Een selectie van afbeeldingen van de Peperstraat in Ameide.
We zien hier de Peperstraat vanaf de Nieuwstraat richting de Achterweg. Zo te zien leefde men hier half in de open lucht. De vaat wordt buiten gedaan. Mogelijk komt het paard juist bij Hannes de Smid (Joh. van Merkerk) vandaan, nadat het is beslagen in de smidse op de hoek Peperstraat-Achterweg. De achtergrond wordt gevormd door de hofstee Amelia’s hoeve van Van Eeten-Graswinckel-Van Boetzelaer, onder andere gepacht door D. Kool en later door C. Verboom.
Vanaf de Achterweg kijken we hier de Peperstraat in. Hier woonden en werkten een grofsmid, de binnenvisser Sjaan d’n Dove (een bijnaam van Bastiaan Zweeren) en ook de kolenboeren Van der Vliet. Rechts zie je een mandenmakersschuur.
Hier zijn we op de hoek van de Nieuwstraat en Peperstraat in Ameide. Op de hoek woonde een familie Van den Heuvel als we het goed hebben, klopt dat? Deze foto is uit 1962. Achter dit hoekhuis in de Peperstraat was de werkplaats van Van der Zouwen gevestigd.
Op deze foto kijken we in de Peperstraat, de evenwijdig aan de Lekdijk lopende straat, rechts op de foto de Lekdijk. Direct links enkele huizen die afgebroken zijn. In het grote huis op de hoek van de Peperstraat en de Nieuwstraat (in het midden van de foto) woonde begin vorige eeuw de destijds bekende mandenmakerspatroon Van Kekem. Overigens werd het gedeelte van de Peperstraat op de voorgrond van deze foto ook wel eens Donkerstraat genoemd.
Carla Jonker in de deuropening van haar woning in de Peperstraat. Boven de deur een bordje met de tekst: ‘Onbewoonbaar verklaarde woning’. Ook deze woning is afgebroken. De in 2007 overleden antropologe Carla Jonker, is in de regio bekend door het in 2010 verschenen boek “Macht en armoede aan de rivier. Ameide en Tienhoven 1870-1940”.
Deze foto van de Peperstraat is gemaakt in 2002 vanaf hetzelfde gezichtspunt als de gisteren geplaatste foto. Aan de kant van de Lekdijk (links op de foto) zijn een aantal huizen verdwenen. Ook de mandenmakersschuur van de vorige foto is er niet meer. Als we anno 2015 door de Peperstraat lopen zul je zien dat er de laatste tien jaar alweer het een en ander is veranderd.
Van Ameide en Tienhoven zijn veel ansichten beschikbaar. Op de website van de Historische Vereniging kun je deze afbeeldingen bekijken.
Wanneer je over ansichtkaarten beschikt die niet op deze website voorkomen of die van een betere kwaliteit zijn, dan verzoeken we je om contact met ons op te nemen. Graag wil de vereniging jouw ansichtkaarten scannen. Op deze manier kun je meehelpen om de verzameling ansichten zo compleet mogelijk te krijgen.