Nieuwsblad 2022-2
Het Nieuwsblad 2022-2 omvat 52 bladzijden. De onderwerpen in dit nummer zijn zeer gevarieerd. Zoals het verslag over de dodenherdenking 4 mei, het leven van François Barovius, in gesprek met Gert Groenendijk, de vervolgverhalen over Willem van Zessen en van Albert de Gans en “terug in de tijd”.
Afbeelding voorblad
Portret van Jan Pranger en een tot slaaf gemaakte bediende, Frans van der Mijn, 1742. Olieverf op doek, h 210 cm × b 154,5 cm. Bron: www.rijksmuseum.nl
Jan Pranger was van 1730 tot 1734 directeur-generaal van de West-Indische Compagnie aan de Goudkust (nu Ghana) in West-Afrika. François Barovius, de oudste zoon van een Termeise predikant, heeft zich in korte tijd opgewerkt tot gouverneur van de West-Indische Compagnie (WIC). Uit allerlei stukken blijkt, dat François zich snel ontwikkeld heeft. Hij moet opgevallen zijn bij de directeuren-generaal vanwege zijn inzet en kunde. Na betrekkelijk korte tijd wordt hij verheeven tot secretaris (oktober 1730). Dat moet dan de tijd zijn geweest, dat hij diende onder directeur-generaal Pranger.
Lid worden
Alle leden van de vereniging ontvangen dit Nieuwsblad. Wil je dit Nieuwsblad graag ontvangen, schrijf je dan in als lid van de Historische Vereniging via dit aanmeldformulier. Je ontvangt dan voortaan de Nieuwsbladen die één keer per kwartaal uitkomen.
Bestellen
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad bestellen voor een bedrag van € 5,00. Eventuele verzendkosten worden in rekening gebracht.
In de hierna volgende inhoudsopgave lees je wat dit Nieuwsblad heeft te bieden.
- Van de hoofdredactie
- Verenigingsnieuws
- Van de voorzitter
- Uitnodiging Algemene Ledenvergadering
- Reacties van lezers
- Stadswandeling app
- Notulen ledenvergadering
- In gesprek met Gert Groenendijk
- Dodenherdenking 4 mei 2022
- Bezoek 5 mei gemeente Pfinztal
- Willem van Zessen (1804-1893) de kerk: conflict en nieuw begin
- François Barovius (1702-1769)
- Opgroeien op Achthoven en kerken op de Achterweg
- His Story: Het verhaal van Albert de Gans deel 3
- In Ameide staat een huis: Nieuwstraat 11
- Het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU): een onuitputtelijke bron
- Terug in de tijd
Om je een indruk te geven wat er aan interessante artikelen in dit Nieuwsblad staan, volgt hierna het voorwoord van de hoofdredactie:
Beste leden en meelezers van het Nieuwsblad.
Het zomernummer van ons Nieuwsblad. Terwijl we de inhoud van dit nummer samenstellen lijkt de coronapandemie achter ons te liggen. Alle beperkende maatregelen zijn ingetrokken en elkaar ontmoeten is nu op allerlei manieren weer mogelijk, ook als vereniging, wat een weelde! Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. De wereld is opgeschrikt door de vreselijke oorlog in Oekraïne. De beelden komen dagelijks bij ons binnen, inwoners uit Oekraïne zijn massaal gevlucht en zijn gelukkig welkom in heel veel landen in Europa, ook in Nederland en onze gemeenten. Hopelijk volgt er snel een diplomatieke oplossing en is er, op het moment dat het Nieuwsblad bij u door de brievenbus valt, een eind gekomen aan de gevechtshandelingen.
– Het artikel van Hans van den Heuvel over de geschiedenis van De Vries Robbé en de Betondak heeft veel positieve reacties opgeleverd. Geschiedenis die nog niet zo lang geleden heeft plaatsgevonden spreekt aan.
– Op 21 april jl. heeft de jaarlijkse ledenvergadering plaatsgevonden in Het Spant. Naast de gebruikelijke agendapunten is afscheid genomen van de bestuursleden Katelijn Provoost en Gert Groenendijk en van Bram Provoost als oud-hoofdredacteur van ons blad. Zij hebben allen op hun eigen wijze veel betekend voor onze vereniging. Gert en Bram zijn, vanwege hun uitzonderlijke verdiensten, tot erelid van onze vereniging benoemd en dat is dik verdiend! Jolanda Vink is als nieuw bestuurslid benoemd en wij heten haar van harte welkom binnen het bestuur van onze vereniging. Er wordt nog gezocht naar een nieuwe secretaris. Sam Janse is op bezoek geweest bij Gert Groenendijk, het afscheidsinterview is opgenomen in dit nummer.
– Voor het eerst sinds 2019 kon op 4 mei jl. de dodenherdenking weer op de gebruikelijke wijze plaatsvinden. De belangstelling hiervoor was groot, een impressie van deze plechtige bijeenkomst treft u aan.
– En waar is nog meer aandacht aan besteed in dit nummer? Natuurlijk het vervolg van het levensverhaal van Willem van Zessen (deel 3 – slot) en van Albert de Gans (deel 3, deel 4 volgt nog). Maar ook de vaste rubriek “In Ameide staat een huis” ontbreekt niet, in dit nummer wordt het pand Nieuwstaat 11 onder de loep genomen.
– Teun Bikker had in het laatste Nieuwsblad van 2021 met belangstelling het artikel van Oevermans gelezen over de familie Versluis en het kerkje op de Achterweg. Er waren voor hem veel herkenningspunten. Dit was voor hem aanleiding onder de titel “Opgroeien op Achthoven en kerken op de Achterweg” een artikel te schrijven.
– In maart jl. hebben de gemeenteraadsverkiezingen plaatsgevonden. Alle reden voor Hans van den Heuvel om een duik te nemen in de geschiedenis van deze verkiezingen in de gemeenten Ameide en Tienhoven, Zederik en Vijfheerenlanden, deel 1 van dit boeiende tweeluik treft u aan.
– Teus Stahlie neemt ons mee naar de 18e eeuw. Zijn artikel gaat over Francois Barovius, een Termeise gouverneur van de West-Indische Compagnie (WIC). Wat bracht deze vooraanstaande persoon uit Ameide ertoe om zo lang van huis te gaan en het avontuur te zoeken?
– Elleke ten Ronde van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht schreef een kort artikel over de waarde en het functioneren van deze organisatie.
– Het bestuur heeft aandacht besteed aan het afscheid van André Tukker als lid van het organisatiecomité 4 mei (hij blijft wel foto’s maken) en… de vereniging beschikt sinds kort over een digitale app om een stadswandeling door Ameide te kunnen maken, Sigrid geeft uitleg daarover.
– En gelukkig kunnen we ook weer een reisje organiseren. Deze keer staat een bezoek aan Willemstad gepland. Op de achterzijde van het blad staat alle informatie om te kunnen deelnemen aan dit verenigingsuitje, u bent van harte uitgenodigd.
Fijne vakantie en veel leesplezier!
Sigrid en Dick