Vaak komen er per email vragen binnen bij de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven. Vanzelfsprekend probeert de vereniging deze vragen zo snel en zo goed mogelijk te beantwoorden. De binnengekomen vragen worden hieronder verzameld. En als je nadere informatie of antwoorden hebt, laat dat gerust weten. Persoonlijke gegevens uit de ontvangen vragen laten we hier achterwege.
2014-06-17: Macht en Armoede aan de rivier
Het boek Macht en Armoede aan de rivier wil ik graag bestellen voor mijn vader, die een geboren Ameidenaar is. Hij is erg enthousiast over het boek met de prachtige foto’s en mooie verhalen, wat hij te leen heeft gekregen van iemand. Ik hoop dat het mogelijk is om dit boek als cadeau aan hem te schenken. Indien mogelijk wil ik het boek laten bezorgen [..]
2014-05-26: Bericht in het Algemeen Dagblad
AMEIDE – Dik 500 euro voor historische club.
De Historische Vereniging Ameide en Tienhoven heeft meegedaan aan de actie ‘Steuntje in de rug’ van de Rabobank Alblasserwaard Noord-Oost. Deze vereniging heeft 153 stemmen gekregen. Dit aantal is goed voor een bijdrage van 538,56 euro, zo staat te lezen in de laatste nieuwsbrief. In totaal zijn er ruim 18.000 stemmen uitgebracht op 403 verenigingen en stichtingen uit de regio.
2014-05-21: Struikelstenen
Geacht bestuur Historische Vereniging Ameide en Tienhoven/redactie Nieuwsblad,
Het was weer een waar genoegen om uw lijfblad te mogen ontvangen en lezen. Hierbij stuitte ik op het stukje Struikelstenen en dat u voor 1 steen a 120 Euro (een) sponsor(s) zoekt. Ik dien mij hierbij als kandidaat sponsor voor deze 120 Euro aan. Mocht u van mijn aanbod gebruik willen maken dan hoor ik dat graag van u.
2014-05-07: onderzoek Rossum
Hartelijk dank voor uw snelle reactie en voor de toezending van het artikel. Een snelle blik leerde mij dat het zeer relevant is voor mijn onderzoek dat naar verwachting zal uitmonden in een artikel in een gedenkboek over het 200 jarig bestaan van het advocatenkantoor de Kempenaer in Arnhem. De stichter van dit kantoor, de oud-minister J. M. de Kempenaer, stond baron van Randwijck bij in zijn strijd tegen de dienst der Domeinen met betrekking tot de geestelijke goederen te Rossum. De rol van van Beuningen kwam ik op het spoor doordat de inspecteur van de Domeinen, jonkheer Stern uit Arnhem, in 1851 bij hem logeerde.
Vooral het boekje Brieven over geestelijke goederen, dat ook in het artikel wordt vermeld, geeft het standpunt van de predikant uitvoerig weer.
2014-05-06: onderzoek Rossum
Op dit ogenblik doe ik onderzoek naar de overdracht en de verkoop van de geestelijke goederen te Rossum. Daar was toen Willem van Beuningen, predikant ter plaatse en later predikant in Ameide en Tienhoven bij betrokken. Op uw website zag ik dat in de 17e jaargang van uw tijdschrift nr. 2 over hem een artikel is gepubliceerd onder de titel: De ‘intriganten predikant’ Willem van Beuningen (1811-1899) [12]. Helaas las ik op uw website ook dat dit exemplaar is uitverkocht. Om die reden richt ik mij tot u met de volgende vraag: zou u voor mij een kopie van dit artikel willen maken en dit aan mij willen toezenden?
Ik wacht uw antwoord met veel belangstelling af.
2014-05-02: evacuatie van Wageningen
Mijn vrouw en ik zoeken ook nog informatie over de evacuatie van Wageningen omstreeks 10 mei 1940. Zowel inwoners als vee zijn in de wijde omgeving van Schoonhoven en Nieuwpoort terechtgekomen. We willen vooral graag weten of er een registratie is bijgehouden wie waar ondergebracht werd. Wellicht hebt u een tip waar we een antwoord zouden kunnen vinden.
In ieder geval bedankt voor de moeite tot zover!
2014-04-27: Pruiseboot
Graag zou ik van u willen vernemen of uw uitgave over de Pruiseboot (jaargang 21, no 2-juni 2010) nog te verkrijgen is. Huisarts J.W. van Putte was een volle neef van mijn moeder die nog leeft en zeer geïnteresseerd is in de toedracht van de beschieting van de radarboot. Klopt het bijvoorbeeld dat de boot een week voor dolle dinsdag nog als passagiersboot in bedrijf was? Ik hoor het graag.
2014-04-21: dwangarbeiders
In het laatste nummer van de het nieuwsblad, nummer 1 van maart 2014 staat een artikel over de dwangarbeiders uit Ameide in de oorlog.
Ik zie veel namen staan maar mis de naam van mijn oom. Dus bij deze de aanvulling.
Hij zou eerst in oktober 1942 gaan maar dat ging niet door. Toen is hij op 11 februari 1943 wel gegaan naar fabriek Kassel. Op 8 juni 1945 kwam hij weer terug. Ome Jan leeft nog. Hij is 28 januari jl. 91 jaar geworden en woont in [hier weggelaten].
Mijn moeder is zijn zusje en heeft dit met hem besproken. Hij wil dit artikel ook graag lezen dus ik geef de bladen van de hist.vereniging aan hem door. Ik denk dat hij het erg leuk vind als jullie hem hierover nog benaderen.
Ik hoop dat jullie deze aanvulling leuk vinden en zou het voor mijn ome Jan leuk vinden als hij nog benaderd wordt hierover.
2014-04-18: weeshuis
Ik ben in het bezit van een brief geadresseerd aan burgemeester De Kleijn te Ameide. Het is een brief gestuurd door H.J. Drooglever. De inhoud van de brief gaat over een nota van gedane uitgiften met betrekking tot een weeshuis. De brief is geschreven datum 23 november 1849. Ik denk dat de twee familie zijn, want de brief begint met “beste neef”. Kunnen jullie mij vertellen waar dit weeshuis stond/staat. Ik heb de brief ooit gekregen van een man die postzegels verzamelde en mij een aantal postzegels schonk, en ook deze brief. Ik kwam de brief toevallig na een aantal jaar weer tegen en ben een beetje gaan zoeken op het internet.
2014-03-27: koetsier
De koetsier op de foto met de vraag gesteld, wie is de koetsier? Die persoon was mijn oom Knelis. (CORNELIS TERLOUW)
2014-03-07: familie De Bruijn
In 2007 had ik contact met Gert Groenendijk over een in De Nederlandsche Leeuw verschenen publicatie over de escapades van onze familie ( De Jong(h)e) in vroeger tijden. Het verhaal is compleet afgedrukt in het Nieuwsblad, jaargang 2007, nr. 4. Bij mijn verdere naspeuringen naar de stamreeksen van de familie stuitte ik op een andere publicatie in De Nederlandsche Leeuw, niet direct onze familie betreffend maar handelend over de genealogie van het geslacht De Bruijn dat in de 16e/17e eeuw betrokken was bij het stedelijke bestuur van Ameide. Ik heb de mij in bezit zijnde uitgaven van het Nieuwsblad doorgelopen maar kon niet vaststellen dat ooit aan deze publicatie is gerefereerd. Ik heb echter niet alle uitgaven van het Nieuwsblad tot mijn beschikking, dus mogelijk is het verhaal uit De Nederlandsche Leeuw al wel bekend. Het verscheen in de editie van maart-april 1993 (jaargang CX, nr. 3-4). Een kopie kan ik u eventueel ter beschikking stellen.
2014-03-02: nieuwe website
Beste heer/mevrouw,
Gefeliciteerd met jullie nieuwe website.
Wij hebben op onze website een link naar die van jullie geplaatst.
Met vriendelijke groet,
2014-02-26: nieuwe website
Geacht bestuur,
Van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe website. Het ziet er goed uit en is prettig in te zien.
succes en een hartelijke groet,
2014-02-21: DTB-boeken
Mooie nieuwe website, maar ik mis de bewerkte dtb boeken van Ameide en Tienhoven.
2014-02-20: Nieuwsblad met artikel over burgemeester Luijendijk
Mijn vraag is of jullie het nieuwsblad met het artikel over burgemeester Luijendijk HVAT 2013-1 nog in voorraad hebben. Ik zou dit artikel graag kado geven aan een bijna 80 jarige nicht van dhr Luijendijk. Zij was in oorlogstijd evacuee bij haar oom in Ameide.
2014-02-20: foto mannenkoor “De Lofstem”
Middelste rij in het midden is Leen Verheij, de organist van de herv. kerk
2014-02-17: voorouders in Ameide
Ik kan al in geen weken op de website komen. Is er iets mis of is het adres veranderd? Heb een heleboel voorouders uit Ameide en mis de website daar ik niets kan controleren. Help!!!
2014-02-16: familie van Tienoven
Al tijden ben ik bezig met onze stamboom. Onze familienaam is van Tienoven, maar ergens is er een link met de familie van Tienhoven. In jullie nieuwsblad van 2010 (nummer 3 en 4) is aandacht besteed aan de geschiedenis van de familie van Tienhoven. Ik heb belangstelling voor deze artikelen en mijn vraag is of de twee nummers van het nieuwsblad nog te bestellen zijn.
2014-02-11: granaatmand/patroonmand
Dit jaar verzorg ik een deel tentoonstelling in het Vlechtwerkmuseum te Noordwolde. Het onderwerp is de granaatmand/patroonmand. Vraag: Heeft u foto’s van het vlechten, opslag, of vervoer van granaatmanden uit Ameide? Of wellicht aanvullende documenten t.a.v. rotan import stop en vordering wilgenteen uit de Biesbos? in de 2e Wereld Oorlog? Kortom als u materiaal hebt dat kan bijdragen, wil ik het graag gebruiken.
2014-02-08: razzia in Ameide
Binnenkort is mijn vader, [bekend bij de redactie] geboren in Tienhoven, 70 jaar kerkorganist. Hij is in de oorlogsjaren “achter het orgel gezet” vanwege een razzia in Ameide? Ik zou graag in contact komen met een persoon die over deze gebeurtenissen in WO II informatie kan verschaffen. Wellicht heeft u voor mij een suggesties?