Nieuwsblad 2022-1
Het Nieuwsblad 2022-1 omvat 52 bladzijden. De onderwerpen in dit nummer zijn zeer gevarieerd. Zoals het toegangshek naar Slot Herlaar, het museum aan de Bordenweg, de geschiedenis van De Vries Robbé en Betondak, oorlogsslachtoffer J.H.M van Bonzel en vervolgverhalen over Willem van Zessen en van Albert de Gans.
Afbeelding voorblad
Situatie Slot Herlaar in 1763
De plattegrond van het gebied van Herlaar is nauwkeurig getekend. Dit is een fragment van de rivierkaart Melchior Bolstra.
Tekenaar (rivierkartograaf). Landmeter, geadmitteerd in Holland op 01-06-1731 (toen wonende in Haarlem). Aangesteld als landmeter van Rijnland op 19-04-1732 als opvolger van Cornelis Velsen. Hij werkte samen met zijn neef Jelle T. de Boer en met Dirck Klinkenberg.
Lid worden
Alle leden van de vereniging ontvangen dit Nieuwsblad. Wil je dit Nieuwsblad graag ontvangen, schrijf je dan in als lid van de Historische Vereniging via dit aanmeldformulier. Je ontvangt dan voortaan de Nieuwsbladen die één keer per kwartaal uitkomen.
Bestellen
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad bestellen voor een bedrag van € 5,00. Eventuele verzendkosten worden in rekening gebracht.
In de hierna volgende inhoudsopgave lees je wat dit Nieuwsblad heeft te bieden.
- Van de hoofdredactie
- Verenigingsnieuws
- Van de voorzitter
- Algemene Ledenvergadering
- Reacties van leden (zie ook p 51)
- Slot Herlaar: Oude glorie met een nieuw hek
- His Story: Het verhaal van Albert de Gans (deel 2)
- Het museum aan de Bordenweg
- De geschiedenis van De Vries Robbé en Betondak
- In Ameide staat een huis, Voorstraat 3
- Willem van Zessen als koopman in Tienhoven
- Oorlogsslachtoffer J.H.M. van Bonzel
- Slot Herlaar
- Bouwproject “De Meelfabriek”
Om je een indruk te geven wat er aan interessante artikelen in dit Nieuwsblad staan, volgt hierna het voorwoord van de hoofdredactie:
Beste leden en meelezers van het Nieuwsblad.
Voor u ligt het voorjaarsnummer van ons Nieuwsblad. Het eerste nummer zonder eindredactie van Bram Provoost, best een beetje een vreemd idee. Het voelde altijd zo vertrouwd met Bram als eindredacteur. Gelukkig heeft hij ons bij dit nummer goed geholpen om een kwalitatief goed Nieuwsblad voor u te maken, waarbij niet vergeten mag worden dat Cees van der Grijn (Jacobuszoon) als vormgever en André Tukker als “huisfotograaf ” het Nieuwsblad er al jaren prachtig uit laten zien, hulde daarvoor! Wij zitten overigens allebei al enkele jaren in het bestuur van de Historische Vereniging en gaan het komende jaar proberen de eindredactie voor onze rekening te nemen. We hebben natuurlijk een aantal min of meer vaste schrijvers die het Nieuwsblad vullen. Mocht je het leuk vinden ook eens wat over de historie (of uw/jouw historie) van
Ameide/Tienhoven te schrijven, je bent er bij deze hartelijk voor uitgenodigd. Het Nieuwsblad is er immers van en voor ons!!!
Leuk te merken dat diverse lezers reageren op artikelen uit het voorgaande nieuwblad. Reacties zijn altijd van harte welkom natuurlijk. Bij het verenigingsnieuws kunt u lezen dat het, op grond van de huidige stand van zaken, voor het eerst sinds 2019 weer mogelijk is een algemene ledenvergadering te houden, noteert u donderdag 21 april 2022, 20.00 uur in “Het Spant” maar vast in de agenda. De vergaderstukken worden tijdig op de website geplaatst. Duidelijk is dat Gert Groenendijk en Katelijn
Provoost het bestuur gaan verlaten, dank voor het vele werk dat ze voor de vereniging hebben gedaan. De zoektocht naar nieuwe bestuursleden is in volle gang.
En voor u ligt weer een breed scala aan historische artikelen. De nieuwe bewoner van Slot Herlaar, mevrouw Julie Menne, liet weten dat het hek van de oude poort weer in ere hersteld is. Sam Janse is samen met André op bezoek geweest om hier meer van te weten.
In het Nieuwsblad van december 2021 is het eerste deel van het levensverhaal van Albert (Ab) de Gans beschreven. Zijn boeiende en vaak herkenbare leven wordt in een drieluik gepubliceerd, in dit nieuwsblad treft u het tweede deel aan.
Sam Janse en Gert Groenendijk zijn op bezoek geweest bij Krijn en Nel van der Ham in hun woning aan de Bordenweg. Krijn heeft een bijzondere collectie Erfgoed Ameide. Met als titel “museum aan de Bordenweg” wordt het verrassende Erfgoed in woord en beeld gebracht.
Werkgelegenheid in Ameide en Tienhoven, wie daar in het midden van de vorige eeuw over sprak kon niet heen om N.V. De Vries Robbé & Co in Gorinchem en de Betondak in Arkel. In die periode werkten veel mannen uit onze gemeenten bij deze bedrijven, er reed zelfs een aparte bus naar Arkel/Gorinchem. Hans van den Heuvel heeft hierover een boeiend artikel geschreven.
In de komende nummers van ons Nieuwsblad zal er telkens een bijzonder pand uit Ameide of Tienhoven worden besproken. Natuurlijk is er in de afgelopen jaren al uitvoerig geschreven over onze monumenten, maar er blijft nog veel over. Een commissie van drie heeft zich daarover gebogen, Jory Verwolf, Nico den Oudsten en Sam Janse. Het eerste pand dat wordt besproken is Voorstraat 3, het huis van Marjan de Gruijter-de Kruijk.
In het vorige nummer van het Nieuwsblad heeft Sam Janse zijn speurtocht naar koopman Willem van Zessen (1804-1893) aan de hand van geboorte-, trouw- en overlijdensakten onderzocht en geanalyseerd. Die leverden heel wat op om een beeld van de man te krijgen. Lief en vooral leed kwamen in zijn leven aan de orde. Een simpele kaart van het bevolkingsregister vertelt ook over Willem van Zessen een heel verhaal. In het vervolgartikel zoekt Sam verder naar de sociale wereld waarin Willem leefde.
Het is de laatste jaren een gewoonte geworden om in het maartnummer van ons Nieuwsblad aandacht te schenken aan de 4-mei herdenking. Helaas heeft deze herdenking in 2020 en 2021 door de Coronamaatregelen in een sobere vorm plaatsgevonden. Het is te hopen dat op 4 mei 2022 de slachtoffers, die een band met Ameide en Tienhoven hadden, weer op een ‘waardige en traditionele’ wijze herdacht kunnen worden. Over één van deze slachtoffers, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, heeft Bram Provoost een uitgebreid artikel geschreven.
Veel leesplezier,
Sigrid en Dick