Op deze webpagina vind je enkele afbeeldingen uit het leven van Teunis Lakerveld. Teus was op allerlei gebieden een vakman. Zo heeft hij het pand Kerkstraat 2 in Ameide geheel opgeknapt, zodat daarin de winkel Ridola kon starten. Teus Lakerveld is geboren op 9 mei 1945 in Ameide en een zoon van Isaac Lakerveld en Johanna Vink. Hij is getrouwd met Riet van den Dool op 4 februari 1966.
Op de foto hierboven zie je Teus (ongeveer 5 jaar oud) op de kleuterschool aan het Kerkplein in de zandbak bij juffrouw Adrie de Groot-Alblas in de klas. Juffrouw Adrie woonde aan de Kerkweg. Dochter Gea en zoon Sjaak van Teus zaten ook bij juffrouw Adrie in de klas op de nieuwe kleuterschool aan de Liesveldweg.
Van beroep was hij kraanmachinist op een eigen Hydraulische rups graafmachine. In 1966 heeft hij een eigen kraan op trekker aangeschaft (Nuffield tractor met Atlaskraan 512) en die na enkele jaren ingeruild voor een Poclain. In 1979 is hij overgestapt naar een Akerman, de verkoper van deze machine Auke van der Veen woonde in Meerkerk en werd geleverd vanuit Waddinxveen en later uit Sliedrecht, het oude terrein van Poclain.
Teus Lakerveld heeft in het Zouwegebied riet gesneden. Daarvoor heeft hij een ingenieuze machine gemaakt door een Bucher motermaaier aan te passen. Aan de voorzijde had hij op een laag niveau een blad gemonteerd, opdat het gesneden riet niet omvalt en makkelijk gebost kan worden. De slee bracht de bossen met riet naar de dijk.
Hij heeft zelf een grote slootbak gemaakt, nieuw kopen was te duur en tweedehands nog niet beschikbaar. Deze is één keer gebruikt voor het graven van een brede sloot langs de A 27 vanaf Lexmond naar Vianen. Na het voltooien van dat werk in 1973 is deze niet meer gebruikt. Deze slootbak is te nog te bewonderen vanaf de Zouwendijk ter hoogte van huisnummer 15a. Verderop op deze webpagina vind je een foto van deze slootbak.
Zijn loopbaan begint in 1966 in Arkel, dan in Ede en al snel richting Zeeland, de Brouwersdam en terug naar Lexmond. De zee en de kust bleven trekken; van Neeltje Jans naar Wangerooge, het schip de Grete Nielsen op de Noordzee, even in de haven van Rotterdam. Later naar Burg auf Fehmarn (Oostzee), Aero, Luhësand, Bornholm, Frankrijk en als laatste Tiengemeten.
Hij zat regelmatig op en aan zee voor z’n werk, zette zich in als (modern ZZP-er) kraanmachinist en verhuurde zijn Akerman aan A.C.Z. Aannemers Combinatie Zinkwerken, later van Oord Utrecht.
De laatste Akerman is in 1985 verkocht omdat het werk te specialistisch werd met computer, de graafmachine zou nog groter zou moeten worden voor sommige klussen. Zijn Akerman stond dan stil aan de wal als hij soms met een nog grotere kraan op een ponton op zee was. Zijn gezondheid werd brozer, de Akerman kon worden verkocht aan de 24-jarige vrouwelijke machiniste Henny Boer uit Willemsoord en zo besloot hij in loondienst te gaan bij Van Oord Utrecht. Hij bleef hetzelfde werk uitoefenen met dezelfde collega’s, zoals: het uitbaggeren van havens, zinkstukken langs oevers aanbrengen, kribben veilig maken, aangelegde pijpleidingen met duikers fixeren op de zeebodem.
Als hobby had hij oude trekkers opknappen; Fahr en John Deere behoorden tot zijn eigen collecters items. In 1997 heeft Teus Lakerveld een toertocht uitgezet door Zeeland. Juist na zijn overlijden is in 1998 deze toertocht gereden. Zijn zoon Sjaak en schoonzoon John hebben deze tocht gereden met oude trekkers van Teus.
In 1971 werd het houten huisje aan de Zouwendijk te klein, er kwam een baby bij en er mocht een echt huis van steen met een verdieping worden gebouwd. Een dak met groene dakpannen en gele stenen met een rode plintlaag. Helaas was er niet onder geheid en begon het een beetje weg te zakken. Opvijzelen van het huis, isoleren en het opknappen van keuken, badkamer en toilet na ruim 25 jaar was kostbaarder dan nieuwbouw, daarom staat het eerste nieuwbouw project van Teus er niet meer.
Even niet actief op de kraan, maar in Meerkerk, was hij de grote uitvoerder bij de bouw van het huis [1990] van zijn dochter, zie project “laswerk nakijken”, waar je de stalen dakspanten (waar de gordingen in passen) voor dat huis ziet.
Rond 1997, zijn moeder die naast hem woonde was al verhuisd naar een bejaardenhuisje, begon Teus een derde huisproject. Omdat het grote huis aan de Zouwendijk gesloopt werd kon daarnaast in de boomgaard een nieuw huis verrijzen. Helaas na het heien, beton storten van de beganegrondvloer en de aankoop van brede deurkozijnen, die geschikt moesten zijn voor een rolstoel, is hij al snel overleden. Op een foto hierna zie je dit huis in aanbouw. Deze foto is een poosje na het overleden van Teus genomen.
In april 1990 kocht hij ‘t landgoed aan de Broekseweg voor zijn rust en ontspanning, daar voelde hij zich vrij. Voor zijn ontspanning had hij een moestuin met een grote broeibak. Een vervallen schuurtje mocht worden gesloopt, hij bouwde het weer op uit oude materialen van een bouwkeet van zijn zus Adrie. Een zelfgemaakt windscherm met wilgentenen en riet is er nog steeds. Voor het vervoer van de verbouwde groente had hij een speciale (Long John) fiets aangeschaft met een krat die je kon plaatsen na het voorwiel vóór het stuur. Voor de slacht hield hij kalkoenen tot net voor de kerst. Er waren veel liefhebbers voor een kalkoen. Als hij de mogelijkheid had bracht Teus vele uren door aan de Broekseweg met zijn zwager Broer Maat.
Helaas is hij te vroeg overleden op 28 maart 1998.
Op de achtergrond de boot “Ingeborg” op het erf van de woning aan de Zouwendijk (casco gekocht en zelf binnen afgetimmerd). Links achter zie je Teus Lakerveld en op de voorgrond zijn zoon Sjaak 5 jaar oud. De boot was voor de vakanties en weekendjes.
Hier is Teus Lakerveld de boot “Calimero” aan het vergroten. Deze Calimero was gezonken en Teus heeft hem gekocht en ruim een meter verbreed. Later is deze als een ‘bijna zeewaardige’ boot verkocht.
Teus Lakerveld aan het riet snijden in het Zouwegebied. Hij loopt achter een grasmaaier die tegen water kan en de slee met riet kan trekken. Het was erg zwaar werk.
In de schuur op het erf aan de Zouwendijk is Teus Lakerveld na het laswerk aan de spanten de slakken aan het afbikken.
Teus Lakerveld is hier aan het werk op het Duitse Waddeneiland Wangerooge met zijn kraan.