Bouw van de fundering voor een van de pijlers van de spoorwegbrug over de Oude Maas tussen Zwijndrecht en Dordrecht.
Op de beeldbank van het Regionaal Archief Dordrecht vinden we een prachtige foto uit 1866; afbeelding nr. 552_315435
Het commentaar van bezoeker Ton Waalboer bij deze foto spreekt vanzelf en is als volgt:
Links naast de linker heistelling panden aan de Buiten Kalkhaven met daarboven uitstekende masten van de in de Binnen Kalkhaven afgemeerde zeeschepen.
Achter de linker heistelling vermoed ik de molen de Korenbloem. In het midden van de foto, molen de Eikenboom ter hoogte van de Draai, rechts Wilgenbos. Ik krijg de indruk dat de drie rechts opgestelde handbediende heistellingen de palen eerst vóórslaat totdat ze te zwaar gaan, en de links opgestelde stoom aangedreven heistelling de actie afmaakt. De koppen van de palen hebben ook een metalen band tegen versplintering. Achter de man in het witte ketelpak zijn keten gebouwd, w.s. verblijfplaats voor de arbeiders. De landhoofden en pijlers (onderbouw), het maken van remmingswerken, duc d’alven, brughuisjes en zinkwerken werd aanbesteed en aangenomen door L. de Borst Verdoorn te Ameide voor fl 765.000,00. Na de start in maart 1866, werd in augustus 1866 vastgesteld dat de afdammingen voor beide landhoofden en de 4 pijlers gereed waren en werd er met het heien van beide landhoofden begonnen. Op 17 augustus van dat jaar, werd de eerste steen gelegd door ingenieur Simons. Zelf heb ik hem wel eerst wat moeten bewerken om h.e.e.a. wat duidelijker te kunnen zien.
Van de gepresenteerde foto op de beeldbank van het Regionaal Archief laten we hier de originele foto zien, maar ook een foto waarbij het contrast is aangepast en een foto waarvan de kleur is aangepast. Beoogd wordt hiermee de prachtige foto nog beter te kunnen bestuderen.
De spoorbrug uit 1872. Spoorbrug over de Oude Maas tussen Zwijndrecht en Dordrecht.
Andere vermeldingen van Leendert Jan de Borst Verdoorn
Oud-wethouder en gemeenteraadslid en aannemer van Publieke werken Leendert Jan de Borst Verdoorn is begraven op de oude begraafplaats aan de J.W. van Puttestraat in Ameide. Over de restauratie van de grafzerken van de familie de Borst Verdoorn is in het najaar van 2013 is geschreven in ons Nieuwsblad 2014-1 op bladzijde 49 e.v.
Op 1 december 1852 werd de N.V “Nieuwe Rotterdamsche Gaz-fabriek” (N.R.G.) bij notariële akte officieel opgericht, zoals te lezen is in ons Nieuwsblad 2014-2. In totaal waren er 24 aandeelhouders, waarvan slechts drie uit Rotterdam kwamen. Niet minder dan acht aandeelhouders kwamen uit Ameide. Ook Leendert Jan de Borst Verdoorn was aandeelhouder.