Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 september 2022 organiseert de Historische Vereniging Ameide – Tienhoven een informatiemarkt m.b.t. het verduurzamen van monumenten.
Hoe verduurzaam je monumenten en erfgoed?
In het klimaatakkoord (2019) is afgesproken dat in Nederland over 30 jaar (2050) alle woningen en gebouwen van het aardgas af zijn. De gemeente Vijfheerenlanden gaat dit wijkgericht aanpakken en het uitgangspunt is dat de kosten worden ’terugbetaald’ uit de opbrengsten van de lagere energierekening. Bij monumenten is het zoeken naar een slimme balans tussen monumentale waarden en duurzaamheid. Monument-eigenaren worden geholpen met o.a. subsidies, financieringen en advies.
Op welke wijze kun je monumenten/erfgoed verduurzamen?
- energiezuinige verlichting
- goed inregelen CV/duurzame verwarming
- isoleren, tochtvrij maken, vocht weren, isolerend glasgebruik
- zonnepanelen en warmtepompen
- duurzaam materiaal gebruiken/circulair/kringloop
- regelgeving, vergunning en financiering (wat mag wel/niet, subsidies)
Voor eigenaren/bewoners van monumenten levert verduurzamen daarbij belangrijke voordelen op:
- lagere energiekosten
- verbeterd comfort
- waardenbehoud van monument
De voorwaarde zal steeds zijn dat ‘duurzame ingrepen’ zoveel mogelijk reversibel zijn (kunnen worden verwijderd zonder de monumentale waarden te schaden). Het meest gunstig is om ‘isolatie van de buitenschil’ bij (groot) onderhoud/restauratie mee te nemen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van isolerende voorzetwanden, tussenpuien of doos-in-doos constructies.
Zonne-energie wordt steeds aantrekkelijker, maar bij monumenten zijn de mogelijkheden vaak beperkt en vraagt dit om veel creativiteit (zoals het gebruik van bijgebouwen, panelen op de grond, collectieve oplossingen i.s.m. de daken van lokale bedrijven).
Dit maakt dat het verduurzamen van een monument bijna altijd maatwerk zal zijn. Dan is het prettig als hiervoor plaatselijke deskundigheid kan worden ingeroepen bij lokale ondernemers, de gemeente of bij de Stichting Ameide Duurzaam.
Tijdens Open Monumentendag kunt u als eigenaar of bewoner van een monument kennis nemen van de informatie en ervaringen die op dit moment beschikbaar zijn en kunt u zich hierover laten adviseren.
Van 14.00 tot 16.00 uur op de Dam (bij slecht weer in het Stadhuis) zijn er vertegenwoordigers aanwezig van:
Gemeente Vijfheerenlanden: advies en informatie over energiescan, regelgeving, subsidie, financiering, energieloket.
Koninklijke Woudenberg: advies en informatie over onderhoud, restauratie combineren met verduurzamen.
Bouwbedrijf Mulckhuijse: advies en informatie over isolatie, kozijnen, deuren en ramen (energie besparing).
Stichting Duurzaam Ameide: advies en informatie over kringloop, hergebruik materialen, bio-based bouwen.