Nieuwsblad 2019-1
Het Nieuwsblad 2019-1 omvat 52 bladzijden. Dit nummer is gewijd aan de voormalige gemeentenbesturen van Ameide en Tienhoven 1939 – 1946, de wapenschilden op het bordes van het Stadhuis, Baukje van Kekem, de oude boerderij aan de Prinsengracht, de strijd om de Koekoekswaard en de gezondheidszorg in Ameide.
Afbeelding voorblad
Boerderij van Geerit Terlouw die leefde van 1870 tot 1956 en woonde in een oude, in 1958 afgebroken boerderij aan de Prinsengracht te Ameide.
Pasteltekening van kunstschilder Piet (“meester”) de Hoon.
Lid worden
Alle leden van de vereniging ontvangen dit Nieuwsblad. Wil je dit Nieuwsblad graag ontvangen, schrijf je dan in als lid van de Historische Vereniging via dit aanmeldformulier. Je ontvangt dan voortaan de Nieuwsbladen die één keer per kwartaal uitkomen.
Bestellen
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad bestellen voor een bedrag van € 4,50. Eventuele verzendkosten worden in rekening gebracht.
Het Nieuwsblad 2019-1 kun je hier downloaden:
In de hierna volgende inhoudsopgave lees je wat dit Nieuwsblad heeft te bieden.
- Verenigingsnieuws
- Een boeiende lezing in het Stadhuis
- Expositie “Schooltijd in Termei 1940 – 2000”
- Uitnodiging algemene ledenvergadering
- De 4 mei Herdenking 2019
- De Gemeentebesturen van Ameide en Tienhoven, 1939 – 1946
- Waren de wapenschilden op het bordes van het Stadhuis van Ameide gekleurd?
- Een honderdjarige oud-Ameidense: Baukje van Kekem (1905-2008)
- De oude boerderij
- De strijd om de Koekoekswaard. Hoe deze uiterwaard in Tienhoven bijna verdween
- Gezondheidszorg in Ameide; Deel 4: Epidemische ziekten in Ameide en Tienhoven (1870 – 1900)
- Gezondheidszorg in Ameide; De Spaanse Griep van 1918, een regelrechte ramp
Om je een indruk te geven wat er aan interessante artikelen in dit Nieuwsblad staan, volgt hierna het voorwoord van de hoofdredacteur:
Beste leden en meelezers van het Nieuwsblad.
Voor u ligt het eerste nummer van jaargang 30 van het Nieuwsblad. De HVAT jubileert dit jaar en viert haar 30-jarig bestaan. In het bericht van de vice-voorzitter wordt hier aandacht aan geschonken.
Daarnaast jubileert dit jaar ook het Stadhuis van Ameide. Op 7 april is het 375 jaar geleden dat drossaard Hendrik van Brederode van Bolsweerd in 1644 ‘DEN EERSTEN STEEN VAN DIT STADHUIS SELVER GEPLANT” heeft. In een kort artikel ga ik nogmaals in op de kleuren van de gemeentewapens op het bordes van het Stadhuis. Alles wijst erop dat deze vóór de restauratie voorzien waren van de kleuren van de gemeente Ameide.
In dit Nieuwsblad staat natuurlijk ook weer het Verenigingsnieuws met daarin de nodige activiteiten. Noteer de datum voor de Algemene Ledenvergadering op dinsdag 26 april. Deze vergadering is dit keer in het Stadhuis op de Dam.
De HVAT organiseert weer een excursie en wel op zaterdag 21 september. Deze keer gaat de reis naar Doesburg. Op de achterpagina vindt u meer informatie.
In de week van de Paardenmarkt is er in de Sionkerk een tentoonstelling over het onderwijs in Ameide in de jaren 1940-2000. In dit blad vindt u een oproep om materiaal beschikbaar te stellen voor deze expositie. Dat kan nog tot 1 mei 2019.
Zaterdag 4 mei is de jaarlijkse dodenherdenking bij het monument bij de Broekseweg. Ook dit jaar mag uw hoofdredacteur weer leiding geven aan deze herdenking. Het thema is dit jaar: “In vrijheid kiezen”. In vrijheid kiezen was onmogelijk tijdens de Duitse bezetting. Naar aanleiding hiervan heb ik een artikel geschreven over de gemeentebesturen van Ameide en Tienhoven in de periode 1939-1946. Tijdens het schrijven van dat artikel kwam ik bij toeval op het spoor van een bijzondere oud-inwoonster van Ameide, Baukje van Kekem. Als echtgenote van een zendeling-leraar leefde zij zo’n twintig jaar in Nederlands Indië, waarvan ruim drie jaar in een Jappenkamp. Meer dood dan levend kwamen zij en haar gezin uit het kamp en uiteindelijk ook weer terug naar Nederland. Ondanks die ontberingen bereikte zij de respectabele leeftijd van 103 jaar. Kortom een leven dat een kort artikel waard is.
In dit nummer is verder een artikel opgenomen, waarin Nico van Putte zijn herinneringen heeft opgeschreven aan de boerderij van Teun en Kees Oskam aan de Prinsengracht. Nico is een zoon van dokter J.W. van Putten en logeerde in de jaren 1950 een aantal malen in deze boerderij. Dit artikel is een mooi voorbeeld van wat leden/lezers zelf kunnen bijdragen aan het voortbestaan van dit Nieuwsblad. Ik hoop dat ruimte in mijn mailbox: bram.provoost@kpnplanet.nl
Een ander artikel gaat over de strijd om de Koekoekswaard in Tienhoven. Hier zijn nu een camping en recreatieve voorzieningen, maar zo’n 60 jaar geleden was de situatie heel anders. De Koekoekswaard dreigde afgegraven te worden voor zandwinning of om ingericht te worden als industrieterrein. Het is er gelukkig nooit van gekomen.
We sluiten dit nummer van het Nieuwsblad af met het vervolg van de serie artikelen over de Gezondheidszorg in Ameide in vroeger tijden. In het vorige nummer ging het over de chirurgijns, vroedvrouwen en medische dokters, kortom de mensen die destijds belast waren met de medische zorg. We sluiten de serie af met twee artikelen over de epidemische ziekten die de bevolking teisterden aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Dokters stonden machteloos tegenover de pokken-, griep- en andere epidemieën die veel slachtoffers eisten in onze regio, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.
Zoals ieder kwartaal wens ik u allen weer veel leesplezier.
Met vriendelijke groeten,
Bram Provoost