Op deze pagina een uitgebreide selectie van ansichtkaarten en foto’s van Sluis. De korenmolen en het Rijksstoomgemaal zijn beeldbepalende gebouwen op Sluis.
Ameide – Sluis; Korenmolen, anno 1715; Onttakeld 13-5-1913
Een ansichtkaart van Sluis met de molen en “Rijksstoomgemaal der Vijfheerenlanden”. Helaas kunnen we de datum op het poststempel niet lezen. Wel zijn we de afzender P. Streefkerk eerder tegengekomen op een ansichtkaart van de Voorstraat.
Buurtschap Sluis in 1913
De korenmolen op Sluis, staande in volle glorie
tekst achterzijde niet bekend. Sluis bij Ameide, met de molen van Bor.
We zien hier de molen op Sluis achter de versiering met een boog. Als je inzoomt op deze foto zie je op de wieken 18 98 staan. Als je nog meer inzoomt dan zie je op de boog een kroon met daar onder een portret, gekoppeld aan het jaartal 1898, is deze boog dus opgericht wegens de inhuldiging van Wilhelmina als koningin.
Onder de boog achter de mensen staan twee koetsen, rechtsonder liggen maanden. Deze foto is in het Nieuwsblad 2009-3 op bladzijde 22 is gepubliceerd. In het bijbehorende artikel wordt Dirk den Hartog geïnterviewd, geboren op Sluis in 1913. In dit interview zegt Dirk den Hartog over de poort: “die poort werd ter ere van het kroningsfeest (in 1898 werd Wilhelmina gekroond) gemaakt. Het was een prachtige poort. Niemand in Sluis twijfelde er aan of die poort zou de eerste prijs krijgen. Er was al geklonken en gedronken. Helaas dachten de notabelen er anders over. De poort kwam niet eens in de uitslag voor. Nog voor het kroningsfeest begon hadden ze het hele gevaarte uit nijd, al weer afgebroken”.
De kruidenierszaak op Sluis van de familie Versluis. Jannigje Versluis staat voor de etalage. De tweede van links in de rij mannen is Kees Versluis, de eigenaar van de winkel en de derde van links in de rij mannen is Klaas den Hartog. Rechts aan de buitenkant van de dijk ligt een grote hoeveelheid manden
Een foto van net vóór 1900 van het rijksstoomgemaal te Sluis. Achter de machine staat stoker Hoogland en de tweede van rechts is machinist De Hoon, de vader van de bekende kunstschilder P.A. de Hoon.
De boerderij waarop Klaas Jongkind heeft geboerd, stond op de hoek van Lekdijk en Zouwendijk. Achter deze hofstede lag vroeger de Wiel. de Wiel deed in strenge winters dienst als ijsbaan. Midden vorige eeuw werd het stortplaats voor het Termeise huisvuil.
Een foto uit het buurtschap Sluis. Dit huis is van de familie Bor en staat direct links van de korenmolen op Sluis. We zien hier een gedeelte van de rechterzijgevel. Dit hebben we kunnen lokaliseren met behulp van een door Ad van der Ham gemaakte luchtfoto.
Een mooie afbeelding van Zouwendijk 9, het derde huis na de “kooibocht” vanaf Sluis gezien. Deze afbeelding is aangeleverd door Jan Willem den Hartog (zijn geboortehuis) voor de “afbeeldingenserie” Sluis en Zouwendijk.
Het kooikershuisje bij de eendenkooi aan de Zouwendijk. Gert Stravers met kooikerhond, de laatste eendenkooiker van Ameide.
Beheerder Henk Manschot voor het kooikershuisje bij de eendenkooi aan de Zouwendijk.
Van Ameide en Tienhoven zijn veel ansichten en foto’s beschikbaar. Op de website van de Historische Vereniging kun je deze afbeeldingen bekijken.
Wanneer je over ansichtkaarten beschikt die niet op deze website voorkomen of die van een betere kwaliteit zijn, dan verzoeken we je om contact met ons op te nemen. Graag wil de vereniging jouw ansichtkaarten scannen. Op deze manier kun je meehelpen om de verzameling ansichten zo compleet mogelijk te krijgen.