Nieuwsblad 2019-4
Het Nieuwsblad 2019-4 omvat 52 bladzijden. Het hoofdonderwerp in dit nummer gaat over energie, zoals verwarmen, koken en verlichten in vroeger tijd, de kolen- en olieboeren in Ameide en omgeving en de overgang naar aardgas. Ook een verhaal van Anna Nomen-van den Hoven en aandacht voor de verdwenen boerenbedrijven.
Afbeelding voorblad
Tijdens de strenge winter van 1954 waagde menigeen zich op de dichtgevroren rivier. Op de foto poseert Jo Verheij voor de fotograaf.
Het Nieuwsblad 2019-4 kun je hier downloaden:
Lid worden
Alle leden van de vereniging ontvangen dit Nieuwsblad. Wil je dit Nieuwsblad graag ontvangen, schrijf je dan in als lid van de Historische Vereniging via dit aanmeldformulier. Je ontvangt dan voortaan de Nieuwsbladen die één keer per kwartaal uitkomen.
Bestellen
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad bestellen voor een bedrag van € 4,50. Eventuele verzendkosten worden in rekening gebracht.
In de hierna volgende inhoudsopgave lees je wat dit Nieuwsblad heeft te bieden.
- Verenigingsnieuws
- In Memoriam Rudolf Anton Tieman
- Expositie “Schooltijd in Termei” groot succes
- Symposium Oude Hollandse Waterlinie (OHWL)
- Lezing in Stadhuis, donderdag 27 februari 2020
- Reacties van leden
- Een oude schoolfoto van namen voorzien
- Lancering Beeldbank
- Het verhaal bij een foto uit de Beeldbank
- Een bijzondere jubilaris in 1963
- Energietransitie 50 jaar geleden
Deel 1: Verwarmen, koken en verlichten in vroeger tijd
Deel 2: Kolen- en olieboeren in Ameide en omgeving
Deel 3: De overgang naar aardgas in Ameide en omgeving in 1972 - Plaatsgenoten: Het verhaal van Anna Nomen-van den Hoven
- “En de boer hij ploegde voort”, Boerenbedrijven in Ameide en Tienhoven
Om je een indruk te geven wat er aan interessante artikelen in dit Nieuwsblad staan, volgt hierna het voorwoord van de hoofdredacteur:
Beste leden en meelezers van het Nieuwsblad,
Voor u ligt het laatste nummer van jaargang 30 van het Nieuwsblad, dat u hopelijk vóór de Kerstdagen ontvangt. We zitten midden in de winter en ik hoop ook dat dit blad, en dan vooral het thema van dit nummer, u allen enige warmte en licht brengt in deze donkere dagen.
In dit Nieuwsblad staat natuurlijk ook weer het Verenigingsnieuws met daarin om te beginnen een bericht van de interim-voorzitter, Jory Verwolf. Erelid Cees Broekman schreef een In Memoriam voor zijn overleden collega, erelid Ruud Tieman. Verder is er een foto-impressie van de succesvolle expositie “Schooltijd in Termei, 1940-2000″ en een kort verslag van een symposium in Gouda over het Rampjaar 1672, georganiseerd door de Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Het Verenigingsnieuws sluit af met de aankondiging van een lezing over de molens van Gorinchem. De redactie ontving ook weer enkele reacties n.a.v. het vorige nummer. Marrie de Groot (Harderwijk) wist de naam van één van de spelers van voetbalvereniging Rohda. Ad van der Grijn (Drachten) stuurde een verbetering van de omschrijving van één van de schoolfoto’s. Daarnaast stuurde Machel Haag (Elst) een briefje naar de redactie. Er was ook een uitgebreide reactie van Gerrit de Vroome (Nieuwegein) op het artikel over zijn jongere broer Theo en op het artikel over de razzia’s in 1944.
Op de expositie over de scholen hingen ook enkele foto’s van vóór 1940. Met hulp van Anja van der Grijn-de Groot en Lena Blijenberg-Brouwer is geprobeerd de kinderen hierop van namen te voorzien.
In dit nummer vraagt redactielid Dick Roodhorst uw aandacht voor een nieuwe rubriek in het Nieuwsblad: ‘Vergeetwoorden’. Dit zijn worden die vroeger alom gebruikt werden, maar die om onduidelijke redenen in de vergetelheid geraakt zijn. Hij roept u, de lezers, op om zijn rubriek met ‘nieuwe vergeetwoorden’ te vullen.
Woensdag 11 september heeft wethouder Christa Hendriksen van de gemeente Vijfheerenlanden de Beeldbank feestelijk in gebruik genomen. Gert Groenendijk schreef een verslag van deze gebeurtenis en doet een oproep aan de lezers om mee te helpen de vele foto’s goed te documenteren. Dit is hard nodig omdat er bij nogal wat foto’s sprake is van kleine onjuistheden en soms ontbreekt iedere informatie. Als voorbeeld heb ik een verhaal bij een foto uit de Beeldbank geschreven, waar ik zelf bij betrokken ben geweest en waarvan de omschrijving niet helemaal klopte.
In dit blad ook nog een verhaal over een bijzondere jubilaris. Cornelis van Gelderen Sr. werkte in 1963 al 70 jaar in ‘de teen’. Het bedrijf van zijn zoons Wim en Cor was het laatste in Ameide dat nog zelf manden maakte voor de markt.
Hoofdthema van het winternummer is de komst van het aardgas rond 1970. Die energie-transitie werd in het algemeen met veel vreugde ontvangen. Het ziet er naar uit dat er opnieuw een overgang gaat plaatsvinden, want op termijn gaan we weer afscheid nemen van het aardgas. In een drietal artikel beschrijf ik hoe we van hout, turf, bruinkool, petroleum en steenkool zijn overgestapt op aardgas. Het eerste artikel gaat over de verwarming, het koken en de verlichting door de eeuwen heen. Het tweede beschrijft de brandstofvoorziening in Ameide en Tienhoven tussen 1930 en 1970.
In de jaren ’30 waren er veel kolen- en olieboeren actief. Hun aantal verminderde in de jaren ’50 en rond 1975 waren zij zo goed als overbodig geworden. Het derde artikel beschrijft de periode tussen de vondst van de grote aardgasvoorraad in Groningen en de uiteindelijke aansluiting op het aardgasnet van Ameide en omgeving in 1972.
Dick Roodhorst is opnieuw met een plaatsgenoot gaan praten. In dit Nieuwsblad vindt u zijn tweede bijdrage, de uitkomst van een gesprek met Anna Nomen-van de Hoven. Zij is de weduwe van Wim Nomen, die o.a. kolenkandelaar is geweest toen het gezin aan de Lekdijk in Tienhoven woonden. Zij vertelt levendig hoe dat er destijds aan toeging en sluit daarmee goed aan op de voorgaande artikelen over de energievoorzienig tot 1972.
We sluiten af met een artikel van Hans van den Heuvel over een andere transitie. Gedurende de laatste 75 jaar zijn in Ameide en Tienhoven talloze boerderijen van bestemming veranderd. Sommige zijn afgebroken en een groot aantal heeft een woonbestemming gekregen.
Als hoofdredacteur van het Nieuwsblad roep ik alle lezers maar weer eens op om zelf een bijdrage aan dit blad leveren. Kom op, probeer het eens! Eigen herinneringen of die van vader, moeder, opa of oma aan het Ameide en Tienhoven vroeger kunnen ook voor andere lezers interessant zijn. Uw verhalen, kort of lang zijn van harte welkom.
Zoals ieder kwartaal wens ik u allen weer veel leesplezier en ben ik benieuwd naar uw reacties.
Met vriendelijke groeten,
Bram Provoost