Ruim 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog zijn er nog weinig mensen die de oorlog persoonlijk hebben meegemaakt. Maar gelukkig zijn er veel levensverhalen opgeschreven. Sommige verhalen zijn bij iedereen wel bekend, zoals het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema (Soldaat van Oranje) of het verhaal van Anne Frank (Het Achterhuis). Verhalen die ontroeren, omdat ze de essentie van het leven dichtbij brengen. Ze gaan over moed, opoffering, maar ook over pijn, onmacht, dood en vernedering. Over geknakte levens van jonge soldaten van 19, 20 of 21 jaar die nooit ouder zijn geworden; over levens die abrupt eindigden in de gaskamer.
ln Ameide-Tienhoven zijn het de verhalen van:
Thomas van Kekem (20), Jo van Middelkoop (24) en Gerrit (broer) Roodhorst (31) die alle drie sneuvelden in de gewapende strijd voor vrede en vrijheid. Maar ook Willem de Bie (44) en onze dorpsdokter Jan Willem van Putte (30) die omkwamen tijdens de uitoefening van hun beroep. En het verhaal van de beide jonge Ameidenaren Aart van der Zouwen (28) en Christiaan van Bruggen (23) die onder dwang van de bezetter moesten gaan werken in Duitsland, daar het leven lieten en niet meer terugkeerden.
Het verhaal van de gepensioneerde Jacob Meijer (83) en zijn vrouw Anna Meijer-Wolf (73) die in het Duitse vernietigingskamp Sobibor (Polen) op gruwelijke wijze werden vermoord. En tenslotte het verhaal van Gerrit Roodhorst (39) die, nadat hij in opstand kwam tegen de onderdrukkers, op de vlucht moest slaan en werd gearresteerd. Kort voor de bevrijding is hij tijdens een barre tocht van het concentratiekamp Buchenwald naar Dachau bezweken aan de ontberingen die hij moest doorstaan.
De Historische Vereniging Ameide en Tienhoven heeft het mogelijk gemaakt dat het herdenkingsmonument vanaf dit jaar (2017) is uitgebreid met een 2e zuil waarop acht nieuwe namen zijn vermeld van oorlogsslachtoffers die in Ameide en Tienhoven zijn geboren, waaronder vier kinderen Meijer. Dit betekent ook acht nieuwe verhalen. Tijdens de herdenking zal hier kort aandacht aan worden geschonken, maar in het kwartaalblad en op de website van HVAT kunt u deze verhalen lezen.
Laten we het persoonlijke verhaal van onze omgekomen dorpsgenoten aan elkaar blijven vertellen, ook aan onze kinderen en onze kleinkinderen. De verhalen die we nooit mogen vergeten en die horen bij de slachtoffers die we op 4 mei herdenken.
Op 4 mei 2017 start de stille tocht om 19:00 uur vanaf de Dam en zal er vanaf 19:25 uur een herdenkingsplechtigheid worden gehouden bij het herdenkingsmonument.
Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.
Werkgroep 4 mei herdenking Ameide-Tienhoven.