 9 t/m zaterdag 12 oktober, organiseert de HVAT weer een expositie in de Sionkerk aan de Prinsengracht. Naar aanleiding van de opening van de nieuwe ‘Brede School Het Liesveld’ is de tentoonstelling dit jaar gewijd aan ‘SCHOOLTIJD IN TERMEI 1940-2000’. Er zal een groot aantal foto’s getoond worden van leerlingen en leerkrachten uit die periode.
Het onderwerp inspireerde om in dit blad aandacht te besteden aan de scholenbouw tussen 1945 en 1990. Zowel de openbare als de christelijke lagere school waren in 1945 al aan vervanging toe, terwijl ook het kleuteronderwijs dringend een eigen gebouw nodig had. Toch duurde het in Ameide tot 1965 voor het eerste nieuwe schoolgebouw geopend werd. Tot en met 1989 zijn verschillende nieuwe scholen gebouwd of aangepast aan de veranderingen in het onderwijs, zoals de invoering van het basisonderwijs. Dertig jaar later betrekken zowel de christelijke als de openbare basisschool gezamenlijk één nieuw gebouw. In deze brede school zijn ook de peuterspeelzaal, de buitenschoolse opvang en de bibliotheek gehuisvest in een moderne en passende omgeving. Kortom een aanwinst voor de inwoners van Ameide en Tienhoven.
In dit Nieuwsblad staat natuurlijk ook weer het Verenigingsnieuws met daarin een bericht van de interim-voorzitter, Jory Verwolf, en een oproep van de secretaris, Gert Groenendijk, aan de lezers om zich aan te melden om als vrijwilliger mee te doen aan een of meer van de vele activiteiten van de HVAT. Als hoofdredacteur van het Nieuwsblad sluit ik me daar bij aan. Bijdragen van lezers van dit blad zijn van harte welkom. Kom op, probeer het eens! Eigen herinneringen of die van vader, moeder, opa of oma aan het Ameide en Tienhoven van vroeger kunnen ook voor andere lezers interessant zijn.
De redactie ontving een tweetal reacties n.a.v. het vorige nummer. Dit resulteerde in een artikeltje over een Middeleeuwse werpkei die in 1955 was gevonden bij Herlaar, met dank aan Bram Vroon. Daarnaast is er een aanvulling op het artikel over de vooroorlogse voetbalvereniging Rohda, met een oproep om namen te noemen van spelers destijds.
Dick Roodhorst is opnieuw met een plaatsgenoot gaan praten. In dit Nieuwsblad vindt u zijn tweede bijdrage, de uitkomst van een gesprek met Theo de Vroome, woonachtig aan de Lekdijk in Tienhoven.
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat er tijdens de Duitse bezetting talloze razzia’s plaatsvonden, waarbij willekeurig burgers werden opgepakt en gegijzeld. Daarom kan 1944 het jaar van de razzia’s genoemd worden. Zo was er in juli 1944 een razzia in Ameide, maar ook andere plaatsen in de Alblasserwaard, zoals Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en Gorinchem, werden niet gespaard. Verhalen van gegijzelden en ooggetuigen vormen de basis voor mijn artikel hierover. In november 1944 vond de grootste razzia van Nederland plaats in Rotterdam gevolgd door een razzia in Den Haag. Een deel van de opgepakte bewoners werd met Rijnaken via de Lek naar Amsterdam vervoerd. Eén van deze schepen liep bij Ameide op een zandbank. Inwoners van Ameide en Tienhoven hebben toen de hongerende gevangenen van voedsel voorzien. Deze gebeurtenis vormde de basis voor een mooi verhaal over Kerstavond 1944 door J.M. Verheij.
Op de laatste bladzijden van dit nummer is er nog een bijdrage van de expositiecommissie ‘Schooltijd in Termei 1940-2000’. De commissie geeft een voorproefje van wat u kunt verwachten op de expositie tijdens de Paardenmarkt en roept alle leden en lezers op om de tentoonstelling te komen bezoeken. De openingstijden op de verschillende dagen vindt u op de achterpagina van dit blad.
Zoals ieder kwartaal wens ik u allen weer veel leesplezier en ben ik benieuwd naar uw reacties.
Met vriendelijke groeten,
Bram Provoost