Hoe zit het met de Stadsrechten van Ameide? Het Nieuwsblad 2015-4 omvat 52 bladzijden en staat weer boordevol met interessante artikelen. In de hierna volgende inhoudsopgave en voorwoord van de hoofdredacteur lees je zoal wat dit Nieuwsblad heeft te bieden.
Lid worden
Alle leden van de vereniging ontvangen dit Nieuwsblad. Wil je dit Nieuwsblad graag ontvangen, schrijf je dan in als lid van de Historische Vereniging via dit aanmeldformulier. Je ontvangt dan voortaan de Nieuwsbladen die één keer per kwartaal uitkomen.
Bestellen
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad bestellen voor een bedrag van € 4,50. Eventuele verzendkosten worden in rekening gebracht.
Hier kun je dit Nieuwsblad bekijken:
In deze aflevering staan de volgende artikelen:
- Van de (nieuwe) hoofdredacteur
- Oorlogsherinneringen van Jan Stuurman
- Het Leesgezelschap ‘Tot nut en genoegen’
- Verenigingsnieuws
- Reacties van lezers
- Expositie over de vroegere winkelstand in Ameide en Tienhoven
- Termeise torenluidklok terug…
- De stoofpeer Brederode
- De Brederode als stoofpeer
- Een eeuw lang in het stedelijk bestuur van Ameide
- De Stadsrechten van Ameide: feit en fictie
- De Landloper (Jheronimus Bosch)
- Jheronimus Bosch 500 highlights in 2016
Om je een indruk te geven wat er aan interessante artikelen in dit Nieuwsblad volgt hierna het voorwoord van de hoofdredacteur:
Beste leden en meelezers van het Nieuwsblad,
Het december 2015 nummer van het Nieuwsblad is het eerste blad dat is samengesteld door de nieuwe hoofdredacteur, Bram Provoost. Op verzoek van het Bestuur van de HVAT heeft hij heeft deze taak op zich genomen. Het is en blijft de bedoeling om ieder kwartaal een blad te brengen waarin voor ieder lid iets te genieten valt. De nadruk ligt natuurlijk op de historie van Ameide en Tienhoven, zoals de naam van de Vereniging al zegt. Die historie kan betrekkelijk kort geleden zijn, zoals de recente aandacht voor de neringdoenden in de vorige eeuw, maar ook veel verder teruggaan in de tijd.
De Historische Vereniging telt momenteel 645 leden en iedereen tevreden stellen valt niet mee. Daarom wil ik u allen vragen om na te denken over onderwerpen waar u graag iets over zou willen lezen. Misschien wilt u wel eens proberen om zelf een artikel(tje) schrijven. Ik ben benieuwd! Misschien staat er nog een schoenendoos op zolder met documenten die de moeite waard zijn om onderzocht te worden en waar mogelijk ook iets over te schrijven is.
Ga eens op zoek. Ik nodig u allen uit om mee te werken om de kwaliteit van het Nieuwsblad te handhaven.
Suggesties en Ideeën zijn welkom. Neem contact op mij: Bram Provoost, via dit contactformulier. Ik zie het met belangstelling tegemoet!
In dit nummer komen verschillende onderwerpen aan de orde. De Reactie van lezers laat zien dat onze leden meeleven met wat er in het Nieuwsblad staat. Zij vullen aan of geven verbeteringen. Het Verenigingsnieuws staat nog grotendeels in het teken van de laatste succesvolle tentoonstelling in de Sionkerk. De regionale pers gaf ruime aandacht hieraan en we kregen veel reacties en verbeteringen op de teksten bij de foto’s in het vorige Nieuwsblad. We schenken aandacht aan de Terugkeer van de Termeise Torenklok en er wordt een lezing aangekondigd op 26 februari 2016 in het Stadhuis te Ameide.
We brengen natuurlijk weer een aantal originele artikelen. De “Oorlogsherinnering van Jan Stuurman”, worden hier gedeeltelijk ‘naverteld’. Vooral de beschrijving van de ‘hongertocht’ eind 1944, maakt diepe indruk. Samen met zijn zus Dina kwam hij te voet van Delft naar Opa en Opoe Versluis – op Sluis/Achthoven om eten te halen.
In het artikel “Stadsrechten van Ameide – feit en fictie”, wordt ingegaan op vragen van meerdere leden en op de onzin die hierover op een aantal websites staat. Daar sluit “Een eeuw lang in het stedelijk bestuur van Ameide” bij aan. Een genealogie van het geslacht de Bruijn, dat in de 16de en 17de eeuw 100 jaar lang als schout, burgemeester of schepen actief is geweest in het stadsbestuur van Ameide.
Heel anders zijn de twee artikelen over “De Stoofpeer Brederode”, een (bijna) vergeten ras. Zij zijn op verzoek van Herman Beckmann geschreven door pomoloog Jan Veel, een deskundige op het gebied van oude fruitrassen. Verder brengen we aanvullende informatie over Het Leesgezelschap ‘Tot nut en genoegen’, dat in het artikel over Dries van Bruggen in het vorige Nieuwsblad (september 2015) wordt vermeld.
Van de hand van Herman Beckmann is er nog het laatste deel van het vierluik over Jheronimus Bosch, ter voorbereiding op de grote tentoonstelling in ’s-Hertogenbosch volgend voorjaar.
Ik wens u veel leesplezier toe.
Met vriendelijke groeten,
Bram Provoost