Na een lange e-mail- en briefwisseling verleende het in Tiel zetelende College van Dijkgraaf en Heemraden van het Waterschap Rivierenland op 4 april van dit jaar op verzoek van het bestuur van de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven schriftelijk toestemming voor de plaatsing van een balie aan de buitenkant van de Lekdijk te Ameide, schuin tegenover de vroegere garage van de firma Bouter & De Groot. Hiermee kwam de weg vrij voor de afronding van dit project, waarvan de basis werd gelegd door twee leden van de vereniging, de in respectievelijk 1927 en 1928 in Ameide geboren en daar ook getogen Krijn van der Grijn en Cees van Toor. Het lag dan ook voor de hand dat beiden er voor in aanmerking kwamen om op zaterdag 1 september de onthulling van de balie gezamenlijk te verrichten, wat met enig ceremonieel gepaard ging.
Aan de onthulling van de balie ging een korte bijeenkomst in het oude stadhuis op de Dam vooraf. Voorzitter Hans van den Heuvel bracht bij die gelegenheid naar voren dat “de plaatsing van de balie in eerste aanleg uitsluitend bedoeld was om de herinnering levendig te houden aan de voormalige aanlegplaats van de “Lekboten”- de raderboten, waarmee de “Reederij op de Lek” tot in het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw dagelijks een dienst onderhield tussen Rotterdam en Culemborg. De aanlegplaats was een ontmoetingsplaats voor inwoners van Ameide en Tienhoven, die wilden volgen wie er aan of van boord gingen en welke goederen werden vervoerd. Zo kregen de Ameidenaren de naam “Baliebijters” of “Baliekluivers”.
Hij stond er vervolgens bij stil dat in oktober 2010 in Ameide het boek “Macht en armoede aan de rivier. Ameide en Tienhoven 1870-1940” werd
gepresenteerd, de postuum uitgegeven dissertatie van mevrouw drs. Carla Jonker, die op 1 september 2007 in de leeftijd van 65 jaar in Amsterdam overleed. Bij deze presentatie werd namelijk afgesproken “om de balie mede aan de nagedachtenis van deze antropologe op te dragen, omdat de Lek in haar werk een niet onbelangrijke rol speelt en zij zo’n veertig jaar geleden in een oud huisje in de Peperstraat woonde, op minder dan een steenworp afstand van de aanlegplaats”. Mevrouw Maud Bredero, een van de vier bestuursleden van de Stichting Carla Jonker, die mede namens de naaste familieleden en vrienden van Carla Jonker sprak, gaf uiting aan de grote mate van erkentelijkheid voor de eer die in Ameide en Tienhoven aan haar persoon en werk wordt bewezen, waarbij ze zich met name richtte tot de “mannen van Ameide”, Gert Groenendijk, Jan Lodewijk den Hartog en Hans van den Heuvel. “Ik ben er zeker van dat Carla dit eerbetoon niet alleen bijzonder zou hebben gewaardeerd, maar er ook door zou zijn geroerd” zo zei ze.
De bijeenkomst in het stadhuis werd afgesloten met het gedicht “De baliebijter”, dat werd gemaakt en voorgedragen door Wilja Weeda-van der Grijn, een dochter van Krijn van der Grijn. De tekst van dit gedicht staat op deze pagina.
De onthulling van de balie werd overschaduwd door het plotselinge overlijden van een van de vier ereleden van de Historische Vereniging, de heer Paul Will. Hij werd aan het begin van de bijeenkomst in het stadhuis respectvol herdacht.