Op deze webpagina vind je de berichten uit het eerste kwartaal van 1937 over Ameide en Tienhoven uit de Schoonhovensche Courant. Voor de “krantenknipsels” bij de artikelen is gebruik gemaakt van de website van Streekarchief Midden-Holland, waar de Schoonhovensche Courant digitaal beschikbaar is.
Schoonhovensche Courant 02-01-1870, krant 7753
Ameide. De postduivenvereeniging “De Snelvlucht” hield Nieuwjaardag in de zaal van café “Lekzicht” een hokkeuring voor haar leden, waar als keurmeesters optraden de heeren J.A. de Bruin en J. Kiljan uit Gorcum. De prijzen werden als volgt behaald: 1 M. van Leer; 2 A. v.d. Grijn; 3 Herm. Streefkerk; 4 Jac. Verheij; 5 Jan Streefkerk.
– Als onderwijzer aan de chr. school is in de plaats van den heer W. v. Kekem benoemd de heer Schalk uit Zuilichem.
Predikbeurten Ned. Herv. Kerk. AMEIDE Woensdag 6 Januari, ’s av. 7 uur, Ds. E. Schimmel. Herdenkingsrede Prinselijk Huwelijk.
Schoonhovensche Courant 08-01-1870, krant 7756
Predikbeurten Zondag 10 Januari 1937. Ned. Herv. Kerk. AMEIDE V.m. 10 uur, Leesdienst; ’s avonds 6 uur, Ds. E. Schimmel.
Schoonhovensche Courant 11-01-1937, krant 7757
Ameide, Reeds vroeg in den morgen van den 7den Januari was in ons dorp te zien, dat de bewoners zich niet onbetuigd zouden laten. Vooral de Oranjevereniging Ameide en Tienhoven heeft bewezen, ten volle van haar taak berekend te zijn. Het geheele dorp was in vlaggentooi gestoken. De schoolkinderen hielden om negen uur een optocht met de beide muziekvereenigingen door het dorp. Alvorens echter hiertoe over te gaan, hebben voor de woning van burgemeester Luijendijk, die wegens ziekte zich niet buiten kon vertoonen en daardoor achter een venster had plaats genomen, de kinderen van de beide scholen enkele liederen gezongen met medewerking van de muziekvereenigingen. Na de rondgang werden de kinderen op hun scholen getracteerd, ook de muzikanten kregen een versnapering. Velen maakten gebruik van de gelegenheid om in de zaal van de wed. Diepenhorst de uitzending van de huwelijksplechtigheid te volgen. Direct na het bekend worden van de huwelijksvoltrekking hebben twee ruiters het feit in de gemeenten Ameide en Tienhoven bekend gemaakt.
’s Avonds om zeven uur werd in de Nieuwstraat de optocht opgesteld, waarbij het wemelde van de vlaggen, lampions en fakkels enz. De beide muziekvereenigingen verleenden weer hun medwerking. De tocht ging mede naar Tienhoven en de Zouwendijk. Tenslotte werd op den Dam halt gehouden en de voorzitter der Oranjevereeniging, de heer J.A. van der Meulen, uitte zijn dank namens de vereeniging aan allen die iets hadden bijgedragen tot het welslagen van dezen Oranjedag.
Jubila. Ameide. De gemeenteveldwachter, de heer R. van Beek, vierde Zondag zijn 25-jarige echtvereeniging, terwijl hij Dinsdag als politieambtenaar jubileert.
Oud Geref. Gem. AMEIDE. Zaal van Mej. Diepenhorst. Woensdag 13 Januari, ’s avonds 6.45 uur Ds. Blaak, van St. Philipsland.
Schoonhovensche Courant 13-01-1937, krant 7758
Aanbesteding Meerkerk. Zaterdag had in de zaal van den heer Schakel, de aanbesteding plaats voor het bouwen van een dubbel woonhuis voor rekening van den heer J. v.d. Zijden. Ingeschreven hebben 33 personen. Laagste inschrijvers waren: loodgieterswerk: Bouter te Ameide voor f 180.
– De vorige week is in den ouderdom van 77 jaar overleden de heer G. Kok, oud-voorzitter van de polders Middelbroek, Ameide en Tienhoven.
Tegen elk aannemelijk bod te koop: Een POTKACHEL met Voet enz., bijna nieuw, en een REGULATEURKLOK. Te bevragen bij A.M. Verheij, Sluisdijk, Ameide.
Schoonhovensche Courant 15-01-1937, krant 7759
Predikbeurten Zondag 17 Januari 1937. Ned. Herv. Kerk. AMEIDE. V.m. 10 uur, Leesdienst; ’s av. 6 uur, Ds. E. Schimmel.
GROOT_AMMERS V.m. 9.30 uur, Ds. E. Schimmel, van Ameide, Doopsbediening
Serenade aan jubilaris. Ameide. Dinsdagavond heeft de muziekvereeniging “Crescendo” bij den gemeente-veldwachter den heer v. Beek, die dien dag onder groote belangstelling zijn 25-jarig ambtsjubileum herdacht, een serenade gebracht.
– Gevonden: Een gouden dames armbandhorloge en vier rijwielbelastingmerken.
Zanguitvoering Ameide. De gemengde zangvereeniging “Zanglust” zal Woensdagavond haar eerste uitvoering geven in de zaal van mej. de wd. Diepenhorst. Een gevarieerd programma zal worden uitgevoerd, bestaande uit zang, tooneel en muziek. Na afloop volgt een bal met muziek van The Three Musical Boys uit Gouda.
Ameide. Voor Rodha I is voor Zondag geen competitiewedstrijd vastgesteld.
Schoonhovensche Courant 18-01-1937, krant 7760
Oud Geref. Gem. AMEIDE. Zaal van mej. Diepenhorst. Dinsdag 19 Januari, ’s avonds 6.45 uur, de heer E. van Wijnen van Oldebroek.
Schoonhovensche Courant 20-01-1937, krant 7761
D.K.W. Hoofdvertegenwoordiging voor het Rayon Schoonhoven en omstreken. Schoonhoven ………………. Tienhoven en Ameide.
Schoonhovensche Courant 22-01-1937, krant 7762
Predikbeurten Zondag 24 Januari 1937. Ned. Herv. Kerk. AMEIDE. V.m. 10 uur en ’s avonds 6 uur. Ds. E. Schimmel.
Ned. Protestantenbond. AMEIDE. ’s Avonds 6.30 uur. Ds. J.B.Th. Hugenholtz van Ammerstol.
Ameide. De verkoop van weldadigheidspostzegels en prentbriefkaarten “Voor het Kind”, heeft hier f 54,84 opgebracht.
– In de zaal van de Wed. Diepenhorst zal Woensdag de Oranjefilm worden gedraaid.
Ameide. Voor Zondag is er voor de Rohdamannen een zware wedstrijd vastgesteld. Zij gaan op bezoek bij De Meern I die de bovenste plaats van de ranglijst bezet. Hoewel het wel op een nederlaag zal uitloopen, hoopen we, dat het in elk geval een eervolle zal zijn.
Schoonhovensche Courant 25-01-1937, krant 7763
Autobusdienst Schoonhoven-Gorinchem.
Ameide. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben ingetrokken de vergunning tot het in werking houden van een autobusdienst, thans ten name staande van H.A. Bouter te Ameide, van Schoonhoven over Nieuwpoort, Ameide, Arkel naar Gorinchem (Groote Markt) en omgekeerd. (Zooals bekend, is deze dienst overgenomen door de Reederij op de Lek).
Schoonhovensche Courant 27-01-1937, krant 7764
Er biedt zich aan: een boerenknecht, goed kunnende melken. Brieven, onder letter W, aan den Agent van de Schoonh. Crt. W. Uittenbogaard te Ameide.
Nieuwpoort, B. en W. hebben bij inschrijving verkocht twee perceelen iepenbomen, staande op de wallen. Ingeschreven werd als volgt: perc. 1 P.D. Labee te Ameide f 45;
Schoonhovensche Courant 29-01-1937, krant 7765
Predikbeurten Zondag 31 Januari 1937. Ned. Herv. Kerk. AMEIDE. V.m. 10 uur, Leesdienst; ’s avonds 6 uur, Ds. E. Schimmel, Doopsbediening.
Pluimvee-vereniging
Ameide. De Pluimveever. “Nut en Sport” hield Dinsdagavond haar jaarvergadering in de zaal van de wed. Diepenhorst, waar 25 leden tegenwoordig waren. Na het openingswoord van den voorzitter werden de notulen en het jaarverslag van de secretaris goedgekeurd, waarna de penningmeester zijn verslag uitbracht. Hieruit bleek dat de vereeniging ongeveer f 170 in kas had. De glasverkooper had een saldo van f 19,27 en een voorraad glas ter waarde van f 12,38. Boeken en bescheiden waren door de commissie inorde bevonden. De contributie bleef gehandhaafd op f 0,75 per jaar. Het voorstel om te bedanken voor den Raad van Beheer werd aangenomen. De aftredende bestuursleden, de heeren A. v. Gent en P. Peterse, werden herkozen. Tot afgevaardigden naar de vergadering der Gr.-Ammersche eierveiling werden aangewezen de heeren H. v.d. Zouwen en A. Uitenbogaard. Deze zomer zal een reis per autobus gemaakt worden met als hoofddoel de Barneveldsche eiermarkt. Deze reis zal geheel bekostigd worden door de vereeniging. Hierop volgde de gratis verloting. Nog werd besloten om de glasverkooper voor het opbergen van het glas f 5 per jaar te betalen, terwijl dit bedrag over het jaar 1935 ook nog zal worden uitbetaald.
– Maandag hakte de 15-jarige Klaas Versluis bij het houthakken in zijn been en wel zoodanig, dat hij zich onder behandeling van dokter Donker moest stellen.
– De politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen H.C.M. wegens mishandeling van J.v.L. te Tienhoven.
– Woensdagavond werd in de zaal van de wed. Diepenhorst de film van de feestelijkheden inzake het vorstelijk huwelijk vertoond. Om half vier had de kindervoorstelling plaats, terwijl om half acht de avondvoorstelling werd gegeven. De belangstelling was zoo groot, dat nog een aantal personen teleurgesteld moest worden. Na een paar komische films volgde de hoofdfilm, welke zeer boeide. Na afloop werd voor de teleurgestelden een voorstelling gegeven.
“Obadja”.
Ameide. De Ned. Herv. Jongelingsvereeniging “Obadja” op Geref. Grondslag kwam weder in jaarvergadering bijeen. De vergadering, die onder leiding van den eere-voorzitter, ds. E. Schimmel, werd op de gebruikelijke wijze geopend. Uit het jaarverslag bleek, dat het ledental iets is teruggeloopen, hoewel er nog 43 leden zijn. De vereeniging heeft in de bibliotheek 1127 boeken, maar hier was een financieel tekort. Verschillende onderwerpen, zoowel uit de Bijbelsche als de Vaderlandsche geschiedenis, werden besproken. In tegenstelling met andere jaarvergaderingen waren de opstellen enz. thans kort, wat aan het geheel ten goede kwam. Ook werden nog enkele zeer goede voordrachten gedaan. Felicitaties werden overgebracht door afvaardigingen van Polsbroek, Lopik, Jaarsveld, Lexmond, Meerkerk, Langerak en Nieuwpoort en door de meisjesvereeniging “Lydia” en “Bid en Werk” alhier. De aanwezigen werden weer onthaald op chocolademelk en een versnapering. Om ongeveer half elf werd na een slotwoord door ds. E. Schimmel en psalmgezang de avond met dankgebed gesloten.
Sportuitslag. Ameide. Zooals te verwachten was moest Rohda I j.l. het onderspit delven tegen de Meern I. Met een zeer eervolle 1-0 nederlaag trokken onze jongens aan het kortste eind. Zondag is Rohda vrij van de competitie.
Schoonhovensche Courant 01-02-1937, krant 7766
Ameide. De heer C. Streefkerk slaagde aan de Rijksuniversiteit te Utrecht voor het kerkelijk voorbereidings examen.
Ernstige aanrijding.
Haastrecht. Vrijdagmiddag tusschen 12 en 1 uur is de koopman M.T. Hagen Jr., in dienst bij zijn vader, den heer M.T. Hagen Sr., drogist, toen hij van den nieuwen provincialen weg uit de richting Gouda het dorp in reed, bij het oversteken van het rechtsche rijwielpad naar het rijwielpad midden op de straat, overreden door de vleeschauto van den heer B. Barten te Ameide, bestuurd door diens zoon G. Barten. Mede-inzittende was de heer P.C. van Veen, eveneens uit Ameide.
Het slachtoffer is per ziekenauto, op advies van dr. F.J. Hakkenberg overgebracht naar het Van Iterson Ziekenhuis te Gouda.
Gemeente- en rijkspolitie hebben de auto in beslag genomen. Op het raadhuis is de chauffeur en den getuigen, w.o. de heer Evert Groen, alhier, die achter de auto van Barten aanreed, een verhoor afgenomen. Omtrent de oorzaak van het ongeval kunnen we nog melden dat, daar de heer Hagen links den weg overstak, de autobestuurder rechts wilde passeeren. Hagen die eerst toen de auto bemerkte, ging daarop naar rechts rijden van den weg en het ongeluk had onmiddellijk daarna plaats. Zondagavond was de toestand van het slachtoffer bevredigend.
Schoonhovensche Courant 03-02-1937, krant 7767
Opzichter-Teekenaar.
De heer C. Verhey te Ameide, opzichter-teekenaar bij den dienst van gemeentewerken alhier, is met ingang van heden benoemd als opzichter-teekenaar bij de genie, 2e commandement te Delft, voor de uitvoering van een militair gebouw op het voormalige bastion alhier.
Gemeenteraden
Ameide.
Gemeenteraadsvergadering op Donderdag 31 December. Voorzitter burgemeester C.W. Luyendijk. Afwezig de heeren Kruit en Streefkerk, met kennisgeving.
Na opening worden de notulen vastgesteld. Ingekomen is van Ged. Staten de mededeeling, dat zij de beslissing op het raadsbesluit tot aankoop van grond ter verbreeding van de Benedendam hebben aangehouden. Ook is de beslissing verdaagd op het raadsbesluit tot huurverlaging voor de gemeentewoningen. Het raadsbesluit tot aankoop van enekel onbewoonbare verklaarde woningen met bijbehoorende grond is goedgekeurd. Verder hebben Ged. Staten de pensioengrondslagen voor het gemeentepersoneel vastgesteld.
Ontvangen is verder een schrijven van de Nederlandsche Jeugdleidersbond, waar in verzocht wordt in de week van 2 tot 6 Januari een telegram van gelukwensch te richten aan het vorstelijk bruispaar en de koningin namens het gemeentebestuur, en om ook de inwoners der gemeente op te wekken een dergelijk telegram te verzenden. De netto opbrengst van een en ander zal worden verdeeld onder de jeugdvereenigingen van alle gezindten.
Besloten wordt een telegram van gelukwensch te verzenden.
Verder is er een verzoek van de Oranjevereeniging om voor tractatie der schoolkinderen, welke ter gelegenheid van het vorstelijk huwelijk zal plaats vinden van gemeentewege, een bijdrage te verleenen. Het betreft hier in totaal 274 leerlingen van de openbare en bijzondere school, en aangezien 25 cent per hoofd gerekend wordt, zal de bijdrage dus f 68,50 beloopen.
De VOORZITTER deelt nog mee, dat voor versiering der gemeente, van gemeentewege een bedrag van ten hoogste f 50 beschikbaar gesteld kan worden door noodlijdende gemeenten, indien blijkt dat particuliere bijdragen niet voldoende zijn. Tot het verleenen der bijdrage voor tractatie der schoolkinderen, wordt z. h. st. besloten, waarop weth. DE KRUIK voorstelt, om ook de f 50 voor versiering beschikbaar te stellen.
De VOORZITTER acht het, gezien de circulaire van den minister, niet gewenscht hiertoe over te gaan. Bovendien heeft de Oranjevereeniging alleen om die 25 cent per leerling gevraagd, voor versieringen heeft zij dus geld.
Weth. DE KRUIK voelt er veel voor om ook van gemeentewege iets aan de versiering bij te dragen, door bij het raadhuis te verlichten en te versieren. Verder merkt hij op, dat de Oranjevereeniging geen geld in kas heeft.
Wethouder DIEPENHORST zegt, dat aangezien de Oranjevereeniging geen versieringen laat aanbrengen, op den dag van het vorstelijk huwelijk, de gemeente ook niet kan helpen. De Oranjevereeniging viert het feest op 30 April, den verjaardag van prinses Juliana. Wil men eventueel iets geven, dan moet met de versiering toch eerst een aanvang worden gemaakt.
De heer DEN BOER is bang, dat als de gemeente die f 50 thans geeft, die bovendien nog weggegooid zouden zijn, omdat men voor f 50 niets kan doen en daar de Oranjevereen. thans niet versiert, men over een half jaar, op 30 April, weer genoodzaakt zal zijn een dergelijk bedrag te geven en aangezien in deze gemeente de uiterste soberheid betracht moet worden, acht spr. dit niet op zijn plaats. Hiermee wil hij echter in geen geval uitdrukken dat hij tegen het vorstenhuis zou zijn.
Weth. DE KRUIK zegt, dat men een minder bedrag dan f 50 niet geven kan, maar hoe gering het ook is, stelt spr. er toch prijs op, dat er op den 7den Januari eenige versiering worst aangebracht.
De VOORZITTER meent, dat, als de raad voornemens mocht zijn, het bedrag van f 50 te geven, dit dan toch niet vóór 30 April mag gebeuren. Het is evenwel het beste te wachten tot een dergelijk verzoek van de Oranjevereeniging binnenkomt.
Weth. DE KRUIK bedoelt met een eventueel van die f 50 aangebrachte versiering alleen uiting te geven aan het medeleven van het gemeentebestuur en de bevolking met het prinselijk huwelijk.
Het voorstel-De Kruik, in stemming gebracht, wordt verworpen en besloten wordt te wachten tot de Oranjevereeniging met een verzoek om een bijdrage voor de versiering komt, alvorens hieromtrent een beslissing te nemen.
Weder is een verzoek ingekomen van den heer P. den Hartog om het zoogenaamde Stadhuisje met bijbehoorende landerij voor f 250 per jaar te mogen huren, terwijl dan de waterleidingkosten voor rekening van den huurder komen.
B. en W. hebben er bezwaar tegen om een en ander voor 1 jaar te verhuren; het lijkt hun beter die periode op 3 a 4 jaar te stellen. Voorts meenen zij dat de huurprijs, welke thans f 280 is, verhoogd dient te worden tot f 300, daar het perceel dezen prijs zeker waard is en men het de laatste jaren beneden de waarde verpacht heeft.
De heer DEN BOER kan zich er wel mee vereenigen dat met het stelsel van verhuur voor een jaar is gebroken, maar het bevreemdt hem dat de pachtsom, in dezen tijd, met f 20 is verhoogd.
De VOORZITTER deelt mee dat f 6 per week voor dit perceel zeker niet te veel is en dat voor de crisis de pachtsom f 450 was.
De heer DEN BOER begrijpt dan niet waarom men dan nu moet zeggen: Het ergste van de crisis is voorbij, laten we de pachtsom verhoogen. De gemeente moet het voorbeeld geven aan de particuliere verhuurders en als zij begint met de pachtsom te verhoogen, kunnen de particulieren volgen. Verder is spr. van meening, dat men nog geenszins uit de crisis is, er is nog geen enkel lichtpunt voor de boerenstand te bespeuren. Als men den huurprijs verhoogen wil, moet dat gebeuren op een tijdstip, dat men dit doen kan.
De heer VAN DER HEK meent, dat de heer Den Hartog blij mag zijn, dat hij het perceel altijd voor f 280 heeft mogen huren, daar hij daardoor eigenlijk steeds een klein bedrag geschonken heeft gekregen.
Weth. DE KRUIK acht f 300 ook genoeg. Blijkt het, dat het te veel is, dan is spr. ook voor vermindering.
De heer DEN BOER acht het thans de meest ongeschikte tijd om tot huurverhooging over te gaan, gezien de aanleg van de waterleiding, waardoor er weer extra kosten bijgekomen zijn.
De heer DE GROOT memoreert, dat men kortgeleden besloten heeft tot huurverlaging voor de gemeentewoningen – en hier wil men tot verhooging overgaan. Spr. wil, bij wijze van overgangsmaatregel, voorstellen den heer Den Hartog nog 1 jaar voor f 280 het Stadhuisje te doen huren. Mogelijk dat er in dat jaar een andere toestand is ingetreden, zoodat men dan een ander besluit kan nemen.
Weth. DE KRUIK wijst erop, dat het vorige jaar ook gezegd is: Dit jaar nog voor f 280 en als men thans ook uitstel wil verleenen, kan men wel aan de gang blijven.
Het voorstel van B. en W. wordt aangenomen met de stemmen van de heeren Den Boer en De Groot tegen.
Vervolgens worden enkele wijzigingen in de begroting voor 1935 en 1936 vastgesteld. Over het afgeloopen jaar is aan steun uitgegeven een bedrag van f 16.600, met de aanleg van de waterleiding was gemoeid een bedrag van f 11.500, terwijl in eigen werkverschaffing f 9.300 is uitgekeerd.
Tot lid van het burgerlijk armbestuur wordt met alg. st. benoemd de heer H. de Vroomen, die als no. 1. op de door B. en W. ingediende voordracht voorkomt. No. 2 is de heer J. v.d. Ham.
De werkverschaffing komt daarna nog eens ter tafel. B. en W. stellen voor tot demping van de Prinsengracht over te gaan, onder voorwaarde, dat het polderbestuur hiertegen geen bewaar maakt. Anders komt de zaak opnieuw in den raad. Aldus wordt z.h.st. besloten.
De VOORZITTER feliciteert den raad met dit besluit en spreekt de hoop uit dat de Prinsegracht in de toekomst een mooie straat zal worden. Verder deelt spr. mee, dat B. en W. overeengekomen zijn te probeeren de boomen ter plaatse weg te krijgen.
In verband hiermee besluit de raad z. h. st. geen toestemming meer te verleenen voor het bijplanten van boomen aan de Prinsengracht.
Tenslotte wenscht de VOORZITTER den raadsleden een goed uiteinde en een goed beging in het nieuwe jaar toe en hoopt dat in 1937 eenige verbetering in den toestand zal treden. Daarna sluiting.
Schoonhovensche Courant 05-02-1937, krant 7768
Predikbeurten Zondag 7 Februari 1937. NED. HERV. KERK
AMEIDE V.m. 10 uur, Leesdienst; ’s avonds 6 uur, Ds. E. Schimmel
HEI- en BOEICOP V.m. 9.30 uur, D. E. Schimmel, van Ameide, Doopsbediening; ’s avonds 6 uur, Ds. A. van der Kooij, van Nieuwpoort.
Ameide. Door de gladheid is bode Roth Zaterdagavond gevallen, waardoor hij zijn been zoo ernstig bezeerde, dat dokter Donker hulp heeft moeten verleenen.
– Het 4-jarige zoontje van den koopman H.P. v.d. Vl. geraakte met zijn handje bekneld tusschen een deur, waarbij een duimpje brak en dokter Donker het kind heeft moeten behandelen.
OTTOLAND. Over de maand Jan. Vetrokken naar: Tienhoven mej. A.L. Schep.
Voetbalprogramma.
Ameide. Zondagmiddag 2 uur zal Rohda I den strijd moeten aanbinden tegen de a.s. kampioenen van de afd. “De Meern I”. Aangezien onze jongens den uitwedstrijd slechts met 1-0 verloren, wordt algemeen verwacht dat, indien Rohda volledig in het veld kan verschijnen, revanche zal worden genomen. We hopen een spannende en sportieven wedstrijd te kunnen aanschouwen op het terrein aan den Broekschenweg.
Jeugdvereenigingen
Ameide. Dinsdagavond is in de Geref. Kerk een samenkomst gehouden van de opgerichte Jongelings-, Meisjes- en Knapenvereenigingen. Wegens het korte bestaan dezer vereenigingen kon nog geen jaarvergadering belegd worden, waardoor deze feestavond werd gehouden. De leider van dezen avond, de heer H.J. v.d. Meulen, kon wegens ongesteldheid niet aanwezig zijn, waarom de voorzitter der Jongelingsvereeniging, de heer C. de Wit, de leiding had. Na opening op de gebruikelijke wijze werden eenige opstellen en voordrachten gegeven, die getuigden van ernstige studie. De voorzitter behandelde Art. 36 der Geloofsbelijdenis, terwijl de heer A. Diepenhorst tot onderwerp had “De N.S.B.”. Verschillende leden der Ned. Herv. Jongelingsvereeniging waren op deze bijeenkomst tegenwoordig. Na het zingen van het Bondslied werd de avond gesloten. Ouderling A. v.d. Zouwen sprak het slotwoord, waarna met dankgebed werd geëindigd.
Muziekvereeniging “Crescendo”
Ameide. De chr. muziekvereeniging “Cresendo” hield in het Vereenigingsgebouw aan den Achterweg haar jaarvergadering onder voorzitterschap van den heer C. van der Grijn, die op de gebruikelijke wijze opende, waarna de secretaris de notulen las en jaarverslag uitbracht. Hierna kreeg de penningmeester gelegenheid zijn jaarverslag uit te brengen, waaruit bleek dat er, dank zij de verleden jaar gehouden bazar, nog een batig saldo was. De aftredende bestuursleden, de heeren C. v.d. Grijn, H. Vuurens, C. v. Zessen en C. van Gent werden herkozen. In de vacature Abr. Vroon werd gekozen de heer Jac. v.d. Grijn Azn., die tot secretaris werd aangewezen. Vanwege het groote aantal leerlingen werd besloten ’n jeugdcorps op te richten. In de pauze werden de leden onthaald op chocolademelk met gebak. Daarna deelde de voorzitter het verheugende feit mede, dat de directeur, de heer Kieman uit Utrecht, was geslaagd voor het examen Toonkunstenaar en hierdoor dus de bevoegdheid had verworven om als jurylid te fungeeren.
Schoonhovensche Courant 10-02-1937, krant 7770
Verlaging telefoontarief.
Gorinchem. De directeur v.h. P.T.T.-kantoor bericht ons, dat de verlaging van telefoongesprekkenkosten voor de netten: Gorinchem, Almkerk, Ameide, Andel , etc…….., ingaat Donderdag 11 Februari. De gesprekken van 6 cent (per 3 min.) worden verlaagd tot 4 cent, die van 12 cent tot 10 cent.
Predikbeurten Ned. Herv. Kerk.
Ameide. Donderdag 11 Januari, ’s av. 7 uur, Ds. P.J. Steenbeek, van Oudewater. (red. waarschijnlijk wordt Februari bedoeld in plaats van Januari).
Schoonhovensche Courant 12-02-1937, krant 7771
Ameide. U.N.O. 2 speelt Zondagmiddag op haar terrein een competitiewedstrijd tegen Arkel 2.
“Barnabas”.
Ameide. Het Chr. ziekenfonds “Barnabas” hield Vrijdagavond haar jaarvergadering in het Vereenigingsgebouw, waarbij 78 leden tegenwoordig waren. De vergadering werd aangevangen met het zingen van Ps. 25 : 4, waarna de voorzitter voorging in gebed en vervolgens Johannes 1 : 1 tot en met 16 las. Het jaarverslag van den secretaris en de notulen werden gelezen en goedgekeurd. De Penningmeester, die hierna zijn verslag uitbracht, moest de mededeeling doen, dat het jaar geen gelukkig was geweest; de inkomsten bedroegen f 954,63 en de uitgaven f 1392,66, nadeelig saldo f 438,63. Het bezit der vereeniging is hiermee gedaald tot f 1671,90. De commissie tot het nazien der rekeningen had schriftelijk medegedeeld, dat zij alles in goede orde had bevonden, zoodat tot goedkeuring werd overgegaan. De aftredende bestuursleden, de heeren C. de Jong, W. Verheij en C. Labrie, werden herkozen. Als bode werd herbenoemd de heer J. Labee. In de commissie tot het nazien der rekening werden benoemd de heeren C. v.d. Zijden en Nic. Hoejenbosch. In verband met de teruggang der kasgelden werden maatregelen genomen om deze vermindering tot een minimum terug te brengen.
Oudste inwoonster.
Ameide. Onze oudste inwoonster, de wed. Roth, beter bekend als “Hanna van Daane”, vierde Donderdag haar 90ste verjaardag.
Ameide. Dinsdagavond heeft het Chr. Mannenkoor “De Lofstem” in het Vereenigingsgebouw zijn jaarvergadering gehouden onder voorzitterschap van den heer Kr. de Vrome. Het verslag van den secretaris wees uit dat het ledental was toegenomen en een hoogte bereikte van dertig werkende leden. De penningmeester bracht hierna verslag uit, waaruit bleek, dat er op sommige uitgaven zooveel mogelijk bezuinigd moest worden. Teven werd nog besloten een Vaandelfonds te stichten. Ter afwisseling hebben de heeren Adr. Mesker en M. de Vrome eenige stukjes proza en poëzie te beste gegeven. De aftredende bestuursleden werden herkozen. Besloten werd dezen zomer wederom aan een concours deel te nemen.
Predikbeurten Zondag 14 Februari 1937. Ned. Herv. Kerk.
AMEIDE. V.m. 10 uur, Leesdienst; ’s avonds 6 uur, Ds. E. Schimmel
HEI- en BOEICOP. V.m 9.30 uur, Ds. E. Schimmel van Ameide.
Er biedt zich aan: Een net meisje, leeftijd ruim 16 jaar.
Adres: R Kouwenhoven, – Tienhoven bij Ameide.
Schoonhovensche Courant 15-02-1937, krant 7772
Ingezonden stukken
Het Burgerlijk Armbestuur tee Tienhoven.
M. de R. (Mijnheer de Redacteur)
In de raadsvergadering van Tienhoven, voorkomende in uw blad van Woensdag 10 Februari, lees ik het volgende:
“Omtrent de werkzaamheden van het Burgerlijk Armbestuur maken Ged. Staten er op attent, dat de uitbetalingen vanwege deze instelling moeten geschieden door het bestuur en niet door “personeel”, hetgeen in het afgeloopen jaar gebeurd is, daar toen alle uitbetalingen door T. de Jongh verricht werden.”
Hoe Ged. Staten aan dergelijke onzin komen, is mij een raadsel. Immers, het Burgerlijk Armbestuur van Tienhoven heeft nimmer personeel in dienst gehad.
Alle betalingen zijn niet alleen in 1936, doch ook in een reeks voorafgaande jaren door T. de Jongh gedaan als secretaris-penningmeester, tevens bestuurslid van genoemde instelling.
De verhouding tusschen de leden van het B.A. is steeds voortreffelijk en dat de voorzitter, de heer A. Spek, en het lid G.C. van Lomwel, den secr.-penn. hun volle vertrouwen schenken, blijkt wel uit het feit, dat zij hem hebben gemachtigd kleine uitgaven zonder hun voorkennis te doen terwijl over bedragen van grootere beteekenis op de meest aangename wijze onder elkander van gedachten wordt gewisseld.
Het genoemde bedrag van f 269,96 is in hoofdzaak in natura uitgekeerd aan gezinnen, wier levensomstandigheden van dien aard waren, dat zij onmogelijk zich de noodzakelijkste levensbehoeften konden verschaffen van het hun toebedeelde steun bedrag.
Het doet eenigszins onaangenaam aan, dat Burg. en Weth. voor den secr.- penn-, die de werkzaamheden van het Burgerlijk Armbestuur met al het lief, maar meerder leed, daaraan verbonden, ruim 22 jaren geheel gratis naar z’n beste weten en zoo onpartijdig mogelijk heeft verricht, zou zeker niet misplaatst zijn geweest.
Hopende, dat door dit schrijven de lezers van uw blad en voornamelijk die in de gemeente Tienhoven, een juister inzicht zullen hebben gekregen van de handelingen van den secr.-penn. van het Burgerlijk Armbestuur te dezer plaatse, teekent, met dank aan de Redactie voor de plaatsing,
Hoogachtend: T. de Jongh.
Tienhoven bij Ameide 13 Febr. 1937
(B. en W. deelden in bedoelde raadsvergadering mede, dat het begrip “personeel” in de ruimste beteekenis van het woord genomen moet worden en dat in dit geval de secretaris-penningmeester van het B.A. tot het personeel gerekend wordt. Verder weezen Ged. Staten erop, dat alle betalingen door het bestuur van genoemde instelling moeten plaats hebben, Redactie.)
Oud Geref. Gem.
Ameide, Zaal van mej. Diepenhorst Dinsdag 16 Februri, ’s avonds 6.45 uur, de heer E. van Wijnen, van Oldebroek.
Loop der bevolking LEERBROEK. Over de maand Januari. Vertrokken: G. de Jong n. Tienhoven 20.
Schoonhovensche Courant 17-02-1937, krant 7773
S.D.A.P.-filmavond
Ameide. Vanwege de S.D.A.P. werd Woensdagavond in de zaal van mej. de wed. Diepenhorst een filmavond gegeven. De leider der afd. Ameide, de heer K. den Boer, sprak het openingswoord, waarna eenige kleurfilms werden gedraaid. Na de pauze werd de hoofdfilm vertoond, n.l. “Ochtendgloren” of de z.g. Planfilm. De vele belangstellenden hebben genoten van deze boeiende film. De heer K. den Boer sprak een slotwoord.
Chr. Vakvereeniging.
Ameide. In het Vereenigingsgebouw hield Woensdagavond de Chr. Vakvereeniging als afdeeling van de N.C.H.M.B. haar jaarvergadering. De voorzitter, de heer C. Labrie, sprak een openingswoord en riep den aanwezigen een hartelijk welkom toe. Vervolgens werden de notulen goedgekeurd. De Penningmeester bracht zijn verslag uit.
Aan werkloozensteun had de bond uitgekeerd een bedrag van f 1649. Bij de bestuursverkiezing werden de heeren Abr. Vroon, N.J. Wijland en J. Bouwmeester herkozen.
Als aanvullend lid in de commissie voor het nazien der rekening werd benoemd de heer Nic. Weeda. Hierna werden eenige ingekomen stukken behandeld, waarna de heer J. Bouwmeester sprak over her onderwerp: “De Volkenbond”.
Zanguitvoering.
Ameide. Het Chr. Mannenkoor “De Lofstem” is voornemens om met medewerking van het Chr. Dameskoor “Hosanna”, beide onder leiding van den heer L. Verheij op Donderdag 4 Maart in het vereenigingsgebouw haar winteruitvoering te geven.
Schoonhovensche Courant 19-02-1937, krant 7774
Ameide. De A.-R. Kiesvereeniging “Nederland en Oranje” hield een vergadering onder leiding van haar voorzitter, den heer M. de Kuiper, die een openingswoord sprak. Hierop volgde de behandeling van eenige ingekomen stukken, waarna de voorzitter, die met den secretaris, den heer C. Labrie de vergadering van den kieskring in Januari te Gorinchem had bezocht, verslag uitgebracht.
Voor de candidaatstelling voor de 2de Kamer werd tenslotte de lijst vastgesteld.
Nadat nog eenige huishoudelijke zaken waren besproken, eindigde de voorzitter met dankgebed.
Notaris Kraaij te Meerkerk is voornemens op Donderdagen 4 en 11 Maart 1937, telkens des v.m. 10.30 uur in de zaal van den Heer Diepenhorst te Ameide publiek te verkoopen voor den heer C. de Lange aldaar: twee woningen met erven aan den Sluizendijk te Ameide samen groot 3,76 Are. Onder voorbehoud van het recht van gebruik en bewoning voor verkooper en zijn echtgenoote van het thans door hen bewoonde tegen betaling van f 1.50 per week aan kooper. De andere woning is verhuurd voor f 1.75 per week.
Lasten van 1 Jan. j.l. voor kooper.
Betaling 22 April a.s.
Breeder bij notitien.
Predikbeurten Zondag 21 Februari 1937. Ned. Herv. Kerk.
AMEIDE, V.m. 10 uur, Leesdienst; ’s av. 6 uur, Ds. E. Schimmel.
GROOT-AMMERS. V.m. 9.30 uur, Ds. E. Schimmel, van Ameide, Voorbereiding voor het H. Avondmaal; ’s avonds 6 uur, Leesdienst.
OUD GEREF. GEM.
AMEIDE, Zaal van mej. Diepenhorst. Maandag 22 Februari, ’s avonds 6.45 uur, de heer De Gruiter, van Oostburg.
Schoonhovensche Courant 24-02-1937, krant 7776
Ameide. Op 31 December 1936 bedroeg het aantal inwoners der gemeente Ameide 1827, waarvan 938 mannen en 889 vrouwen. In het jaar 1936 werden 27 huwelijken voltrokken, terwijl 1 echtscheidingsvonnis werd ingeschreven.
Je Adres voor Dames- en Kinderhoeden en ook steeds het nieuwste in Mode-Artikelen. Aanbevelend Gez. Diepenhorst – Ameide.
Te koop: 1 Boerenwagen, laag model; tevens 2 platte wagens waaronder 1 zware.
Het beste adres voor Vracht-Carosserie – Wagenbouw en Kruiwagens.
Aanbevelend: P.D. Labee – Ameide
Schoonhovensche Courant 26-02-1937, krant 7777
Notaris Kraaij te Meerkerk is voornemens op Donderdagen 4 en 11 Maart 1937, telkens des v.m. 10.30 uur in de zaal van den Heer Diepenhorst te Ameide publiek te verkoopen voor den heer C. de Lange aldaar: twee woningen met erven aan den Sluizendijk te Ameide samen groot 3,76 Are. Onder voorbehoud van het recht van gebruik en bewoning voor verkooper en zijn echtgenoote van het thans door hen bewoonde tegen betaling van f 1.50 per week aan kooper. De andere woning is verhuurd voor f 1.75 per week.
Lasten van 1 Jan. j.l. voor kooper.
Betaling 22 April a.s.
Breeder bij notitien.
Er biedt zich aan: Een net DAGMEISJE. Leeftijd 16 jaar. Te bevragen: Agent Schoonh. Courant A. Uittenbogaard, Ameide.
Te koop: Een FORD VRACHTWAGEN. Type ’29. Adres: C. van Gent, Prinsegracht, Ameide.
Tienhoven. De landbouwer C. de H. geraakte bij het houthakken met zijn hand onder de bijl, waardoor hij een groote wond opliep. Dokter Donker, die de eerste hulp verleende, zond den man naar het ziekenhuis te Gorcum.
Schoonhovensche Courant 01-03-1937, krant 7778
Raadsbesluiten.
Tienhoven. Zaterdagmorgen kwam de voltallige gemeenteraad onder voorzitterschap van burgemeester W. Luyendijk bijeen, ter benoeming van een gemeente-ontvanger. Op voordracht van B. en W. waren hiervoor geplaatst: 1e. C. Lakerveld en 2e de heer A. Langerak. Na eenige stemmingen verwierven de heeren A.F. Kool en B. Bogaard elk drie stemmen, terwijl één blanco werd uitgebracht. Bij loting werd daarna de heer Kool tot gemeente-ontvanger benoemd.
Verder werd besloten goed te keuren, dat de gemeente Hoog-Blokland in de stichting drinkwaterleiding voor de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden wordt opgenomen. Voorts besloot de raad aan de koninging ontheffing te vragen van het capitulantenstelsel. Ook zal aan H.M. verzocht worden het Toepad en het Horregat aan het openbaar verkeer te willen doen onttrekken.
Werkverschaffing uitgesteld.
Tienhoven. Lag het in de bedoeling om met ingang van heden Maandag weer met de gemeentelijke werkverschaffing te beginnen, in verband met den zeer hoogen waterstand der rivier moet dit plan tot nader order worden uitgesteld.
Langerak. Bij de door den assistent der dir. belastingen enz. te Ameide en den gem.-veldwachter gehouden controle werden twee personen aangehouden, die niet in het bezit waren van een geldig rijwielbelastingmerk. Beide personen, D. van der H. te Nieuwpoort en W. van B. alhier, betaalden de vastgestelde boete, waardoor zij weer in het bezit werden gesteld van hun rijwielen.
Schoonhovensche Courant 03-03-1937, krant 7779
Wie deze week een half pond Koekjes en een Koek à 17 cent koopt, krijgt 1 pak Beschuit gratis! L.A. Grootendorst – Ameide.
Schoonhovensche Courant 05-03-1937, krant 7780
E.H.B.O.
Lexmond. In “De Drie Snoeken” had Dinsdag de propaganda-avond van de Vereeniging E.H.B.O. plaats. De belangstelling was zoo groot, dat de stoutste verwachtingen overtroffen werden; niet alleen was de zaal vol (veel te vol eigenlijk) doch laatkomers moesten onverrichter zake terugkeeren, aangezien zij geen plaats meer bemachtigen konden. De voorzitter der vereeniging, de heer J. van Dieren, heette de aanwezigen hartelijk welkom, en sprak er namens het bestuur zijn vreugde over uit, dat zooveel belangstelling getoond werd. Spr. schetste de beteekenis van de E.H.B.O., die als jongste van Lexmond’s vereenigingen een eigen plaats inneemt en onder het doel, hulp te verleenen aan den getroffen medemensch, personen van allerlei levensopvatting op voorbeeldige wijze onder haar vaan vereenigt. De E.H.B.O.-ers, die uit Ameide en Hei- en Boeicop waren gekomen, teneinde deze vergadering mede te houden, heette spr. hartelijk welkom, alsook het bestuur van Het Groene Kruis, dat de vereeniging heeft mogelijk gemaakt.
Na dit openingswoord volgde een mooi tableau met declamatie. Voorgesteld werd 1e. een ongeval met de omstanders zoo kort mogelijk rond den getroffene, waardoor diens toestand slechts verergerd wordt, terwijl de z.g. hulp eveneens voor den patiënt nadeelig is; 2e. de E.H.B.O.-ers in actie. De juiste hulp wordt verleend, nadat het publiek op den achtergrond is gedrongen; 3e. de E.H.B.O. wordt gedemonsteerd in “levende “letters E.H.B.O., het portret van onze Kroonprinses als Beschermvrouwe daarboven, terwijl op den voorgrond de resultaten van goed verleende Eerste Hulp werden gedemonstreerd, alsmede een proeve van verbandmogelijkheden.
Na dit uitstekend geslaagde tableau gaf Jo van der Grijn, met begeleiding van mej. G.A. Slob enkele muzieknummers te beste. Hierna werden twee voorwerpen op z’n Amerikaans geveild, waarbij dr. Siddré als veilingmeester fungeerde. Na een pauze sprak dr. Penris uit Hilversum, aan de hand van lantaarnplaatjes over de beteekenins van de E.H.B.O. en wekte als voorzitter der Ned. Vereen. de E.H.B.O. ter plaatse op, zich aan te sluiten bij deze vereeniging.
Hierna hebben eenige Hilversumers het nabootsen van verschillende verwondingen gedemonstreerd, toegelicht door dr. Penris. Het was een zeer interessante nabootsing.
De voorzitter bracht hierna dank aan dr. Penris voor de aangename wijze waarop hij het publiek heeft bezig gehouden en voor zijn leerzame rede. Aan een opwekking om donateur der vereeniging te worden, voldeden verscheidene aanwezigen, waarna de laatste proeve van Amerikaanschem verkoop, die niet alleen een gezelligig moment aan den avond gaf, doch ook voor de E.H.B.O. veel geld opbracht. Daarna sloot de voorzitter met ’n woord van dank aan alle medewerkers deze uitstekend verloopen vergadering.
AMEIDE. V.m. 10 uur (te Tienhoven), Ds. E. Schimmel, Doopsbediening; ’s av. 6 uur (te Ameide), Candidaat C. Streefkerk.
BLESKENSGRAAF. N.m. 1.30 uur, Ds. Van der Kraan, van Sliedrecht; ’s av. 6.30 uur, Ds. E. Schimmel, van Ameide.
E.H.B.O.
Ameide. Maandagavond had in de O.L. School de uitreiking van de diploma’s van den cursus E.H.B.O. plaats. De leider, dokter L.A. Donker, reikte met een toepasselijk woord de diploma’s uit aan de dames N. de Groot, J. Langerak, Cor Bouter, en J. van Bruggen en aan de heeren F. v.d. Heuvel, Ant. Kruit, M. de Kuiper, B. Rijnhout, B. Streefkerk, H. Streefkerk Gzn., C. Verheij Wzn., en Adr. v.d. Zijden. Hierna sprak nog de voorzitter van de afd. Ameide en Tienhoven van Het Groene Kruis, de heer Mr. J.A. v.d. Lee. Namens de cursisten werd met een toepasselijk woord van den heer Ant. Kruit aan den leider, dokter Donker, een leeslamp aangeboden. Besloten werd nog een vereeniging voor E.H.B.O. op te richten. Het bestuur bestaat uit de heeren Ant. Kruit, M. Kuiper, Fr. v.d. Heuvel en de dames Nel d. Groot en Jo Langerak.
Ouderavond
Ameide. In het Vereenigingsgebouw aan den Achterweg werd vanwege de School met den Bijbel een zeer druk bezochte Ouderavond gehouden. Na gemeenschappelijk Psalmgezang ging ds. E. Schimmel voor in gebed, waarna hij als eere-voorzitter een kort openingswoord sprak. De leerlingen der hoogste klas zongen hierna driestemmig Ps. 75. Verschillende opstellen en gedichten werden nog ten gehoore gebracht. Een en ander viel zeer in den smaak. De onderwijzeres mej. Smits sprak over “Het zaad”, een onderwerp van opvoedkundig karakter. In de pauze werden ververschingen rondgediend. De onderwijzer, de heer Van Kekem, behandelde nog “Vaderlandsliefde”. Van de gelegenheid tot het stellen van vragen hierover werd eenig gebruik gemaakt.
Aan het slot van den avond nam de onderwijzer, de heer W. van Kekem na 10 jaren alhier werkzaam te zijn geweest, afscheid wegens vertrek naar Hoofddorp. De heer Van Kekem werd toegesproken door den eere-voorzitter van het schoolbestuur, dominé Schimmel, die dank bracht voor al hetgeen de heer Van Kekem, die altijd een zeer goed onderwijzer was tijdens zijn 10-jarige loopbaan, voor de school gedaan had en bood hem namens het schoolbestuur een prachtige schoorsteenklok en een tinnen vaas aan. Vervolgens richtte de heer M. de Kuiper, als hoofd der school, het woord tot den scheidenden onderwijzer en herdacht hem als een trouw onderwijzer, die zeer goed voor zijn taak berekend was en in zijn 10-jarig verblijf aan deze school verschillende acten had gehaald. De goed verstandhouding tusschen hoofd en personeel bleek uit de aanbieding van een mooie leeslamp en een groote vaas.
Ook de onderwijzeres, mej. Smits, die de school gaat verlaten na ruim tweejarigen arbeid, werd hartelijk toegesproken. Den scheidenden werd hierna staande Ps. 121 : 4 toegezongen.
De heer Van Kekem dankte daarna voor de tot hem en zijn verloofde gerichte woorden en voor de geschenken en bovenal voor de zegenbede. Spreker zal altijd aangename herinneringen aan zijn loopbaan in Ameide behouden. De heer De Kuiper sloot de avond met dankgebed.
– Dinsdagavond ongeveer elf uur voer een motorschip, blijkbaar misleid door het hooge water, op de uiterwaard langs den Sluisdijk. Hoewel de schipper alle pogingen in het werk stelde om het vaartuig weer vlot te krijgen, moest hij tot Woensdagmorgen blijven vastzitten, waarna hij met behulp van een sleepboot is losgetrokken. De schipper kon daarna zijn reis in de richting Vreeswijk voortzetten.
Kralingsche Veer. Op 16 Maart hoopt C. Anker, kantoorhouder der posterijen, den dag te herdenken, dat hij voor 35 jaar zijn aanstelling verkreeg bij de posterijen. De jubilaris begon zijn loopbaan als besteller te Stolwijk en later te Nieuwerkerk a.d. IJssel en Ameide. Na ernstige studie slaagde hij voor het toelatingsexamen voor hoofdbesteller bij de treindiensten. Hij werd al spoedig benoemd tot kantoorhouder te Bergambacht en in 1930 ontving hij de benoeming tot kantoorhouder te Kralingsche Veer. Ongetwijfeld was dit een promotie, daar het te Bergambacht een ?? klas kantoor was en Kralingsche Veer een 1e klas. De jubilaris heeft door zijn goeden omgang met het publiek, een zeer goeden naam verworven en wegens zijn acuratesse staat hij bij zijn chefs hoog aangeschreven.
– Het jongste dochtertje van den mandenmaker R. Rietveld kreeg van haar 4-jarig zusje een scheermesje, hetwelk het kind uit een lade had gehaald, te pakken en stak dit in haar mondje, met het gevolg dar er enkele wonden ontstonden. Bij nader onderzoek bleek dat er nog enkele stukjes van het mesje waren afgebeten of afgebroken. De verschrikte moeder ging met het kind naar dokter Donker, maar deze kon gelukkig van de afgebroken stukjes niets in het mondje terugvinden, zoodat dit ongeluk nog goed is afgeloopen.
Ward-onderwijs.
Ameide. Voor het eerste getuigschrift van het Ward-Instituut voor zangonderwijs slaagden drie leden van het personeel der School met den Bijbel, n.l. het hoofd der school en de heer M. de Kuiper en de onderwijzeressen, de dames M.A.A. Goedhart en C.F. Schmelling.
Er biedt zich aan: Een aankomende Boerenknecht, goed kunnende melken; liefst tusschen Nieuwpoort, Lexmond en Meerkerk. Brieven, onder L.W., Agent Schoonh. Crt., A. Uittenbogaard, Ameide.
Te koop: Een in goeden staat zijnde Platbreimachine, voor elk aannemelijk bod. Adres: Mej. W. Both, Ameide, Molenstraat.
Bericht van Inzet
De woningen van C. de Lange te Ameide, zijn ingezet op slechts f 1200,-.
De toeslag blijft bepaald op Donderdag 11 Maart a.s., v.m. 10.30 uur, in de Zaal bij Diepenhorst aldaar.
G.E. Kraaij
Notaris, Meerkerk.
Schoonhovensche Courant 08-03-1937, krant 7781
De Zuider Lekdijk wordt bestraat.
Dit jaar komt het werk gereed.
Nieuwpoort. In de op 4 dezer gehouden vergadering van het hoogheemraadschap “De Alblasserwaard” is besloten, de algeheele verbetering van den Zuidelijken Lekdijk, waartoe het vorig jaar reeds was besloten, te doen geschieden door het aanbrengen van een dubbele klinkerbestrating. De aanbesteding zal spoedig worden gehouden, waarna de uitvoering vermoedelijk in 4 ploegen zal geschieden. Het is de bedoeling, het werk uiterlijk 1 Mei aan te vangen en het 1 November geheel gereed te hebben.
Dit besluit zal ongetwijfeld algemeene instemming hebben. De onhoudbare stofplaag gaat tot het verleden behooren terwijl gerekend mag worden op een veilig en bruikbaar wegdek. Naast waardeering jegens dijkgraaf en hoogheemraden voor hun vlotte medewerking, past een woord van hulde aan den burgemeester der gemeenten Groot-Ammers, Nieuwpoort en Langerak, die daartoe het initiatief heeft genomen.
De verbetering, welke betreft het wegdek vanaf Alblasserdam tot Ameide, is een gevolg van de samenwerking der gemeente Nieuw-Lekkerland, Streefkerk, Groot-Ammers, Nieuwpoort, Langerak en Tienhoven, welke een jaarlijksche bijdrage in het onderhoud toezegden onder het beding dat hierop in mindering zullen komen de bedragen, welke de Provincie straks voor verbetering van tertiaire wegen beschikbaar stelt.
Het intusschen ingediende wetsontwerp geeft allen grond voor de verwachting, dat de toezegging van deze gemeenten haar geen of slechts een gering bedrag zal kosten.
Met de betrokken commissie der samenwerkende gemeenten hopen wij nog steeds dat het mogelijk zal blijken het gedeelte Lekdijk in de gemeente Ameide en de Zouwendijk, in de verbetering te betrekken.
Schoonhovensche Courant 08-03-1937, krant 7782
Zanguitvoering.
Ameide. Het Chr. Mannenkoor “De Lofstem” gaf Donderdagavond in het Vereenigingsgebouw, met medewerking van het Chr. Dameskoor “Hosanna”, beide onder leiding van den heer L. Verheij, de winteruitvoering. Na het gezamenlijk zingen van Psalm 75 : 1, volgde het openingswoord van den eere-voorzitter, den heer M. de Kuiper, waarna het gevarieerde programma werd afgewerkt. Om beurten traden beide koren op en uit het applaus bleek dat het gebodene zeer in den smaak viel. Voor de pauze deden eenige dames een samenspraak, getiteld “Blauw Bloed”. Na de pauze werd weer om beurten gezongen, met als afwisseling een samenspraak van eenige heeren, getiteld “De Mazzel”.
Te Koop: Prima waakhond (Hollandsche Herder), zuiver ras, oud 1 1/2 jaar. Te bevragen A.G. van Gent, Prinsegracht 79a, Ameide.
Schoonhovensche Courant 12-03-1937, krant 7783
Verkooping.
Ameide. Donderdagmorgen had in de zaal van café Diepenhorst de verkoop plaats van twee woonhuizen, gelegen aan den Sluisdijk, groot 3 76 Are. De vorige week ingezet op f 1200 werden deze panden niet uitgemijnd, zoodat kooper werd de heer Jilus de Groot alhier.
N.S.B.
Ameide. In de zaal van café Diepenhorst hield de N.S.B. een openbare vergadering, waar als sprekr optrad boer Altenburg, die als onderwerp had het boeren- en landbouwbedrijf. Van de gelegenheid tot vragen stellen maakten twee der aanwezigen gebruik. De spreker beantwoordde deze vragen. Met het zingen van het Wilhelmus werd deze vergadering die zeer matig was bezocht, gesloten.
– Dinsdagavond werd onderhangs aanbesteed het metselwerk van een te bouwen schuur voor rekening van den heer Jac. Rietveld Wz. De uitslag was: G. Streefkerk f 378, Corn. Streefkerk f 345. Het timmerwerk wordt uitgevoerd door den heer B. de Groot.
– De arbeider J. Tukker, die werkzaam was in een griend onder Utrecht, hakte daar in zijn hand met het gevolg, dat hij het werk direct moest neerleggen en hij zich onder behandeling van dr. Donker moest stellen.
Ameide, De op 22 Februari vastgestelde kiezerslijst telt ’t volgende aantal kiezers: Staten Generaal 953, Prov. Staten 945, Gemeenteraad 929.
Van Rondom door Jan Kijkuit.
Ik ontmoet een blijmoedige, die me vertelt van dure stroom, slechte wegen en een verbod tot beurzen.
Ik ontmoette op een mijner wandelingen deze week een man, die hoorbaar liep te neuriën en in ’t voorbijgaan zei ik tot hem:
“Een halve toon te hoog!”
Hij draaide zich glimlachend om en zei:
“Al was ’t drie tonen te hoog, dan vond ik ’t nog mooi. Bovendien zing ik niet om applaus of om geld, maar omdat ik in mijn schik ben.”
Hij kwam opgewekt naar me toe en vervolgde:
“Dat zal je in dezen tijd niet veel hooren en ik moet u helaas zeggen, dat ’t bij mij ook geen dagelijksch verschijnsel is. Maar nu ben ik in mijn sas en ik bezondig me dit keer niet, als ik blij ben, omdat een ander op zijn falie krijgt.”
“Christelijk is dat gevoel niet,” antwoordde ik verwijtend.
” ’t Is geen mensch,” ging hij verzachtend voort, ” maar een machine om zoo te zeggen, of eigenlijk een fabriek.”
“Nou ja, maar de baas van die fabriek treft ’t dan toch.”
“Die fabriek heb geen baas.”
Hij zag me verrukt aan over het onbegrijpelijke raadsel, dat hij me daar voorlegde. Ik keek zoekend naar den grond en in de lucht of ik een oplossing kon vinden en opperde achtereenvolgens:
“Heeft die fabriek dan een bazin? Is ’t een vennootschap, is die failliet?”
En onderwijl stond de ander zich te verkneuteren van de pret dat ik het raadsel niet kon oplossen.
“Ik zal ’t je maar zeggen,” zei hij eindelijk: ” ’t is een fabriek van de gemeente en die heeft geen baas, omdat er zooveel bazen zijn, dat niemand kan zeggen wie de baas is. Ik heb ’t over de electrische centrale van Dordt. De directeur is geen baas, want die moet er alleen voor zorgen dat de zaak loopt, maar als hij een loopjongen wil benoemen of ontslaan, dan komen er eerst alle commissies bij te pas, die voor zulke belangrijke dingen zijn gevormd. Verder dan de burgemeester is zeker geen baas en de raad ook niet en gedeputeerden niet en de minister niet. Maar als je met zijn twintigen of zoo baas bent is eigenlijk niemand ’t. Nou u en dan ik weer.”
“Ja, je hebt gelijk en gezond is zoo’n toestand niet voor een bedrijf, maar ik begrijp nog niet waarom u zoo verheugd zijt.”
“De centrale is een halsafsnijder en ik heb nu al jaren lang veel te veel betaald voor de stroom, maar nu is er iemand gekomen en die heeft ze daar eens ongezouten de waarheid gezegd.”
“Ja, dat heb ik ook gelezen. U bedoelt dat rapport van den ingenieur Haga, waarvan een uittreksel in de Schoonhovensche Courant heeft gestaan.”
“Net zoo. Ik ben blij en daarom loop ik te zingen, dat er eindelijk eens iemand komt, die rechtuit vertelt en berekent hoe wij jaar op jaar worden afgezet om de Dordtenaars vet te mesten. Waarom hebben ze in Zuid-Holland ook niet een provinciale voorziening, zooals geloof ik alle andere provincies hebben en waarom kan de regeering niet eens tegen Dordt en Gouda zeggen dat ze derlui prijzen hebben te verlagen, want dat door die halsafsnijdersprijzen de bloei wordt tegengehouden. Een wet mosten ze daarop maken.”
“Die is er geweest, bijna ten minste. In 1928 is er een ontwerp ingediend om de electriciteitsvoorziening voor ’t heele land te regelen, maar later is het weer ingetrokken en nu blijven ’t om zoo te zeggen particuliere ondernemingen, die een monopolie hebben en die dus zulke hooge prijzen kunnen maken als ze willen, want concurrentie bestaat er niet en iedereen heeft hun product noodig.”
“Nou zeg je precies, waar ’t om gaat en waaraan ik me altijd blauw en paars geergerd heb. Ik ben ook industrieel, maar een heel klein tijdje en ik ben ok koopman. Maar ik kan je dit wel zeggen, dat je geen knappe bol behoeft te zijn om gauw rijk te worden als ze je dit opgeven: een product dat iedereen noodig heeft en waarvan elke concurrentie verboden is en een bedrijf dat net zooveel kapitaal kan krijgen als ’t maar wil. Als je dan nog geen zaken kan doen, dan ben je toch zeker een suffer zoo groot als een rund. Maar het schijnt toch dat de heeren in Gouda en Dordt er geen kans voor zien, want die moeten bovendien nog krankzinnig hooge prijzen opleggen. Dat is toch zeker niet noodig, zou ik zoo zeggen, als je stroom maakt onder zulke bepalingen, kan je met lage prijzen werken en dan zal je misschien nog meer winst maken dan nu. Maar ze zijn daar in die steden te hebberig en ze denken: laten die kaffers van buiten ’t maar betalen. Dat zie je toch zeker ook wel aan die wegen. Kijk nu zoo’n weg eens aan. Is ’t geen schandaal? En daarvoor moeten wij allemaal wegengeld en belasting betalen, net zooveel of meer als een ander die over betonwegen rijdt en als we beleefd vragen: heeren, lap nu onze puinhoopen van wegen ook eens een beetje op, dan denken ze ook: goed genoeg voor die kaffers van buiten.”
“Er zal nu toch aan begonnen worden. Van Nieuw-Lekkerland tot aan Ameide zal de dijk bestraat worden.”
“Wanneer? Met Sint Juttemis!
“Neen, al vóór dien datum. Er wordt in Mei begonnen en in November moet de dijk klaar zijn.”
“Waarom maar tot Ameide en waarom niks gedaan aan de ongelukken makende wegen in de Krimpenerwaard?”
“Ameide is de eenige gemeente, die niet heeft willen bijdragen aan de kosten en nu zal de goede weg ophouden tusschen Tienhoven en Ameide en dan begint weer de hobbelweg. Als Termei wel had meegedaan zou de goede weg doorgetrokken zijn tot den Zouwendijk en nu heeft Termei kans dat de menschen die vroolijk en genietend tot de Ameidensche grens komen, de gemeente gaan verwenschen als ze dan plotseling op dat slechte gedeelte komen.”
“Ik heb zoowat gehoord, dat Termei nog niet heelemaal besloten heb om niet deel te nemen aan die verbetering, maar dat ze eerst ens het poesje uit de lindenboom willen kijken en afwachten of ze bij geval die verbetering niet voor niks gedaan kunnen krijgen. En in de Krimpenerwaard, moet daar nu maar heelegaar niks gebeuren aan de wegen?”
“Ja, daar zullen ze toch wat doen aan die vreselijke tertiaire wegen, waar zich nooit iemand om bekommerd heeft. Alle wegen en dijken, die niet verbeterd worden, zullen worden bijgewerkt en geteerd.”
“Met Sint Juttemis?”
“Neen, ze beginnen in ’t voorjaar en volgende zomer worden ze nog eens overgeteerd.”
” ’t Is jammer dat je tegenwoordig niet meer eens gezellig over die dingen mag praten. Nou hebben ze in Haastrecht toch geen verbieden dat de mannen daar beurs houden over ’t een en ander. Moeten ze daar nu voor nar een kroeg? Wie heeft daar nu last van?”
“Het verkeer! Het is een overblijfsel van vroeger, toen iedere gemeente een klapbank had, gewoonlijk rond een boom op ’t plein. Daar kwamen de menschen met elkaar over allerlei praten. De klapbanken zijn opgeruimd maar de lust om elkaar te ontmoeten is gebleven, maar voor ’t verkeer moet alles wijken. Wij ook, want daar komt een auto aan.”
“Dan ga ik verder, ik heb evel mijn tijd al verpraat, zonder klapbank.”
MEERKERK. Over de maand Febr. Ingekomen: D. de Langen, van Ameide naar A 109; J. Verhoef, van Ameide naar A 1e;
Vertrokken: A. Zweere van A 75 naar Ameide;
TIENHOVEN. Februari
Ingekomen personen: J.B. de Wit van der Hoop, van Maartensdijk, M.C. Stam van Streefkerk, A. van den Bosch van Doorn, K. Bouter van Langerak.
TIENHOVEN. Februari.
Getrouwd: A. Lakerveld en M. Verhoef. – A. van Lomwel en A.L. Schep.
Schoonhovensche Courant 15-03-1937, krant 7784
Eerste Alblasserwaardsche Veilingsvereeniging.
Nieuwpoort. Onder voorzitterschap van den heer W.A. Hof, hield de Eerste Alblasserwaardsche Veilingsvereeniging Donderdagavond haar jaarvergadering in de zaal van café Lekzicht te Ameide. In zijn openingswoord memoreerde de voorzitter in het kort de werkzaamheden der vereeniging in het afgeloopen jaar. Door de regeeringsmaatregelen zijn deze sterk gewijzigd, doordat ’n groote hoeveelheid fruit administratief werd geveild. Het overgroote deel hiervan was afkomstig van de fruithandelaren te Ameide en daarom heeft het bestuur besloten om in deze gemeente de jaarvergadering te houden. Door de sterke verminering van het pluimvee was de aanvoer der eieren sterk afgenomen, terwijl ook de aanvoer van het fruit beneden de verwachting bleef, omdat het gewas over het algemeen tegenviel. De mindere ontvangsten werden echter gedekt door de inkomsten van het administratief veilen. Spr. constateerde, dat ook eenige leden van de pluimveevereeniging “Nut en Sport” te Ameide van de uitnoodiging om de vergadering bij te wonen, gebruik hadden gemaakt, hetgeen op prijs werd geteld, daar er toch reeds vanaf de oprichting een aangename verstandhouding tusschen beide vereenigingen heeft bestaan.
De notulen en verslagen werden vastgesteld. De aftredende bestuursleden, de heeren L. Schep en W.A. van Hof, werden herkozen. In de vacature ontstaan door het bedanken van den heer C. Tukker werd niet voorzien, daar het noodzakelijk zal zijn, dat een fruithandelaar hiervoor zal worden aangewezen. Het bestuur zal zich terzake in verbinding stellen met de vereeniging van fruithandelaren.
Voor de gratis verloting bestond veel animo en elf leden gingen met een prijsje huiswaarts.
Aan het einde der vergadering dankte de geer Herm. van der Zouwen namens de vereeniging “Nut en Sport” voor de uitnoodiging en sprak de hoop uit, dat in de toekomst nog meermalen in Ameide zou worden vergaderd. De voorzitter zei, dat dit aan de aandacht van het bestuur niet zal ontgaan, waarna de vergadering met een woord van dank werd gesloten.
Jaarsveld. Het huis, laatst bewoond geweest door den heer J.A. Aantjes, op het dorp alhier, eigenaar H. de deken, is uit de hand verkocht aan den heer N. van der Hoven te Ameide, die in dat perceel een volkswinkel zal openen.
OUD GEREF. GEMEENTE.
AMEIDE. Zaal van mej. Diepenhorst, Dinsdag 16 Maart, ’s avonds 7 uur, de heer E. van Wijnen, van Kamperveen, Bidstand voor her Gewas.
Te koop aangeb., alle soorten Zeeuwsch Poters voor de leg. En ook alle soorten Kruiwagens, zeer concurreerend. Ook nieuw model schuiwagen op stort, voor werkverschaffing. Adres; M. v.d. Vliet, Achterweg no. 174 Ameide.
Schoonhovensche Courant 17-03-1937, krant 7785
CHR. GEREF. KERK.
Ameide. Donderdag 18 Maart, ’s av. 7 uur, Ds. Driessen, van Rotterdam.
Doodelijke aanrijding. Negenjarig meisje slachtoffer van haar onvoorzichtigheid.
Ameide. Een auto-ongeval met doodelijke afloop had Maandagavond, ongeveer zes uur plaats aan den Broekscheweg. Het 9-jarige dochtertje van den molenaar J. van Nadort, dat nog een posje met haar vriendinnetjes meende te gaan spelen, kwam uit de woning en liep op onverklaarbare wijze rechtstreeks onder de juist passeerende, zwaar beladen melkauto van “Samenwerking” te Giessen-Nieuwkerk, die dagelijks passeert en bestuurd werd door den heer P. de Krei. De chauffeur moest daar een stilstaande auto van dr. Donker passeeren, zoodat de wagen dicht langs de steeg reed, waaruit het meisje kwam. Blijkbaar heeft het een der wielen over het lichaam gekregen. Zwaar gewond werd het kind de ouderlijke woning binnengedragen. Zooals gezegd was dr. Donker juist in de buurt, zoodat deze direct aanwezig was en de eerste hulp verleende. Om 8 uur is het meisje per ziekenauto naar Utrecht vervoerd, hetgeen echter niet meer heeft mogen baten, want spoedig is het kind aan de bekomen verwondingen overleden.
De bestuurder van den vrachtauto was geheel overstuur. Hij had nog al het mogelijke gedaan, om door zeer krachtig te remmen, het ongeluk te voorkomen. Hem treft dan ook niet de minste schuld. De auto werd nog aan een deskundig onderzoek onderworpen, maar alles bleek in orde te zijn, zoodat de wagen dadelijk werd vrijgegeven.
Te koop: Ongeveer 12 à 13000 pond Koekooi; Adres B. Vroon, Achterweg 146a, Ameide.
Werkverschaffing hervat.
Ameide. Aangezien het water in de rivier weer flink gevallen is, is men Maandag weer met de werkverschaffing begonnen door het uitbaggeren van de haven weer ter hand te nemen.
– Maandagavond werd onder architect C. Verheij Wz., aanbesteed het bouwen van een woonhuis, voor rekening van den heer P.W. Streefkerk te Tienhoven. Uitslag als volgt:
Metselwerk: H. Streefkerk Az. f 1347; L. Woudenberg f 1298; Corn. Streefkerk Hz. f 1267; C. Bot te Meerkerk f 1124.
Timmerwerk: P. van Vliet f 1456; B. de Groot f 1396; W. Verheij f 1259
Schilderwerk: P. de Jong f 217; M.
Ameide. De metselaar H. Streefkerk Az. heeft zijn twee nieuwe woningen aan de Paramaribaan onderhands verkocht aan de wed. van Peet te Meerkerk.
– Het 16-jarige boerenknechtje B. de Gans, in dienst bij den landbouwer Bouwmeester te Tienhoven, kwam bij het machinaal malen van bieten met een vinger in aanraking met de messen. De verwonding was zoo ernstig, dat hij zich direct onder geneeskundige behandeling van dr. Donker moest stellen.
Schoonhovensche Courant 19-03-1937, krant 7786
Zondag 21 Maart 1937. NED. HERV. KERK.
AMEIDE. V.M. 10 uur (te Tienhoven), Ds. E. Schimmel; ’s avonds 6 uur (te Ameide), Ds. E. Schimmel. Bevestiging van nieuwe Lidmaten.
Schoonhovensche Courant 24-03-1937, krant 7788
Vrijheidsbond.
Ameide. In de zaal van café “Lekzicht” werd Maandagavond, uitgaande van de Liberale Staatspartij De Vrijheidsbond een openbare vergadering gehouden, waarin als spreker optrad de heer D. Zijp, uit Sliedrecht, lid der Provinciale Staten van Zuid-Holland, met als onderwerp: “Waarom men Liberaal moet stemmen”. Een groot aantal belangstellenden volgde de rede. Van de gelegenheid tot debat werd eenig gebruik gemaakt.
Einde Landbouwcursus.
Ameide. Verleden week had in de Chr. School de eindles plaats van den twee-jarigen landbouw-wintercursus, welke door den heer W.K. Haafkens, landbouw-onderwijzer te Lexmond, gehouden was. De rijkslandbouwconsulent, de heer Van Riel, uit Dordrecht, reikte aan het einde de diplomas’ uit aan de volgende cursisten: Het diploma “met zeer veel vrucht” behaalden: C. van Es, J. Veen, A. Jongkind en G. Heicoop. “Met veel vrucht”; A. Lakerveld en H. Bikker. “Met vrucht”: H. Spek, J. v.d. Grijn, G.B. van Mourik en A ’t Lam.
De heer C. van Es dankte als oudste cursist den landbouw-onderwijzer, den heer W.K. Haafkens, voor het genoten onderwijs en bood hem tenslotte namens de leerlingen een kistje sigaren aan.
De heer Haafkens sloot met dankgebed.
“Zanglust”
Ameide. Donderdag hield de gemengde zangvereeniging “Zanglust” haar jaarvergadering in de zaal van den heer Diepenhorst. Alle leden waren present, evenals ook de dirigent de heer J. de Vrijer van Gorinchem.
Na opening en welkomstwoord door den voorzitter, den heer Hansum, las de secretaresse haar jaarverslag en deed de penningmeester rekening en verantwoording over het afgeloopen boekjaar, hetwelke met een batig saldo sloot. Tevens werd geconstateerd, dat het ledental der vereeniging den laatsten tijd sterk is gestegen.
Tot bestuursleden werden hetkozen mej. M. van Gelderen en de heer A. Streefkerk, terwijl in de ontstane vacature werd voorzien door het benoemen van mej. W. Bouter, die de benoeming aannam.
Besloten werd tot deelname aan een concours, waarvan de plaats nog nader zal worden vastgesteld. na afwikkeling van eenige huishoudelijke zaken, werd de vergadering door den voorzitter gesloten.
Een gezellig bal hield de vele aanwezigen nog eenige uren bijeen.
Vrijdag 26 Maart (Goeden Vrijdag). NED. HERV. KERK.
Ameide. ’s Avonds 7 uur, Ds. E. Schimmel.
Schoonhovensche Courant 26-03-1937, krant 7789
Muziekuitvoering.
Ameide. Maandag zal de muziekvereen. “Unie” onder leiding van den heer B.A. Hoon van Schoonhoven een concert geven in de zaal van den heer Joh. de Jong.
Een laffe daad.
Ameide. De arbeider Schrijvershof, die in het bezit is van een groote koppel eenden deed bij de politie aangifte, dat uit de korven, die nabij zijn woning staan opgesteld, alle eieren (ongeveer 60 stuks) zijn ontvreemd. De schade is grooter dan men wel denkt, want de eenden zijn door de roof gestoord en hebben hun nesten verlaten. Ze trekken nu de polder in.
Ameide. Nadat al reeds weken geen wedstrijden gespeeld zijn, zijn nu de Paaschdagen voor Rohda wederom door de U.P.V.B. geen wedstrijden vastgesteld. Zoodoende begint het meer op een zomer- dan op een wintercompetitie te gelijken.
Muziekuitvoering.
Ameide. De chr. muziekvereeniging “Crescendo” zal op 2en Paaschdag in ’t Vereenigingsgebouw een uitvoering geven onder leiding van den heer Jac. J. Kleman uit Utrecht en met medewerking van de chr. Reciteervereeniging “De Vriendschap”.
Ameide. De 16-jarige timmermansknecht W. Bleijenberg, die te Lexmond werkzaam is , kreeg Maandag een vallende steen op het hoofd, waardoor hij zich direct onder behandeling van dr. Siddre moest stellen, die de eerste hulp verleende. daarna is de jongen naar Ameide vervoerd.
ERFHUIS wegens beëindiging bedrijf te Tienhoven bij Ameide.
Notaris G.E. Kraaij te Meerkerk is voornemens op Donderdag 8 April 1937, des v.m. 10 uur, ten huize en ten verzoeke van den Heer G.C. van Lomwel, om contant geld, publiek te verkoopen: diens geheelen boereninspan,
bestaande uit 20 Koeien, 4 Pinken, (met schets), één-j. Stier (met schets), zwart aftandsch Merriepaard, 2 -jarig volbloed Merriepaard, drachtige Zeug,
Boerenwagen, Stortkar, Dogcar, Tilbury, Kruiwagens, éénpaards Maaimachine, Menbrug met kolders, 7-00 L.) Bietensnijders,
Melkgereedschappen, als: Pers, Wringtobben (240 en 160 L.), Kaasvaten enz., Broedmachine (450 eieren), Bakkunstmoeder met lampen.
Eén uur te voren te bezichtigen. Geen gelegenheid tot uitspanning.
Zondag 28 April 1937 (Eersten Paaschdag) en Maandag 29 April 1937 (Tweeden Paaschdag.) NED. HERV. KERK.
Ameide: Zondag: V.m. 10 uur, Leesdienst; ’s avonds 6 uur, Ds. E. Schimmel. Bevestiging nieuwe Lidmaten.
Maandag: V.m. 10 uur, Ds. E. Schimmel.
OUD GEREF. GEM.
Ameide. Zaal van mej. Diepenhorst, Dinsdag 30 Maart, ’s avonds 7 uur, de heer A, de Redelijkheid, van Ouderkerk a.d. IJssel.
Schoonhovensche Courant 31-03-1937, krant 7790
Ouderavond.
Ameide. Woensdagavond werd in de Chr. school de tweede ouderavond gehouden. Deze avond was bestemd om het werk der leerlingen te bezichtigen. Drie lokalen der school waren voor dit doel in één zaal herschapen. Aan beide zijden was het werk geexposeerd. Een keur van teekeningen versierde de wanden en wat de afdeeling handwerk betreft, deze had aller bewondering. Bij den uitgang was er gelegenheid om een kopje koffie of thee te nuttigen. Deze avond was zeer druk bezocht.
Ziekenhuisverpleging.
Ameide. In de zaal van den heer Joh. de Jong had de jaarvergadering plaats van de vereeniging voor Ziekenhuisverpleging. Na een woord van welkom door den voorzitter werden de notulen gelezen en goedgekeurd. Uit het jaarverslag bleek, dat het aantal leden met 5 is verminderd en thans 2017 is; 25 leden hadden gebruik gemaakt van het ziekenhuis met 831 verpleegdagen. De inkomsten over 1936 aren f 2903,99 en de uitgaven f 3783,77. Nadelig slot f 879,78. Het vereenigingsbezit bedroeg op 1 Jan. 1937 f 9213,18. De commissie voor het nazien der rekening deelde mede, dat ze de rekening in orde bevonden had. Voor 1937 werden in deze commissie benoemd de heeren J.L. d. Hartog, J. v. Delzer en H. Streefkerk en tot plaatsvervanger de heer L.A. Donker. Onder daverend applaus werd de heer L.A. Donker, medisch adviseur, bij acclamatie herbenoemd als bestuurslid. De heer G.J. de Jong werd eveneens herkozen, terwijl in de vacature ontstaan wegens het bedanken van den heer A. v.d. Zouwen, werd benoemd de heer A. v.d. Grijn. Besloten werd nog voor den tijd van 3 jaren f 200 subsidie aan het Groene Kruis te verleenen.