Nieuwe zaal “Het Spant” in gebruik genomen.
Donderdag 15 februari 1979 zal voor de plaatselijke gemeenschappen van Ameide en Tienhoven de geschiedenis ingaan als een hoogtijdag omdat eindelijk een zaal in gebruik kon worden genomen die recht doet aan het hebben van een Dorpshuis. Een dorpshuis waar niet alleen ruimte is voor het beoefenen van
indoorsporten, hoe belangrijk dat ook is, maar ook ruimte biedt voor het houden van andere aktiviteiten welke, gelet op de doelstelling van de Stichting Dorpshuis Ameide, liggen op het terrein van het dienstbaar maken van het gebouw door het beschikbaar te stellen aan het plaatselijk verenigingsleven voor het houden van vergaderingen, kursussen, lezingen, uitvoeringen ter bevordering van de geestelijke,
sociale en culturele belangen der plaatselijke gemeenschap.
De oorspronkelijke opzet van “Het Spant”, n.l. de creatie van een grote ruimte waarin verschillende aktiviteiten plaats zouden moeten kunnen hebben op hetzelfde moment was mogelijk op zich niet onjuist maar heeft blijkens de ervaringen, van nu inmiddels 7 jaar, niet of nauwelijks gefunctioneerd.
Daarom werd ook steeds sterker de behoefte gevoeld om een grote zaal erbij te bouwen met bijruimten zoals kleedkamers voor het toneel en een keukenaccomodatie terwijl door deze uitbreiding tevens een aanpassing moest plaatshebben van de capaciteit van de sanitaire ruimten.
Van groenteboer tot groothandel
Iedereen kent het bedrijf van de Gebr. Veenvliet aan de Pr. Marijkeweg dat opgebouwd is van een klein bedrijf tot een goedlopende groothandel.
Het bedrijf is overgenomen van Huibert de Vroome die toendertijd zijn groente en fruit door Ameide en Tienhoven ventte.
Aangezien dit niet rendabel was ging men over in groente-en teenhandel.
Toen ook dat niet rendabel bleek is men met de groothandel begonnen. Dit bestaat hoofdzakelijk uit het doorverkopen van fruit vanaf de veiling en kwekers naar de winkels.
Het bedrijf is gevestigd in Ameide maar de handel wordt bedreven in Breda en omstreken. Eerst bezaten ze een pand aan de Belgrumweg tegenover het veilingterrein dat door uitbreidings- en parkeerproblemen verhuisde naar de rand van de stad. Het grootste aantal grossiers bleef achter, maar ook zij kregen al gauw met dezelfde problemen te kampen.
De Bredase gemeente had voor het veilingcomplex de afspraak gemaakt dat er op de veilingterreinen geen groothandels-verkoop plaats mocht vinden, dus was er geen andere mogelijkheid dan te blijven zitten aan de Belgrumweg. Maar na veel vergaderen en praten kwam men tot de conclusie dat er toch een nieuw groothandelscentrum gesticht moest worden en dit voltrok zich op een zeer speciale manier op 30 januari 1979.
De opening werd verricht door de Bredase burgemeester ir. W. J. H. J. Merkx, die zich een vaardig heftruckchauffeur toonde door het wegrijden van een heftruck vol pallets, waardoor het aanduidingsbord “R.B.T. groothandelscentrum” zichtbaar werd.
De opening werd opgeluisterd door het Bredase politiekorps.
Na de opening stroomden de mensen, waaronder veel genodigden en belangstellenden, naar de hallen waar men het fruit op zijn mooist zag uitgestald. Vele attenties en gelukwensen kwamen binnen waardoor deze dag een hoogtepunt werd in de loopbaan van de Gebr. Veenvliet.