De jaarlijkse Dodenherdenking in de avonduren van de 4e mei had dit jaar in Ameide een ander verloop dan voorheen. Aan het begin van de bijeenkomst bij het Oorlogsmonument nabij de kruising van de Broekseweg, de Prinsengracht en de Paramasiebaan werd namelijk een tweede plaquette onthuld. Op de plaquette staan de namen van acht oorlogsslachtoffers, die in Ameide of Tienhoven werden geboren, maar er ten tijde van hun overlijden niet meer woonden. Het gaat in alfabetische volgorde om David Beijerinck, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, Jacob Kodde, Cors Daniël de Langen, Hanna Campignon-Meijer, Alida Viool-Meijer, Juda Meijer en Jetje Kaufman-Meijer (1).
De onthulling van de plaquette werd verricht door David Beijerinck en Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, die beiden zijn vernoemd naar hun in het voormalige Nederlandsch-Indië omgekomen grootvader van vaderszijde. Zij werden gesecondeerd door waarnemend burgemeester A. F. (André) Bonthuis van de gemeente Zederik.
De plechtigheid werd voor het eerst sinds vele jaren niet geleid door de voorzitter van de Werkgroep 4 mei Herdenking, Maks van Middelkoop, die kort geleden tot wethouder van de gemeente Zederik is benoemd en in die hoedanigheid aanwezig was bij de Dodenherdenking op de Algemene Begraafplaats van Hei- en Boeicop. Hij werd vervangen door de hoofdredacteur van het Nieuwsblad van de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven, Bram Provoost, die zich onberispelijk van zijn taak kweet.
Het thema van de herdenking, dit jaar “de kracht van het persoonlijk verhaal”, werd door Bram Provoost nader toegelicht en uitgewerkt in de toespraak van burgemeester Bonthuis en vooral in die van de heer Van Bonzel. De laatste memoreerde in zijn toespraak dat hij zijn grootvader nooit persoonlijk heeft gekend en hem alleen kan herinneren als een wit kruis met zijn naam erop te midden van vele andere kruisen op een ereveld in Indonesië: “door het monument in Ameide wordt mijn opa teruggebracht naar zijn geboortegrond, naar Tienhoven en Ameide”. De toespraak van de heer Van Bonzel is hier te horen en te zien.
Aansluitend werden er gedichten voorgedragen door leerlingen van de plaatselijke basisscholen: het gedicht “Mensen met koffers” door Fay Versluis, leerlinge van de Openbare Basisschool “Hendrik van Brederode”, en het gedicht “De vrijheid kwam in het voorjaar” door Daniël Stoelinga, leerling van de Christelijke basisschool “De Kandelaar”.
Tijdens het Dodenappel werden de namen van de achttien slachtoffers, vermeld op de twee plaquettes, voorgelezen, gevolgd door het taptoe-signaal, gespeeld door Gijs van Gelderen, en twee minuten stilte.
De bijeenkomst bij het monument werd traditiegetrouw voorafgegaan door een “ stille tocht” vanaf het oude stadhuis op de Dam in Ameide. De muzikale omlijsting werd net als in voorgaande jaren verzorgd door Ameide’s Fanfare Korps (AFK), dat passende koraalmuziek en twee – veelstemmig meegezongen – coupletten van het Wilhelmus ten gehore bracht. De herdenking werd afgesloten met het leggen van kransen namens achtereenvolgens de gemeente Zederik (door burgemeester Bonthuis en ereburger Klaas van Oort), de plaatselijke basisscholen, de Oranjevereniging “Beatrix”, de gezamenlijke plaatselijke kerken, de Ondernemersvereniging “Actio Ameide/Tienhoven”, de staf en de bewoners van het Woon- en Zorgcentrum “Open Vensters” en de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven (door twee bestuursleden, Jory Verwolf en Cees van Gelderen). Aansluitend werden door nabestaanden en vele (oud-)ingezetenen van Ameide en Tienhoven bloemen bij het monument gelegd.
De publieke belangstelling op de 4e mei was groter dan ooit, het gure weer ten spijt.
Zie ook de artikelen “De Joodse families Wallich en Meijer, meer dan honderd jaar inwoners van Ameide”, “”Vergeten” oorlogsslachtoffers in Ameide en Tienhoven” en “Matthijs van Bonzel, stimulator van het muzikale leven in Ameide, waaronder Zangvereniging “Kunst, Liefde en Vriendschap” van Bram Provoost, gepubliceerd in respectievelijk de edities 2015-I (het eerste artikel) en 2016-I (het tweede en het derde artikel) van het Nieuwsblad.
De onthulling van de tweede plaquette, (v. l. n. r.): J.H.M. van Bonzel, D. Beijerinck en A.F. Bonthuis. (Foto André Tukker).
De onthulling van de tweede plaquette, (v. l. n. r.): J.H.M. van Bonzel, D. Beijerinck en A.F. Bonthuis. (Foto André Tukker).
De twee plaquettes met de namen van 18 met Ameide en Tienhoven verbonden oorlogsslachtoffers (Foto Bram Provoost).
Stille tocht Ameide, 4 mei 2017 (Foto Jeanette Brinkman-Verheij)
Stille tocht Ameide, 4 mei 2017 (Foto Jeanette Brinkman-Verheij)
Stille tocht Ameide, 4 mei 2017 (Foto Geurt Mouthaan, Het Kontakt).
Stille tocht Ameide, 4 mei 2017 (Foto Geurt Mouthaan, Het Kontakt).
Bram Provoost, 4 mei 2017 (Foto Geurt Mouthaan, Het Kontakt).
4 mei 2017 (Foto Geurt Mouthaan, Het Kontakt).
4 mei 2017 (Foto Geurt Mouthaan, Het Kontakt).
4 mei 2017 (Foto Jeanette Brinkman-Verheij)
Ameide’s Fanfare Korps (AFK), 4 mei 2017 (Foto Geurt Mouthaan, Het Kontakt).
Ameide’s Fanfare Korps (AFK), 4 mei 2017 (Foto Geurt Mouthaan, Het Kontakt).
4 mei 2017 (Foto Jeanette Brinkman-Verheij)
Defilé 4 mei 2017 (Foto André Tukker).
Defilé, 4 mei 2017 (Fot0 Jeanette Brinkman-Verheij)
Het monument op 5 mei 2017 (Foto André Tukker).