Het Nieuwsblad 2018-1 omvat 52 bladzijden en staat weer boordevol met interessante artikelen.
Lid worden
Alle leden van de vereniging ontvangen dit Nieuwsblad. Wil je dit Nieuwsblad graag ontvangen, schrijf je dan in als lid van de Historische Vereniging via dit aanmeldformulier. Je ontvangt dan voortaan de Nieuwsbladen die één keer per kwartaal uitkomen.
Bestellen
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad bestellen voor een bedrag van € 4,50. Eventuele verzendkosten worden in rekening gebracht.
Downloaden
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad:
In de hierna volgende inhoudsopgave en voorwoord van de hoofdredacteur lees je zoal wat dit Nieuwsblad heeft te bieden.
- Van de hoofdredacteur
- Herinneringen aan Krijn van der Grijn
- “De Boer op”
- Verenigingsnieuws van de vicevoorzitter
- Algemene ledenvergadering
- Overdracht vaandel voormalige muziekvereniging Crescendo
- Rabo Clubkascampagne
- 4 mei Herdenking 2018
- De April-Mei-(melk)staking van 1943 in de Alblasserwaard
- Evacuatie uit Wageningen, mei 1940
- De Grote Geus, ofwel Hendrik van Brederode; Ameide geplunderd in 1567 in de aanloop naar de 80-jarige oorlog
- De Erfenis van Hendrik van Brederode, een juridische strijd
- Een cadeau uit Ameide
- Ds. T. Poot over zijn onderduikperiode in Ameide
- Dominee T. en J.J. Poot en de kerkbrand van Ameide in 1953
- De wijnstok van Ameide
Om je een indruk te geven wat er aan interessante artikelen in dit Nieuwsblad staan, volgt hierna het voorwoord van de hoofdredacteur:
Beste leden en meelezers van het Nieuwsblad,
Dit is het eerste nummer van jaargang 29 van het Nieuwsblad en alweer het tiende nummer nadat ik eind 2015 hoofdredacteur ben geworden. Allereerst wil ik een aantal mensen bedanken, die met een artikel hebben bijgedragen aan dit blad. Dat zijn Jan Ponstein of liever gezegd zijn moeder, Teun Bikker, Sam Janse en Marijtje Struik. Ik hoop dat velen hun voorbeeld zullen volgen. Er is nog ruimte in mijn mailbox: bram.provoost@kpnplanet.nl Zij inspireerden mij tot het schrijven van artikelen die aansloten bij hun verhalen. Herdenken is deze keer rode draad. Drie historische gebeurtenissen komen aan de orde.
Ten eerste is er natuurlijk de jaarlijkse 4-meiherdenking. Verzet is dit jaar het thema van deze herdenking. Eind april 1943, nu 70 jaar geleden, kwam men in Nederland massaal in verzet tegen een Duitse maatregel, de zogenoemde April-Mei-staking. Ook in de Alblasserwaard werd gedurende enkele dagen volop gestaakt, onder andere door de mandenbreiers van Ameide. Acht inwoners van de Alblasserwaard werden standrechtelijk ter dood veroordeeld en direct gefusilleerd. Als gevolg van deze keiharde tegenmaatregelen was de staking binnen enkele dagen afgelopen. Een andere oorlogsherinnering is het verhaal dat mevr. Ponstein – Van Heerde schreef over de evacuatie uit Wageningen naar Ameide in de meidagen van 1940. Het was opgeschreven voor haar zoontje Jan die toen 1 jaar oud was. Jan Ponstein gaf toestemming om het verhaal, met enkele unieke foto’s erin, te publiceren.
Ten tweede was het op 16 februari 2018 precies 450 jaar geleden dat Hendrik van Brederode als balling in het Duitse Recklinghausen is overleden. Hendrik stond met Willem van Oranje aan de basis van het verzet tegen de Spaanse overheersing in de Nederlanden. Teun Bikker beschrijft de laatste levensjaren van ‘De Grote Geus’, de trotse bijnaam van Hendrik van Brederode. In Ameide wordt zijn naam in ere gehouden in de Hendrik van Brederodeschool, een naam die ook goed zou passen bij de nieuw te bouwen Brede(rode) School. Na het overlijden van Hendrik in 1568 ontstond een juridische strijd om zijn erfenis. Meerdere personen, waaronder Willem van Oranje, dachten dat zij erfgenaam waren. Het zou tot 1588 duren voor er een permanente oplossing tot stand kwam. De schoonzus van Hendrik van Brderode woonde in het kasteel van Bentheim. Het artikeltje van Marijtje Struik sluit daar op aan en gaat over de relatie tussen Bentheim en Ameide. Ten derde is het dit jaar 65 jaar geleden, dat op de avond van Goede Vrijdag 3 april 1953 een hevige brand de Ned. Herv. Kerk van Ameide compleet verwoestte. Sam Janse had een gesprek met ds. T. (Bob) Poot, die voorging tijdens de dienst op Goede Vrijdag. Dominee Poot was in de oorlog ondergedoken op een boerderij in Meerkerkbroek, terwijl zijn oom J.J. (Jan) Poot in die tijd predikant was in Ameide. De betrokkenheid van beide dominees Poot bij de kerkbrand en de nasleep hiervan worden belicht in een aanvullend artikel.
Verder natuurlijk ook het Verenigingsnieuws met daarin de nodige activiteiten. Noteer de data voor de Algemene Ledenvergadering op donderdag 19 april, de 4-mei-herdenking en de excursie naar Elburg op 29 september. We sluiten dit nummer van het Nieuwsblad af met een blik op één van de oudste huizen van Ameide, het pand Kerkstraat 2. In een artikel in het Algemeen Handelsblad uit 1964 wordt met veel gevoel geschreven over de wijnstok (druif) die toen nog in volle glorie vanuit het kolenhok tegen de achtergevel groeide. Heel veel Termeise kinderen, waaronder degenen die op het kerkplein naar de openbare school gingen, hebben van de druif gesnoept. Dit tot grote ergernis van Areke en Mas, neem ik aan.
Zoals ieder kwartaal wens ik u allen weer veel leesplezier. Met vriendelijke groeten, Bram Provoost