Op deze webpagina vind je de berichten uit 1871 over Ameide en Tienhoven uit de Schoonhovensche Courant.
De berichten uit de Schoonhovensche Courant over de periode 1869 – 1899 die betrekking hebben op Ameide en Tienhoven zijn door B.C. (Ben) Remie uit Nieuwegein bijeengebracht.
Het eerste nummer van de Schoonhovensche Courant verscheen op zondag 4 juli 1869. De krant was aanvankelijk een weekblad met als dag van verschijning de zondag en kreeg om die reden al snel de bijnaam “De Boerenbijbel”. Nummering vond doorlopend plaats, ongeacht het jaar.
Met ingang van 2 juni 1883 verscheen de krant op zaterdag. De reden was de toename van het aantal abonnees en problemen met de tijdige bezorging in uitgestrekte gemeenten. De aanleveringstermijn voor de drukkerij veranderde, uiteraard, eveneens. Ook de posterijen uitten de wens de zondagsdienst zoveel mogelijk te beperken.
Vanaf 1 januari 1891 verscheen de krant op woensdag en zaterdag in verband “Met het oog op het steeds toenemend gebrek aan ruimte in ons blad, en gevolg wenschende te geven aan het verlangen van velen uitvoering te geven aan een lang gekoesterd voornemen, om de Schoonhovensche Courant twee malen per week te doen verschijnen, en wel des Woensdags en des Zaterdags.”
Voor de “krantenknipsels” bij de artikelen is gebruik gemaakt van de website van Streekarchief Midden_Holland, waar de Schoonhovensche Courant digitaal beschikbaar is.
Van het jaar 1871 zijn de krantnummers 93 t/m 104 (april t/m juni 1871) nog niet bestudeerd, omdat deze niet (per 1-5-2016) niet beschikbaar zijn de website van SAMH.
Schoonhovensche Courant 01-01-1871, krant 79
– Uit Ameide schrijft men van den 28sten Dec.: De rivier de Lek is geheel bedekt met drijfijs, waardoor de scheep- en stoomvaart gestremd is. De overtocht te Tienhoven, Jaarsveld en Vianen geschiedt met schietschouwen. De communicatie tusschen Gorinchem en Utrecht wordt onderhouden door een diligence-dienst van de firma van Gend & Loos.
Schoonhovensche Courant 08-01-1871, krant 80
MEERKERK, 4 Jan. De leden van het Depart. “Meerkerk, Ameide en omliggende dorpen” hadden gisteren-avond het genoegen op de 4e Nutsvergadering, gehouden te Ameide, als spreker te zien optreden den Heer van Zutphen uit Gorinchem. De lezer, in zijn inleiding sprekende over het schoone en degelijke van de Hollandsche taal, wier kracht zoo duideljk te voorschijn treedt, ook uit talrijke spreekwoorden, koos een dezer tot zijn onderwerp, en wel het spreekwoord: “van de kook raken“. Terwijl hij dit in verband bracht met een aantal voorvallen uit het dagelijksch leven (waaronder die op het gebied van onderwijs alleszins de aandacht trokken), verkreeg het bedoelde spreekwoord, door de wijze van behandeling, die populair mocht genoemd worden, en nu en dan getuigde van geest, een eigenaardig licht. Daar de vergadering den spreker met de meeste belangstelling had aangehoord, stemden allen van harte in met den dank, door onzen geachten voorzitter, Ds. van Maanen uit Nieuwland, den heer van Zutphen toegebracht, die, ten spijt van zoo en zooveel graden vorst, niet geaarzeld had de reis van Gorkum naar Ameide, vice-versa, te aanvaarden. Terwijl de heer van Zutphen nog bovendien twee komische bijdragen ten beste gaf, en ook nog een paar andere heeren, ter wille van hunne voordrachten, den dank der vergadering inoogsten, ging ook deze avond weder op een even nuttige als aangename wijze voorbij.
Schoonhovensche Courant 15-01-1871, krant 81
Ameide, 10 Jan. Gisteren werd alhier door twee diakenen der Hervormde gemeente aan de huizen een collecte gehouden, om de in te zamelen gelden te doen strekken tot leniging van de behoeften der armen, wier nood ten gevolge van den strengen winter, die zoo velen de gelegenheid beneemt door handenarbeid hun brood te verdienen, buitengewone voorziening vereischt. Het bleek dat men niet tevergeefs een beroep had gedaan op den weldadigheidszin van zoovele ingezetenen, daar men zich mocht verheugen in een opbrengst van f 208. De collecte te Tienhoven (nabij Ameide) tot hetzelfde doel gehouden, bracht een som op van f 35.
Collecte te Ameide. De alhier gehouden collecte door de Diakenen der Hervormde Gemeente aan de huizen der ingezetenen, tot ondersteuning van de Armen, heeft de aanzienlijke som opgebragt van ƒ 208. De Diakenen brengen bij dezen hun dank aan allen die zoo mild hebben medegewerkt tot dat christelijk doel.
Slechts één maakte hierop eene treurige uitzondering, namelijk onze eerste Wethouder CORNELIS VERMAAT, een der meest gegoede ingezetenen, die aan ons ondergeteekende Diakenen, toen wij hem om eene gift vroegen, op een stuggen toon ten antwoord gaf: “Ik geef niet aan de Armen!”
W. VAN DIJK.
C. DE JONGH Pz.
AMEIDE, 9 Januarij 1871.
Schoonhovensche Courant 22-01-1871, krant 82
Gisteren overleed te Ameide de WelEd.Gestr. heer Zacharias de Kleijn, hoog-heemraad van den Lekdijk benedendams en van den IJseldam, oud-burgemeester der gemeente Jaarsveld enz., in den ouderdom van 71 jaren.
Heden overleed, tot diepe droefheid van mij, mijne Kinderen en Behuwdkinderen, mijn geliefde Echtgenoot, de Heer ZACHARIAS DE KLEIJN, Hoogheemraad van den Lekdijk Benedendams en van den IJsseldam, enz. enz. in den ouderdom van bijna 71 jaren.
M. BROUWER VERHEIJ, Wed. De KLEIJN.
Ameide, 20 Januarij 1871.
Gelezen in Uwe Courant van 15 Januarij 1871, no. 81, onder het motto: “Collecte te Ameide”, waarbij gezegd wordt, dat bij de collecte van de Diakenen aan de huizen der ingezetenen, de Ondergeteekende op stuggen toon ten antwoord zoude gegeven hebben. “Ik geef niet aan de Armen!” Dat antwoord behelst eene volstrekte onwaarheid, deze woorden zijn door mij niet gebezigd, maar het vindingrijk vernuft van de Heeren W. van DIJK en C. de JONGH Pz. hebben dat antwoord voortgebragt.
Dat ik aan Collectanten niet gegeven heb, is waar, om de eenvoudige reden, dat ik geen vertrouwen stel in voorgenoemde Collectanten. Verder zal ik niet over bovengenoemde Collectanten uitweiden, daar ze genoegzaam voor het publiek bekend zijn, wie die Collectanten persoonlijk en in hunne betrekking als Diakenen zijn; daar zouden de Herbergiers het beste van kunnen getuigen.
C. VERMAAT, Bouwman te Ameide.
AMEIDE, den 20, Januarij 1871
Schoonhovensche Courant 29-01-1871, krant 83
Bij een landbouwer te Ameide is, geruimen tijd geleden, de longziekte onder het vee uitgebroken, en zijn op diens stal 3 pinken benevens 3 kalfkoeien bezweken; waardoor den eigenaar een aanzienlijke schade is toegebracht.
Gelukkig is de ziekte alhier nog niet op andere stallen uitgebroken, ofschoon zij zich bij den bewusten veehouder reeds in de maand October van ’t vorige jaar heeft vertoond.
* Men schrijft ons uit Ameide:
Wij vermelden als een bewijs van echte humaniteit, dat in de gemeente Krimpen a/d Lek, aan de onderscheiden bemanningen der stoombooten, die onder de Directie staan van de heeren van Santen en Co., bij de tegenwoordige staking van de dienst, ten gevolge van de vorst, niet alleen de gewone gage wordt uitbetaald, maar dat hun bovendien de gelegenheid wordt gegeven om kosteloos onderwijs te genieten. Moge het echt philantropisch beginsel, waarvan genoemde directie uitgaat, om door stoffelijke zoowel als zedelijke ondersteuning, de toekomst van het onder haar dienend personeel zoo mogelijk te verzekeren en te verbeteren, algemeene navolging vinden.
* De Ondergetekenden danken nogmaals, ook uit naam der arme ingezetenen van Ameide, de gevers der milde giften ten behoeve der laatsten; ook bij deze in het bijzonder hen, die nog na ons eerste berigt tot een bedrag van f 75,– voor hetzelfde doel hebben ingezonden.
De enkele treurige uitzondering, waarvan we in deze courant, dd 15 Jan., gewaagden, trof niet ons als Collectanten, die slechts uitvoerders zijn van den wil der algemeene liefdadigheid, maar trof onze arme natuurgenooten, die op zulk eene wijze verstoken blijven van hulp, die meervermogenden konden geven, dat we te geven hebben aan een tot schelden zijn toevlugt nemenden Wethouder.
W. van DIJK
C. de JONGH Pz.
AMEIDE, 25 Jan. 1871
Eenige ingezetenen van Ameide, gelezen hebbende de advertentie, voorkomende in uwe courant van 22 dezer, No. 82, geteekend C. VERMAAT, Bouwman te Ameide, verklaren bij deze, dat bij hun weten geen dier Heeren Collectanten ooit oneerlijk met geldzaken gehandeld hebben, en zij het evenmin met de opbrengst dezer collete zullen doen. Juist omdat onbeleefde uitdrukkingen en onmeedoogende handelingen geheel in den aard liggen van den Bouwman VERMAAT, terwijl het uitreiken van giften door de gansche gemeente, zonder uitzondering, behalve door Z.Ed.Achtb., het beste bewijs is voor het vertrouwen, dat bedoelde Collectanten in de gemeente genieten, en genoten hebben, telkens nadat men inzage had hunner verantwoording in zake armverzorging.
Mogten Heeren Diakenen voortgaan zoo te werken en de Heer VERMAAT langzamerhand wat mededeelzamer en beleefder worden, dan was er met al het heen- en wedergeschrijf veel gewonnen.
Verder zullen wij ons in uwe courant over deze zaak niet meer uitlaten, want het is toch paarlen voor de zwijnen geworpen.
EENIGE INGEZETENEN.
AMEIDE, 26 Jan. 1871
Schoonhovensche Courant 12-02-1871, krant 85
*- De longziekte onder het vee, die den bouwman H. te Ameide successievelijk reeds drie pinken en drie kalfkoeien heeft ontnomen, heeft op nieuw een kalfkoe aangetast en doen bezwijken in den stal van genoemden landbouwer, die nu bijna van al zijn vee is beroofd. Op andere stallen aldaar heeft zich tot heden nog geen spoor van de gevreesde ziekte vertoond.
*- Dinsdag-avond had te Meerkerk een vergadering plaats van de afdeling “Meerkerk, Ameide c.a.” der maatschappij tot Nut van ’t Algemeen. Als spreker trad op de Heer Berckenhoff uit Ameide. ZEd. hield een lezing over: “de Beschaving” en over de vraag: “wat is beschaving?” Van de Egyptenaren, Grieken en Romeinen kwam de spreker tot het Christendom, verder tot de hervorming en eindelijk tot het protestantisme. Den tegenwoordigen tijd beschouwende, wees de spreker er op, dat de twee natiën, die voorgaven aan het hoofd der beschaving te staan, thans bezig zijn om alles, wat naar beschaving gelijkt, met voeten te treden en, hij eindigde met de vraag: wat is beschaving? Hij wanhoopte echter niet aan een eindelijke overwinning der beschaving.
De Heer Schuld trad na hem op, met een proeve voor een volksvoordracht, getiteld: “het nut der Weelde”. ZED. schetste door voorbeelden, uit het dagelijksch leven genomen, het nut van een geoorloofde weelde, doch waarschuwde tevens tegen de gevaren van ongeoorloofde weelde, dat is die, welke gepaard gaat met uitgaven boven vermogen.
Het is te bejammeren, dat deze vergadering zoo weinig bezocht was, want beide sprekers hadden verdiend door een groot publiek gehoord te worden. Voordracht en vorm waren aangenaam, en beide stukken gaven blijk van degelijke studie. De Heer van Maanen, van Nieuwland, gaf nog een ongetiteld stuk ten beste, inhoudende: “wat is wijheid en kennis zonder deugd?” Ook dit stuk gaf den hoorders vele aangename oogenblikken, en werd met ernst en genoegen aangehoord.
Schoonhovensche Courant 26-02-1871, krant 87
– Klaagde men op vele plaatsen over de schaarschheid en duurte der steenkolen, de inwoners van Ameide deden zulks niet. De heer A. van der Linden had, en heeft nog ten deele, zijn bergplaatsen goed voorzien. Uitgaande van de stelling, dat meer gegoeden hun wintervoorraad bij tijds hadden opgedaan, en bij gevolg de duurte alleen den minderen stand zou treffen, heeft hij den prijs à f 1 per hect. gelaten en zal dit voorlopig blijven doen.
Ameide, 23 Februarij 1871
Iets van een Armlastige.
Uit naam van de Kinderen en Betrekkingen van A.L.S. DIEPENHORST bedanken wij den administrerenden Armmeester, den Heer A.VAN DER LINDEN, voor de medewerking van geneeskundige hulp, daar A.L.S. DIEPENHORST, voor de Armenpraktijk, onder geneeskundige behandeling was van den Heer J.F.K.T. VON ZIEGEWEIDT, en die Heer tijdens de ziekte van zijn patiënt in bijna viermaal vierentwintig uren hem geen visite had gebragt, zoodat de Armmeester een ander geneesheer heeft ingeroepen; van al hetwelk de Armmeester aan Burgemeester en Wethouders zijn beklag heeft gedaan, met den wensch dat de WelEd. Achtbare Heeren Burgemeester en Wethouders hem mogen handhaven. Dat de Heer J.F.K.T. VON ZIEGEWEIDT voortaan de Armen beter van geneeskundige behandeling moge voorzien en zich minder bezig houden met het doodschieten van katten, is de wensch van ons allen.
“WAARSCHUWING”
Een ieder, die in ’t bezit is van katten, in de gemeente Ameide, wordt gewaarschuwd dezelve vast te houden, daar er verleden week door een aldaar op de Voorstraat woonachtig Heer, achter zijn woonhuis, zeven zijn doodgeschoten. De kat van zijn naasten buur, den heer S., uitgezonderd, kan vrij rond loopen, doch moet voorzien zijn van een rood bandje als kenmerk.
Schoonhovensche Courant 05-03-1871, krant 88
*- Dat de inwoners van Ameide en Tienhoven gaarne en mild bijdragen, ter bevordering van liefdadige bedoelingen, bleek ook duidelijk bij gelegenheid van ’s Konings verjaardag. Door de ruime inteekening toch op een lijst, die werd aangeboden ten einde de schooljeugd op dien dag te onthalen, zag de commissie zich in staat gesteld niet alleen de tractatie onbekrompen te doen plaats hebben, maar bovendien aan ongeveer 80 behoeftige huisgezinnen tweemaal eenige kilo’s brood en daarbij nog eenig geld uit te deelen.
*- Donderdag-morgen werden in de vereenigde vergadering van het hoogheemraadschap de Alblasserwaard met Arkel beneden de Zouwe tot leden der commissie benoemd de heeren: J. Verheij Az. te Ameide, A. Kooijman te Noordeloos, T.H. von Lindern te Alblasserdam en E. Aänen te Hoornaar.
– Het Gorinchemsch Weekblad deelt in zijn laatste nommer een breedvoerig verslag mede van een lezing, welke de Heer T.A. Berckenhoff, van Ameide, in de jongste Nutsvergadering te Gorinchem heeft gehouden. De spreker had zich de “Beschaving” ten onderwerp gekozen. Wij ontleenen aan dat verslag het volgende:
En thans, in onzen tijd, in deze 19de eeuw, hoe staat het nu met de beschaving? Waar moet men ze zoeken? Bij de hoogere standen? Of bij de kern der natie, het volk? Ter beantwoording dezer vraag bedenke men wel, dat er tweeërlei beschaving is: een “uit”- en een “inwendige” een “echte” en een “schijn”-beschaving.; wie b.v. paté-foie-gras eet en champagne drinkt, – wie in zijn spreken veel Fransche woorden bezigt, – wie glacé handscheonen draagt, – wie nooit tegen de etiquette zondigt, – wie zijn kinderen op een kostschool in België, Frankrijk, Zwitserland doet, is die daarom beschaafd? Neen; want geen beschaving zonder zedelijke grootheid en waren godsdienstzin. Zoo kwam de spreker op de natie, welke voor de meest beschaafde doorgaat, de natie welke zich tot een strijd op leven en dood tegen een machtige vijand heeft aangegord, ’t “beschaafde” Frankrijk. In ernst, de ware beschaving heeft nog geen diepe wortelen geschoten; ja, als men denkt aan al de gruwelen van den laatsten tijd, zou men niet haast gaan wanhopen aan den eindelijken zegepraal der humaniteit? Maar neen, zij “zal” de zege behalen, zij ’t ook door veel strijd. Wij gaan vooruit; het licht zal de duisternis, de vrijheid den slaafschen dwang overwinnen. De Jacoby’s, aan wie nu nog het zwijgen wordt opgelegd, zullen toenemen. Nooit gevoelde men zoo algemeen een innigen afkeer van den gemeenen oorlog als heden. De zwaarden zullen in spaden, de spiesen in sikkels worden omgesmeed. Wat ons aan gaat, houden wij maar vol in den edeleen strijd voor verlichting, ontwikkeling en beschaving!
’t Spreekt wel van zelf, dat het hier geschrevene slechts een flauwe schets is dezer goed gestileerde, meesterlijk uitgewerkte, aan ernstige lessen en gezonden humor rijke verhandeling. Dat de heer Berckenhoff levendig werd toegejuicht, is even natuurlijk, en zeker zal de geachte spreker bij een volgende gelegenheid voor een nog talrijker schare optreden dan nu het geval was.
Schoonhovensche Courant 12-03-1871, krant 89
*- Men schrijft ons uit Ameide:
Den 7den dezer hadden wij onze laatste winternutsvergadering. De opkomst was tamelijk goed, wat voor een deel kan worden toegeschreven aan de omstandigheid, dat een vreemdeling zou optreden. Het was namelijk de heer A. van Eck uit Gorinchem, die op zich genomen had de hoofdspreekbeurt te vervullen. De stof, die de spreker zich tot behandeling gekozen had, was ontleend aan de gebeurtenissen van den laatsten tijd, zoo gewichtig voor Europa, zoo diep ingrijpend vooral in het leven van twee groote natiën, Frankrijk en Duitschland. Terwijl de spreker in den beginne de Engelsche staatkunde ter sprake bracht der laatste dagen, het stelsel der noninterventie, die bloohartige Engelsche onzijdigheid, die met twee maten meet;na gewezen te hebben op de onverantwoordelijke en roekelooze oorlogsverklaring van Frankrijk, ten gevolge waarvan Europa op de zijde van Duitschland was, gaf ZED. echter als zijn gevoelen te kennen, dat Pruisen (niet Duitschland, daar Bismarck’s invloed alleen geldt) onze achting zou hebben verbeurd. En dit niet alleen omdat het ons tegen de borst stuit dat de oorlogstelegrammen van den Koning-Keizer Wilhelm met den godsdienst in verband worden gebracht, als zou de oorlog, die broedermoord op groote schaal, Gode ooit welgevallig kunnen zijn, maar ook omdat Duitschland (Pruisen) zich niet heeft weten te matigen, en zijne verdedingsstaatkunde heeft veranderd in een veroverende. Vervolgens bracht de spreker het Militarisme ter sprake in ’t algemeen, en wees op de talrijke scahduwzidjen daaraan verbonden. Terwijl de plaatsvervanging bij het leger van een algemeene dienstplichtigheid, en wijdde hij aan onze legerorganisatie eene breedvoerige beschouwing, was het Pruisische stelsel niet wenschelijk, het Zwitsersche daarentegen meer aan te bevelen, zoo waren toch geen der stelsels geschikt voor Nederland, maar moest men van beide het goede overnemen. Pruisen slaat begeerige blikken naar Nederland. Wij zijn een klein volk, maar niet onmachtig. Waarom wij zulk eene grooten prijs stellen op onze nationaliteit? Omdat wij liefde hebben voor onze staatkundige en burgerlijke vrijheid. – Die vrijheid zou lijden onder het Pruisische regime. Ten slotte wijst de lezer ok op den invloed der vrouw, van de ontwikkelde vrouw, die zoveel bij kan dragen om goede staatsburgers te vormen, en om het jeugdig gemeod liefde in te planten voor het vaderland. – Hiermede hebben wij eenige hoofdpunten aangegeven van de met zorg bewerkte verhandeling, die met veel belangstelling door het aanwezig publiek werd aangehoord. Het ontbrak dien avond ook niet aan bijdragen. Na den heer van Eck uit Gorinchem, trad de heer Berckenhoff op, met een stukje naar het Fransch van Alphonse Karrr, getiteld” “Te Deum, laudamus, ” na een korte uitwijding over dien geestigen, moedigen en beminnelijken schrijver. Hierop volgde de voordracht door den heer M. Woudscheer, van: “Iets uit de Stoetemand van Dijkstra;” terwijl eindelijk de heer van Maanen (uit Nieuwland) nog een schoon dichtstukje ten beste gaf van P.A. de Genestett getiteld: “Verandering:” met het motto: “Alle verandering is geen verbetering.” Met het oog op deze laatste wintervergadering van ons Departement, kan men zeggen: Eind goed, alles goed.
Opgave der voor den dienst bestemde miliciens van de lichting 1871.
Ameide en Tienhoven: 6 (aantal ingeschreven lotelingen), 2 (opgelegd aandeel)
De beruchte Armmeester A. van der Linden en A.L.S. Diepenhorst zijn beide Heeren van de geringste volksklasse, en daarom acht ik het beneden mij tegen hen te schrijven.
J.F.K.T. von Ziegenweidt
Ameide, 11 Maart 1871.
Schoonhovensche Courant 26-03-1871, krant 91
*- De besmettelijke longziekte, die op den stal van den veehouder K. te Ameide zulke groote verwoestingen heeft aangericht, daar sedert eenige maanden reeds twaalf stuks vee aan die ziekte zijn gestorven, heeft zich dezer dagen op nieuw op denzelfden stal vertoond en eene koe doen bezwijken: zoodat die veehouder nu reeds 13 stuks, zijnde meer dan twee derden van zijn vee, heeft verloren. Op andere stallen in genoemde gemeente hebben zich nog geene sporen dier gevreesde ziekte vertoond.
Schoonhovensche Courant 02-04-1871, krant 92
Te Huur:
Een ruim woon-winkelhuis met kelder, pomp en andere gemakken voorzien, staande op een der beste standen te AMEIDE, waarin vroeger jaren een kruideniers-affaire enz. met goed succes werd uitgeoefend. Te aanvaarden 1 November 1871 of vroeger.
Te bevragen en inlichtingen te bekomen bij Wm. VERHEIJ Czoon te Ameide, op Maandag en Vrijdag van iedere week.
Schoonhovensche Courant 23-04-1871, krant 95
Vrijdag werd te Ameide de vrije voorjaars-beestenmarkt gehouden, die, hoezeer eerst sedert kort opgericht aanvankelijk als vrij wel geslaagd mag beschouwd worden. Ook ditmaal was een betrekkelijk groot aantal beesten aan de lijn, en er was veel handel.
Kerknieuws. Uit Ameide meldt men: Het benoemen van ouderlingen en diakenen, alsmede het beroepen van predikanten is aan den kerkeraad gebleven.
Schoonhovensche Courant 30-04-1871, krant 96
Men schrijft ons uit Ameide:
Waren wij tot heden verschoond gebleven van de gevreesde kinderziekte, hoezeer die sedert lang in de onmiddellijke nabijheid heerschte, thans heeft zij zich ook hier in een paar huisgezinnen vertoond. Als op vele plaatsen bespeurt men ook hier bij velen een betreurenswaardig vooroordeel tegen inenting. Zelfs ontbreekt het niet aan weerspannigen, die het opschrift van de woning scheuren, dat er als een waarschuwing, van wege het dagelijksch bestuur, aan vastgehecht wordt. Onder zulke omstandigheden wordt een dubbele waakzaamheid vereischt om te voorkomen, dat kinderen uit huisgezinnen waar pokken heerschen, of die ten gevolge van de onverschilligheid en de verblinding der ouders in zulke woningen vrijen toegang hebben, de school bezoeken.
Schoonhovensche Courant 07-05-1871, krant 97
Voor de verkiezing van TWEE LEDEN voor de PROVINCIALE STATEN, op 9 MEI a.s., Hoofdkiesdistrict Sliedrecht worden bijzonder aanbevolen de Heeren T. Swets Tzn., te Ameide, Dijkopzigter J. van Es te Tienhoven, Bouwman, mannen van bijzondere kennis en wetenschap.
Schoonhovensche Courant 21-05-1871, krant 99
Te Ameide gaat het met de longziekte onder het rundvee treurig. Als men door Meerkerksbroek gaat, ziet men nog al enkele hekken waarop: “besmettelijke longziekte” staat. Gisteren zijn nog 2 beesten van Van Lomwel afgemaakt.
Schoonhovensche Courant 28-05-1871, krant 100
Heden overleed, tot diepe droefheid van mij, mijne Kinderen en Behuwdzoon, mijn geliefde Echtgenoot, de Heer ISAAC VERHEIJ , Adrianuszoon, in den ouderdom van ruim 69 jaren. E. van LIMBURGH, Wed. VERHEIJ
AMEIDE, 21 Mei 1871.
Schoonhovensche Courant 11-06-1871, krant 102
De Weduwe, Kinderen en Behuwdzoon van wijlen den Heer I. VERHEIJ Adszn. betuigen hunnen dank voor de deelneming, betoond bij het overlijden van hunnen Echtgenoot en Vader, AMEIDE, 3 Junij 1871.
Schoonhovensche Courant 25-06-1871, krant 104
TE HUUR: Een ruim woon-winkelhuis met KELDER, POMP en andere gemakken voorzien, staande op een der beste standen te AMEIDE, waarin vroeger jaren een kruideniers-affaire enz. met goed succes werd uitgeoefend. Te aanvaarden 1 November 1871 of vroeger.
Te bevragen en inlichtingen te bekomen bij Wm. VERHEIJ Czoon te Ameide, op Maandag en Vrijdag van iedere week.
Schoonhovensche Courant 02-07-1871, krant 105
Woensdag is te Ameide een koebeest dat lijdende was aan longziekte afgemaakt. Het vleesch daarvan is van staatswege publiek verkocht. Een omstander gevraagd wordende, waarom hij van het vleesch niet kocht, antwoordde: “omdat ik er geen hond op na houd.”
Een tweede zeide: “Ik koop dat vleesch niet, omdat mijn hond het zelfs niet lust .” Nu zou men kunnen vragen: Maar wie koopt het dan?
Antwoord: Eigenaars van niet kieskeurige honden. G.W.
Binnenland. Schoonhoven, 1 Juli.
* Maandag werd alhier aanbesteed het maken van steenen glooiingen, aanvullen en gelijk brengen van de Waard, alsmede het aanleggen en bestraten van een oprid voor de veerpont, gelegen langs de rivier de Lek te Schoonhoven. Inschrijvers waren: H. Zaanen Pz. te Ammerstol, f 1850; P. van der Leeden te Berg-Ambacht, f 1840; H. Dubbeldam de Gorinchem, f 1839; J.A. van der Straaten te Berg-Ambacht, f 1839; J. Verschoor te Ammerstol f 1525; H.J. Scholten te Ammerstol, f 1300; C. Streefkerk te Ameide, f 1296; J.P. Verschoor te Ammerstol f 1284. Aan de laagsten inschrijver, J.P. Verschoor is het werk gegund.
Schoonhovensche Courant 16-07-1871, krant 107
Te koop aangeboden: Een goed lopend BILJART. Te bevragen bij A. LANGERAK te Ameide.
Openbare Verkooping van eene uitmuntende HOFSTEDE EN LANDERIJEN.
De Notaris Z.H. de Kleijn te Molenaarsgraaf is voornemens, om op Vrijdag 4 Augustus 1871 bij inzet- en op Vrijdag 11 dierzelver maand bij toeslag, telkens des morgens om 10 uur, ten Herberge van L.H. DIEPENHORST FAzn. te Ameide, te veilen en te verkoopen:
Eene uitmuntende HOFSTEDE, gelegen onder de gemeenten Tienhoven, Langerak en Lexmond bestaande in eene BOUWMANSWONING met annexe BURGERWONING, SCHUUR, BERG, ERF, TUIN en ruim 16 Bunders BOUW-, WEI-, HOOI-, GRIEND- en RIETLAND, in onderscheidene perceelen, gelijk bij billetten nader is omschreven.
Aanvaarding: van het Bouw- en Hooiland 15 October e.k.; van de Wei- en Boomgaardlanden 25 November e.k.; van het Tuin- en Griendland 1 Maart 1872 en van het Huis, de Schuur en de overige goederen 1 Mei 1872.
Betaling van de kooppenningen 1 November 1871.
Nadere inlichtingen geeft, op franco aanvrage genoemde Notaris DE KLEIJN.
Schoonhovensche Courant 23-07-1871, krant 108
*- Op Zaterdag den 29. Juli a.s. zal te Gorinchem, in den Doelen eene vergadering worden gehouden van het Hoogheemraadschap “de Alblasserwaard met Arkel beneden de Zouwe”, ter behandeling van de volgende onderwerpen:
9e. Het in de vergadering van den 28. April dezes jaars gedaagde verzoek van Burg. en Weth. van Meerkerk en van Ameide, betreffende het in begrinden staat onderhouden van den Zouwendijk.
Uitslag van verkiezingen van leden voor den Gemeenteraad.
AMEIDE. Gekozen de hh. A. van Kekem Wz., P. Peterse en G. Verheij Jz.
Tienhoven. Gekozen de hh. K. Vermaat en A. van Middelkoop.
Openbare Verkooping van eene uitmuntende HOFSTEDE EN LANDERIJEN.
De Notaris Z.H. de Kleijn te Molenaarsgraaf is voornemens, om op Vrijdag 4 Augustus 1871 bij inzet- en op Vrijdag 11 dierzelver maand bij toeslag, telkens des morgens om 10 uur, ten Herberge van L.H. DIEPENHORST FAzn. te Ameide, te veilen en te verkoopen:
Eene uitmuntende HOFSTEDE, gelegen onder de gemeenten Tienhoven, Langerak en Lexmond bestaande in eene BOUWMANSWONING met annexe BURGERWONING, SCHUUR, BERG, ERF, TUIN en ruim 16 Bunders BOUW-, WEI-, HOOI-, GRIEND- en RIETLAND, in onderscheidene perceelen, gelijk bij billetten nader is omschreven.
Aanvaarding: van het Bouw- en Hooiland 15 October e.k.; van de Wei- en Boomgaardlanden 25 November e.k.; van het Tuin- en Griendland 1 Maart 1872 en van het Huis, de Schuur en de overige goederen 1 Mei 1872.
Betaling van de kooppenningen 1 November 1871.
Nadere inlichtingen geeft, op franco aanvrage genoemde Notaris DE KLEIJN.
De Notaris Z.H. de Kleijn te Molenaarsgraaf zal op Vrijdag den 28 Julij 1871 bij inzet en op Vrijdag den 4. Augustus daaraanvolgende bij toeslag, telkens des namiddags ten 4 ure, ten Herberge van L.H. DIEPENHORST FAzn. te Ameide, veilen en verkoopen:
EEN HECHT EN WELDOORTIMMERD HEERENHUIS, waarin hooge, groote en drooge Kelder, met Erf en Grond, zeer geschikt tot het uitoefenen van allerlei bedrijven en daartoe bijzonder gunstig gelegen aan de rivier de Lek en de oostzijde van den Dam, in de kom van het schoone en welvarende dorp Ameide; Kadaster Sectie B, nommer 128, groot 1 Roede, 82 Ellen.
Te aanvaarden 1 Mei 1872.
Nader inlichtingen zijn te bekomen bij genoemde Notaris.
Schoonhovensche Courant 30-07-1871, krant 109
*- Op de vergadering van het dep. Meerkerk, Ameide en omliggende dorpen, te Meerkerk Dinsdag-avond gehouden, zijn, na de werkzaamheden van administrativen aard, twee commissies benoemd. De eene tot onderzoek van de uitvoerbaarheid van volksvoorlezingen in de gemeenten Meerkerk en Ameide, de andere met betrekking tot eene van wege het departement op te richten spaarbank. Verder zijn benoemd: tot afgevaardigde ter alg. vergadering, te Amsterdam te houden op Dinsdag 8 Aug. a.s. en volgende dagen, de heer Berckenhoff, uit Ameide, en tot plaatsvervangend afgev. de heer M.C. Sigmond, uit Meerkerk.
Schoonhovensche Courant 13-08-1871, krant 111
– Het vervoer van vee tusschen Kuilenburg, Ameide, Rotterdam en tusschengelegen plaatsen is in den laatsten tijd zoo groot, dat de stoomboot Vreeswijk, met de veebooten Streefkerk en Groot-Ammers, Dinsdagmorgen eene massa vee op verscheidene plaatsen uit plaatsgebrek hebben moeten achterlaten, zoodat die per zeilschepen moesten getransporteerd worden.
– Men schrijft uit Ameide: Het hooi der eerste snede wordt in deze omstreken druk binnengehaald; over het algemeen wint men 1/3 minder dan gewoonlijk; het weder in de laatste dagen was echter zeer gunstig voor het drogen, zoodat er veel uitmuntend binnengekomen is. De prijzen zijn zeer hoog, zij bedragen f 30 à f 35 per 1000 kilo.
Schoonhovensche Courant 17-09-1871, krant 116
*- Ingevolge advies van den heer Rijksveearts C.S. van Klaveren te Ameide, zijn te Jaarsveld Donderdag jl. 2 runderen van den veehouder Jacob Schep onteigend en afgemaakt, die Vrijdag daaraanvolgende bij publieke verkooping te zamen f 15 hebben opgebracht. De schatting van genoemde ri=underen is gescheid door den onlangs beëedigden taxateur voor de gemeenten Jaarsveld, Lopik en Willige-Langerak den Heer J. Merkestein te Lopik.
*- Op eene vergadering van het Departement Meerkerk c.a. der Maatschappij tot Nut van het Algemeen, den 8sten dezer te Ameide gehouden, werden twee rapporten uitgebracht, door twee commissiën, in de vergadering, die in Juli jl. te Meerkerk plaats had, benoemd: de eene om onderzoek te doen naar de uitvoerbaarheid van het houden van volksvoorlezingen en volksvoordrachten in de beide hoofdplaatsen van het departement (Ameide en Meerkerk), de tweede betreffende eene door het departement op te richten Spaarbank. De conclusie van het rapport “Volksvoorlezingen enz.” luidde, overeenkomstig het oordeel van de meerderheid der commissie, ongunstig wat de genoemde uitvoerbaarheid betreft; welk gevoelen insgelijks door de meerderheid der tegenwoordig zijnde leden werd gedeeld.
Uit de discussiën naar aanleiding van het rapport “Spaarbank” bleek de algemeene belangstelling der tegenwoordig zijnde leden in die zaak. Er werd eene commissie benoemd, die zich ten taak stelt hare krachten in te spannen, om de leden van het departement en andere belangstellenden aan te sporen tot medewerking, opdat door giften, rentegevende of rentelooze voorschotten, het departement in staat worde gesteld aan eene zoo goede en heilzame zaak, het oprichten eener Spaarbank, uitvoering te geven.
Schoonhovensche Courant 24-09-1871, krant 117
– De gemeenteraad van Ameide heeft besloten de kermis, welke in de maand October moet plaats hebben, dit jaar niet te laten doorgaan.
*- Onder de vele offers, die de heerschende pokziekte, vooral in de laatste dagen, te Leksmond geëischt, behoort ook de heer B. Lemmen, organist der Her. Gem. aldaar. Hoewel zwak van lichaam was hij nogtans sterk van geest en uitmuntend berekend voor de taak, die hem slechts een jaar geleden was toevertrouwd, en waartoe hij zich, onder leiding van den heer T.A. Berckenhoff te Ameide, met veel vlijt en inspanning, in betrekkelijk korten tijd, bekwaamd had. Algemeen was hij bemind en wordt door velen betreurd. Moge de hope des wederziens balsem storten in het hart zijner diep bedroefde ouders, wien in een tijdsverloop van 3 weken drie kinderen door den dood ontnomen werden.
Schoonhovensche Courant 01-10-1871, krant 118
*- Had men reeds, voorbarig, medegedeeld, dat de kermis te Ameide ditmaal niet gehouden zou worden, nu kan men met zekerheid melden, dat in de raadsvergadering van 25 September met vijf tegen twee stemmen besloten is, om de kermis, met het oog op de tijdsomstandigheden en de pokkenepidemie, die in de onmiddellijke nabijheid dier gemeente zulke hevige verwoestingen aanricht, niet te doen doorgaan. Dit besluit bewijst, dat de raad meer acht sloeg op de wezenlijke, dan op de schijnbelangen der gemeente. Terwijl wij overtuigd zijn, dat op weinige uitzonderingen na alle inwoners het noodzakelijke van dit besluit zullen inzien en het daarom eerbiedigen, wenschen wij tevens, dat het overal elders, waar gelijke omstandigheden gelijke maatregelen noodig maken, tot een voorbeeld moge strekken en navolging vinden zal, in het waarachtig belang der ingezetenen.
SMIDSKNECHT.
Wordt verlangd een Smidsknecht, die eenigen tijd bij het vak geweest is, tegen kost en inwoning en loon naar bekwaamheid. Adres: H.A. MONTIJN, Mr. Smid te Ameide.
De Burgemeester van AMEIDE maakt bekend, dat door den Raad dier Gemeente is besloten, de Kermis dit jaar niet te doen plaats hebben; terwijl op de paarden- en beestenmarkt, die als van ouds zullen worden gehouden, en wel dit jaar; de eerste op 12 OCTOBER en de tweede op 17 OCTOBER, alle Straatmuzijkanten, Liedjeszangers, Orgeldraaijers of dergelijken ten strengste zullen worden geweerd, en daarop van elders geen Tenten, Kramen enz. zullen worden toegelaten.
AMEIDE, 25 September 1871. DE KLEIJN
Schoonhovensche Courant 08-10-1871, krant 119
– Z.M. heeft C S. van Klaveren, veearts te Ameide, benoemd tot plaatsvervanger van den districtsveearts, wien Haarlem als standplaats is aangewezen.
– In de Dinsdag te Meerkerk gehouden vergadering van het departement Meerkerk, Ameide c.a. der Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen werd besloten, in dit departement eene spaarbank op te richten, en werd het reglement voor die Spaarbank vastgesteld. Tot directeuren dier bank werden benoemd de heeren I.W. van Maanen, A.P.H.A. de Kleijn, J.G.K. van Ziegenweidt, B.J. Bodde en O.A. Plato.
Aangenaam is tevens te kunnen mededeelen, dat, tot vorming van een waarborgkapitaal en voor de kosten van oprichting, door eenige ingezetenen van Ameide, Meerkerk enz. is ingeschreven als volgt: f 302,50 als vrijwilige gift, f 870 als renteloos voorschot en f 100 tegen eene rente van 3%. Hieruit blijkt, dat de oprichting der spaarbank veel ondersteuning bij de gegoede ingezetenen heeft gevonden. Het is nu te hopen dat zij, voor wie de bank eigenlijk wordt opgericht, er evenzeer mede zullen ingenomen zijn.
Op Donderdag 12 October 1871 ter gelegenheid van de PAARDENMARKT te AMEIDE, zal mede de gewone dienst niet plaats hebben, maar de boot ten gerieve der Marktbezoekers varen als volgt:
Van ROTTERDAM naar AMEIDE en terug naar ROTTERDAM.
Vertrek van Rotterdam: Donderdag 12 Oct., ‘s morgens 4 uur.
VERTREK van Ameide terug naar Rotterdam: ’s namiddags 2 uur.
Schoonhovensche Courant 15-10-1871, krant 120
*- Door het departement Meerkerk en Ameide der Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen is besloten dezen winter Volksvoorlezingen te houden. Als spreker voor de eerste bijeenkomst heeft zich aangeboden de heer J.F. Schuld te Meerkerk.
*- Donderdag ll. werd de algemeen bekende Ameidensche paardenmarkt gehouden. Er waren betrekkelijk weinig paarden en nog minder veulens aan de lijn. Het opkoopen van de voor de markt beschikbare paarden en veulens aan de woningen der landlieden schijnt daarvan de reden te zijn. Wat deugdelijk was, werd tegen hooge prijzen grif genomen. Veulens, die voor slechts weinige jaren van ƒ 70 tot ƒ 90 konden gelden, werden thans voor ƒ 120 tot zelfs voor ruim ƒ 140 verkocht. Het gekochte was grootendeels voor Duitschland bestemd.
VRIJE BEESTENMARKT te Ameide. Op DINGSDAG 17 OCTOBER 1871 en dus daags vóór de Benschopsche Beestenmarkt.
Schoonhovensche Courant 22-10-1871, krant 121
– Op de Dinsdag te Ameide gehouden beestenmarkt waren ongeveer 60 stuks vee aan de lijn, dus niet zooveel als in het vorige jaar, hetwelk wordt toegeschreven aan de heerschende longziekte. De handel was niet levendig.
Schoonhovensche Courant 05-11-1871, krant 123
– In de vergadering der afdeeling van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, Dinsdag te Ameide gehouden werd door den heer Berckenhoff verslag gedaan van het verhandelde in de algemene vergadering. Door eenige leden werden daarna bijdragen geleverd.
Schoonhovensche Courant 19-11-1871, krant 125
– Tot notabele der gemeente Ameide is gekozen de heer A. Montijn, in de plaats van den heer W. van Wijk, die bedankt had. Verder zijn gekozen de heeren A.O. van Lomwel, A. van der Linden, B. van Mourik en Cors de Jongh PCz.
Stoomboot Vreeswijk. Woensdag 22 November e.k. zal de Boot voor het laatst van CULEMBORG naar ROTTERDAM varen, en de dienst tot nadere aankondiging worden gestaakt. Bij open water zal elken Dingsdag een boot van Ameide naar Rotterdam en terug varen. Van Ameide 5,30 uur ’s morgens. Van Rotterdam 12,30 uur ’s middags. De Directie. (De dienst werd op maandag 11 maart 1872 weer hervat. red. BR)
Schoonhovensche Courant 03-12-1871, krant 127
*- Aan heeren Hoog- en Noodheemraden van en de Polderbesturen in het Hoogheemraadschap “de Alblasserwaard met Arkel beneden de Zouwe”is heden kennis gegeven, dat ingeval van dijklegering aan de Waal- en Lekdijken de navolgende dijkposten zullen worden bezet, als:
LEKZIJDE: Te Ameide of als boevn, door de Hoog- en Noodheemraden: K. Verlek, W.C.M. Begram, P. Hartog en A. Hansum.
– De Minister van Binnenl. Zaken heeft vastgesteld de lijst der stations voor de beambten van den waterstaat, voor den buitengewonen dienst en de correspondentie langs dijken, gedurende ijsgang en hoog opperwater op de rivieren, in den winter van 1871 op 1872, en daarbij onder anderen bepaald, dat zullen worden gestationeerd te:
Ameide: S.G.W. van der Straaten, buitengewoon opzichter,
*- Dinsdag-avond had te Meerkerk de tweede wintervergadering plaats van het Dep. Meerkerk en Ameide c.a. der Maatsch. tot N. van ’t Alg. Hoezeer er weinig dames tegenwoordig waren, kon de opkomst der leden toch tamelijk goed gevonden worden. De heer de Pecker uit Gorinchem tras op met eene lezing over Joost van den Vondel, den prins onzer dichters, die, volgens Nicolaas Beets, door ons volk noch gelezen noch gekend wordt. Terwijl de spreker Vondel deed kennen als hekeldichter, maar wel voornamelijk als treurspeldichter, en schoone fragmenten aanhaalde uit Lucifer, Palamedes, Jozef in Dothan, Gijbrecht van Aemstel, enz., alle werken die het gezegde: Scrpsit aeternitati (“hij schreef voor de eeuwigheid”) rechtvaardigen, gewaagde de heer de Pecker tevens van ’s dichters grootheid als mensch en wees er op, hoe groot een invloed de poëzie op het volk moet en kan uitoefenen, en hoe zij kan gerangschikt worden onder de krachtige hefboomen van veredeling en beschaving. Moge het al waar zijn, dat Vondel, over het geheel genomen, nog altijd te weinig gelezen wordt, de tijd der miskenning is voorbij; getuige zijne in de laatste jaren, (vooral die door J. van Lennep) uitgegeven werken, en het standbeeld, kortelings te Amsterdam voor onzen grooten, ja grootsten dichter opgericht. Wij zijn den heer de Pecker onzen dank verschuldigd voor zijne degelijke lezing; degelijk, zoowel wat inhoud als wat vorm betreft. Vervolgens werden door onderscheidene heeren voordrachten gehouden, die boeiden door de verscheidenheid, en over het geheel veel genoegen gaven.
Te Ameide zijn tot kerkvoogden herkozen de heeren C. de Jongh Senior en H. van Lomwel.
Hoofd-Kiesdistrict IJsselstein.
Bij de verkiezing op Dinsdag den 5den December 1871, wordt tot Lid de Provinciale Staten aanbevolen de Heer Dr. J.C. van Eeten, Hoogheemraad van den Lekdijk Benedendams en van den IJsseldam, te Utrecht.
Eenige Kiezers
Schoonhovensche Courant 17-12-1871, krant 129
– Aan het lokaal van het Prov. bestuur in Zuid-Holland is aanbesteed: de uitvoering van rijswerk ter verbetering van de rivier de Lek in de gemeenten Tienhoven, Langerak en Willige-Langerak. Minste inschrijver was de heer A.J. de Groot te Giessendam, voor f 40779.
Schoonhovensche Courant 31-12-1871, krant 131
*- Den 22. dezer hield de heer van Maanen, uit Nieuwland, op de 3e wintervergadering van het Depart. Meerkerk c.a. der Maatsch. tot N. v. ’t Alg., eene lezing te Ameide, en wel over het geweten. De spreker toonde aan, hoe het geweten zich openbaart; op hoevele onderscheidene wijzen; hoe het zich laat gelden op wetenschappelijk, staatkundig en godsdienstig gebied, en hoe het gewijzigd wordt door opvoeding, door kennis. Bij dit alles liet de spreker het niet aan goede en ernstige wenken ontbreken. Bovendien werden nog een paar bijdragen geleverd, door twee leden van het Nut. Deze laatste vergadering in 1871 werd door den Voorzitter, den heer van Maanen, met het oog op het ten einde spoedende jaar, met een toepasselijk woord gesloten.
Heden overleed zacht en kalm, in den ouderdom van ruim 66 jaren. Mijn geliefde Echtgenoot KLAAS VERMAAT, diep betreurd door mij, mijne kinderen en behuwdkinderen.
A. VERMAAT-SLINGERLAND. Tienhoven, 29 December 1871. Eenige kennisgeving.
*- Het Depart. Meerkerk c.a. der Maatsch. tot N. v ’t Alg. wenschende, zoo mogelijk, in meer uitgebreiden kring nuttig werkzaam te zijn, tracht dit doel te bereiken door het houden van volksvoorlezingen. Had de eerste vergadering bij wijze van proefneming in de vorige maand plaats te Meerkerk, de tweede werd Woensdag-avond te Ameide gehouden in het schoolgebouw. De heer Schuld, uit Meerkerk, trad ook hier op met eene lezing, en ditmaal over opvoeding en onderwijs, ten aanhoore van een vrij talrijk publiek; zoo als natuurlijk is, voor een groot deel opgekomen, door den prikkel van het nieuwe gedreven. Na den spreker gaven nog een drietal heeren elk eene bijdrage ten beste. Moge men om genoemde reden in de talrijke opkomst al geen bewijs zien van het welslagen der ondernomen taak, te meer niet, daar in dit geval de beginselen gemakkelijk zijn, (in tegenoverstelling van verreweg de meester andere zaken), hetwelk men zich moet voorstellen, kan worden bereikt; namelijk een nuttigen, ontwikkelenden, en dien ten gevolge een beschavenden invloed uit te oefenen.