Het Nieuwsblad 2016-1 omvat 52 bladzijden en staat weer boordevol met interessante artikelen. In de hierna volgende inhoudsopgave en voorwoord van de hoofdredacteur lees je zoal wat dit Nieuwsblad heeft te bieden.
Lid worden
Alle leden van de vereniging ontvangen dit Nieuwsblad. Wil je dit Nieuwsblad graag ontvangen, schrijf je dan in als lid van de Historische Vereniging via dit aanmeldformulier. Je ontvangt dan voortaan de Nieuwsbladen die één keer per kwartaal uitkomen.
Bestellen
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad bestellen voor een bedrag van € 4,50. Eventuele verzendkosten worden in rekening gebracht.
Hier kun je dit Nieuwsblad bekijken:
Nieuwsblad HVAT 2016-1
In deze aflevering staan de volgende artikelen:
- Van de hoofdredacteur
- Verenigingsnieuws
- Foto-expositie in “Open Vensters”
- Ontwikkeling ledenbestand
- Brederodejaar 2016
- Herdenkingsgedichten voor 4 mei gezocht
- Actieve leden gezocht
- Reactie van een lezer
- “Vergeten” oorlogsslachtoffers, geboren in Ameide en Tienhoven
- Gerrit Roodhorst, verzetsman (1906-1945)
- Matthijs van Bonzel, stimulator van het muzikale leven in Ameide, waaronder Zangvereniging “Kunst, Liefde en Vriendschap”
- De Christelijke Zangvereniging “Excelsior” te Ameide
- De geschiedenis van Mannenkoor “De Lofstem”
- Zes generaties kruideniers De Jong in Ameide
- De familie Perk, grutters in Ameide
Om je een indruk te geven wat er aan interessante artikelen in dit Nieuwsblad staan, volgt hierna het voorwoord van de hoofdredacteur:
Beste leden en meelezers van het Nieuwsblad,
Voor u ligt het eerste nummer van de 27ste jaargang van het Nieuwsblad van de Historische vereniging Ameide en Tienhoven – het voorjaarsnummer maart 2016. Bij het voorbereiden van dit nummer kreeg ik de beschikking over een doos met oude foto’s, waaronder een fraaie opname van een drietal koeien in de wei, toegedekt met koeiendeken. Achterop stond: “Het vroege voorjaar in de buurt van Ameide’. De foto zal rond 1900 gemaakt zijn.
In dit nummer komen naast het verenigingsnieuws, reacties van lezers en de aankondiging van een excursie weer verschillende onderwerpen aan bod.
Met het oog op de aanstaande 4 mei herdenking is er een oproep van de 4 mei-werkgroep voor herdenkingsgedichten. In tegenstelling tot Meerkerk staan in Ameide op het oorlogsmonument geen namen van oorlogsslachtoffers die wel in Ameide of Tienhoven zijn geboren, maar bij het uitbreken van de oorlog in mei 1940 al naar elders verhuisd waren. In “Vergeten oorlogsslachtoffers” komen de namen voor van een achttal slachtoffers, die wel in Ameide of Tienhoven zijn geboren, maar daar in 1940 niet meer woonden. We plaatsen ook een artikel over het leven, het levenseinde van de Ameidese verzetsman Gerrit Roodhorst (1906-1945). Gerrit is de tiende en laatste naam op het oorlogsmonument aan de Broekseweg. Hij is slechts enkele weken voor het einde van de Tweede Wereldoorlog onder erbarmelijke omstandigheden overleden.
Er wordt ruim aandacht geschonken aan het muziekleven in Ameide aan het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. In die tijd werden verschillende zang- en muziekverenigingen opgericht. De organist en muziekonderwijzer Matthijs van Bonzel was een belangrijke stimulator. Hij was oprichter van de zangvereniging “Kunst, Liefde en Vriendschap” in 1887 en de muziekvereniging “Unie” in 1898. Via zijn achterkleinkinderen is het gelukt unieke beelden uit die tijd te achterhalen –de hierboven genoemde doos met foto’s. Als reactie op de oprichting van ‘Kunst, Liefde en Vriendschap’ en de ‘Unie’ werden al snel ook christelijke zang- en muziekverenigingen opgericht. We besteden in dit nummer ook aandacht aan de christelijke gemengde zangvereniging “Excelsior” en de christelijke mannenzangvereniging “De Lofstem”.
Nog wat nagenietend van de tentoonstelling over de neringdoenden in Ameide heeft Krijn van de Ham een ‘praatje met een plaatje’ geschreven over vijf generaties kruideniers De Jong in Ameide. De eerste Piet de Jong vestigde zich in 1872 uit Vreeswijk in Ameide. In vijf generaties De Jong groeit het bedrijf uit van een kruidenierswinkel tot een bloeiende supermarkt. Als aanvulling is er een artikel over de familie Perk. Nicolaas Perk vestigde zich in het midden van de 18de eeuw als chirurgijn in Ameide. Zijn zonen kiezen voor een ander beroep. Zij worden grutter. Jacobus Perk gaat in Delft aan de slag, terwijl zijn broer Cornelis een grutterij begint op de Dam in Ameide. Deze grutterij wordt later omgebouwd tot een wagenmakerij en daarna opgenomen in de supermarkt van De Jong. Inmiddels is het een woonhuis. Ook hier zien we weer hoe dynamisch de gemeenschap van Ameide zich in de loop der tijd ontwikkelt.
Dat houdt de geschiedenis levend en levert voor de redactie stof tot schrijven. Ik wens u wederom veel leesplezier toe.
Met vriendelijke groeten,
Bram Provoost