Nieuwsblad 2021-4
Het Nieuwsblad 2021-4 omvat 52 bladzijden. De onderwerpen in dit nummer zijn zeer gevarieerd. Zoals het levensverhaal van Willem van Zessen (1804-1893), opgroeien in het kerkje op de Achterweg, het Huis Herlaar, Jan van Hullen de laatste bewoner van slot Herlaar, het verhaal van Albert de Gans en in gesprek met Bram Provoost.
Afbeelding voorblad. Dichtgevroren rivier in 1954 bij pontveer Tienhoven. Deze winter omvatte in De Bilt maar liefst 61 vorstdagen (min. temperatuur onder 0 graden), 11 ijsdagen (max. temperatuur onder 0 graden) en 1 zeer koude dag (min. temperatuur onder -10 graden). Op de Lek was het scheepvaartverkeer vanaf 8 januari geheel gestremd tot eind januari.
Lid worden
Alle leden van de vereniging ontvangen dit Nieuwsblad. Wil je dit Nieuwsblad graag ontvangen, schrijf je dan in als lid van de Historische Vereniging via dit aanmeldformulier. Je ontvangt dan voortaan de Nieuwsbladen die één keer per kwartaal uitkomen.
Bestellen
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad bestellen voor een bedrag van € 5,00. Eventuele verzendkosten worden in rekening gebracht.
In de hierna volgende inhoudsopgave lees je wat dit Nieuwsblad heeft te bieden.
- Van de hoofdredacteur
- Van de voorzitter
- Wisseling van de wacht
- Reacties van leden
- Ontwikkeling ledenbestand (2015-2021)
- De (meel) fabriek in Ameide
- Gesprek met Bram Provoost
- Het levensverhaal van Willem van Zessen (1804-1893) ‘…en hij gewon zonen en dochteren’
- Opgroeien in het kerkje op de Achterweg
- Het Huis Herlaar (deel 1)
- Jan van Hullen (deel 1)
- Jan van Hullen (deel 2)
- His Story: Het verhaal van Albert de Gans
- Het geslacht Van Vrijberghe de Coningh
Om je een indruk te geven wat er aan interessante artikelen in dit Nieuwsblad staan, volgt hierna het voorwoord van de hoofdredacteur:
Beste leden en meelezers van het Nieuwsblad.
Voor u ligt het laatste nummer van 2021. Daarmee is de 32ste jaargang van het Nieuwsblad van de HVAT voltooid. Het is in meerdere opzichten een bijzondere aflevering geworden. Zoals al eerder meegedeeld is dit het 25ste en tevens laatste nummer waarvoor ik als hoofdredacteur verantwoordelijk ben. Ruim zes jaar ben ik in die functie actief geweest. In die jaren heb ik tientallen artikelen over allerlei onderwerpen geschreven. Dat heb ik steeds met veel plezier gedaan en ik hoop dat jullie, lezers, er ook iets van hebben meegekregen. Dit nummer is ook bijzonder, omdat ik er in geslaagd ben een compleet nummer af te leveren zonder een artikel van mijzelf, en dat is voor het eerst sinds december 2014. Ik dank Cees van der Grijn Floriszoon, Hans van den Heuvel, Sam Janse, Jan Monsuur, Luuk en Herman Oevermans, Dick Roodhorst en Teus Stahlie en anderen hiervoor.
Dit nummer opent weer met het bericht van de voorzitter. Daarna geeft de redactie aan wat er gaat gebeuren na het stoppen van de huidige hoofdredacteur. Om de continuïteit van het Nieuwsblad te verzekeren, roep ik de leden nogmaals op om hieraan een bijdrage te leveren. Verschillende lezers stuurden weer reacties op artikelen in voorgaande Nieuwsbladen, ook daarvoor mijn hartelijke dank. Zo analyseerde Hans van den Heuvel de ontwikkeling van het ledenbestand van de HVAT tussen 2015 en 2021 en de sloop van de meelfabriek inspireerde Anja van der Grijn tot het maken van een filmdocument over dit karakteristieke gebouw, dat lange tijd beeldbepalend was bij het benaderen van Ameide. Ter gelegenheid van zijn afscheid sprak Sam Janse met hoofdredacteur Bram Provoost over zijn Termeise jaren.
Verder bevat dit Nieuwsblad een zevental originele artikelen. Sam Janse schrijft dit keer over het leven van Willem van Zessen, in twee huwelijken vader van niet minder dan 27 kinderen, waarvan slechts zeven de volwassen leeftijd bereikten.
De broers Luuk en Herman Oevermans beschrijven hun leven op de “kaai” en de rol die het “kerkje op de Achterweg’ speelt in hun familieleven.
Daarna volgt een drietal artikelen waarin kasteel Herlaar in Tienhoven een hoofdrol speelt. Jan Monsuur deed onderzoek naar de eerste heren van Herlaar, die als feodale heren vanuit Brabant naar het rivierengebied kwamen om in opdracht van de bisschop van Utrecht het bestuur van Ameide en Tienhoven op zich te nemen. Teus Stahlie daarentegen, onderzocht het leven van de laatste bewoner van het slot Herlaar, Jan van Hullen. Hij bewoonde eind 17de eeuw het tot ruïne vervallen slot en haalde (met zijn familieleden) de nodige streken uit om aan voldoende financiële middelen te komen.
Dick Roodhorst ging in Spijkenisse op bezoek bij de ruim 90-jarige Albert (Ab) de Gans, die nog veel verhalen over zijn jeugd in Ameide wist te vertellen. In dit nieuwsblad het eerste deel van zijn drieluik.
Als laatste artikel een opmerkelijke genealogie. Hans van den Heuvel ontdekte dat een voorouder van de acteur Coen van Vrijberghe de Coningh, bekend als Johnnie Flodder, afkomstig was uit Ameide.
Met het afronden van mijn 25ste Nieuwsblad komt er een einde aan mijn periode als hoofdredacteur. In dit blad staat hoe het verder zal gaan. Twee bestuursleden nemen de coördinatie op zich. Zij rekenen erop dat u, lezers van dit blad, af en toe eens een bijdrage zal leveren. Help mee om het Nieuwsblad ook in de toekomst te laten verschijnen. De redactie kijkt er naar uit!
Tenslotte wil ik nog alle mensen bedanken die de afgelopen 6 jaar hebben meegewerkt om de 25 Nieuwsbladen te laten verschijnen. Het zijn er te veel om ze allemaal te noemen, maar twee namen springen er uit. Cees van de Grijn Jacobuszoon slaagde er iedere keer weer in om van de aangeboden teksten een glanzend en zeer leesbaar Nieuwsblad te maken. Hulde daarvoor.
Als laatste maar zeker niet de minste wil ik mijn lieve echtgenote, Anne, bedanken. Zij heeft niet alleen mijn vele bijdragen gecorrigeerd, maar mij ook vele uren moeten missen als ik weer op mijn zolderkamertje historisch onderzoek zat te doen of artikelen te schrijven. Wij gaan een nieuwe toekomst tegemoet. Weliswaar ver weg van Ameide, maar gelukkig opnieuw aan de oever van een brede rivier. Wij zullen het Voorstraat-gevoel in onze harten meenemen en met veel genoegen terugdenken aan 50 jaar Ameide.
Met vriendelijke groeten, Bram Provoost