Op zaterdag 8 mei 2010 organiseert de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven een bezoek aan het Poldermuseum ‘Gemaal de Hooge Boezem achter Haastrecht’ en aan het Museum Bisdom van Vliet.
In de dorpsstraat van Haastrecht staat sinds 1872 het ‘Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht’. Het gemaal deed tot begin jaren 90 dienst bij de afwatering van vooral de Lopikerwaard. Toen het ophield te functioneren dreigde de sloop. Gelukkig slaagde Stichting ‘Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht’ er in het gemaal in eigendom te verwerven.
Het gemaal is sinds 1995 als Poldermuseum 6 dagen per week open voor het publiek, daartoe in de gelegenheid gesteld door ruim 30 vrijwillige medewerkers en enkele financiële sponsoren.
Het complex – inmiddels Rijksmonument – omvat het gemaalgebouw en de tegenover gelegen voormalige machinistenwoning. Hierin is het Haastrechtse VVV-kantoor gevestigd, dat ook als toegangsbalie voor het poldermuseum fungeert.
Het museum vertelt de geschiedenis van het gemaal zelf en het verhaal hoe in vroeger tijden men deze streek bewoonbaar hield met windwatermolens en – later – gemalen. Het museum wijst voorts op de actuele- en toekomstproblematiek: houden we dit steeds dieper wegzakkende land nog droog? Zijn we hier over 250 jaar nog?
Poldermuseum ‘Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht’ ligt aan de Hoogstraat van het gezellige plaatsje Haastrecht. In het poldermuseum beleeft men 1000 jaar watergeschiedenis – met het ontstaan van de polders, de molens en de stoomgemalen.
Een dia/geluid show, een natte poldermaquette met werkende molens en gemalen, de expositie “Water vroeger, nu en later”, draaiende machines in de pompruimte en een enthousiaste rondleider zullen het waterverleden van de streek onthullen.
Na de lunch brengen wij een bezoek aan het Museum Bisdom van Vliet, dat een parel onder de Nederlandse woonhuismusea is. Het woonhuis is uniek door de authentieke interieurs uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. De sfeer wordt bepaald door de weelde en smaak van het fin de siècle. Het is de wereld van Paulina Bisdom van Vliet (1840-1923), de laatste telg van een oude regentenfamilie uit het stadje Haastrecht.
Het lijkt of u een andere tijd binnenstapt. De ontvangstsalons zijn ook vandaag de dag nog gehuld in een plechtige stilte. Het geluid van voetstappen en stemmen wordt gedempt door dikke, Deventer vloerkleden en zware, fluwelen gordijnen. U hoort alleen het rustgevende getik van één van de vele klokken.