Nieuwsblad 2023-1
Het Nieuwsblad 2023-1 omvat 52 bladzijden. De onderwerpen in dit nummer zijn zeer gevarieerd. Zoals de omzwervingen van een oude prent van kunstschilder De Hoon, hoog water in de Lek bij Ameide rond 1750, Leesgezelschap “Tot Nut en Vermaak”, de kastelein op de Voorstraat, Straatnamen in Ameide en Tienhoven, de Amsterdamse mr. metselaar, die het Waterschapshuis bouwde, een interview met Ben Remie en de vaste rubriek “in Ameide staat een huis”.
Afbeelding voorblad
In 2003 kocht Bert de Groot uit Ameide in Bury, België, het Château de Courrière. Hij mag zich dus met trots kasteelheer noemen. Bert was al jong geïnteresseerd in mooie huizen. (zie ook het artikel in dit Nieuwsblad: Oud-Ameidenaar kasteelheer in België)
Lid worden
Alle leden van de vereniging ontvangen dit Nieuwsblad. Wil je dit Nieuwsblad graag ontvangen, schrijf je dan in als lid van de Historische Vereniging via dit aanmeldformulier. Je ontvangt dan voortaan de Nieuwsbladen die één keer per kwartaal uitkomen.
Bestellen
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad bestellen voor een bedrag van € 5,00. Eventuele verzendkosten worden in rekening gebracht.
In de hierna volgende inhoudsopgave lees je wat dit Nieuwsblad heeft te bieden.
- Van de hoofdredactie
- Van de voorzitter
- Verenigingsnieuws
- Uitnodiging Algemene Ledenvergadering donderdag 20 april 2023
- Vrijwilligersbijeenkomst
- In Memoriam Jack Laroo
- Ontwikkeling ledenbestand
- De omzwervingen van een oude prent van kunstschilder De Hoon
- Interview met Ben Remie
- Oud-Ameidenaar kasteelheer in België
- Gedicht De Voorstraat…
- Hoog water in de Lek bij Ameide rond 1750
- Een “schilderachtig” portret van het echtpaar Aart(je) Langerak en Jan Erkelens
- Leesgezelschap Tot Nut en Vermaak
- De Brederodes van Bolswaert in Maastricht
- De kastelein op de Voorstraat
- Straatnamen in Ameide en Tienhoven
- De Amsterdamse mr. metselaar, die het Waterschapshuis bouwde
- In Ameide staat een huis….
- De geschiedenis van het verenigingsleven in Ameide en Tienhoven
Om je een indruk te geven wat er aan interessante artikelen in dit Nieuwsblad staan, volgt hierna het voorwoord van de hoofdredactie:
Beste leden en meelezers van het Nieuwsblad,
Voor u ligt het lentenummer van ons Nieuwsblad. De dagen lengen inmiddels weer en de natuur komt langzaam weer tot leven. Misschien gaat u er wel heerlijk op uit voor een wandeling in de mooie natuur rond Ameide en Tienhoven, of is het u nog net te fris en geniet u in een comfortabele stoel achter het raam van de binnenvallende zonnestralen.
Het bestuur van de Historische Vereniging is al druk met de voorbereidingen van de evenementen die we dit jaar organiseren en waarbij we u graag ontmoeten, waaronder deze drie:
- Op donderdag 20 april om 20.00 uur vindt de Algemene Ledenvergadering plaats in het stadhuis op de Dam. U bent van harte welkom om deel te nemen. De deuren openen om 19.45 uur en we hopen u daar te zien.
- In september staat er weer een excursie gepland: op zaterdag 16 september reizen we af naar Den Briel. Wilt u mee, dan vindt u meer informatie op de achterzijde van dit blad.
- De voorbereidingen voor de Oranjefeesten-expositie tijdens de komende feestweek gaan gestaag door. De expositiecommissie is nog steeds op zoek naar foto’s en attributen. Mocht u in het bezit zijn van mooie foto’s, neemt u dan contact op met Cees van der Grijn (Jacobuszoon) via cvdgrijn2@gmail.com. Voor attributen kunt u contact opnemen met Marijke van Zessen-Mesker via mjmesker66@gmail.com. Van kledij die tijdens de feestweek van 1978 is gedragen, zijn wij inmiddels voorzien. Graag ontvangen wij uw bijdrage uiterlijk 31 mei 2023!
Helaas bereikte ons het bericht dat op 23 februari jl. is ons oud-bestuurslid en oud vice-voorzitter Jack Laroo is overleden. Een In Memoriam vindt u in de blad.
Wat hebben we voor u in petto in deze uitgave van het Nieuwsblad?
- In ieder geval een aantal binnengekomen reacties op het vorige Nieuwsblad, waarin onder andere de vraag wordt beantwoord of het tòch de vader van dhr. Eskes is die op de foto staat bij de inauguratie van burgemeester De Ridder.
- Hans van den Heuvel geeft een update over de ontwikkeling van het ledenbestand van de vereniging.
- In het artikel ‘de terugkeer van een oude prent in de Hervormde Kerk van Asperen’ in AD Rivierenland werd de vraag gesteld wie deze prent gemaakt zou kunnen hebben. Hans van den Heuvel vertelt hoe André Tukker dit mysterie heeft opgelost.
- Sam Janse is in Vreeswijk op bezoek geweest bij Ben Remie. Ben heeft vele uren uitzoekwerk over de geschiedenis van Ameide gemaakt. Tijd om op onze beurt nu eens uit te zoeken wie hij eigenlijk is.
- Slot Herlaer in Tienhoven kennen we natuurlijk allemaal. Maar wist u dat Ameide ook een heuse kasteelheer heeft voortgebracht? Hij woont alleen niet meer in Ameide… Machteld de Groot heeft een artikel geschreven over haar broer Bert. Vanaf zijn geboorte volgen we Bert helemaal tot naar België alwaar hij nu een prachtig kasteel bewoont.
- Dat we in Ameide ook over poëtisch talent beschikken bewijst Cees van der Grijn (Floorzoon). Hij heeft een gedicht over de Voorstraat geschreven.
- Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Teun Bikker laat ons zien dat zien dat er rond 1750 geregeld hoog water in de Lek was en dat kwam vaker voor dan u denkt!
- Wie kent Schildersbedrijf Erkelens-Langerak aan de Broekseweg 3 niet? Dick Roodhorst ging op bezoek bij Jan en Aartje Erkelens. U leest hoe de winkel door de ouders van Aartje is opgebouwd vanuit de schuur (en later ook de achterkamer!) tot het bedrijf dat het nu is.
- Sam Janse duikt in de wereld van de regionale leesgezelschappen en in het bijzonder het Termeise leesgezelschap “Tot Nut en Vermaak”. Hoe ging het er eigenlijk aan toe in zo’n gezelschap, wie waren er lid en wat werd er gelezen?
- Bram Provoost schrijft in zijn tweede “Bericht uit Maastricht” over de Brederodes van Bolswaert (de bastaardtak van de Brederodes) en welke band zij met Maastricht hadden.
- In het Waterschapshuis op Voorstraat 5 was in vroeger tijden een kastelein te vinden. Wat zijn werkzaamheden inhielden en aan welke regels de kastelein zich diende te houden, laat Teun Bikker ons zien.
- Dat straatnamen in Ameide nogal eens anders worden genoemd weten we, maar wat we niet weten is waar sommige officiële straatnamen eigenlijk op gebaseerd zijn. In de Molenstraat heeft toch nooit een molen gestaan en waarom wordt deze straat officieus dan weer Brouwerij genoemd? Hans van den Heuvel probeert hierachter te komen en pleit tevens voor het vernoemen van nieuwe straten naar markante inwoners van Ameide.
- Eerder hadden we het al over het Waterschapshuis. Abraham Domburg, de Amsterdamse meester metselaar heeft dit mooie huis gebouwd. Maar hoe kwam een Amsterdamse meester metselaar nu eigenlijk in Ameide terecht? Teus Stahlie legt het u allemaal haarfijn uit.
- Onze vaste rubriek ‘In Ameide staat een huis’ behandelt dit maal niet 1 maar wel liefst 2 huizen! Deze keer kijken we binnen in Dam 2 en 3. Wat is de link tussen deze twee huizen? Sam Janse en Nico den Oudsten hebben het voor u uitgezocht.
- Van voetbal tot muziek, maar ook van pluimvee tot kaartspelen en historie, men verenigt zich graag met medeliefhebbers van het een of ander. Het rijke verenigingsleven in Ameide en Tienhoven wordt door Hans van den Heuvel besproken in het laatste artikel.
We wensen u weer veel leesplezier toe!
Dick en Sigrid