Op deze webpagina vind je de berichten uit 1891 over Ameide en Tienhoven uit de Schoonhovensche Courant.
De berichten uit de Schoonhovensche Courant over de periode 1869 – 1899 die betrekking hebben op Ameide en Tienhoven zijn door B.C. (Ben) Remie uit Nieuwegein bijeengebracht. Het eerste nummer van de Schoonhovensche Courant verscheen op zondag 4 juli 1869.
De krant was aanvankelijk een weekblad met als dag van verschijning de zondag en kreeg om die reden al snel de bijnaam “De Boerenbijbel”. Nummering vond doorlopend plaats, ongeacht het jaar.
Met ingang van 2 juni 1883 verscheen de krant op zaterdag. De reden was de toename van het aantal abonnees en problemen met de tijdige bezorging in uitgestrekte gemeenten. De aanleveringstermijn voor de drukkerij veranderde, uiteraard, eveneens. Ook de posterijen uitten de wens de zondagsdienst zoveel mogelijk te beperken.
Vanaf 1 januari 1891 verscheen de krant op woensdag en zaterdag in verband “Met het oog op het steeds toenemend gebrek aan ruimte in ons blad, en gevolg wenschende te geven aan het verlangen van velen uitvoering te geven aan een lang gekoesterd voornemen, om de Schoonhovensche Courant twee malen per week te doen verschijnen, en wel des Woensdags en des Zaterdags.”
Schoonhovensche Courant 03-01-1891 Zaterdag, krant 1125
AMEIDE, 31 Dec. In den goeden ouden tijd werd bij streng winterweer en buitengewonen nood der behoeftige klasse te Ameide en Tienhoven, daarin voorzien door het diaconie-armbestuur der gecombineerde kerkelijke gemeenten. Men begon daarmede uit eigen fondsen en, indien de nood lang duurde werd eene collecte gedaan bij de ingezetenen, die altijd voor de behoefte in overvloed opbracht. Later heeft gezegd armbestuur die haar zoo eigenaardig toekomende taak der liefdadig-heid niet meer alleen, maar slechts in vereeniging met de burgerlijke armbesturen en buiten de administratie dier kerkelijke instelling van weldadigheid willen opvatten. Het burgerlijk armbestuur van Tienhoven heeft zich daaraan al spoedig onttrokken en dezer dagen bleek ten duidelijkste, dat verreweg de meeste en invloedrijkste ingezetenen ook dezer gemeente van die wijze van armverzorging niet meer gediend wilden zijn. Daarop heeft zich eene commissie van ingezetenen gevormd, die de taak op zich neemt om in dezen winter in den buitengewonen nood van alle behoeftige ingezetenen te voorzien; zij hield daartoe eene collecte, welke ruim f 500 opbracht. Ook het diaconie-armbestuur hield, ofschoon haar kas nog tamelijk gevuld is, eene collecte die pl.m. f 200 opleverde; commissie en diaconie houden thans, elk op zich zelf, buitengewoone bedelingen van levensmiddelen en brandstoffen. Bij de tegenwoordig zoo buitengewoon strenge koude, bestaat behalve aan levensmiddelen en brandstoffen, groote behoefte, vooral aan dekking voor den nacht. Wel is waar zijn enkelen onlangs door de diakenen met een deken bevoorrecht, doch vele anderen, die even goed aan koude en gebrek bloot staan, zijn gepasseerd. Mogen ook deze ongelukkigen spoedig worden geholpen.
AMEIDE, 30 Dec. Aan den heden alhier vanwege de ijsclub “Hollandia” gehouden wedstrijd in het schoonhardrijden voor jongelieden van 10 tot 16 jaren werd, ondanks het bijna onuitstaanbaar koude weder, door 12 jongelieden deelgenomen. Na een hardnekkigen strijd werd respectievelijk gewonnen de prijs ad f 5 door C. Zijderveld te Tienhoven, de 1e premie ad f 2,50 door K. Roodnat, de 2e premie ad f 2 door L.P. Van Lomwel en de 3e premie ad f 1 door J. Koppen, allen te Ameide.
– In de gisteren alhier gehouden vergadering van de vrijzinnige kiesvereeniging Ameide, Tienhoven c.a. is de rekening over ’t afgeloopen dienstjaar vastgesteld met een klein batig saldo, de contributie voor het volgend jaar bepaald tot hetzelfde bedrag als voor 1890, en tot bestuurslid herkozen de heer C. Wink te Tienhoven.
– Nabij de eendenkooi alhier werden deze week 2 otters waargenomen. Een paar personen, die daarop jacht maakten, slaagden er in deze schuwe dieren te vangen.
AMEIDE, 1 Jan. In de Dinsdag-avond alhier gehouden Nutsvergadering van het Departement Meerkerk, Ameide c.a. trad als spreker op de heer S. Rippe van Rotterdam, die de aanwezigen zóó wist te boeien, dat allen ongetwijfeld er naar verlangen Z.Ed. spoedig weder in hun midden te zien optreden. Ondanks het verschrikkelijk koude weder waren verscheidene dames en leden aanwezig.
– De commissie, uit de ingezetenen tot ondersteuning van alle armen in de gemeente bij buitengewonen nood in dezen winter, die in de vorige week alhier is gevormd, bestaat uit de heeren F.J. Van den Berg, voorzitter, A. Beijerinck, secretaris-penningmeester, C. de Jongh Jz. P. Romeijn, F. Diepenhorst Hz. en T. Van Roon.
– Door eenige gegoede ingezetenen dezer gemeente, is , om het Nieuwjaarwenschen aan de deur tegen te gaan, een som bijeengebracht, waaruit op heden door de zich hier gevormd hebbende commissie tot ondersteuning van behoeftigen bij buitengewonen nood aan ruim 100 hoofden van gezinnen eene feestgave in geld werd uitgereikt, beloopende van f 0,75 tot f 2,50 per gezin, naar gelang de sterkte.
De Ondergeteekende wenscht, onder dankzegging voor het tot nu toe zoo ruimschoots genoten vertrouwen, zijn Vrienden en Begunstigers een gezegend Nieuwjaar toe, G. BOUTER, Loodgieter, Ameide.
Schoonhovensche Courant 07-01-1891 Woensdag, krant 1126
AMEIDE, 5 Jan. Voor rekening van een geacht ingezeten der stad Utrecht werd heden weder aan 114 behoeftige gezinnen uit deze gemeente en Tienhoven brood en gort verstrekt.
– Voor de lichting der nationale militie dezes jaars zijn in deze gemeente ingeschreven 21 jongelieden, waarvan er, voor zooveel bekend, 8 reden van vrijstelling hebben als eenige wettige zoon of wegens broederdienst, terwijl één hunner als vrijwilliger reeds in dienst is.
TIENHOVEN, 5 Jan. In deze gemeente zijn voor de lichting der nat. militie dezes jaars slechts 2 jongelieden ingeschreven, waaronder een met reden van vrijstelling.
BIJ GESCHIKT IJS EN WEDER:
SCHOONHARDRIJDERIJ
op schaatsen DOOR PAREN
Op de Zederik te AMEIDE,
Woensdag 7 JAN. e.k.,
’s nam. 12½ ure.
Inleggeld f 0,50 per paar.
PRIJS F 20,-; PREMIE F 10,-
en eene premie, groot de Inleggelden.
Schoonhovensche Courant 10-01-1891 Zaterdag, krant 1127
AMEIDE, 7 Jan. Heden had op de baan van de ijsclub “Hollandia” alhier een wedstrijd in het schoonhardrijden door paren plaats, waaraan door 11 uitstekend rijdende paren werd deelgenomen; de prijs ad f 20 werd behaald door den heer W.P. De Jong en diens zuster M.E. De Jong, beiden te Polsbroek, de 1e premie ad f 10 door den heer F. Kool te Tienhoven en mej. C. Bassa te Leksmond en de 2e premie, (de inleggelden) door den heer M. Heijboer en diens zuster A. Heijboer, beiden te Tienhoven. Hierbij mag niet onvermeld blijven, dat laatstgenoemde A. Heijboer een nog slechts 13-jarig meisje en voor haar leeftijd zeker eene der bekwaamste uit velen is in de kunst van schoonrijden.
AMEIDE, 7 Jan. Diakenen der Herv. Gem. werden door eene bijzondere collecte, op oudejaarsavond in de Herv. kerk gehouden, met eenige extra giften in staat gesteld, om aan alle behoeftigen van Ameide en Tienhoven te zamen, bij wijze van nieuwjaarsgiften, 340 pond rijst uit te deelen.
TIENHOVEN, 8 Jan. Ll. Dinsdag-avond had op den Hoogendijk tusschen deze gemeente en Ameide eene brutale aanranding plaats. De vrouw van J.v.S. alhier namelijk werd door 2 vreemde landloopers tot 2 malen toe aangevallen, na eerst om geld of brood aangezocht te zijn. Op haar hulpgeroep zijn lieden toegeschoten, die haar bewusteloos van schrik aantroffen. De beide deugnieten waren inmiddels verdwenen en het mocht niet gelukken hen in handen te krijgen.
INGEZONDEN.
Buiten verantwoordelijkheid der Redactie.
Ameide, Jan 1891.
Mijnheer de Redacteur.
Het spijt ons dat wij al wederom verplicht zijn op te komen tegen uwen berichtgever van hier. Als deze geheel onschuldige berichtjes de wereld in wil zenden, of hetgeen hem behaagt meestal in het allergunstigst licht voorstelt, of als hij zwijgt over vele dingen die hem minder behagen, maar daarom even goed of veel meer der vermelding waardig zijn, dan nemen wij hem dit volstrekt niet kwalijk. Ieder zijn smaak. Maar als hij schrijft mag hij toch geen onwaarheid schrijven, noch iets anders dan de volle waarheid, vooral als het personen, niet het minst als het een geheel college geldt. Ofschoon afkeerig van dit soort courantengeschrijf, kunnen wij dit niet zonder protest doen geschieden. Van de onpartijdigheid van uwe redactie, ons meermalen gebleken, verwachten wij, dat gij ons gaarne eenige plaats wilt afstaan.
In uw blad van Zaterdag 3 Januari komt, onder meer van hier, ook eene vermelding voor van de wijze waarop vroeger en in latere jaren de armenbedeeling alhier plaastvond. In den goeden ouden tijd , zooals uw berichtgever zegt, wij weten niet of die oude tijd hier wel waarlijk zoo goed was, maar in den goeden ouden tijd dan, geschiedde dezen armenbedeeling geheel alleen door of van wege het diaconie-armbestuur der gecombineerde kerkelijke gemeenten van Ameide en Tienhoven. Later heeft gezegd armbestuur “die haar zoo eigenaardig toekomende taak” slechts in vereeniging met de burgerlijke armbesturen willen opvatten. Nog later vervulde het diaconie-armbestuur die taak alleen met het burgerlijk armbestuur van Ameide.
Hierbij moeten wij allereerst opmerken dat, zoo in die wijze van armenverzorging iets af te keuren is, wat nog bewezen moet worden, daarvan allerminst het tegenwoordig diaconie-armbestuur een grief kan worden gemaakt, aangezien die vereeniging met wederzijdsch goedvinden onder het kerkelijk régime van de geestverwanten van uwen berichtgever plaats vond.
Afgezien van het meer of minder verkieslijke, eene zaak kan op tweeërlei wijze geschieden en immers toch goed, hadden ondergeteekenden nooit eenige grief tegen deze wijze van bedeeling hooren opperen. Diakenen en burgerlijke armmeesters ondervonden integendeel steeds een even welwillend gehoor als zij gemeenschappelijk en onder leiding van den predikant, giften tot dat goede doel inzamelden.
Dit zou ook dezen winter weder plaats vinden, nadat gedurende de Decembermaand weer, op aandrang van het diaconie-armbestuur, gezamenlijk bedeelingen aan alle behoeftigen waren gehouden., totdat het burgerlijk armbestuur, of laten wij zeggen de burgerlijke armmeesters , want de zaak schijnt geheel buiten het hoofd van het burgerlijk armbestuur, tevens hoofd der gemeente, te zijn omgegaan, bij schrijven van 20 Dec. 1890 aan het diaconie-armbestuur liet weten, dat de combinatie tusschen de beide besturen van toen af ophield te bestaan en zij (het burgerlijk armbestuur) op zich namen dezen winter alle armen der gemeente te verzorgen.
In hoeverre genoemd armbestuur (van eene nieuwe combinatie tusschen het burgerl.armb. en eene commissie was in bovenbedoeld schrijven geen sprake) recht had om de taak, die, ook volgens uwen berichtgever, immers het diaconie-armbestuur zoo eigenaardig toekomt, geheel op zich te nemen, laten wij kenners der armenwet beoordeelen. Maar als uw berichtgever nu zegt dat de meeste en invloedrijkste ingezetenen van de vroegere wijze van armenbedeeling niet meer gediend wilden zijn, om redenen in die armenbedeeling gelegen, dan durven wij hem beslist weerspreken. Hij maakt dat kennelijk op, uit het bedrag der door de burgerl. armmeesters ingezamelde gelden, waarvan hij met ophef gewaagt. Voor ons ligt daarin voor zijne zoo boud uitgesproken meening volstrekt geen bewijs. Op de lijst waarmede de diakenen gelden inzamelden staan tal van namen die ook op de lijst der burgerlijke armmeesters voorkomen. En ofschoon het bedrag der laatste lijst aanmerkelijk hooger is dan dat van de eerste, zoo kan ook daaruit niets voor de meerdere of mindere wenschelijkheid van een nieuwe wijze van armen-bedeeling worden opgemaakt, als men weet dat volstrekt niet de meeste maar slechts enkele voorname ingezetenen hunne giften, waaronder er één was f 200, die meetelt op de f 500, weigerden aan de diakenen ter hand te stellen. Als dan nochtans diakenen in Ameide en Tienhoven ongeveer f 300 collecteerden, dan zegt dit waarlijk nog zoo weinig niet, vooral als aangenomen moet worden dat dit bedrag alleen van de niet voorname ingezetenen komt. Ook dat het diaconie-armbestuur niets voor de algemeene armenbedeeling wilde afstaan, met een tamelijk gevulde kas, waarop uw berichtgever zijdelings doelt, kan geen reden voor de verbreking der bestaande samenwerking zijn geweest, aangezien het bekend was, dat de tegenwoordige predikant gansch niet onwillig was om daarvan ook een deel voor buitengewone armenbedeeling beschikbaar te stellen.
Uw berichtgever wijst eindelijk nog op het feit, dat diakenen wel zoo goed zijn geweest om de lidmaten der Herv. gemeente van dekking te voorzien, maar toch weer zoo liefdeloos om zoovele niet-lidmaten, die het evenzeer behoefden, te passeeren. Behalve dat het zeer natuurlijk is, dat diakenen eerst voor de lidmaten zorgden, kon ook hiervan het diaconie-armbestuur geen verwijt worden gemaakt, daar nog vóór het verbreken van de samenwerking van de zijde van het burgerl. armb., de predikant aan de gecombineerde vergadering der armbesturen het voorstel reeds had gedaan, om zoo spoedig mogelijk de overige behoeftigen van dekking te voorzien, wat zeker geschied zou zijn.
Sinds is de samenwerking verbroken, hebben de burgerl. armmeesters, daarin bijgestaan door enkele ingezetenen, f 500 opgehaald. Men zou verwachten, dat nu althans van die zijde, waar men immers de verzorging van alle armen op zich nam, in de behoefte aan dekking zou zijn voorzien. Doch tot heden hoorden wij daar niets van. Intusschen hebben ook diakenen hun arbeid zoo breed mogelijk opgevat en is door hen aan menige armen reeds een deken verschaft, terwijl zij bereid zijn die ook aan anderen, die er behoefte aan hebben, te verschaffen. Ook zijn zij begonnen aan alle armen ruime bedeeling te geven, waarin zij hopen te kunnen volharden zoolang het noodig zal zijn. Het een en ander doet, dunkt ons, een geheel ander licht vallen op de moedwillige verbreking van eene samenwerking, die naar het gevoelen der meeste ingezetenen het beste succes had en die velen in stand hadden willen zien blijven, tot zelfs het burgerlijk-armbestuur en zijn Hoofd incluis. Wij hebben dit, wat de armmeester betreft, uit hun eigen mond vernomen, en het Hoofd van het armbestuur heeft daartoe nog kort voor het schrijven der armmeesters, dato 20 Dec. geadviseerd. Men gist dan ook zeker niet ten onrechte dat het burgerlijk-armbestuur slechts bezweken is voor den aandrang van enkele ingezetenen, die het niet konden nalaten den partijstrijd ook op dit lieflijk erf der Christelijke barmhartigheid over te brengen ten nadeele van de armen zoo al niet in stoffelijken dan toch in moreelen zin. Veel liever toch haalden de meesten hunner, wat de liefdadigheid hun toedenkt, zooals vroeger in de consistorie der Herv. Kerk of, des noods, op het dorpshuis, dan in de dorpsherberg.
Wij zijn bereid aan ieder belangstellende meer gewenschte inlichtingen te geven tot het vestigen van een zelfstandig oordeel, terwijl wij er niet aan twijfelen of menig rechtschapen liberaal zal, zoo hij der zake kundig is, een wijze van schrijven als van uw berichtgever wraken.
Terwijl wij zeer goed kunnen dragen en eerbiedigen die van ons verschillen in zienswijze op menig gebied, kunnen wij ook niet nalaten dit stukje te eindigen met het uiten van den wensch, dat ook van andere zijde in onze gemeente ietwat meer dan tot heden, de edele deugd der verdraagzaamheid worde in beoefening gebracht.
U dankzeggende voor de plaatsing, met alle achting, mijnheer de Redacteur,
Uwe dienstw. dienaren,
J.F DE KLERK, Predikant.
H. BIKKER, Diaken.
Bevolkings-Berichten.
Ameide. De bevolking dezer gemeente is gedurende 1890 vermeerderd door: geboorten met 54, vestiging 76, totaal 130; verminderd door overlijden met 37, vertrek 66, totaal 103; zij is dus met 27 personen toegenomen en bedroeg op 31 Dec. ll. 784 m., 743 vr., totaal 1527. Er werden 7 huwelijken gesloten; 2 kinderen onecht en 4 kinderen levenloos geboren; 2 malen werden tweelingen geboren; de betrekkelijke sterfte beliep 1 op 41 zielen.
Tienhoven. Het zielental dezer gemeente is gedurende 1890 verminderd met 11 en beliep op 31 Dec. ll 155 m., 154 vr., totaal 309; het vermeerderde door geboorten met 13, vestiging 10, totaal 23, en verminderde door sterfte met 8, vertrek met 26, totaal 34. Levenloos werden geboren 2, onecht 1. Er werden 3 huwelijken voltrokken. Er overleed 1 op 37 zielen.
Schoonhovensche Courant 17-01-1891, krant 1129
– INGEZONDEN.
Buiten verantwoordelijkheid der Redactie.
Geachte Heer Redacteur!
Sta mij s.v.p. eenige ruimte in uw blad af, naar aanleiding van het ingezonden stuk van de Heeren De Klerk c.s., in uw courant van 10 Jan. ll.
1e. Moet ik die Heeren vragen hoe zij aan de wetenschap komen wie de inzender is niet alleen van het door hen aangevallen bericht, maar zelfs wie al of niet diens geestverwanten en nog sterker, welke diens sympathieën en antipathieën zijn; alléén den uitgever is den inzender bekend; het door de Heeren De K. c.s. over hem geveld oordeel is slechts gegrond op gissingen en bij gevolg, vooral in een openbaar geschrift, hoogst onvoorzichtig en afkeurenswaardig.
2e. Is het een steeds en alom gehuldigd en dan ook zeer gegrond beginsel, dat liefdadigheid bij de kerkelijke en bijzondere instellingen van weldadigheid behoort en door de burgerlijke armbesturen slechts als onvermijdelijke maatregel van politie onderstand verleend wordt; dit werd hier dan ook vroeger, ten minste bij buitengewonen nood, altijd toegepast; in dat opzicht o.a. was dus de oude tijd zeker beter dan de tegenwoordige, waarin het diaconie armbestuur, in bezit van louter voor liefdadigheid bestemde fondsen, toereikend om allen te ondersteunen, bij een uiterst strengen winter als dezen, slechts aan die en genen dekking geeft, en anderen, hoewel even behoeftig, laat verkleumen, want voorstellen verwarmen niet. Met blijdschap vernam ik intusschen uit bovenbedoeld ingezonden stuk, dat diakenen thans bereid zijn alle behoeftige ingezetenen een deken te verschaffen; ’t was immers de slotwensch van mijn nieuwsbericht.
3e. Merk ik op dat de ingezetenen en daaronder de burgerlijke armmeesters geen bezwaar hadden tegen de wijze van armen-verzorging, maar wel tegen de wijze waarop die plaats had*) en geleid werd.
4e. De mening, in het ingezonden stuk uitgedrukt, dat het Hoofd der gemeente tevens hoofd is van het burgerlijk armbestuur, is eene dwaling: de Burgermeester staat geheel buiten het armbestuur.
5e. Dat het burgerlijk armbestuur bezweken zoude zijn voor den aandrang van enkele ingezetenen is eene bepaalde onwaarheid, zooals ieder, die daartoe lust heeft, van dat college vernemen kan: zij waren, en steken dat onder geen stoelen of banken, de combinatie moede en zijn zeer ingenomen met de gevormde commissie en de flinke en onpartijdige wijze, waarop thans de armen-verzorging plaats heeft en geleid wordt. Datzelfde verneemt men alom, zoo van de gevers als van de ondersteunden, welke laatsten, ik overtuigde mij persoonlijk, de gaven even, zoo al niet wel zoo blijmoedig ontvangen., (zooals de Heeren De K. c.s. het in hunnen stijl noemen), in de dorpsherberg als in de consistorie, want zij weten dat het gegevene in de dorpsherberg onpartijdig en naar behoefte verdeeld en hen van harte gegund wordt.
6e. Houd ik vol dat het verbreken der vroegere samenwerking een algemeene wensch van bijna alle ingezetenen van Ameide en géén gevolg van partijstrijd is; dit zal nog duidelijker blijken, wanneer en de commissie en het diaconie armbestuur bij vernieuwing een beroep op de liefdadidheid van Ameide’s gegoede ingezetenen mochten doen, waarbij dan tevens het onpartijdig bewijs zal worden geleverd of mijn bestreden bericht leugen of waarheid bevatte.
De Heeren De K. c.s. mogen in hunne ontevredenheid over den loop der zaken beweren wat zij willen, aan geen andere uitspraak dan aan deze stem der ingezetenen zal ik mij in deze onderwerpen en ben dan ook niet voornemens met disputeeren over deze aangelegenheid meer kostbaren tijd te verspillen.
Ten slotte breng ik hulde aan den wensch, door de Heeren De K. c.s. aan ’t slot van hun artikel geuit; den aandachtigen lezer zal niet ontgaan zijn de erkenning dat ook aan eigen zijde onverdraagzaamheid heerscht; ik stem daarom volgaarne met den slotwensch der Heeren in en hoop dat zij in de gewenschte verdraagzaamheids-oefening weldra waardige voorgangers mogen zijn.
Onder dankzegging aan de Redactie voor de afgestane ruimte, verblijf ik, Een harer vele berichtgevers.
*) Nog bij de jongste erwtenbedeeling door de diaconie werden een paar oude behoeftigen, waaronder nog wel een lidmaat, vergeten; gelukkig werd door de commissie dat verzuim hersteld.
Gemengd Nieuws. De vrouw te Tienhoven, die verleden week des avonds door twee vreemde personen werd aangerand, is daardoor zoo hevig geschokt, dat zij tot heden het spraakvermogen bijna geheel mist.
Schoonhovensche Courant 21-01-1891, krant 1130
AMEIDE, 19 Jan. Voor de derde maal in dezen winter werd Woensdag aan de behoeftige ingezetenen dezer gemeente en Tienhoven, voor rekening van een geacht ingezeten der stad Utrecht, brood en gort verstrekt. Pl.m. 120 hoofden van gezinnen meldden zich daartoe aan.
AMEIDE, 19 Jan. Uit erkentelijkheid voor de vele weldaden, gedurende dezen langdurigen en strengen winter van de gegoede ingezetenen ondervonden, zijn verscheidene arbeiders ll. Vrijdag aangevangen met sneeuw opruimen. Zij hebben dat werk flink en net uitgevoerd, zoodat Zaterdag-avond alle dorpsstraten goed begaan- en berijdbaar waren. Eere den werkliên, die op deze wijze hun dankbaarheid toonen!
– De waterstand der rivier is hier thans 1.38 M. + A.P., dus ruim een Meter lager dan toen het ijs zich heeft vastgezet. De diepte wisselt af tusschen 2.30 en 4.50 Meter en de dikte van het ijs tusschen 38 en 50 Centimeter. – Door de langdurige stremming der vaart begint hier aan tal van artikelen groote behoefte te ontstaan. Daar hier alles per rij of voertuig moet worden aangebracht, is het vervoer zeer kostbaar en lastig. In verscheidene kuilen, kelders en andere bergplaatsen zijn aardappelen bevroren. Zulk een strengen en langdurigen winter als we nu beleven, brengt veel schade en last aan, te meer omdat hij ons verrast heeft.
OPENBARE VERKOOPING van 5.07.55 Hectaren LAND onder MEERKERK en AMEIDE.
De Notaris B.J. Bodde te Meerkerk, zal bij veiling op Zaterdag 7 Februari 1891, telkens ’s morgens om 10 uur, in het Brughuis bij J. ROMEIJN te Meerkerk, in het openbaar verkoopen:
Voor den Heer ALB. VAN DER HAM te Noordeloos.
3 Hectaren, 58 Aren, 82 Centiaren WEI- EN HOOILAND, op den polder Middelbroek onder Meerkerk, in drie perceelen;
En 1 Hectare, 48 Aren, 73 Centiaren BOUW-GRIEND- EN HOOILAND, op Zevenhoven onder Ameide, in een perceel.
Bij biljetten breeder omschreven.
Inlichtingen geeft Notaris Bodde voornoemd.
Schoonhovensche Courant 24-01-1891, krant 1131
AMEIDE, 23 Jan. Rivierstand 1.47 M + A.P., was 0.10 M. De ijsdikte aan den linkeroever bedraagt 0.47, middenwaters 0.38 en rechteroever 0.40 M.,’t Is dus aan den linkeroever 3 cent. afgenomen. AMEIDE, 21 Jan. Voor de tweede maal in dezen winter werd voor rekening der leden van de ijsclub “Hollandia” alhier een ijsfeest, uitsluitend voor behoeftige ingezetenen van Ameide en Tienhoven, gehouden om spek, erwten en boonen. ’t Bestond uit een priksleden wedstrijd en een hardrijderij met hindernissen, waaraan door ruim 120 personen werd deelgenomen. De prijs, zijnde 5 kilo spek en 5 liter boonen of erwten, werd gewonnen bij het priksleden door J. De Jong en bij ’t hardrijden door W. Uittenbogaard Johzn., beiden te Ameide en de premie, 2½ kilo spek en 2½ liter boonen of erwten, door K. Van der Ham en J. Versluis, beiden te Tienhoven. Verder ontvingen alle deelnemers spek en erwten of boonen naar de sterkte van ’t gezin, en werden daarvan ook voorzien vele ouden van dagen, weduwen enz. Dit echt philantropisch ijsfeest werd door schoon weder begunstigd, ging volmaakt ordelijk in zijn werk en toonde bij vernieuwing dat de leden van Hollandia het aangename met het nuttige weten te vereenigen.
– Het getal ingeschreven voor de nationale militie, lichting 1892, bedraagt alhier 18, waaronder 5 die vermeenen vrijstelling te bezitten.
TIENHOVEN, 22 Jan. In deze gemeente zijn voor de lichting der nationale militie des volgenden jaars ingeschreven 5 jongelieden en daarvan voor zover bekend 1 met vrijstelling.
AFDEELING Ameide, Tienhoven e.o. van den Ned. Protestantenbond.
GODSDIENSTOEFENING, Zondag 25 Jan. 1891, in plaats van des voorm. 10 uur, des avonds half zes.
HET BESTUUR.
UITVOERING der Zangvereeniging “Kunst, Liefde en Vriendschap” te AMEIDE, op Woensdag 28 Januari 1891, ’s avonds te 8 uren, in de Zaal van den Heer L.H. Diepenhorst. ENTRÉE f. 049. Kinderen beneden 15 jaren f 0,25.
HET BESTUUR.
Schoonhovensche Courant 28-01-1891, krant 1132
AMEIDE, 26 Jan. De laatst alhier aanwezige oud-strijder, drager van het metalen kruis, C. Uittenbogaard, is in den ouderdom van bijna 83 jaren, overleden. Hij heeft tijdens de Belgische onlusten gediend als Flankeur bij de 3de afd. infanterie, en bij die gelegenheid van nabij met den vijand kennis gemaakt; zijn ransel toch werd door een vijandelijken kogel doorboord.
– De commissie van liefdadigheid in deze gemeente ontving de vorige week van tal van ingezetenen weder belangrijke giften, om bij eventueele behoeften haar ondersteunings-werk te kunnen voortzetten.
– L.l. Zaterdag werd wederom aan 120 behoeftige gezinnen in deze gemeente brood verstrekt, voor rekening van een geacht ingezeten der stad Utrecht.
– Ter beveiliging van het hoofd bij de aanlegplaats der stoombooten Culemborg en Vreeswijk alhier, bij den binnen kort te wachten ijsgang, zijn heden 35 personen te werk gesteld om een slop te hakken van dat hoofd af tot de oostelijke krib in de richting der stroomlijn. Bij dit werk blijkt hoe ontzaglijk dik en sterk het ijs is en kan men zich eenigszins een denkbeeld vormen welk een interessant schouwspel het zijn zal, wanneer die geduchte ijskorst door snel afkomend water vernield en verwijderd wordt.
INGEZONDEN.
Buiten verantwoordelijkheid der Redactie.
Ameide, 22 Januari 1891.
Mijnheer de Redacteur!
Nog eenmaal moeten wij u vriendelijk voor het navolgende plaatsing verzoeken, naar aanleiding van hetgeen de inzender van het voor het diaconie-armbestuur der Herv. Gemeente alhier zoo lasterlijk bericht, op ons ingezonden stuk, voorkomende in uw blad van 10 Jan., heeft believen te antwoorden.
Gold het alleen een persoon, dan konden wij het er bij laten, maar nu het een geheel college geldt, dat tot dusver het vertrouwen genoot van een geheele gemeente die het aanstelde, nu mogen wij niet zwijgen. Vooral niet, nu uw berichtgever, na zijn eerste bericht, niet minder kras wordt in zijne beweringen. De vraag hoe wij aan de wetenschap kwamen wie de inzender van het geincrimineerde bericht was, kan veilig ter zijde worden gelaten.
Eerstens hebben wij geen namen genoemd, tweedens is het een gewoon mensch niet bekend dat uw blad hier zoo vele berichtgevers heeft en ten derde is ons stuk meer bepaald gericht aan het adres van den inzender van meerbedoeld bericht. Jammer dat de inzender het in de tweede plaats genoemde gebruikt om zich nog meer te verbergen om van uit het donker de pijlen van laster af te schieten. Als hij het zóó bont maakt kon het wel eens wezen dat hij door een forschen arm uit zijn schuilhoek werd te voorschijn gehaald.
Maar ter zake. Wij moeten ten eerste terugkomen op wat uw inzender *) zegt onder no. 2.
Wanneer hij, gelijk hij daar zegt, waarlijk met ons meent dat liefdadigheid bij kerkelijke of bijzondere instellingen van weldadigheid behoort, eilieve, erkent hij dan daarmede niet nog eens zelf dat de handelwijze van het burgerlijk-armbestuur ongeoorloofd, voor het minst heel vreemd kan heeten, dewijl het, de samenwerking met het diaconie-armbestuur verbrekende, aan laatstgenoemd bestuur schreef, dat het de verzorging van alle armen der gemeente op zich nam. Consequenter ware dan geweest als het gezegd had: diaconie-armbestuur, wij willen niet meer met u samenwerken, de liefdadigheid behoort bij uw college thuis, ergo, zorg gij voor de armen, alleen als gij het niet doet of niet behoorlijk doet, zullen wij het doen als politie-maatregel. Nu nemen wij dat de armmeesters niet kwalijk, het zijn alle geen wetgeleerden, maar het is toch onbegrijpelijk, hoe zij, die beter konden weten, er de armmeesters zoo in hebben kunnen doen loopen. Reeds hieruit zou men haast opmaken dat men geen goede zaak voor had.
Doch dit is tot daartoe. Erger maakt het uw inzender als hij durft schrijven dat het diaconie-armbestuur met voor allen toereikende fondsen de armen laat verkleumen van koude. Dit is eenvoudig onwaarheid. Reeds hadden de diakenen de lidmaten de keus geschonken, toen het voorstel werd gedaan om ook de andere behoeftigen daarvan te voorzien. Maar toen het burgerlijk-armbestuur met commissie het niet deed, hebben zij, wel wetende dat “voorstellen niet verwarmen”, het niet bij voorstellen gelaten, maar de daad bij het woord gevoegd en ruimschoots dekens uitgedeeld, ook aan dezulken die men meenen zou dat allermeest bij de armmeesters en commissie voor een deken in aanmerking zouden zijn gekomen; men zal erkennen, bijna al te lief tegenover een college, dat bij de ingezetenen zóóveel geld had opgehaald en gulweg de verzorging van alle armen vrijwillig had op zich genomen.
Reeds deze eerste beschuldiging zou den inzender, als hij geroepen werd die waar te maken, in verwarring brengen. Maar er is meer. Uw inzender zegt onder no. 3, dat de ingezetenen en daaronder de burgerlijk-armmeesters, bezwaar hadden tegen de wijze waarop vóór de verbreking van de samenwerking de armenbedeeling plaats had en geleid werd. Duidelijker had hij misschien gezegd, dat deze bezwaar hadden tegen de plaats waar en den persoon onder wiens leiding de bedeelingen geschiedden, als het waar was. Daar is evenwel niets van aan. Behalve dat alle drie de armmeesters ons herhaaldelijk betuigd hebben, dat zij daartegen nooit eenig bezwaar hadden en dat zij de verbreking der samenwerking betreurden, hebben wij nog deze week, dus na het laatste stuk van uwen inzender, uit hun eigen mond hetzelfde hooren verzekeren, terwijl zelfs hij, die als voorzitter van het armbestuur (volgens het schrijven van 20 Dec.) schijnt te fungeeren, ons onder getuigen veroorloofde, openlijk, uit zijn naam, de bewering van uwen inzender te logenstraffen.
Hieruit kan men tevens zien wat er waar is van de bewering van uwen inzender onder no. 5 geuit, dat de burgerl.-arm “het niet onder stoelen en banken steken”, dat zij de samenwerking met het diaconie-armbestuur moede waren, terwijl hij hen, ook zeker geheel tegen hun wensch, ons op den koop toe, zijdelings van partijdige handelingen beschuldigen laat. In de noot, onder het stuk van uwen inzender, krijgt het publiek van hem daarvan een staaltje. Verbeeld u, mijnheer de redacteur, nog bij de jongste erwten-bedeeling door de diaconie, werden een paar oude behoeftigen, waaronder nogal een lidmaat, vergeten, en, hoe gelukkig nu, dat er een commissie bestond, anders waren die menschen zeker verhongerd. Behalve dat in het “vergeten” zeker geen partijdigheid steekt, is dit niet eens waar.
De bedoelde lidmaat ontvangt geregeld vaste bedeeling van de diaconie en heeft nog nooit bij de diaconie om buiengewone bedeeling gevraagd, denkelijk wel omdat de goede man daaraan geen groote behoefte heeft. De andere behoeftige moet zeker een arme zieke vrouw zijn, die in den regel zóóveel eten krijgt, dat zij het weg moet geven, die nochtans geregeld van de buitengewone bedeeling der diaconie kreeg, maar één keer werd overgeslagen, omdat zij zeker nog lang niet verbruikt had wat haar een vorigen dag was bedeeld. Of zou men denken dat de diaconie, die door elkaar ’s wekelijks een f 70 à f 80 aan brandstoffen en levensmiddelen bedeelt, op een kop erwten van 10 à 12 cent zoude zien, welke die vrouw spoedig is gebracht door of vanwege de commissie om ons verzuim te herstellen? Risum teneatis (Lacht niet!)!! Dat verder uw inzender een of meer armen gesproken heeft, die even lief of wel zoo lief naar de herberg gaan als naar de consistorie om bedeeling te halen, dat zal wel waar zijn.
Onder een getal van ± 120 zullen er wel zijn die daar beter thuis zijn dan in de kerk. Vrage slechts, is het meer gewenscht dat zij het dáár halen. Na al het voorgaande laten wij voor rekening van uwen inzender wat hij schrijft onder no. 6. Hij denkt zeker, die niet sterk is, moet maar brutaal zijn.
______
*) Wij bedoelen in het vervolg hiermede den inzender van het door ons gewraakt bericht.
______
De verbreking der vroegere samenwerking, zegt hij, is een algemeene wensch van bijna alle ingezetenen en geen gevolg van partijstrijd.
Nu, het zij zoo, maar ieder denkt hier het zijne van. Jammer is het dat uw inzender in de eerste al. onder no. 6 zich waagt aan eene profetie, die niet anders dan compromitteerend kan zijn voor die ingezetenen, die aan de diakenen verzekerden dat, hoewel zij hen de eerste keer lieten passeeren, zij het daarom nog eene volgenden keer niet zouden doen. Als die heeren wisten, zooals wij, hoe nadeelig de loop der zaken op de armen werkt in moreelen zin, dan zouden zij gaarne ook zoo nodig de handen der diakenen sterken. Die wind zaait zal storm oogsten; ’t is te hopen dat men de waarheid van dit woord hier niet al te spoedig in vervulling zal zien treden.
Maar laten wij weer niet teveel van uwe goedheid vergen, mijnh. de Red! Wij willen eindigen met uwen inzender te vragen naar bewijzen om zijne beweringen te staven. Inzonderheid herhale hij nog eens, nu niet onder zulk eene wijdloopigen en duisteren naam (dit staat toch veel mooier en verhindert dat er andere personen onschuldig op worden aangezien) zijne beschuldiging, dat het diaconie-armbestuur met zijn weten armen alhier laat verkleumen van koude.
Dat er terecht bezwaar gemaakt werd tegen de wijze waarop vroeger de armenbedeeling plaats had en geleid werd, omdat er toen partijdigheid in het spel was, – om dit te bewijzen, willen wij alle voorhanden zijnde stukken en bescheiden gaarne te zijner beschikking stellen. Voldoet hij niet aan onzen wensch, erkent hij niet te veel gezegd te hebben, daartoe gedrongen door min edele bedoelingen, dan vertrouwen wij dat hij bij het publiek genoeg geoordeeld zal staan, indien hij al nog het oordeel van den burgerlijken rechter mocht komen te ontgaan.
Met vriendelijken dank voor de plaatsing, mijnheer de Redacteur,
Uw Dienstw. Dienaren,
J.F. DE KLERK, Predikant.
H. BIKKER, Diaken.
Schoonhovensche Courant 31-01-1891, krant 1133
AMEIDE, 28 Jan. voor de vijfde maal in dezen winter werd op heden voor rekening van een Utrechtsch ingezeten aan alle behoeftige gezinnen te Ameide en Tienhoven, ten getale van ruim 120, brood en gort verstrekt.
Schoonhovensche Courant 04-02-1891, krant 1134
INGEZONDEN.
Buiten verantwoordelijkheid der Redactie.
Geachte Heer Redacteur!
Voorp stellende de verklaring dat mijne mededeelingen in uw blad omtrent de wijziging in de armenbedeeling bij buitengewonen nood alhier volstrekt niet zijn voortgevloeid uit zucht om te lasten of te beleedigen en ik niet hoop dat een mijner handelingen daardoor ooit bestuurd zullen worden, is ’t geheel ten onrechte als de heeren De Klerk c.s. er dat uit opmaken; integendeel, alleen sympathie voor mijne behoeftige dorpsgenooten is mijn drijfveer geweest.
Overigens refereer ik mij aan hetgeen ik in mijn vorig schrijven verklaarde, namelijk over de bewuste aangelegenheid niet te willen twisten: de tijd kan beter besteed worden. Mochten de heeren evenwel lust gevoelen den burgelijken rechter (den militairen zou ook wat al te zot zijn), er in te mengen, mij best, ik heb in deze overvloed van goede bouwstoffen. Ik vrees echter dat de rechter, des gevraagd, zal verklaren: “ik vind geen schuld in dezen mensch”.
Een hiermede verblijf ik hoogachtend,
Een uwer talrijke berichtgevers.
Jan. 1891.
Wij achten dit onderwerp thans genoegzaam besproeken, om hiermede de discussie te kunnen sluiten. RED.
AMEIDE, 3 Febr., ’s M. 12 uren. waterstand 2.40 M. + A.P. Sedert gister bijna zonder was of val. IJs onveranderd vast en wordt hier dagelijks nog te voet gepasseerd; aan het Tienhovensche veer met de schietschouw. Naar ’t losgaan van het ijs wordt hier sterk verlangd. Veel arbeid en de aanvoer van tal van artikelen van behoefte wachten er op. Aan veld- en tuinarbeid kan nog bijna niets gedaan worden, door dat de ondergrond nog te hard bevroren is: velen, die naar werk hunkeren, loopen dientengevolge nog werkeloos rond.
Schoonhovensche Courant 07-02-1891, krant 1135
AMEIDE, 3 Febr. Woensdag 28 Jan ll. gaf de zangvereeniging “Kunst, Liefde en Vriendschap” alhier, onder leiding van den directeur, den heer M. Van Bonzel, wederom eene uitvoering. Ondanks de ongunstige omstandigheden, door ijs en duisternis, was de zaal goed bezet. Het programma, bestaande uit 11 nos., waaronder 4 solo-zangen, werd blijkbaar zeer tot genoegen van ’t publiek uitgevoerd en van tijd tot tijd afgewisseld door een quatre-mains, onberispelijk gespeeld door de heeren Van Bonzel Sr. en Jr. Een en ander verschafte den aanwezigen een zeer genotvollen avond.
Schoonhovensche Courant 11-02-1891, krant 1136
AMEIDE, 9 Febr. J.D.S. alhier begaf zich l.l. Vrijdag op het brooze ijs in het “Sluische gat” alhier, niettegenstaande hij daartegen gewaarschuwd werd. ’t Bleek spoedig dat die waarschuwing niet ongegrond was, want hij zakte er door, en zou zeker in de diepte weggezonken zijn, indien twee in zijn nabijheid zijnde personen hem niet waren te hulp gekomen.
– J.l. Zaterdag is vanwege een Utrechtsch ingezeten weder eene uitdeeling van brood gedaan aan alle behoeftigen in Ameide en Tienhoven.
– L.l. Zaterdag-middag was het 3½-jarig zoontje van D.S. alhier met zijne twee oudere zusjes aan het spelen met bruine boontjes. Eensklaps kreeg het knaapje eene benauwdheid en stierf; hij schijnt een boontje in den mond gestoken te hebben, dat in de luchtpijp is geraakt.
TIENHOVEN, 9 Febr. Van l.l. Zondag op Maandag is op de zalmzegenvisscherij alhier weder gevischt en werd slechts 1 zalm gevangen.
– De overtocht aan het veer tusschen deze gemeente en Jaarsveld geschiedt weder geregeld met de veerpont en roeibooten, tegen gewoon tarief.
Schoonhovensche Courant 14-02-1891, krant 1137
LANGERAK, 11 Febr. Heden is door den heer Maquiné, deurwaarder bij de Arr. Rechtbank te Dordrecht, aan de raadhuizen alhier en te Ameide aangeplakt afschrift van het vonnis dier rechtbank, waarbij de heer C. Van der Mark, onderwijzer aan de bijzondere school alhier, is veroordeeld wegens beleediging van den heer F.J. Van den Berg, arts te Ameide, in het Christelijk Weekblad “de Drie Provinciën”, uitgever de heer Sizoo te Gorinchem. Het is een lijvig stuk, waarvoor niet minder dan 9 zegels zijn benoodigd geweest.
AMEIDE en TIENHOVEN, 11 Febr. Aan de heden te Vianen gehouden loting voor de nat. militie is voor deze gemeenten deelgenomen door 23 jongelingen (21 uit Ameide en 2 uit Tienhoven).
No. 5, 9, 10, 11, 12, 13, 17 en 19 hebben vrijstelling, wegens broederdienst, gebreken of als eenige wettige zoon; ook no. 14 en 23 vermeenden vrijstelling te bezitten wegens gebreken of op grond van broederdienst, terwijl no. 6 reeds voor zijne inschrijving in werkelijken dienst zich bevond. Indien dus al de opgegeven vrijstellingen gegrond bevonden worden , en geen andere worden ingebracht en het aandeel dezer gemeenten in de lichting 7 man bedraagt, zijn de lotingsnos. 1, 2, (3 Tienhoven), 4, 7, 8, en 15 dienstplichtig, en zouden no. 16, 18, 20, 21, 22 en 23 zijn vrijgeloot.
RIJKSNORMAALLESSEN te AMEIDE.
Ouders en Voogden wordt bekend gemaakt, dat de Inschrijving van Leerlingen voor den Cursus 1891-92 aan bovengenoemde inrichting zal plaats hebben op Woensdag 18 Febr. 1891, des namiddags ten 1 ure, in het Schoollokaal te Ameide. Inlichtingen geeft de
Directeur,
J. VINK te Lexmond.
Schoonhovensche Courant 18-02-1891, krant 1138
AMEIDE, 16 Febr. Ll. Zaterdag is wederom aan alle behoeftige ingezetenen van Ameide en Tienhoven brood uitgereikt, voor rekening van een weldadig ingezeten der stad Utrecht.
TIENHOVEN, 17 Febr. Van ll. Zondag op Maandag is op de zalmzegenvisscherij alhier geen zalm gevangen.
Tegen 1 Mei e.k. wordt gevraagd, door T. VAN ROON te Ameide, een vergevorderd SMIDSLEERLING, P.G., bekend met Hoefbeslag.
De Ondergeteekende heeft de eer aan zijnen geëerden Begunstigers in- en buiten Ameide te berichten, dat hij zich van af heden gevestigd heeft als TIMMERMAN, en zich als zoodanig beleefd aanbeveelt, ook tot het maken en leveren van KRUIWAGENS, TONMOLENS, KRUIPLANKEN en RICHTERS, belovende door soliede behandeling zich ieders gunst waardig te maken.
J. DIEPENHORST Fredz.,
Ameide, 17 Februari 1891.
Schoonhovensche Courant 21-02-1891, krant 1139
– De Ondergeteekenden voelen zich gedrongen, ook namens zeer vele anderen, hun’ innigen dank te betuigen aan allen, zoo in- als buiten de gemeente en daaronder ook de Leden der ijsclub “HOLLANDIA”, die in dezen strengen en langdurigen winter op zóó milde wijze hebben getoond te willen helpen, waar werk en verdiensten ontbraken. ADAM VAN DER VELDEN.
PIETER VAN DER GRIJN.
WILLEM DE VOS.
Ameide, 20 Februari 1891.
Schoonhovensche Courant 25-02-1891, krant 1140
AMEIDE, 24 Febr. Gedurende het jaar 1890 is in de rijkspostspaarbank alhier slechts ingelegd een bedrag van f 72,11, terugbetaald f 352,13. Behalve voor ambulante personen, is hier aan de inrichting geene behoefte, aangezien bij de nutsspaarbank eene uitstekende gelegenheid tot soliede geldbelegging bestaat.
TIENHOVEN, 24 Febr. Van ll. Zondag op Maandag is op de zalmzegenvisscherij alhier niet gevischt, om reden men verwachtte dat er niets zoude gevangen worden.
– Met algemeene stemmen is tot kerkvoogd der Herv. Gemeente alhier herkozen de heer D. De Jongh.
Schoonhovensche Courant 28-02-1891, krant 1141
AMEIDE, 25 Febr. De werkzaamheden aan het aan de sluizen alhier te stichten rijksstoomgemaal, waarvan voor zooveel het gebouw betreft, aannemer is de heer Joseph te Utrecht, zijn deze week aangevangen.
– Thans is er overvloed van werkzaamheden en gelegenheid om arbeid te verrichten. Er komen handen te kort om al het achterlijke werk in te halen en op tijd met alles gereed te zijn. Alom is de arbeider nu weder in staat voor hem en zijn gezin het noodige te verdienen en is dan ook het uitreiken van buitengewonen onderstand gestaakt.
MEERKERK, 26 Febr. Nutsvergadering. (Niet opgenomen BR).
TIENHOVEN, 25 Febr. Ter voorziening in de twee vacaturen van notabel der Ned. Herv. Gemeente alhier, ontstaande door de gewone aftreding van de heeren G. De Kruijf en A. Van Es en waarvoor de eerstgenoemde tevens heeft bedankt, is gekozen de heer H. Spek, terwijl eene herstemming moet plaats hebben tusschen de heeren A. Van Es en A.F. Kool.
Schoonhovensche Courant 04-03-1891, krant 1142
AMEIDE, 2 Maart. Voor de lichting der nat. militie van het volgend jaar zijn alhier ingeschreven 18 jongelingen.
AMEIDE en TIENHOVEN, 2 Mrt. Het goedgekeurd, gemeenschappelijk bestuur van de Raden dezer gemeenten, tot heffing van schoolgeld voor het gewoon lager- en het herhalingsonderwijs op de gemeenschappelijke school te Ameide is afgekondigd en heden in werking getreden.
TIENHOVEN, 3 Maart. Van ll. Zondag op Maandag is op de zalmzegenvisscherij alhier met ’t oog op de weinige kans op vangst weder niet gevischt.
Schoonhovensche Courant 07-03-1891, krant 1143
AMEIDE, 5 Maart. Als opzichter bij den bouw van het te stichten Rijksstoomgemaal aan de oude Zederik in deze gemeente, is alhier gestationeerd de heer L.H. Koolhoven, laatstelijk werkzaam te Gorinchem.
– Den 3. Maart, bij sterken westen wind, is alhier de eerste ooievaar aangekomen.
TIENHOVEN, 3 Maart. Bij de heden alhier gehouden herstemming ter benoeming van een notabel der Ned. Herv. Gemeente, is gekozen de heer A. Van Es.
AMEIDE, 4 Maart. De zangvereeniging “Kunst, Liefde en Vriendschap” alhier, onder directie van den heer M. Van Bonzel, gaf heden-avond eene buitengewone uitvoering, tegen verminderde entrée; het programma bevatte 13 nummers; de zaal was goed bezet, doch het donkere, stormachtige weder had menigeen van een bezoek doen afzien. Die er geweest zijn, hebben genoten, want er werd goed gezongen.
Bevallen van een Zoon
L.P. VAN STAVEREN-VERHEIJ.
Ameide, 4 Maart 1891.
Schoonhovensche Courant 11-03-1891, krant 1144
AMEIDE, 10 Maart. Op de aangeplakte lijsten van kiezers van leden der 2de Kamer, der Provinciale Staten en van den Raad in deze gemeente komen voor 98 namen.
– Op 1 Januari ll. waren in deze gemeente aanwezig 221 kinderen van 6 tot 12 jarigen leeftijd, waaronder 10, die alstoen geen onderwijs genoten; 5 daarvan hadden de school reeds verlaten.
TIENHOVEN, 10 Maart. Van Zondag op Maandag ll. zijn op de zalmzegenvisscherij alhier gevangen 3 zalmen.
– Op 1 Januari jl. bevonden zich in deze gemeente 39 kinderen van 6 tot 12 jaren en daaronder 3 die toen van onderwijs verstoken waren.
– Op de in deze gemeente aangeplakte kiezerslijsten komen voor 31 kiezers voor leden der 2e Kamer van de Staten-Generaal, der Provinciale Staten en van den gemeenteraad.
Schoonhovensche Courant 14-03-1891, krant 1145
MEERKERK, 12 Maart. – In den nacht van Woensdag op Donderdag deed zich alhier een eigenaardig geklop hooren. De dorpsbrug werd toen afgebroken en, nadat een stoombaggermachine was doorgelaten, opnieuw weder gelegd. Genoemde baggermachine is bestemd voor den dienst van het te plaatsen stoomgemaal bij Ameide. Wat tot heden nooit gebeurde, een stoombootje vaart op de Oude Zederik, om sleepdienst te verrichten voor bovengenoemd werk.
AMEIDE, 10 Maart. Een zoontje van I.L. alhier viel van een houtstuik en brak een arm. In het begin dezes jaars overkwam de vader een gelijk ongeluk door een val op het ijs, waardoor hij nog ongeschikt is om te werken.
AANBESTEDING.
Door den Architect J.J. MULDER te Ameide zal namens zijnen principaal op Donderdag 19 Maart 1891, des morgens ten 11 ure, in het Koffiehuis van den Heer G.J. DE JONG te Tienhoven a/d Lek, in het openbaar, bij inschrijving, worden aanbesteed:
HET BOUWEN VAN EEN HOFSTEDE, in den Tiendweg onder Tienhoven, met bijlevering van alle Materialen.
Het bestek en de teekening liggen af Vrijdag 13 Maart e.k. ter inzage bij den Heer G.J. DE JONG bovengenoemd.
Aanwijzing in loco op Maandag 16 Maart e.k., des morgens te 11 ure, door den Architect J.J. MULDER te Ameide, bij wien tevens nadere inlichtingen verkrijgbaar zijn.
Schoonhovensche Courant 18-03-1891, krant 1146
AMEIDE, 16 Maart. Voor rekening der Nederl. Zuid-Afrikaansche Spoorwegmaatschappij zijn bij den heer F. Diepenhorst Hzn. alhier in aanmaak 1000 kruiwagens, om gebruik te worden bij den aanleg van den spoorweg in Zuid-Afrika.
TIENHOVEN, 16 Maart. Van l.l. Zondag-avond tot heden morgen zijn op de Zalmzegenvisscherij alhier gevangen 4 zalmen.
Schoonhovensche Courant 21-03-1891, krant 1147
AMEIDE, 18 Maart. Gister-morgen werd door de werklieden aan het alhier te stichten rijksstoomgemaal het werk gestaakt, omdat zij met hard werken nog geen gulden daags konden verdienen. Toen des namiddags de aannemer op het werk kwam en den billijken eisch der werklui inwilligde, werd de arbeid onmiddellijk hervat.
AMEIDE, 19 Maart. Aan het hulppostkantoor alhier zijn gedurende het jaar 1890
Ontvangen. Verzonden.
Gefrankeerde brieven 14295 15761
Ongefrankeerde brieven 129 21
Briefkaarten 4635 4914
Dag- en weekbladen en verdere gedrukte stukken 40425 8263
Dienstbrieven 3328 3426
Monsters of stalen 164 56
Postpakketten 960 587
Aangeteekende brieven 138 231
Idem met aangegeven geldswaarde ad 20.101 ad f 60465,84½,
450 postwiss. ad f 5424,28 698 ad f 8743,22
256 kwitantiën ad f 1051,74 18 ad f 324,37.
Zooals bovenstaande cijfers aantoonen, gaat aan dit hulppostkantoor nog al wat om en rust hier op den brievengaarder o.a. eene bekende geldelijke verantwoordelijkheid van nagenoeg een ton gouds per jaar. De diensttijd loopt met tusschenpoozen van ’s nachts 2 uur af om eerst des avonds ten half elf te eindigen en daarvoor wordt genoten eene belooning (?) van f 1,23 in de 24 uren.
Het “de arbeider is zijn loon waardig” schijnt bij het Ministerie van Waterstaat niet te gelden, althans wat aangaat de bezoldiging van de meeste postambtenaren.
AMEIDE, 19 Maart. Heden werd alhier aan de stemgerechtigde lidmaten de gelegenheid gegeven om zich uit te spreken over het al of niet voortbestaan van het kiescollege der Ned. Herv. Gem. van Ameide en Tienhoven. Door een dertigtal stemgerechtigden werd aan de stemming deelgenomen, die zich allen verklaarden vóór het kiescollege, waardoor voor de eerstvolgende 10 jaren de bestaande toestand wordt bestendigd.
Ondertrouwd: W. VERMEULEN en G. KLEIJN.
Ameide, ) 20 Maart 1891.
Noordeloos, )
De Ondergeteekenden betuigen bij deze hunnen welgemeenden dank aan de Commissie tot ondersteuning der behoeftigen en het Diaconie-Armbestuur alhier, alsmede aan den WelEd. Heer Dr. J.C. VAN EETEN te Utrecht, voor de genoten begunstiging gedurende de wintermaanden 1890/91.
C. PELLIKAAN, } Brood-
W. VAN HEUSDEN, } bakkers.
F.W. VAN HOLTEN, }
Ameide, 20 Maart 1891.
Schoonhovensche Courant 25-03-1891, krant 1148
TIENHOVEN, 23 Maart. Van gister-avond tot heden-morgen zijn op de Zalmzegenvisscherij alhier 5 zalmen gevangen.
TIENHOVEN, 23 Maart. Bij de Donderdag alhier gehouden publieke aanbesteding, van het bouwen eener hofstede in den Tiendweg onder deze gemeente, is ingeschreven door:
A. L. Schippers te Nieuwpoort voor f 3950.
A. Van der Vliet te “ “ 3943.
J. Schouten te Vianen “ 3927.
C. Verheij te Ameide “ 3870.
J. Van Klaveren te “ “ 3690.
met- en f 3580 zonder transport van materialen.
Het werk is gegund aan den laagsten inschrijver.
Vervolg der Nieuwstijdingen. Het aandeel, door onderstaande gemeenten in de provincie Zuid-Holland dit jaar te leveren voor het contingent der Nat. Militie, bedraagt als volgt: 21ste Kanton. Vianen 10, Hagestein 3, Everdingen 3, Leerbroek 1, Nieuwland 2, Meerkerk 3, Ameide en Tienhoven 6, Leksmond 4, Hei- en Boeicop 2.
PUBLIEKE VERHURING van WEILAND in ’T FORTUIN te AMEIDE, op Woensdag 8 April 1891, ’s namiddags ten 5 ure, ten overstaan van Notaris Bodde te Meerkerk. Informatiën bij de Heeren Bodde voornoemd en De Kleijn te Ameide.
Schoonhovensche Courant 28-03-1891, krant 1149
AMEIDE, 25 Maart. In de heden-avond alhier gehouden nutsvergadering werd, bij monde van den heer H. Van Eeten te Meerkerk verslag uitgebracht, namens de commissie tot het nazien der boeken en waarden van de spaarbank, waarbij werd geconstateerd dat die inrichting in alleszins ordelijken en gezonden toestand verkeert. Verder werd benoemd tot afgevaardigde voor de algemeene vergadering, te Amsterdam te houden, de heer W.G. Degenhardt te Ameide en tot diens plaatsvervanger de heer H. Van Eeten.
Alsnu trad als lezer op de heer R. Koopmans Van Boekeren, van Leiden die met een boeiende novelle, getiteld “de Liefdes-historie van Kaatje Knapp,” en eene niet minder de aandacht waardige bijdrage, over het gebruik van het woordje “maar,” beiden meesterlijk voorgedragen, den aanwezigen een hoogst aangenamen en nuttigen avond verschafte.
Geboren:
DIRKJE TEUNTJE,
Dochter van
L.A.C. TIMMERMAN
en
J. TIMMERMAN-SCHIPPERS.
Ameide, 25 Maart 1891.
Schoonhovensche Courant 01-04-1891, krant 1150
TIENHOVEN, 30 Maart. Van gister-avond tot heden morgen zijn op de zegenvisscherij alhier 7 zalmen gevangen.
Schoonhovensche Courant 04-04-1891, krant 1151
AMEIDE, 1 April. In het belang van goed klassikaal onderwijs heeft op de openbare school alhier slechts één keer per jaar, en wel op 1 April, toelating van nieuwe leerlingen plaats. Heden werd door ruim 30 kinderen van die gelegenheid gebruik gemaakt.
JAARSVELD, 2 April. Bij de op heden alhier gehouden publieke aanbesteding van het herstellen der winterschade aan de kaden der “Gecombineerde Uiterwaarden”, onder deze gemeente, is ingeschreven door: J. De Jong Jzn. te Leksmond, voor f 129, G. Middelkoop te Lopik, voor f 119, Chr. Streefkerk te Ameide, voor f 107, D. Versluis te Jaarsveld, voor f 98. Het werk is aan den laagsten inschrijver gegund.
Getrouwd:
W. VERMEULEN
en
G. KLEIJN
Ameide, )
Noordeloos, ) 2 April 1891.
MIDDELEN VAN VERVOER.
Stoombootdienst op de Lek.
Directie te Krimpen a/d lek.
Zomerdienst, aangevangen 6 April 1891, tusschen Culemb., Schoonh. en Rotterd., met de Stoombooten “Schoonhoven” (S) “Culemborg” (C) en “Vreeswijk” (V).
Maandag en Dinsdag Woensdag, Donderdag Naar Vrijdag
en Zaterdag Dord recht
Van Ameide (S) v 6.- (S)n 4.35 (S)v 7.25 (S)n 4.35 (S)v 7.25 4.35
Van Ameide (V)v 10.00 (C)n 4.30 (V)v 10.00 (C)n 4.25 (V)v 10.00 4.25 —
Schoonhovensche Courant 08-04-1891, krant 1152
TIENHOVEN, 6 April. Van gister-avond tot heden-morgen is op de zalmzegenvisscherij alhier geen enkele zalm of elft gevangen.
Schoonhovensche Courant 11-04-1891, krant 1153
AMEIDE, 8 April. Bij de heden alhier gehouden publieke verhuring van weiland is gemiddeld besteed f 40 per hektare of 50% meer dan ’t vorig jaar.
JAARSVELD, 7 April Uitslag der door Dijkgraaf en Hoogheemraden van den Lekdijk benedendams en van den IJseldam gehouden aanbesteding van:
1e Het verhoogen en verzwaren van den Lekdijk benedendams, over eene lengte van 930 M., tusschen Hectometerpalen 108 en 118. Raming f 9000.
Hoogste inschrijver Maas Van Drie te Amersfoort voor f 9200. In de middenmoot Tijs Van Eck te Ameide voor f 8268, Laagste inschrijver C. Zanen Hzn. te Ammerstol voor f 7460, aan wie het werk is gegund.
3e Het herstellen der kaden op de uiterwaarden van het Hoogheemraadschap vóór het waterschap Vijfhoeven.
D. Versluis, Jaarsveld f 415.
J. De Jong Jzn., Leksmond f 374.
C. Streefkerk, Ameide f 365.
A. Van Renswoude, Jaarsveld f 269.
Gegund aan den minsten inschrijver.
AMEIDE, 10 April. Het uithalen der kraaiennesten, die zich in de boomen, toebehoorende aan de gemeente Nieuwpoort, bevinden is aangenomen door B.Z. alhier voor f 40.
Schoonhovensche Courant 15-04-1891, krant 1154
AMEIDE, 13 April. Op de aangeplakte gesloten kiezerslijsten dezer gemeente komen voor 98 kiezers voor de Tweede Kamer, de Provinciale Staten en den Gemeenteraad, waaronder geen kamerbewoners.
TIENHOVEN, 13 April. In deze gemeente komen op de aangeplakte gesloten kiezerslijsten voor 31 stemgerechtigde voor de Tweede Kamer der Staten Generaal, de Provinciale Staten en den Gemeenteraad.
– Van l.l. Zondag op Maandag zijn op zalmzegenvisscherij alhier 6 zalmen en geen elft gevangen.
Schoonhovensche Courant 18-04-1891, krant 1155
BINNENLAND. Van wege de afdeeling Vijfheerenlanden, de Alblasserwaard en het Land van arkel beneden de Zouwe, der Holl. Maatsch. van Landbouw, had Woensdag, op het terrein van den heer P. De Jong, in de Haarstraat te Gorinchem, de aangekondigde keuring plaats van 2- en 1-jarige stieren. De uitslag was als volgt:
Afdeeling C, 1-jarige of pinkstieren.
Aangevoerd 7 stuks, en wel van:
J. Bikker Dz. te Leerbroek; J. De Bie te Tienhoven; C. Wink Pz. te Noordeloos; A.F. Bikker te Noordeloos; J.A. Vervoorn te Arkel; J. Van Blokland te Groot-Ammers en J. Kloek te Peursum.
Schoonhovensche Courant 22-04-1891, krant 1156
AMEIDE, 20 April. Onder de in de vorige week te Utrecht geslaagden voor de onderwijzersakte komt ook voor de kweekeling der rijksnormaallessen alhier W. De Bie.
– Aan de sluizen onder deze gemeente, ter plaatse waar de hoogheemraadschappen van “de Alblasserwaard c.a.” en van “de Vijfheerenlanden” elkander ontmoeten, heerscht thans eene groote bedrijvigheid, door de werkzaamheden voor het aldaar te stichten rijksstoomgemaal tot mede-afvoer van het overtollige water der Keulsche vaart tusschen Vianen en Arkel. Binnendijks in den Ouden Zederik wordt door een stoombaggervaartuig de voor de fundeering van het gebouw niet deugende specie uitgebaggerd, terwijl buiten in de rivier met 2 zulke machines het ter aanvulling noodige zand opgebaggerd en door eene sleuf in den dijk naar de bestemmingsplaats vervoerd wordt.
Vormde het punt waar het gemaal zal verrijzen door de omgeving van windmolens, waterpartijen, griend- en rietlanden enz. een echt oud-hollandsch landschap, zoodra een stoomwerktuig er zijne rookkolommen er doet opstijgen zal het wel is waar een meer modern aanzien verkrijgen, maar het penseel van den landschapsschilder daarom niet minder waardig zijn.
TIENHOVEN, 21 April. Van l.l. Zondag op Maandag is op de zalmzegenvisscherij alhier slechts een zalm en geen elft gevangen.
Schoonhovensche Courant 25-04-1891, krant 1157
AMEIDE, 23 April. Tot grooten schrik der daarop aanwezige arbeiders, zonk hedenmorgen het noordelijk gedeelte van den in de Oude Zederik gestorten zanddam, ter plaatse waar het rijksstoomgemaal zal worden gebouwd, over pl.m. 15 meters plotseling weg, zoodat een 8-tal werklui te water geraakten. Gelukkig werden ze allen gered.
GEVRAAGD, bij een weduwnaar zonder kinderen, eene Meid-Huishoudster, boven 30 jaren, P.G., tegen 1 Mei a.s.
Brieven, onder letter H. HULPPOSTKANTOOR Ameide.
Schoonhovensche Courant 29-04-1891, krant 1158
AMEIDE, 28 April. De Rijksambtenaar W. Ploeg alhier, wordt met 1 Mei a.s. verplaatst naar Oude Tonge.
TIENHOVEN 27 April. Van gister-avond tot heden-middag zijn op de zalmzegen-visscherij alhier 6 zalmen en 19 elften gevangen.
Schoonhovensche Courant 02-05-1891, krant 1159
SCHOONREWOERD, 29 April. Bij de gehouden aanbesteding voor het bouwen eener pastorie voor de Ned. Ger. Gemeente alhier, onder den architect R. Barneveld te Vreeswijk, waren vier inschrijvers:
C. Verheij te Ameide voor f 4597.
G. Schouten te Vianen voor “ 4615.
A. Bikker te Streefkerk voor “ 4831.
H. Krul te Schoonrewoerd voor “ 4442.
Het werk is aan den laagsten inschrijver gegund.
AMEIDE, 29 April. Tot tegenschatters voor de personeele belasting in deze gemeente, voor het dienstjaar 1891/92, zijn benoemd de heeren H. Schippers en F. Diepenhorst Hzn. alhier.
– In de heden gehouden vergadering van het bestuur der ijsclub “Hollandia” alhier zijn uitgeloot 10 aandeelen ad f 1, in de ten laste dier vereeniging aangegane rentelooze geldleening en wel de Nos. 17, 60, 128, 141, 142, 144, 168, 198, 239 en 286.
TIENHOVEN, 30 April. Op de zalmvisscherij alhier is j.l. Maandag een snoekbaars gevangen.
– Tot tegenschatters voor de personeele belasting in deze gemeente, voor den dienst 1891/92, zijn benoemd de heeren H. Schippers en F. Diepenhorst Hzn. te Ameide.
AMEIDE, 30 April. Vrijdag 24 April werd alhier de eerste jaarvergadering gehouden van de vereeniging voor de School met den Bijbel, onder leiding van haren voorzitter Ds. De Klerk. Onder verschillende mededeelingen kon ook worden opgemerkt, dat de school, die een jaar geleden geopend werd met ongeveer 80 leerlingen, thans ruim 120 leerlingen telt, terwijl gedurende de wintermaanden nog door een 25 tal leerlingen, die niet de dagschool bezochten, van het herhalingsonderwijs werd gebruik gemaakt. Uit de rekening en verantwoording van den penningmeester, den heer A.v. Kekem Wz., bleek dat de uitgaven over dit eerste jaar, met inbegrip van die voor aanschaffing van ameublement, laatsten termijn van de aannemingssom voor den bouw der school etc., ruim f 3800 bedroegen, waarmede evenwel de inkomsten gelijken tred hielden, zoodat de rekening sloot met een klein batig slot.
Tot leden van het bestuur werden met bijna eenparige stemmen herkozen de heeren Ds. J.F. De Klerk, A.v. Kekem Wz. en C. Terlouw, met wie nog zitting hebben in het bestuur de heeren T. Swets Tz. en H. Spek.
AMEIDE, 1 Mei. Door de vrijzinnige kiesvereeniging Ameide, Tienhoven c.a. is voorloopig candidaat gesteld voor de aanstaande Kamerverkiezing in het district Sliedrecht de heer J. Lels te Alblasserdam.
Schoonhovensche Courant 06-05-1891, krant 1160
AMEIDE, 4 Mei. In de plaats van den heer W. Ploeg is alhier geplaatst de Rijksambtenaar C. De Hoog, komende van Aalten.
– In deze gemeente zijn 10 vergunningen tot verkoop van sterken drank in het klein, waaronder een waarin van des Zaterdags-avonds 6 uur tot ’s Maandags-morgens 6 uren geen drank verkocht wordt.
– Alhoewel in mindere mate dan den eersten keer, heeft in het terrein, waarop het Rijksstoomgemaal alhier zal gebouwd worden, opnieuw eene verzakking plaats gehad. Menigeen vreest dat eene zoo diepe uitbaggering van grond zoo kort aan den hoogendijk als hier heeft plaats gevonden, ook voor den dijk wel eens nadeelige gevolgen kon hebben.
– Naar het bouwen van een Steenkolenpakhuis voor Mej. de Wed. A. Vermeulen alhier is bij publieke aanbesteding ingeschreven:
Voor het timmerwerk door:
J. Diepenhorst te Ameide voor f 293,80.
F. Diepenhorst “ “ 266,–.
C. Verheij “ “ 253,–.
H. Schippers “ “ 233,–.
J. Van Klaveren “ “ 224,–.
En voor het metselwerk door:
H. Woudenberg Kzn. te Ameide voor f 345.
G.J. Woudenberg “ 337.
L. Bunschoten “ 327.
H. Streefkerk “ 217.
A. Streefkerk Hzn. “ 213.
Het werk is aan de laagste inschrijvers gegund.
TIENHOVEN, 5 Mei. Van gister-avond tot heden-morgen zijn op de zegenvisscherij alhier gevangen 1 zalm en 15 elften.
– In deze Gemeente bestaat slechts eene vergunning tot verkoop van sterken drank.
Schoonhovensche Courant 09-05-1891, krant 1161
– Ondertrouwd:
FRANK ARIE VAN KESTEREN
en
MAGDELINE VERHEIJ.
Ameide, 6 Mei 1891.
Ondertrouwd: Cs. KRUYT en RUBERTA HELLEMAN.
Ameide, 8 Mei 1891.
Schoonhovensche Courant 13-05-1891, krant 1162
AMEIDE, 11 Mei. Het teenschillen is hier thans in vollen gang; dat werk zal in deze gemeente dit jaar spoedig afgeloopen zijn, daar er niet veel hout in ’t water staat. Ook het hoepelmaken begint hier en daar gedaan te raken.
Mevrouw DE KLEIJN te Ameide vraagt tegen 1 Aug. e.k. eene flinke WERKMEID, van goede getuigen voorzien.
TIENHOVEN, 12 Mei. Van ll. Zondag op Maandag zijn op de zalmzegenvisscherij alhier 4 zalmen en pl.m. 40 elften gevangen.
Schoonhovensche Courant 16-05-1891, krant 1163
AMEIDE en TIENHOVEN, 14 Mei. Ds. J.F. De Klerk alhier heeft een beroep ontvangen naar Burgwerd bij Bolsward.
AMEIDE, 14 Mei. In de heden gehouden vergadering der vrijzinnige Kiesvereeniging Ameide, Tienhoven c.a. is met algemeene stemmen definitief tot candidaat gesteld voor de a.s. verkiezing van een Lid der 2de kamer in het hoofdkiesdistrict Sliedrecht de heer J. Lels te Alblasserdam.
– De heden alhier gehouden collecte ten behoeve der Maatschappij van Weldadigheid heeft heden opgebracht ruim f 33.
Schoonhovensche Courant 20-05-1891, krant 1164
TIENHOVEN, 18 Mei. De collecte voor de Maatschappij van Weldadigheid heeft in deze gemeente opgebracht f 3,72.
Schoonhovensche Courant 23-05-1891, krant 1165
AMEIDE, 21 Mei. Op verzoek van het Bestuur der vrijzinnige Kiesvereeniging alhier zal de candidaat voor de 2e Kamer in dit district, de heer J. Lels te Alblasserdam, op een nader te bepalen dag voor de kiezers alhier optreden.
AMEIDE, 21 Mei. De heden vastgestelde rekening der vereenigde polders Middelbroek, Ameide en Tienhoven, over 1890, bedraagt in ontvang f 3808,45½, in uitgaaf f 3082,74, batig slot f 725,71½, en de mede vastgestelde begrooting dier polders voor 1891, in ontvang f 3978,91½, in uitgaaf f 3973,48½, vermoedelijk batig slot f 5,43.
De in die begrooting opgenomen omslag bedraagt even als het vorig jaar f 2 per hektare.
Getrouwd: Cs. KRUYT en RUBERTA HELLEMAN, die mede namens wederzijdsche betrekkingen, hunnen hartelijken dank betuigen voor de vele blijken van belangstelling, zoo van hier als elders bij hun Huwelijk ondervonden.
Ameide, 21 Mei 1891.
Getrouwd: FRANK ARIE VAN KESTEREN en MAGDELINE VERHEIJ, die, mede namens wederzijdsche Familie, hun dank betuigen voor de bewijzen van belangstelling, bij hun Huwelijk ondervonden.
Ameide, 22 Mei 1891.
De Heer en Mevrouw E.G.B. VAN VOORST VAN BEEST betuigen hunnen dank voor de bewijzen van deelneming, ondervonden bij het overlijden hunner geliefde Moeder en Behuwdmoeder, Vrouwe M.E.M. VAN VOORST VAN BEEST-RUIJS te Utrecht.
Arnhem, 21 Mei 1891.
Schoonhovensche Courant 27-05-1891, krant 1166
TOONEELVEREENIGING “AURORA” te Ameide.
UITVOERING op Woensdag 27 Mei 1891, ’s avonds om 8 uur, in het Lokaal van den Heer L.H. DIEPENHORST.
Entrée f 0,49.
AMEIDE, 25 Mei. Thans is bepaald, dat de candidaat der vrijzinnige partij in het hoofdkiesdistrict Sliedrecht, de heer J. Lels te Alblasserdam, alhier voor de kiezers zal optreden in den avond van Woensdag 3 Juni e.k.
TIENHOVEN, 26 Mei. Van ll. Zondag op Maandag zijn op de zalmzegenvisscherij alhier 7 zalmen en 17 elften gevangen.
Vervolg der Nieuwstijdingen. – Te rekenen van 1 Juni zal het rijkstelegraafkantoor met telephoondienst te Ameide op werkdagen open zijn: van 9 tot 11 uren voor- en van 1 tot 3 en 6 tot 8 uren namiddags. De diensturen op Zon- en feestdagen blijven onveranderd.
Schoonhovensche Courant 30-05-1891, Zaterdag krant 1167
AMEIDE, 27 Mei. De tooneelvereeniging “Aurora” alhier gaf dezen avond weder eene uitvoering. Het programma bestond uit: 1e “Philippe, rentmeester-Echtgenoot-Vader”, toneelspel in één bedrijf, en 2e. “Het Nichtje van den Bakker”, blijspel in één bedrijf. De goedgevulde zaal en de luide toejuichingen, die den medewerkers ten deel vielen, bewezen wederom dat hun streven en hun spelen zeer in den geest vallen. Moge een en ander der jeugdige vereeniging een prikkel zijn om op den ingeslagen weg voort te gaan en bij hare openbare optreding telkens meer en meer hare zinspreuk “Hooger zij ons doel” bevestigd worden.
AMEIDE en TIENHOVEN, 29 Mei. Alhier is eene lokale anti-rev. kiesvereeniging opgericht. Tot bestuursleden zijn gekozen de heeren T. Swets, A. Van Kekem Wzn., P.W. Muilwijk en R. Wielinga te Ameide en H. Spek te Tienhoven.
VERHURING van HOOILANDEN te AMEIDE, in de Zaal van den Heer L.H. Diepenhorst, ten overstaan van Notaris Bodde te Meerkerk, op Vrijdag 12 Juni 1891, ’s namiddags ten 4 ure.
Informatiën bij de Heeren Bodde voornoemd en De Kleijn te Ameide.
De CANDIDAAT voor de 2de Kamer van de St. Gener der Vrijz. Kiesvereenigingen in het district Sliedrecht, de Heer JAN LELS te Kinderdijk, stelt zich voor op Woensdag 3 Juni a.s., des avonds 8 ure, voor de kiezers op te treden in het Lokaal van den Heer L.H. Diepenhorst te AMEIDE.
Toegang VRIJ. Gelegenheid tot Debat.
Het Bestuur der vrijz. Kiesv. Ameide, Tienhoven e.l.,
J.L. DE JONGH, President.
W.G. DEGENHARDT, Secretaris.
Schoonhovensche Courant 03-06-1891, krant 1168
AMEIDE, 1 Juni. Het bouwen van woningen voor het personeel van den alhier in aanbouw zijnden stoomwatermolen, ten dienste van het Merwedekanaal, is aangenomen door den heer F.H. Joseph te Utrecht, voor f 11 490.
Met het beheien van het terrein is in de vorige week een aanvang genomen. Men bezigt daarvoor stompe heipalen van 20 meter, die er zich gemakkelijk in laten slaan.
– De heer H. Van Lomwel alhier heeft voor zijn lidmaatschap van den gemeenteraad bedankt, wegens lichaamsgebrek. Hij moest in dit jaar aftreden.
TIENHOVEN, 1 Juni. Van gisteren-avond tot heden-morgen zijn op de zalmzegenvisscherij alhier 5 zalmen en 4 elften gevangen.
Schoonhovensche Courant 06-06-1891, krant 1169
AMEIDE en TIENHOVEN, 1 Juni. Ds. J.F. De Klerk, predikant alhier, heeft voor het beroep naar Burgwerd c.a. bedankt.
AMEIDE, 3 Juni. Daartoe door de vrijzinnige Kiesvereeniging Ameide, Tienhoven e.o. uitgenoodigd, trad heden-avond de heer Jan Lels, van Kinderdijk, in de zaal van den heer L.H. Diepenhorst alhier, voor de belangstellenden op.
Na in zijn inleiding er op te hebben gewezen, dat hij niet zoude houden eene politieke lezing, doch zich in hoofdzaak bepalen tot het doen kennen zijner meening over de verschillende vraagstukken, die in de eerstvolgende 4-jarige periode de aandacht zouden vorderen der wetgevende vergadering, gaf hij in korte woorden eene verklaring van de leuzen, welke de partijen in ons district verdeeld houden.
Hij wees er op, dat op staatkundig gebied ernstige mannen, die het welzijn van het land beoogden, slechts door zeer weinige grondstellige vraagstukken worden gescheiden; dat naar zijne meening eene rustig vooruitschrijdende met haren tijd medelevende vrijzinnige politiek de eenige goede is. Een verdediging hiervan meende hij evenwel niet te moeten zoeken in het blootleggen van de feilen der tegenstanders of het verheerlijken van het verleden der eigen partij.
Alvorens de punten in het manifest der liberalen unie nedergelegd te behandelen, stipte hij aan dat de in den laatsten tijd buiten de kamer herhaaldelijk geuite wensch tot betere aaneensluiting van de vrijzinnige Leden der Kamer in hem een voorstander zoude vinden. Een afgevaardigde die het goede verwerpt, omdat het betere voor het oogenblik onbereikbaar is, neemt eene zware verantwoordelijkheid op zich.
Ten opzichte van de kiesbevoegdheid stelde hij in ’t licht dat, ofschoon art. 80 der Grondwet in de eerste plaats de geschiktheid noemt, deze in de additioneele artikelen geheel is voorbijgezien, en dat hij voor zich, de wenschelijkheid tot uitbreiding van het kiesrecht erkennend, achtte dat de kleinste eisch welke men den toekomstigen kiezer mocht stellen, deze was, dat hij behoorlijk konde lezen en schrijven.
Ten opzichte van den geschikten tijd eener regeling meende hij dat er alleen voor moest worden gewaakt om niet in te grijpen in de belangen van hen, die thans nog van het kiesrecht waren verstoken, alvorens ook zij vertegenwoordigd kunnen zijn om hun voor of tegen te doen hooren.
Bij een meer uitvoerige behandeling van het belastingvraagstuk, deed hij zich kennen als een voorstander van de afschaffing der accijnsen op zout, zeep enz., van de hervorming der personeele belasting tot eene belasting op de weelde, van omwerking der patentbelasting en van invoering eener belasting op het roerend vermogen, terwijl hij de door het tegenwoordige Kabinet voorgestelde regeling der plaatselijke belastingen op verschillende gronden bestreed.
Na eene behandeling der arbeidswetten meende hij dat men de verdere regeling niet in hoofdzaak mocht overlaten aan de mannen van de theorie, doch dat die van de practijk een overwegenden invloed daarop moesten uitoefenen.
Den persoonlijken dienstplicht vond hij eene billijke zaak.
Omtrent het bestuur onzer Koloniën, die hem door eigen aanschouwing bekend zijn, meende hij ten slotte dat slechts van een practisch en rechtvaardig beleid en van het vrijmaken van den arbeid goede vruchten waren te verwachten.
Er waren ruim 200 toehoorders in de zaal, waaronder verscheidene van de tegenpartij.
Van de gelegenheid tot debat werd gebruik gemaakt door den heer J.W. Valk uit Schoonhoven. Ofschoon deze nog al afdwaalde, liet de Voorzitter hem daaraan vrijelijk ten teugel vieren en werd hij door den heer Lels op waardige wijze beantwoord.
Bevallen van een Zoon R. DE JONGH-DE JONGH.
Ameide, 1 Juni 1891.
De Ondergeteekende brengt door deze ter algemeene kennis, dat hij als RAADSLID dezer Gemeente heeft bedankt, als kunnende die betrekking niet meer naar behooren waarnemen; hij verzoekt dus bij de aanstaande verkiezing van Raadsleden niet meer in aanmerking te komen en betuigt den kiezers tevens zijnen dank voor het steeds in hem gesteld vertrouwen.
H. VAN LOMWEL.
Ameide, Juni 1891.
Schoonhovensche Courant 10-06-1891, krant 1170
AMEIDE, 8 Juni. Ll. Vrijdag werd in de bijzondere school alhier eene bijeenkomst van anti-revolutionairen gehouden. Er waren ruim 70 belangstellenden uit deze en omliggende gemeenten aanwezig, waaronder ook enkele van de vrijz. richting. Als spreker trad op de anti-rev. candidaat voor het hoofdkiesdistrict Sliedrecht Mr. B.J.L. Baron de Geer van Jutfaas. Zijne rede bepaalde zich hoofdzakelijk tot het ontwikkelen van de anti-revolutionaire beginselen, zoowel voor het moederland als voor de overzeesche bezittingen. Er werd geen gelegenheid gegeven tot debat.
AMEIDE en TIENHOVEN, 9 Juni. Bij de heden gehouden verkiezing zijn van de 129 stemgerechtigden in deze gemeenten slechts 89 kiezers opgekomen.
TIENHOVEN, 8 Juni. Van gisteravond tot heden-morgen zijn op de zalmzegenvisscherij alhier 5 zalmen gevangen.
BELANGRIJKE VERKOOPING van Kersen uit Boomgaarden onder Jaarsveld, Ameide en Tienhoven in de Zaal van den Heer L.H. Diepenhorst te Ameide, ten overstaan van Notaris Bodde te Meerkerk, op Vrijdag den 19.Juni 1891, ’s namiddags ten 5 ure.
Informatiën bij de Heeren Bodde voornoemd en De Kleijn te Ameide.
Schoonhovensche Courant 17-06-1891, krant 1172
AMEIDE, 15 Juni. Bij de op 12 Juni ll. alhier gehouden publieke verpachting van hooilanden is gemiddeld besteed f 43 per hektare, zijnde ± 40 pct. meer dan ’t vorig jaar en naar schatting f 10 à f 12,50 per 500 kilo hooi; de hooioogst zal vooral op de lage en lichte gronden niet voordeelig zijn.
Schoonhovensche Courant 20-06-1891, krant 1173
TIENHOVEN, 16 Juni. Van Zondag op Maandag ll. zijn op de zalmzegenvisscherij alhier 14 zalmen en 2 elften gevangen.
TIENHOVEN, 18 Juni. De collecte voor den gewapenden dienst heeft in deze gemeente opgebracht f 3,10½.
AMEIDE, 19 Juni. De collecte voor den gewapenden dienst bedraagt in deze gemeente f 13,37.
Schoonhovensche Courant 24-06-1891, krant 1174
AMEIDE, 22 Juni. Onze predikant Ds. J.F. De Klerk, heeft een beroep ontvangen naar Bruchem en Kerkwijk.
AMEIDE, 23 Juni. Bij de op 19 Juni ll. alhier gehouden publieke verkooping van het kersengewas uit verschillende boomgaarden onder deze gemeente, Tienhoven en Jaarsveld is besteed 10 à 12 cents per kilo aan den boom. Over ’t algemeen zal de opbrengst der meikersen beneden ’t middelmatige blijven. ’t Zal nog wel 14 dagen aanloopen eer met den pluk kan worden aangevangen.
– De heer G. Diepenhorst Fzn. alhier is benoemd tot opzichter aan de gist- en spiritusfabriek (directeur de heer Van Marken) te Delft.
TIENHOVEN, 22 Juni. Van gisteren-avond tot heden-middag zijn op de zalmzegenvisscherij alhier 29 zalmen gevangen.
Schoonhovensche Courant 27-06-1891, krant 1175
TIENHOVEN, 25 Juni. In den nacht van Maandag op Dinsdag ll. zijn uit twee verschillende gesloten schuren onder deze gemeente waschgoederen ontvreemd.
Op Dinsdag 30 Juni a.s. hopen onze geliefde Ouders JAN LUBRIE en SUSANNA DE GEUS hunne 25-jarige Echtvereeniging te herdenken.
Hunne dankbare Kinderen,
Behuwd- en Kleinkinderen.
Ameide, 1891.
Schoonhovensche Courant 01-07-1891, krant 1176
TE KOOP: Een Boerenwagen, met smalle en breede wielen, een jaar in gebruik en twee nieuwe SPEELWAGENS, waarvan een op veeren en ijzeren assen. Te bevragen bij J. DE WIJMAN, Wagenmaker te Ameide.
Kantongerecht te Schoonhoven.
Zitting van 26 Juni 1891. 6. G.D. te Lekkerkerk; J.B. te Gouda en A.B. te Ameide: veroordeeld ieder tot eene geldboete van f 15.00, bij wanbetaling drie dagen hechtenis; ter zake van “straatschenderij, tezamen en in vereeniging gepleegd.”
Schoonhovensche Courant 04-07-1891, krant 1177
AMEIDE, 2 Juli. De loteling der lichting van dit jaar G.J.M., uit deze gemeente is, wegens gebleken ongeschiktheid voor den dienst, vrijgesteld en J.V., als houder van het aan de beurt liggend opvolgend nummer, ter inlijving opgeroepen.
Schoonhovensche Courant 08-07-1891, krant 1178
TIENHOVEN, 6 Juli. Ll. Zaterdag-namiddg is in de rivier onder deze gemeente, ten gevolge van een lekkage, gezonken het vaartuig “de vrouw Geertruida”, inhoudende ± 80.000 metselsteenen, schipper Arnds Van Duwen, komende van Lathum en bestemd naar Rotterdam. De opvarenden zijn gered, de lading is wel, doch het schip niet geassureerd.
TIENHOVEN, 6 Juli. Van gisteravond tot heden-morgen, zijn alhier op de zalmzegenvischerij 2 Jacobszalmen gevangen.
Schoonhovensche Courant 11-07-1891, krant 1179
AMEIDE en TIENHOVEN, 9 Juli. Door het gure, natte weder der laatste dagen heeft de kwaliteit van het kersengewas zeer geleden, tot groote schade der pachters, die deze vrucht nu meerendeels hals over kop van de hand moeten doen; zij, die gewoon zijn zich in den boomgaard zelven eens aan die heerlijke vrucht te goed te doen, moeten hun reis daarheen maar niet uitstellen, want de Meikersen zullen spoedig afgeloopen zijn. De prijs is thans 10 à 14 cents per half kilo.
Vervolg der Nieuwstijdingen. – Ds. J.F. De Klerk te Ameide heeft voor het beroep naar Bruchem en Kerkwijk bedankt.
Schoonhovensche Courant 15-07-1891, krant 1180
AMEIDE, 13 Juli. Tot klerk ten kantore van den heer Controleur der Dir. Bel. te Gorinchem is benoemd de heer G. De Kruijk Pzn., geagreëerde van den heer Rijks-Ontvanger alhier.
TIENHOVEN, 13 Juli. Van ll. Zondag op Maandag zijn op de Zalmzegenvisscherij alhier 9 zalmen gevangen.
Wegens Huwelijk der tegenwoordige, wordt gevraagd tegen 1 Aug. a.s. of eerder, eene Meid-Huishoudster, boven 30 jaren, P.G. Brieven fr. aan den Heer P. ROMEIJN te Ameide.
Schoonhovensche Courant 18-07-1891, krant 1181
TIENHOVEN, 16 Juli. De rekening dezer gemeente over 1890 bedraagt in ontvang f 2152,68, in uitgaaf f 1820,26, batig slot f 332,42.
AMEIDE en TIENHOVEN, 17 Juli. De pluk der Meikersen is afgeloopen; vooral ten gevolge van ’t ongunstige weder, juist toen de vrucht in haar teederste periode was, is de opbrengst zeer ongunstig geweest en hebben de pachters algemeen slechte zaken gemaakt. De laatste dagen is de ziekte in het loof der aardappelen zeer toegenomen; voor deze vrucht en voor den hooioogst wordt zeer naar zonnig, frisch weder verlangd.
In een druk bezochte vergadering van kiezers te AMEIDE zijn tot Candidaten, voor de aanstaande verkiezing van 2 LEDEN van den Raad dier gemeente, gesteld de Heeren C. DE JONG Jz., AFTREDEND LID, en ANDRIES KRUIJT.
Schoonhovensche Courant 22-07-1891, krant 1182
AMEIDE, 21 Juli. De rekening dezer gemeente over 1890 bedraagt in ontvang f 10.450, in uitgaaf f 9.787,59½, batig slot f 662,4 ½.
TIENHOVEN, 21 Juli. Van l.l. Zondag op Maandag zijn op de zalmzegenvisscherij alhier 15 zalmpjes gevangen.
– De alhier gehouden verpachting van tienden, onder Ameide en Tienhoven, heeft opgebracht voor Ameide f 42 en voor Tienhoven f 107, tegen f 36 en f 102 in ’t vorig jaar.
Schoonhovensche Courant 25-07-1891, krant 1183
AMEIDE, 23 Juli. Dat er bij de Gemeenteraadsverkiezing alhier op jl. Dinsdag warm gestreden is, kan men opmaken uit het feit dat verschillende kiezers uit Noord-Holland, Rotterdam en van Goedereede zijn overgekomen om hun burgerplicht te komen vervullen.
Uitslag der Verkiezingen voor gemeenteraadsleden.
Ameide. 98 kiezers. Uitgebracht 80 geldige stemmen. Herkozen C. De Jon Jzn. en gekozen in de plaats van den heer H. Van Lomwel, die bedankt heeft, A. Kruijt, beide met 54 stemmen. De candidaten der ant.rev. kiesvereeniging “Nederland en Oranje” H. Bikker en G. Oskam, verkregen resp. 27 en 24 stemmen. In de vacature Van Lomwel tot 1 sept. e.k. is mede benoemd A. Kruijt met 51 st.: H. Bikker verkreeg 27 stemmen.
Tienhoven. 31 kiezers. Uitgebracht 27 geldige st. en een van onwaarde. Herkozen de 3 aftr. leden D. De Jongh, P. Bouter en A. Van Es, resp. met 27, 25 en 14 st. Nog werden uitgebracht op H. Vermaat 10 st. en op J. De Bie, J. Bosch, E. Boeren, P. Hoeflaak ieder 1 stem.
Gemengd Nieuws. Naar hetgeen is gemeld, was het wegens den waterstand nog niet gelukt, het schip “De vrouw Geertruida”, hetwelk met eene lading metselsteenen in de Lek nabij Tienhoven is gezonken, te lichten. Het begint over te hellen, zonder echter in het vaarwater belemmering teweeg te brengen. Bij lagen waterstand zal de lichting worden verricht voor rekening van den eigenaar van het schip en den afzender der lading.
INGEZONDEN.
Buiten verantwoordelijkheid der redactie.
Mag ik u een gedeelte uwer kolommen verzoeken ter plaatsing van dit stuk.
Gedurende mijn zomerverlof, waarvan ik een gedeelte te Ameide doorbreng, moesten er eenige leden voor den Gemeenteraad gekozen worden. Gedeeltelijk uit belangstelling, misschien uit verveling, (er is te Ameide weinig te beleven behalve verkiezingen,) begeeft zich ondergeteekende naar het Gemeentehuis – Stadhuis zooals ’t genoemd werd, toen Van Brederode er den eersten steen aanplantte. De ondergeteekende neemt alle vormen in acht, klopt zeer bescheiden aan de poort der zaal, waar het welzijn van Ameide wordt besproken en beslist, wenscht goeden morgen en vraagt beleefd, ofschoon overtuigd, dat het hem niet geweigerd kan worden volgens art. 57 der kieswet, dat zegt: “Het openen der stembriefjes vangt aan des morgens ten negen ure.” “Het geschiedt in het openbaar” “door den voorzitter en zijn bureau van stemopneming”, of hij de vrijheid mag nemen bij de opening der stembus tegenwoordig te zijn.
De voorzitter van het stembureau geeft hem onmiddellijk en zonder schroom een toestemmend antwoord, maar zie, een der toevallig aanwezige leden van den Raad, en nog wel een, die reeds een kwart eeuw of langer geleden aanspraak op een zetel ten Raadhuize maakte, vermeent er aanmerking op te moeten maken, dat een niet-stemgerechtigde te A. de opening der stembus bijwoont en wil den vreemden eend, den indringer, doen verwijderen. Hij heeft evenwel buiten den waard gerekend, want het bewuste art. 57 wordt hem naar het hoofd geslingerd en al pruttelend, ik zou haast zeggen kwakend, neemt het falend lid zijn plaats in, zonder zijn ongelijk te bekennen of beleefdheidshalve zijne verontschuldiging in te brengen. Nu vraag ik u in gemoede:
Moet zulk een Raadslid niet aangeraden worden, beter zijne wetten te bestudeeren? Het is immers der goêgemeente zand in de oogen strooien, als hij beweert, dat hij de belangen van Ameide zal behartigen, zonder de wetten te kennen, volgens welke die belangen moeten worden bevorderd.
Na u dankgezegd te hebben voor de mij afgestane ruimte, noem ik mij
Uw Dv. Dienaar:
C. TIMMERMAN,
Leeraar Engelsch Middelb. Ond.
Ondertrouwd: M. VAN BONZEL en M.M. DE JONG.
Ameide, 24 Juli 1891.
Publieke Verkooping van Boomvruchten en verhuring van Naweide, ten overstaan van Notaris Bodde te Meerkerk, in de Zaal van den Heer L.H. Diepenhorst te AMEIDE, op Woensdag 12 Augustus 1891, ’s namiddags ten 4 ure.
Informatiën bij de Heeren Bodde voornoemd en De Kleijn te Ameide.
Schoonhovensche Courant 01-08-1891, krant 1185
TIENHOVEN, 29 Juli. Van l.l. Zondag op Maandag zijn op de zalmzegenvisscherij alhier 30 zalmen gevangen, meerendeels St. Jacobjes.
Schoonhovensche Courant 05-08-1891, krant 1186
TIENHOVEN, 4 Aug. Van Zondag op Maandag ll. zijn op de zalmzegenvisscherij alhier 38 zalmen gevangen.
Schoonhovensche Courant 08-08-1891, krant 1187
AMEIDE, 6 Aug. Door de flouwvisschers alhier zijn deze week 4 zalmen gevangen ter gezamenlijke zwaarte van 22½ kilo.
– Ook uit deze gemeente zijn enkele rheumatiek-lijders naar Rotterdam gereisd om genezing te zoeken bij “Sequah”, hier beter bekend als de wonderdokter te Rotterdam, want het meerendeel vergeet dien ongewonen naam. Of zij er genezing zullen vinden, zal de tijd leeren, zoo ja dan zullen zeker nog velen hun voorbeeld volgen, want nu in deze dagen hoort men eerst recht, hoe’n tal van menschen aan die lastige kwaal lijden of vermeenen te lijden.
AMEIDE en TIENHOVEN, 6 Aug. Door de geduchte regens der laatste 14 dagen is de aardappelziekte niet alleen in ’t loof, maar ook in de knol der vroegen soorten sterk toegenomen en worden er veel meer zieke vruchten gevonden dan in de laatste jaren het geval was. Ze worden hier thans verkocht voor 15 à 18 cents per liter; de kwaliteit laat over ’t algemeen nog te wenschen over.
MEERKERK, 5 Aug. Door de Nutsspaarbank van het Departement Meerkerk-Ameide c.a. was op 1 Januari l.l. aan de verschillende deelhebbers verschuldigd een bedrag van f 67.841,78½, de winst op de rente bedroeg op dien datum f 12.724,57.
TIENHOVEN, 5 Aug. Het in de rivier nabij het veer alhier onlangs gezonken schip met metselsteenen zal worden leeggepompt; er is een aanvang gemaakt met het lossen der steenen, die door een paar personen uit deze gemeente en Ameide zijn aangezocht.
TIENHOVEN, 6 Aug. In de rivier de Lek alhier wordt weder een zalmsteek geplaatst; men is reeds bezig die te stellen. Hoogst waarschijnlijk zullen er tusschen deze gemeente en Leksmond nog 2 van die inrichtingen worden geplaatst om, gedurende den gesloten tijd voor de zegenvisscherijen, die 15 Aug. a.s. aanvangt, hier de zalm te verschalken.
Getrouwd: M. VAN BONZEL en M.M. DE JONG, die, mede namens wederzijdsche betrekkingen, hunnen hartelijken dank betuigen voor de talrijke blijken van belangstelling, zoo van hier als elders bij gelegenheid van hun Huwelijk ondervonden.
Ameide, 7 Aug. 1891.
Schoonhovensche Courant 15-08-1891, krant 1189
AMEIDE, 10 Aug. In den afgeloopen nacht zijn alhier met de drijfnetten 2 zalmen gevangen.
TIENHOVEN, 10 Aug. Van af gister-avond tot heden-middag zijn op zegenvisscherij alhier 36 zalmen gevangen.
AMEIDE, 12 Aug. Op de heden alhier gehouden publieke verkooping van boomvruchten werd besteed: voor appelen f 2,50 à f 4, peren f 2,25 à f 3 en noten f 2 à f 2,50 per hectoliter. Over ’t algemeen zijn de vruchten klein van stuk en laat de kwaliteit te wenschen over, een gevolg van ’t zeer ongunstige weder. Voor de naweiden binnendijks, alhoewel er weinig gras in staat, werd tot f 35 per hektare betaald.
TIENHOVEN, 12 Aug. Van l.l. Zaterdag op Zondag is voor eene waarde van ruim f 100 aan touwwerk enz. ontvreemd van de zalmzegenvisscherij op de Koekoekswaard alhier.
Schoonhovensche Courant 19-08-1891, krant 1190
TIENHOVEN, 17 Aug. Het in de voorgaande week op de zalmzegenvisscherij alhier vermiste touwwerk is door visschers teruggevonden op den bodem der rivier, in de nabijheid dier visscherij. Door een kwaadwillige hand moet het daarin geworpen zijn.
– Heden-namiddag is een aanvang gemaakt met het ledigpompen van het onlangs in de rivier alhier gezonken schip met metselsteenen, door middel van een stoomwerktuig, en reeds vóór den avond was het zoover vlot gemaakt, dat de lading kon gelost worden.
Schoonhovensche Courant 22-08-1891, krant 1191
BINNENLAND. – Met ingang van 1 Sept. a.s. worden de diensturen aan het rijkstelefoonkantoor te Ameide gewijzigd en vastgesteld op: werkdagen van 9-11 voorm., 1-3 en 7-8 namidd.; zon- en feestdagen van 1-2 namidd.
AMEIDE, 21 Aug. Van 17 tot 21 Aug. l.l. zijn alhier met de drijfnetten gevangen 18 zalmen of St. Jacobjes.
Schoonhovensche Courant 29-08-1891, krant 1193
AMEIDE, 27 Aug. Van 21 tot 27 Aug. ll. zijn alhier met de drijfnetten gevangen 18 zalmen of St. Jacobszalmen.
AMEIDE en TIENHOVEN, 27 Aug. De 31. Augustus a.s., de eerste verjaring onzer jeugdige koningin, dien zij als zoodanig zal herdenken, zal door de leerlingen der gemeenschappelijke openbare school dezer gemeenten feestelijk worden gevierd. De daaraan verbonden kosten worden bestreden uit vrijwillige bijdragen van ingezetenen.
Schoonhovensche Courant 02-09-1891, krant 1194
AMEIDE en TIENHOVEN, 31 Aug. De openbare school alhier leverde dezen morgen een opwekkenden aanblik op, die ruim 200 rijk met oranje uitgedoste kinderen, tintelende van vreugde en geestdrift, men behoefde ze slechts te zien om te weten dat hier wederom een dier Oranjefeesten werd gevierd, waarop ons volk van geslacht tot geslacht, van oud tot jong, steeds zoo is gesteld geweest.
Dat er bij deze gelegenheid ook weder goed voor versnaperingen gezorgd was, zal wel geen betoog behoeven; de ruime bijdragen van talrijke ingezetenen hadden het niet alleen mogelijk gemaakt krentenbroodjes, saucijzen en gebakjes bij honderdtallen, zoomede de noodige limonade aan te schaffen, maar bovendien uit een tombola aan elk kind nog een souvenir mede naar huis te geven.
Eere en dank zoowel aan hen, die tot dit kinderfeest het initiatief namen, als aan al degenen die daarvoor de middelen verschaften en niet het minst aan het onderwijzend personeel der school, dat op zoo uitstekende wijze voor de organisatie van het feest heeft gezorgd, terwijl ook een woord van dank niet mag onthouden worden aan hen, die daarbij assistentie verleenden.
Zulke kinderfeesten, zij pakken zoowel de ouders als de kinderen; zij versterken den band tusschen de ingezetenen onderling en wekken de liefde tot het Oranjehuis op, wat vooral in onze dagen noodig is, nu er ook in deze gemeente, hoewel gelukkig zeer weinige, gevonden worden, die, uit naijver over zulk een echt nationaal kinderfeest, op zijn zachtst uitgedrukt, in sterk afkeurenden zin tot de jeugd durven spreken.
Ook de ouden van dagen, weduwen en behoeftigen, werden op deez’ feestdag niet vergeten Hun allen werd een vette surprise thuisbezorgd.
AMEIDE, 1 Sept. Ter gelegenheid der verjaring van H.M. de Koningin werd namens de kinderen der Christel. school alhier ’t volgende telegram verzonden:
Aan H.M. Koningin Wilhelmina!
De kinderen der Chr. school te Ameide verblijden zich met Uwe Majesteit in ’t feest, dat zij viert. Zij wenschen, dat God Uwe Majesteit en Hare lieve Moeder nog lang voor elkander en voor ’t Vaderland sparen moge. De Hoofdonderw.
Men kan zch de vreugde der kinderen voorstellen, toen de hoofdonderwijzer hedenochtend reeds een telegraphisch antwoord ontving van den volgende inhoud:
Hare majesteit de Koningin Regentes draagt mij op, U den bijzonderen dank der Koningin over te brengen.
Was get.: Adjudant van Dienst,
VEECKENS.
TIENHOVEN, 31 Aug. L.l. Vrijdag zijn eenige Ammerstolsche visschers, die in de rivier de Lek alhier met den zegen visschende waren, door den rijksveldwachter Van der Vliet te Meerkerk bekeurd wegens overtreding van art. 4 in verband met art. 1 letter c van het Kon. besluit van 21 Juli 1886, regelende de wijze van uitoefening der zalm- en elftvisscherij.
Schoonhovensche Courant 05-09-1891, krant 1195
AMEIDE, 4 Sept. Van 27 Aug. tot 4 Sept, l.l. zijn alhier met de drijfnetten gevangen 18 zalmen of St. Jacobszalmen.
TIENHOVEN, 2 Sept. Tot wethouder en ambtenaar van den burgelijken stand dezer gemeente is herkozen de heer D. De Jongh.
Schoonhovensche Courant 09-09-1891, krant 1196
AMEIDE, 8 Sept. De werkzaamheden aan het in aanbouw zijnde Rijksstoomgemaal alhier vorderen thans goed; de schoorsteen, hoog boven de geheele omgeving uitkomende, is reeds tot de volle hoogte opgemetseld en met het machinegebouw is men reeds een goed eind op streek. Thans wordt een aanvang gemaakt met de woningen voor den machinist en den stoker. Het daarstellen van een en ander veroorzaakt heel wat drukte en beweging in die anders zoo stille buurt en helpt dezen zomer velen aan brood. Voor de in de nabijheid liggende Eendenkooi staat ’t echter te vreezen, dat dit stoomgemaal een schade verwekkende inrichting zal zijn.
TIENHOVEN, 8 Sept. In een huisgezin aan het benedeneinde dezer gemeente zijn de kinderen lijdende aan mazelen.
Schoonhovensche Courant 12-09-1891, krant 1197
AMEIDE, 11 Sept. Van 4 tot 11 Sept. l.l. zijn alhier met de drijfnetten gevangen 19 zalmen en St. Jacobjes.
– Bij de algemeene tentoonstelling te Alkmaar, van wege de Hollandsche Maatschappij van Landbouw, werden o.a. de volgende bekroningen toegekend:
Witte hoepels. 1e pr. firma B.C. Wisboom & Zonen, Hardingsveld; 2e pr. W.A. Van Kekem, Ameide a/d Lek.
Schoonhovensche Courant 16-09-1891, krant 1198
AMEIDE, 14 Sept. De collecte voor de behoeftige oud-strijders heeft in deze gemeente opgebracht f 9,80½.
– De begrooting van het burgerlijk armbestuur dezer gemeente voor 1892 bedraagt in ontvang en in uitgaaf f 1214,13, de daarin opgenomen subsidie uit de gemeentekas beloopt f 800.
TIENHOVEN, 14 Sept. In deze gemeente is ten bate der behoeftige oud-strijders gecollecteerd f 3,58½.
– De begrooting voor 1892 van het Algemeen of Burgerlijk Armbestuur dezer gemeente wijst aan in ontvang en uitgaaf f 200. Onder de ontvangsten is begrepen een subsidie uit de gemeentekas ad f 100; sedert 20 jaren heeft deze instelling geen subsidie noodig gehad; hieruit blijkt, dat de toestand van het armwezen hier ongunstiger wordt.
Schoonhovensche Courant 19-09-1891, krant 1199
AMEIDE, 17 Sept. De aangeboden begrooting dezer gemeente voor het jaar 1892 bedraagt in ontvang en uitgaaf f 9013,57.
– Van 10 tot 17 Sept. ll. zijn alhier met de drijfnetten gevangen 12 zalmen en St. Jacobjes.
TIENHOVEN, 17 Sept. De begrooting dezer gemeente voor 1892, zooals die den raad is aangeboden, wijst aan in ontvang en in uitgaaf f 2124,22½.
Vervolg der Nieuwstijdingen. Uit het door ons ontvangen verslag van de “Maatschappij van weldadigheid” over 1891 blijkt dat de Algemeene Collecte, dit jaar ten behoeve dier Maatschappij gehouden, heeft opgebracht f 32.484,32½.
In den kring, waarin ons blad hoofdzakelijk gelezen wordt,was de opbrengst als volgt: Ameide 31,78, Tienhoven 3,51½, Vreeswijk 14,70. (Bericht ingekort BR).
Schoonhovensche Courant 23-09-1891, krant 1200
AMEIDE en TIENHOVEN, 21 Sept. De predikant dezer gemeente Ds. J.F. De Klerk, is beroepen te Bruinisse.
Schoonhovensche Courant 26-09-1891, krant 1201
AMEIDE, 24 Sept. Van 17 Sept. ll. tot heden zijn alhier met de drijfnetten 5 zalmen gevangen.
Schoonhovensche Courant 30-09-1891, krant 1202
– De BURGEMEESTER van AMEIDE maakt bekend, dat de van ouds vermaarde PAARDENMARKT aldaar zal plaats hebben op Donderdag 8 October a.s., en dat de druk bezochte vrije Najaarsbeestenmarkt dit jaar invalt op Dinsdag 13 October d.a.v., dus daags vóór de BENSCHOPSCHE BEESTENMARKT.
Het marktgeld bedraagt voor Paarden 10 en voor Veulens 5 Cents per stuk.
De Burgemeester voornoemd,
DE KLEIJN.
De gewone jaarlijksche VERKOOPING van RIJS-, TEEN en Rietgewassen zal gehouden worden te Jaarsveld op Donderdag 12 November 1891 Ameide op Zaterdag 14 November 1891.
Schoonhovensche Courant 03-10-1891, krant 1203
AMEIDE, 1 Oct. Op Zaterdag 10 October e.k. zal in ’t Logement “ ’t Fortuin” alhier de verkiezing plaats hebben van een Hoofdingeland voor het waterschap “de Overwaard” door stemgerechtigde Ingelanden van den polder Ameide, in de plaats van den heer A.P.H.A. De Kleijn alhier, die aan de beurt van aftreding is.
BINNENLAND. –Aan het Ministerie van Waterstaat te ’sHage is Woensdag o.a. besteed: Het verlengen van 5 dwarskribben aan den rechteroever van de Lek, onder de gemeenten Tull en ’t Waal, prov. Utrecht, tusschen de kilometerraaien 87 en 89. Minste inschrijver was T. Swets te Ameide voor f 8740.
TIENHOVEN, 2 Oct. Van het onlangs in de rivier de Lek bij deze gemeente gezonken vaartuig “de Vrouw Geertruida”, dat, van de lading steenen ontlast, nog altijd hier aan den wal ligt, is een groot gedeelte van het want uit den voor- en den achtermast en een stuk touw ontvreemd.
Schoonhovensche Courant 07-10-1891, krant 1204
AMEIDE, 5 Oct. In de ll. Vrijdag alhier gehouden vergadering van de Afdeeling “Ameide, Tienhoven e.o.” van den “Nederlandschen Protestantenbond”, werd verslag uitgebracht door den secretaris en rekening en verantwoording gedaan door den penningmeester. Uit een en ander bleek dat de afdeeling zich in een zeer gunstigen toestand bevindt. Tot bestuursleden werden herkozen de heeren W.G. Degenhardt en J.L. De Jongh, terwijl laatstgenoemde ook werd gekozen tot afgevaardigde naar de in deze maand te Dordrecht te houden algemeene vergadering.
Ten slotte kan nog worden medegedeeld, dat er een aardig eitje in ’t nest is om bij buitengewonen nood de behoeftigen te ondersteunen.
– Ter gelegenheid der aanstaande jaarmarkt en kermis in deze gemeente worden, behalve de varkens, schapen, geiten enz. niet minder dan 7, waaronder extra zware, vette koeien geslacht. De markt- en kermisbezoekers kunnen dus gerust met een ledige maag herwaarts komen.
– Het jachtveld schijnt hier tamelijk goed voorzien te zijn van wild. Bij eene in de vorigen week gehouden jachtpartij werden, behalve de hazen en patrijzen, ook 4 prachtige faizanten bemachtigd. Een der stokken dragers bekwam bij die gelegenheid, terwijl hij zich in een griend bevond, een gedeelte van het schot in het aangezicht; gelukkig was de verwonding niet ernstig.
Schoonhovensche Courant 10-10-1891, krant 1205
AMEIDE, 8 Oct. Op de heden alhier gehouden paardenmarkt werden aangevoerd, ook in stallen, 600 paarden, 150 veulens en enkele hitten.
Men besteedde voor:
Werkpaarden van f 65 tot f 175.
2½-jarige “ 225 275.
1½-jarige “ 160 225.
Veulens “ 85 115.
Hitten “ 50 75.
De handel was flauw, ook voor ’t buitenland.
– De tollen, bij gelegenheid der paardenmarkt in deze gemeente, hebben bij publieke verpachting opgebracht f 32, zijnde f 1 minder dan het vórig jaar,
– Uit een koppel schapen van 70 stuks, toebehoorende aan den heer J. Meier alhier, grazende op een stuk land aan de Liesveldsche Steeg onder deze gemeente, is een lam vermist.
– In den nacht van Zaterdag op Zondag ll. is diefstal van eenige messen gepleegd uit den winkel van den koperslager G.B. alhier, door opschuiving van een gesloten raam.
AMEIDE, 9 Oct. Gedurende de laatste week is alhier met de drijfnetten geen enkele zalm gevangen.
De vangst in de steken onder Tienhoven is voortdurend zeer schaars geweest.
AMEIDE, 8 Oct. Dat de Ameide- en Tienhovenaren van kermispret houden, bleek heden, toen op den eersten kermis-avond in het lokaal van den heer Diepenhorst alhier weder optrad het “Rotterdamsche Operetten-gezelschap Soesman c.s.”
De toeloop was ditmaal zóó buitengewoon, dat de ruime zaal, hoe propvol ook bezet, veel te klein bleek en velen geen plaats konden bekomen. Het uit 18 nrs. bestaande programma, vol afwisseling en flink uitgevoerd, viel blijkbaar zeer in den smaak van het publiek, getuige de telkens herhaalde luide toejuichingen, die dan ook door Soesman’s gezelschap voorzeker als een welgemeend “tot weerziens” kunnen worden beschouwd.
– Ds. J.F. De Klerk alhier, heeft bedankt voor het beroep naar Bruinisse.
Schoonhovensche Courant 14-10-1891, krant 1206
AMEIDE, 12 Oct. Bij de op 10 Oct. ll. alhier gehouden verkiezing van een Hoofdingeland van “de Overwaard” door Ingelanden van den polder “Ameide”, is met algemeene stemmen herkozen de heer A.P.H.A. De Kleijn alhier.
Schoonhovensche Courant 17-10-1891, krant 1207
AMEIDE, 13 Oct. Tot stoker aan het Rijksstoomgemaal alhier is benoemd de heer H.J. Hoogland te Gorinchem.
– Op de heden alhier gehouden najaarsbeestenmarkt waren aanvoer en handel onbeduidend; een gevolg voornamelijk door het samenvallen met de Rotterdamsche veemarkt, die de kooplieden voor de onze niet verzuimen. Indien de markt alhier op een anderen dag gesteld werd, zoude zij ongetwijfeld beter slagen.
AMEIDE, 15 Oct. Door het bestuur der Nuts-Spaarbank is eene aanzienlijke bijdrage verleend tot aankoop van nieuwe en herstel van de oude boeken der Volksbibliotheek van het Nut alhier.
Nu de langen avonden weder gekomen zijn, wordt in tal van gezinnen met verlangen naar de opening dier nuttige inrichting uitgezien.
– Het door den heer J. Meijer alhier vermiste lam is teruggevonden, verdronken in eene poldersloot.
Schoonhovensche Courant 21-10-1891, krant 1209
MIDDELEN VAN VERVOER.
Stoombootdienst op de lek.
Directie te Krimpen a/d Lek.
Winterdienst, aangevangen 5 October 1891, tusschen Culemb., Schoonh. en Rotterd., met de Stoombooten “Schoonhoven” (S) “Culemborg” (C) en “Vreeswijk” (V).
Maandag en Dinsdag Woensdag, Donderdag Vrijdag en Zaterdag Naar Dord- recht
Van Ameide (S.)v. 6.25 (V.) n 2.20 (S.)v. 7.25 (V.)n 2.20 (S.)v (C.)v 7.25 (V.)n 2.20
Van Ameide (V.)v 10.00 (C.) n 4.30 (V.)v 10.00 (C.)n 4.30 (V.)v 10.00 (C.)n 4.30
Schoonhovensche Courant 24-10-1891, krant 1209
AMEIDE, 21 Oct. Alhier is een gymnastiek-cursus opgericht voor onder-wijzers uit deze en omligggende gemeenten. Het onderwijs zal worden gegeven door den heer Kooijman te Vianen, leeraar in genoemd vak aan de Rijksnormaallessen alhier.
AMEIDE en TIENHOVEN, 21 Oct. Voor de betrekking van veldwachter dezer beide gemeenten hebben zich ruim 30 sollicitanten aangemeld.
AMEIDE en TIENHOVEN, 23 Oct. De laatste dagen kwamen hier vele sterfgevallen onder het vee, inzonderheid onder de kalveren, voor, ten gevolge van “het vuur”. Opmerkelijk is ’t dat in den regel de beste exemplaren daardoor worden aangetast.
TIENHOVEN, 22 Oct. Van l.l. Zondag op Maandag is alhier op de zalmzegenvisscherij nog niet gevischt.
Belangrijke Verkooping van RIJS-, TEEN- en Rietgewassen, in de Zaal van den Heer L.H. DIEPENHORST te AMEIDE, ten overstaan van den Notaris Bodde te Meerkerk, Zaterdag 14 November 1891, ’s morgens ten 9 ure; informatiën bij de Heeren Bodde voornoemd en De Kleijn te Ameide.
Schoonhovensche Courant 28-10-1891, krant 1210
AMEIDE, 26 Oct. De landbouwer J.B.K. uit Lakerveld is l.l. Zaterdag, op den Sluizendijk alhier, met paard en wagen van den hoogen dijk gevallen, ten gevolge van het schrikken van het paard. Gelukkig kwamen voerman en paard er ongedeerd af, alleen de wagen was beschadigd.
– Tot lid van het algemeen armbestuur dezer gemeente is herkozen de heer P. Romein.
TIENHOVEN, 27 Oct. Met het oog op de thans schaars op de rivier aanwezige zalm is van Zondag op Maandag op de zalmzegenvisscherij alhier weder niet gevischt.
Schoonhovensche Courant 31-10-1891, krant 1211
AMEIDE, 29 Oct. De begrooting dezer gemeente voor het dienstjaar 1892 is vastgesteld in ontvang en uitgaaf op f 9013,57.
TIENHOVEN, 29 Oct. Tot armmeester van het burgerlijk armbestuur dezer gemeente is herkozen de heer Abr. Van Middelkoop alhier.
– De begrooting dezer gemeente voor het volgende dienstjaar is vastgesteld in ontvang en uitgaaf tot een bedrag van f 2414,22½.
Schoonhovensche Courant 04-11-1891, krant 1212
AMEIDE, 3 Nov. De werkzaamheden aan het rijksstoomgemaal alhier en bijkomende werken worden thans met kracht voortgezet. Men is nu bezig de kolossale ijzeren afvoerbuizen door den hoogendijk te leggen en met het stellen der machine, die geleverd wordt uit de fabriek “de Prins van Oranje” te ’s Hage. Ook de machinist- en stokerswoningen zijn reeds een eind op streek; het aanzien dezer woningen is echter niet in verhouding tot de kosten van den bouw; een voorname oorzaak hiervan is het lage terrein waarop zij staan.
AMEIDE en TIENHOVEN, 2 Nov. Tot veldwachter dezer beide gemeenten is benoemd J. Kodde, agent van politie te Gorinchem.
TIENHOVEN, 2 Nov. Heden is op de zalmzegenvisscherij alhier weder niet gevischt.
Schoonhovensche Courant 07-11-1891, krant 1213
AMEIDE, 5 Nov. De vleeschhouwers alhier hebben den prijs van het rundvleesch 5 à 10 cent per half kilo verminderd. Men betaalt hier thans f 0,40 en f 0,45 per ½ kilo netto.
Schoonhovensche Courant 11-11-1891, krant 1214
AMEIDE, 9 Nov. Alhier is eene zangvereeniging voor gemengd koor opgericht, “Excelsior” genaamd, onder directie van het hoofd der bijz. school alhier. Zij telt reeds een groot aantal leden.
– De Openbare herhalingsschool alhier is aangevangen met een 12-tal leerlingen.
– In deze gemeente doet zich een geval van typhus voor.
Schoonhovensche Courant 14-11-1891, krant 1215
AMEIDE, 12 Nov. De koopman C.T. alhier is jl. Maandag in het beursgebouw te Rotterdam een zakboekje met ruim f 300 aan bankpapier kwijt geraakt, waarschijnlijk door zakkenrollerij.
– Door het breken van het rondsel der lier, gebezigd bij het verplaatsen der ijzeren buizen voor de waterloozing van het rijksstoomgemaal aan de Zederik onder deze gemeente, heeft de 20-jarige werkman K.v.O. alhier een zijner armen deerlijk bezeerd.
Schoonhovensche Courant 18-11-1891, krant 1216
AMEIDE, 16 Nov. Op de Zaterdag alhier gehouden publieke verkooping van Rijs- Teen- en Rietgewassen is besteed voor:
4-jarig Rijsgewas f 15 à f 17 ) per 1000 of
3-jarig “ f 17 à “ 20 ) 40 bossen.
Gemiddeld per Hectare f 280 en f 375.
Teen voor ’t mes af f 25 à f 28 p.v. ) Ameid.
Stikteen f 20 à f 26 “ “ ) maat.
Niettegenstaande het Rietgewas dit jaar slechts een fijn gewas oplevert, waren de koopprijzen hooger dan in 1890.
– Op de l.l. Vrijdag-avond alhier gehouden Nutsvergadering werd verslag uitgebracht door den afgevaardigde naar de jongste algemeene vergadering, en heer W.G. Degenhardt alhier, die tevens nog een paar bijdragen ten beste gaf. Ook verrastte de voorzitter, de heer Van der Voort, het gezelschap met het voordragen van een der nieuwste novellen van Justus Van Maurik.
Het applaus, dat beiden sprekers ten deel viel, was welverdiend.
PUBLIEKE VERKOOPING van ZWARE OPGAANDE Wilge-, Populiere- en andere boomen, en Brandhout in de Zaal van L.H. Diepenhorst te Ameide, op Zaterdag 21 November 1991, ’s morgens 9 ure, ten overstaan van Notaris Bodde te Meerkerk.
Informatiën bij de Heeren Bodde voornoemd en De Kleijn te Ameide.
Schoonhovensche Courant 21-11-1891, krant 1217
AMEIDE, 19 Nov. Zaterdag-avond a.s. wordt de volksbibliotheek van het Nutsdepartement alhier weer gratis voor het publiek opengesteld. Zij is met een aantal nieuwe werken vermeerderd en de oude zijn opgeknapt, zoodat het geheel er thans nieuw en netjes uitziet.
Moge het door een druk gebruik maken en eene zorgvuldige behandeling van de aangeboden werken blijken, dat de daaraan bestede kosten en zorgen worden op prijs gesteld.
TIENHOVEN, 18 Nov. Van ll. Zondag op Maandag is op zalmzegenvisscherij alhier weder niet gevischt.
Schoonhovensche Courant 25-11-1891, krant 1218
AMEIDE en TIENHOVEN, 23 Nov. Ds. J.F. De Klerk, predikant dezer gemeenten, is beroepen te Hedel.
De Ondergeteekende geeft bij deze kennis, dat hij zich te AMEIDE heeft gevestigd als Grof-, Hoef- en Kachelsmid, en wat verder tot het vak behoort.
Onder belofte eener prompte en solide bediening, beveelt hij zich bij de ingezetenen van Ameide, Tienhoven en Omstreken beleefd in ieders begunstiging aan.
A.A. VERMEULEN.
Ameide, 21 Nov. 1891.
Schoonhovensche Courant 28-11-1891, krant 1219
AMEIDE, 25 Nov. Onder de leerlingen der bijz. school alhier is eene mazelenepidemie uitgebroken; gisteren en heden werd in pl.m. een 20-tal gezinnen, waaruit kinderen die school bezoeken, genoemde ziekte geconstateerd. Gelukkig is zij tot heden van een goedaardig karakter.
TIENHOVEN, 25 Nov. Op de zalmzegenvisscherij alhier is van ll. Zondag op Maandag weder niet gevischt.
Schoonhovensche Courant 02-12-1891, krant 1220
AMEIDE, 30 Nov. De collecte voor de noodlijdenden door den hagelslag in Noord-Brabant en Limburg, heeft in deze gemeente opgebracht ruim f 11.
– In de Vrijdag gehouden algemeene vergadering der ijsclub “Hollandia” alhier, thans pl.m. 70 leden tellende, is vastgesteld de rekening over 1890/91, in ontvang ad f 210,98, in uitgaaf ad f 207,63 en alzoo met een batig slot ad f 3,35. Bovendien is in dit dienstjaar voor de behoeftigen besteed een bedrag van f 181,83½, dat geheel is bestreden uit vrijwillige bijdragen der leden.
De beide aftredende bestuursleden, de heeren J. Saltzherr en A. Van Staveren, werden beide herkozen.
– De bijzondere school alhier wordt nog dagelijks meer ontvolkt door de mazelen. Onder de leerlingen der openbare school kwamen tot heden geen gevallen voor; ’t staat echter te vreezen, nu die ziekte zoodanig in de gemeente verspreid is, dat ook zij haar contingent wel zal moeten leveren.
TIENHOVEN, 30 Nov. In deze gemeente is voor de noodlijdenden door den hagelslag in Limburg en Noord-Brabant bijeengebracht ruim f 4.
Schoonhovensche Courant 05-12-1891, krant 1221
Ondertrouwd: HERBERT VOORSPUIJ AJz. en CORNELIA OOSTERHOUT.
Streefkerk, )
Tienhoven, ) 27 November 1891.
Heden overleed ons innig geliefd Zoontje JACOBUS, oud 6 maanden.
P.C. DE JONGH en Echtgenoote.
Ameide, 1 December 1891.
Schoonhovensche Courant 09-12-1891, krant 1222
AMEIDE, 7 Dec. De mazelen breiden zich de laatste dagen in deze gemeente weder meer uit. Ook van de openbare school zijn thans, zooals te wachten was, verscheidene leerlingen aan die ziekte lijdende. Ook de influenza (in de wandeling inflenzia genaamd) heerscht hier bijna huis aan huis, zoodat minstens ¼ der bevolking zich meer of min onwel gevoelt. ’t Is op straat dan ook ongekend stil.
AMEIDE en TIENHOVEN, 7 Dec. Ds. J.F. De Klerk, predikant dezer gemeenten, heeft een beroep ontvangen bij de Herv. Gem. te Renkum en Heelsum.
POOTHOUT. Te Koop: Best 2- en 3-jarig Poothout, grauw en kat. Te bevragen HULPPOSTKANTOOR, Ameide.
Schoonhovensche Courant 12-12-1891, krant 1223
– Heden overleed, zacht en kalm, onze geliefde Echtgenoote, Moeder, Behuwd- en Grootmoeder LOUIZA VAN DER LEDE, in den ouderdom van ruim 82 jaren.
Uit aller naam, G. JONGKIND.
Ameide, 5 December 1891.
AMEIDE, 10 Dec. Een algemeen geacht ingezetene is op heden, slechts enkele dagen na zijne echtgenoote, aan deze gemeente door den dood ontvallen in den heer G. Jongkind, sedert ruim 34 jaren onafgebroken lid van den raad en van 1871 af ook wethouder dezer gemeente, zoomede tal van jaren hoofdingeland van de Alblasserwaard met Arkel beneden de Zouwe. Zijn overlijden veroorzaakt eene ledige plaats, die èn door zijne bloedverwanten èn in de maatschappij, waarvan hij steeds een zoo nuttig lid was, zeer zal gevoeld worden.
TIENHOVEN, 10 Dec. De influenza woedt ook alhier in hevige mate; er komen mede enkele gevallen van mazelen in deze gemeente voor. Gelukkig zijn tot heden alhier geen sterfgevallen aan die ziekte te betreuren.
Hadden wij den 5den December ll. het verlies te betreuren onzer geliefde Moeder, Behuwd- en Grootmoeder, heden trof ons een nieuwe slag door het overlijden van onzen beminden Vader, Behuwd- en Grootvader,
GIJSBERT JONGKIND,
in den ouderdom van ruim 78 jaren.
Uit aller naam,
ARIE JONGKIND.
Ameide,
10 December 1891.
Voor de vele bewijzen van deelneming bij het overlijden van ons innig geliefd Zoontje JACOBUS, onzen welgemeenden dank.
P.C. DE JONGH en Echtgenoote.
Ameide, 12 December 1891.
Schoonhovensche Courant 16-12-1891, krant 1224
AMEIDE, 14 Dec. De broodbakkers in deze gemeente hebben den prijs van het tarwebrood weder een cent per 2 Kilo verlaagd. Met ’t oog op den steeds dalenden prijs der tarwe is ’t te verwachten dat spoedig een nieuwe afslag zal volgen, wat vooral den werkman zeer te stade komt.
Schoonhovensche Courant 19-12-1891, krant 1225
AMEIDE en TIENHOVEN, 14 Dec. Ds. J.F. De Klerk, predikant dezer gemeenten, heeft voor het beroep naar Hedel bedankt.
TIENHOVEN bij AMEIDE, 16 Dec. Op de hofstede, bewoond door den heer A.F. Kool onder deze gemeente is thans gestationeerd de fraaie Duitsche hengst “Modin” van den heer Van Eeten Jr. te Jaarsveld. Zooals bekend is, kwam dit prachtige dier op geen keuring of tentoonstelling, of het werd er bekroond met den hoogsten prijs.
Landbouwers in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, die prijs stellen op den aanfok van uitstekende paarden, (en wie hunner zou dat niet?) vinden daartoe thans eene gelegenheid, als hun nimmer werd aangeboden.
Een Smidsknecht of Halfwas, eenigszins met boerenwerk en paardenbeslaan bekend, kan dadelijk in dienst komen bij A.A. VERMEULEN, Mr. Smid te Ameide.
Schoonhovensche Courant 24-12-1891, krant 1226
AMEIDE, 23 Dec. De influenza is hier thans aan het afnemen; trouwens de meesten hebben er in meerdere of mindere mate aan geleden en velen sukkelen nog aan hare verraderlijke gevolgen.
Ook de mazelen-epidemie is blijkbaar haar laatste stadium ingetreden.
– Tot zetter der Dir. Belastingen in deze gemeente is benoemd de heer P. Romeijn.
Heden overleed, tot onze diepe droefheid, na eene korte ongesteldheid, onze geliefde Echtgenoot, Vader, Behuwd- en Grootvader, HENDRIKUS SCHIPPERS, in den ouderdom van ruim 62 jaren.
Uit aller naam, Wed. M. SCHIPPERS-PETERSE.
Ameide, 19 December 1891.
Voor de vele bewijzen van deelneming, zoo van hier als elders ondervonden bij het overlijden onzer geliefde Ouders, Behuwd- en Grootouders, betuigen wij onzen hartelijken dank.
Uit aller naam,
ARIE JONGKIND.
Ameide, 23 December 1891.
Schoonhovensche Courant 31-12-1891, krant 1227
AMEIDE, 28 Dec. Tot tijdelijk wethouder en tot Ambtenaar van den Burgerlijken Stand dezer gemeente is benoemd de heer C. De Jong Jzn.
– Even als het vorig jaar zal op den aanstaanden Nieuwjaarsdag, ter voorkoming van het wenschen aan de huizen, door de Liefdadigheids-commissie eene feestgave worden uitgereikt aan de behoeftige ingezetenen, die zich daartoe aanmelden.
– Eene 75-jarige alleen wonende weduwe werd in de vorige week alhier in hare woning overleden gevonden.
– Gedurende de maand December zijn in deze gemeente, op eene bevolking van ruim 1500 zielen, 14 personen overleden, waarvan 7 tusschen 60 en 90 jaren.
AMEIDE, 28 Dec. Wij verblijden ons te kunnen melden, dat onze geachte leeraar Ds. J.F. De Klerk, hoewel niet dan na ernstige overweging, voor het beroep naar de gemeenten van Renkum en Heelsum heeft bedankt.
Hartelijke gelukwensch bij de Jaarsverwisseling aan al zijne begunstigers, zoo in als buiten deze gemeente, met dankbetuiging tevens voor het genoten vertrouwen, waarin hij hoopt steeds te blijven deelen.
G. BOUTER JACzn.,
Loodgieter,
Ameide, 1 Januari 1892.
SCHAKEL’S Beroemde Schaatsen zijn, evenals vorige jaren, in ruime keuze voorhanden. Verkrijgbaar bij:
P. STALENBURG, Schoonhoven,
P.N. TAS, Molenaarsgraaf,
A. v.d. OVEN, Reeuwijk,
Wed. K. HAGENAAR, Peursum,
G.J. DE JONG, Tienhoven bij Ameide,
en bij den vervaardiger
D. SCHAKEL, Smederij, Polsbroek.