Het Nieuwsblad 2016-2 omvat 52 bladzijden en staat weer boordevol met interessante artikelen.
Lid worden
Alle leden van de vereniging ontvangen dit Nieuwsblad. Wil je dit Nieuwsblad graag ontvangen, schrijf je dan in als lid van de Historische Vereniging via dit aanmeldformulier. Je ontvangt dan voortaan de Nieuwsbladen die één keer per kwartaal uitkomen.
Bestellen
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad bestellen voor een bedrag van € 4,50. Eventuele verzendkosten worden in rekening gebracht.
Hier kun je dit Nieuwsblad bekijken:
In de hierna volgende inhoudsopgave en voorwoord van de hoofdredacteur lees je zoal wat dit Nieuwsblad heeft te bieden.
- Van de hoofdredacteur
- Verenigingsnieuws
- Algemene ledenvergadering 2016
- Dodenherdenking 2016
- Historische Vereniging scoort andermaal uitnemend bij Rabobank
- Reacties van lezers
- “Project Ameide” van obs Hendrik van Brederode
- S.D.A.P. afdeling Ameide 100 jaar geleden opgericht. De eerste jaren…
- De bouw van het Rijksstoomgemaal op Ameide-Sluis in 1891
- Jagen op de Lek…
- Een mislukte passagiersdienst op de Lek via Ameide. De stoombootonderneming Concordia (1879-1882)
- Van Kesteren en De Jong. Twee bakkersfamilies op de Hoek (van de Dam)
- Een neringdoende in Ameide rond 1900… Herinneringen van Klaas Verhoef (1885-1974)
Om je een indruk te geven wat er aan interessante artikelen in dit Nieuwsblad staan, volgt hierna het voorwoord van de hoofdredacteur:
Beste leden en meelezers van het Nieuwsblad,
Bij het schrijven van dit stukje en het afronden van het tweede nummer van de 27ste jaargang van het Nieuwsblad van de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven is het volop zomers. Voor mijn huis dartelen mensen in bootjes over de Lek, genietend van de zon. Dat doet me teruggrijpen naar een foto, die het spelevaren in de polder bij Ameide rond 1900 weergeeft. Twee goed geklede heren gaan er met een roeiboot op uit. Het zijn de zwagers A.P. de Jong en M. van Bonzel. Over Matthijs van Bonzel is uitgebreid geschreven in het vorige nummer van het Nieuwsblad (maart 2016). Over Dries de Jong, die o.a. kassier van de lokale Boerenleenbank is geweest, staat er meer in dit nummer.
Deze uitgave begint zoals gebruikelijk met het verenigingsnieuws en de reactie(s) van lezers. Ook wordt er aandacht geschonken aan de 4 mei-herdenking en aan het ‘Project Ameide’ van de obs Hendrik van Brederode. Aan beide activiteiten heeft de HVAT haar medewerking verleend. Het eerste lange artikel gaat over de oprichting en eerste jaren van de afdeling Ameide van de SDAP. In juli 2016 is het 100 jaar geleden dat deze afdeling werd opgericht. Hoe ging dat in zijn werk en wie waren in Ameide de sociaaldemocraten van het eerste uur?
Het hoofdthema van dit nummer bestaat uit een aantal activiteiten op en rond het water. Het is dit jaar 125 jaar geleden dat het Rijksstoomgemaal op Sluis werd gebouwd. De regionale pers besteedde daar destijds ruim aandacht aan. Deze berichten vormen de basis van een artikel over de bouw van dit gemaal.
Walter van Zijderveld schreef een artikel over het ‘Jagen op de Lek’, dat wil zeggen het voortbewegen van boten over de Lek voordat er motoren waren. Hoe kwam je van Schoonhoven in Vreeswijk als de stroom en de wind tegenzaten? Een derde stuk rond het thema water gaat over een mislukte passagiersdienst tussen Ameide en Arnhem eind 19de eeuw.
Het is algemeen bekend dat er heel lang een bakkerij gevestigd was op de hoek van de Dam. ‘De Bakker op de Hoek’ was een begrip in Ameide. Er is al eens uitvoerig geschreven over de bakkers Langerak en Van der Zijden. In dit nummer komen hun voorgangers, de bakkers Van Kesteren en De Jong, aan de beurt.
We blijven nog nagenieten van de tentoonstelling over de neringdoenden in Ameide. Via een kleindochter kwam de redactie in het bezit van de uitgetypte herinneringen van Klaas Verhoef. Deze uitbater van ‘De Verscheidenheid’, de winkel op de hoek van de Oudendijk en de Benedendam, schreef in de jaren 1950 zijn ‘memoires’. Deze herinneringen geven een
persoonlijk inkijkje in het wel en wee in Ameide en omgeving in het begin van de vorige eeuw. Over de reden om dit op te schrijven zegt hij zelf het volgende:
“Omdat de tijden zoo veranderd zijn wil ik hier enkele regels laten volgen om te vertellen, hoe het in mijn jeugd was. Hopelijk volgt er dan enige dankbaarheid voor de voorrechten die we nu mogen bezitten”.
Dat was een uitspraak van zo’n 60 jaar geleden. Hoe dankbaar zijn wij heden ten dage?
‘Herinneringen levend houden en namen noemen’, dat was het thema van de dodenherdenking op 4 mei 2016. Maar het is ook een van de doelstellingen van dit Nieuwsblad. Laat ons weten wat u er van vindt en schrijf eventueel zelf uw eigen verhaal. Voor u zelf misschien heel gewoon, maar voor anderen toch vaak interessant en bijzonder. Ik wens u wederom veel leesplezier toe.
Met vriendelijke groeten,
Bram Provoost