Van 11 oktober tot en met 14 oktober 2006 is in de Gereformeerde Sionkerk in Ameide een overzichts-tentoonstelling van het werk van Jacob Cornelisz. van Oostsanen, geboren te Oostzaan, te zien. De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven in samenwerking met de Stichting Jacob Cornelisz. van Oostsanen.
In Oostzaan werd in 2001 een overzichtsexpositie georganiseerd van reproducties op ware grootte van het oeuvre van Jacob Cornelisz. van Oostsanen (1472 – 1533). De werken van deze schilder, waaronder een vijfluik met een afmeting van 2,05 x 1,76 meter, bevinden zich in verscheidende musea in binnen- en buitenland.
Door middel van topkwaliteitreplica’s op ware grootte van meer dan dertig schilderijen en 36 houtsneden krijgt de bezoeker een goed beeld van het werk van deze bij het grote publiek weinig bekende kunstschilder. Kunsthistorici echter zijn wel degelijk bekend met Jacob Cornelisz. van Oostsanen en roemen de hoge kwaliteit van zijn werk. Vooral omdat hij werkte tijdens de overgangsfase van de laat-middeleeuwse gotiek naar de vroege renaissance. Van Oostsanen had een groot atelier in de Kalverstraat in Amsterdam en zijn beroemdste leerling was Jan van Scorel.
Het feit dat Jacob Cornelisz. koningin Isabella van Denemarken, een zuster van Karel V, schilderde zegt iets over de status, die hij als kunstenaar gehad moet hebben. Ook vervaardigde van Oostsanen de gewelfschilderingen in de Grote Kerk te Naarden, in de Sint Laurenskerk te Alkmaar en in de Ursulakerk te Warmenhuizen.
Het absolute topstuk van de tentoonstelling is een replica van het Hieronymus Altaar, waarvan het origineel één van de pronkstukken is in het Kunsthistorisch Museum in Wenen. Dit kleurrijke altaarstuk is een vijfluik met een beschilderd oppervlak van maar liefst twee meter tien hoog en zeven meter breed en het is aan beide zijden beschilderd.
Tevens zullen resultaten van een onderzoek getoond worden naar de ondertekeningen bij de schilderijen van Jacob Cornelisz. van Oostsanen. Dit was een project van de Rijksuniversiteit Groningen. Hierbij werd gebruikt gemaakt van infraroodreflectografie (IRR) waarmee de ontwerptekeningen op het paneel zichtbaar gemaakt kunnen worden. Deze voorbereidende tekeningen zijn dus vijfhonderd jaar voor niemand te zien geweest.
De Stichting Jacob Cornelisz. van Oostsanen streeft er naar om voor het werk van de schilder in eigen land de erkenning te krijgen die hij verdient. In het buitenland geniet de schilder meer bekendheid dan in Nederland en zijn schilderijen en houtsneden zijn dan ook te zien in musea verspreid over de hele wereld. Kunsthistorici plaatsen Jacob Cornelisz. van Oostsanen in de rij van grote schilders als Memling, Lucas van Leyden, Albrecht Dürer en Cranach.
Bestuur en leden van de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven prijzen zich gelukkig het bestuur van de Stichting Jacob Cornelisz. Van Oostzanen bereid te hebben gevonden de reproducties beschikbaar te stellen voor een tentoonstelling in Ameide.
De tentoonstelling wordt op dinsdag 10 oktober om 20.00 uur geopend door de kunsthistoricus drs. Chris Will, conservator van het Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam, dat werk van de schilder in bruikleen heeft.
De openingstijden zijn:
– woensdag 11 oktober van 12.00 tot 18.00 uur
– donderdag 12 oktober van 9.00 tot 18.00 uur
– vrijdag 13 oktober van 14.00 tot 21.00 uur
– zaterdag 14 oktober van 10.00 tot 17.00 uur
De toegang is gratis.