De Historische Vereniging Ameide en Tienhoven organiseert een expositie van de ‘Ameidense’ foto’s van de arts/fotograaf Nico Jesse. De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Foto Museum.
De openingstijden zijn als volgt:
- woensdag 12 oktober 2005 12.00-18.00
- donderdag 13 oktober 2005 09.00-18.00
- vrijdag 14 oktober 2005 14.00-21.00
- zaterdag 15 oktober 2005 10.00-17.00
De expositie zal plaats vinden in de Sionkerk, Prinsengracht te Ameide.
Tijdens de expositie zal een speciaal uitgegeven boek: De wereld van Jesse worden uitgegeven.
“U kwam als dokter en U verlaat ons als fotograaf.”
Deze woorden sprak burgemeester C.W. Luijendijk in een gecombineerde vergadering van burgemeester en wethouders van Ameide en Tienhoven tot Nico Jesse en zijn echtgenote, die na een periode van elf jaar van de gemeente afscheid namen in begin januari 1956. Het gezin Jesse was al eind 1955 verhuisd naar het landgoed Over Holland aan de Vecht, maar B&W van Ameide en Tienhoven vonden het geplaatst om officieel afscheid te nemen.
Te Rotterdam werd Nico Jesse op 22 augustus 1911 geboren als zoon van de welgestelde kruidenier Adrianus Jesse en Maria Rothmeijer. Zeven jaren later verhuist de familie Jesse van Rotterdam naar Velp.
Tijdens zijn middelbare schooltijd wordt fotograferen de grote hobby van Nico Jesse. In 1930 begint hij aan een studie medicijnen in Utrecht. Hij fotografeert veel, onder andere voor de Almanak van het Utrechts Studenten Corps.
In 1937 studeert hij af en in dat zelfde jaar trouwt hij met Ro Dommering, zijn jeugdliefde. Ze gaan wonen in een door Gerrit Rietveld gebouwd huis in Utrecht.
In het Stedelijk Museum in Amsterdam is Nico Jesse een van de deelnemers aan foto’37. In het volgende jaar slaagt hij voor zijn semi-artsexamen en wordt hij waarnemer voor diverse artsen in het land.
In 1942 leert hij de verpleegster Margreet de Vries kennen. Hij besluit van Ro te scheiden en trouwt met Margreet in december van dat zelfde jaar. Het echtpaar krijgt vijf kinderen: Wendela (1943), Machteld (1945), Rutger (1946), Anita (1949) en Colette (1951).
In 1945 neemt Nico Jesse de praktijk over van dokter van Putte in Ameide, die bij het hulpverlenen aan gewonden, beschoten werd door een geallieerd gevechtsvliegtuig en om het leven kwam.
Op het einde van de oorlog heeft Gerrit Rietveld nog ondergedoken gezeten op de Voorstraat in Ameide. Rietveld’s zoon Jan verbouwt het doktershuis in 1947.
Tijdens zijn verblijf in Ameide, had hij een van zijn productiefste periodes als fotograaf. Hij publiceerde de volgende fotoboeken; Zó is Utrecht, Het versterkte huis-Kastelen in Nederland, Oranje Nassau Mijnen, Vrouwen van Parijs, Spanje, land en volk en Op schrijversvoeten door Nederland.
Omdat Nico Jesse een zeer innemende figuur was, was het hem mogelijk het karakter van diegene die hij voor de lens had, trefzeker te fotograferen. De kunstschilder Paul Citroen zij over hem: ”Nico Jesse pakt met het fototoestel het leven bij zijn lurven en het resultaat is: leven.”
Paul Citroen was een goede vriend van de familie Jesse. Andere vrienden waren Bert Schierbeek, Dick Bruna, Charlotte Köhler, Ted Schaap, Otto van Rees, Gerrit Rietveld en zijn zoon Jan, Pieter d’Hondt, Belcampo, Funs Winters, Henk de Leeuw, Frans Nols, Herman Bieling, Renee Rademacher Schorer, Sybold van Ravensteyn en Julia en August Henkels.