Kopergravure van Jan van Almeloveen (1652 – 1680). Een mooie ets van Tienhoven uit de 17e eeuw. Het origineel is 8,7 x 5,7 cm en bevindt zich in de Universiteitsbibliotheek van Leiden.
Ets, Hollstein 7, staat I(2), voor het nummer, naar een tekening van Herman Saftleven.
In het Nieuwsblad 2009-02 is over deze gravure het volgende geschreven:
In het prentenkabinet van de Universiteit in Leiden zijn etsen aanwezig uit de zeventiende eeuw van de hand van Jan van Almeloveen met onder andere afbeeldingen van Tienhoven en Jaarsveld. Jan werd geboren in Mijdrecht als zoon van de predikant Johannes van Almeloveen in ca. 1652. Hij overleed in Utrecht in 1683.
Uit een annotatie op de achterkant van een van zijn tekeningen blijkt dat hij in 1680 enige tijd in Duitsland verbleef. De jaren tussen 1678 en 1683 heeft hij vermoedelijk in Utrecht doorgebracht, zoals valt op te maken uit de invloed van de aldaar actieve Herman Saftleven op zijn stijl Christiaan Kramm schrijft in zijn boek De levens en werken der Hollandsche en Vlaamsche kunstschilders, beeldhouwers, graveurs en bouwmeesters van den vroegsten tot op onzen tijd het volgende over Jan van Almeloveen: ’Nopens dezen kunstenaar moet ik hier nog bijvoegen, dat, daar het bekend is, dat hij als portret- en landschapschilder geboekt staat en alleen landschappen fraai heeft geëtst, hij ook het portret van Paus Clemens X en van Gysbertus Voet in ‘t koper heeft gebragt, waarvan op de verkooping van Verstolk van Soelen vier exemplaren waren, en wel drie onderscheiden drukken en uiterst zeldzaam, die met ƒ13,70 zijn betaald. Verder vindt men nog van zijne graveerwerken vermeld:
Twaalf stuks Hollandsche landschappen, naar Herman Saftleven, zijnde: Capel, Jaarsveld, Langerack, Krimpen, de Hoek van Klein-Ammers, Lopick,