In memoriam burgemeester D. Wessels.
Met grote ontsteltenis werd door de bevolking van Ameide en Tienhoven donderdag vernomen, dat burgemeester D. Wessels woensdagavond 7 december in zijn woning onverwacht was overleden.
Burgemeester Wessels, die de Ieeftijd van 60 jaar bereikte, was een zeer beminnelijk en sympathieke burgemeester, die voor een ieder altijd een vriendelijk woord had.
Zaterdagavond was er gelegenheid tot condoleren in de kerkzaal van het Verzorgingstehuis “Open Vensters” te Ameide.
Het grote aantal mensen, dat de familie blijk gaf van zijn medeleven, bewijst mede de sympathie die men burgemeester Wessels toedroeg. Maandag vond een eervolle rouwdienst plaats in de Herv. Kerk van Ameide in aanwezigheid van familie, de commissaris van de Koningin, Mr. M. Vrolijk, vele burgemeesters,
afvaardigingen van verenigingen en de bevolking.
Als eerste spreker voerde het woord de commissaris van de Koningin Mr. Vrolijk.
De commissaris schetste burgemeester Wessels als een man die zich in dienst gesteld heeft van de gemeenschap en van zijn medemens.
Na zijn benoeming tot burgemeester van Ameide en Tienhoven in 1966 volgde in 1972 zijn herbenoeming. Mr. Vrolijk had alleen maar lof voor de wijze van besturen van de burgemeester.
Ook mevrouw Wessels werd hierbij betrokken. Het besturen van 2 gemeenten, waarvan men ook nog sekretaris is, is een extra zware belasting. Dankbaar gedacht hij wat gedaan is voor het stadje Ameide en het dorp Tienhoven door burgemeester Wessels als samenbindende figuur en met veel gevoel voor humor.
Zijn gave persoonlijkheid en open en eerlijk karakter wist polarisering te vermijden. Hij was een blijmoedig christen.
De commissaris der Koningin bracht dank voor alles wat burgemeester Wessels gedaan heeft en besloot met de woorden.
“Burgemeester Wessels rust in vrede”.
Vervolgens werd het woord gevoerd door loco-burgemeester, wethouder Nic. de Kruyk. De heer de Kruyk sprak namens de beide raden en memoreerde dat de burgemeester altijd open stond voor alle problemen.
“De kameraadschappelijke samenwerking zijn ijver en werklust zullen altijd tot voorbeeld strekken. Het zakelijke en persoonlijke kontakt zullen mij altijd in herinnering blijven”.
Waarnemend gemeentesekretaris de heer Hartman sprak namens al het personeel van dit vreselijke verlies.
“De burgemeester had ’n fijn karakter en altijd een open oog en aandacht voor zijn personeel. Zijn heengaan laat een grote leegte achter, mede in de persoonlijke sfeer.”
Vervolgens sprak namens de kring van burgemeesters van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden burgemeester Zoetendaal uit Papendrecht.
“Dit heengaan is onvoorstelbaar. Op de dag van het overlijden mocht ik als aftredend voorzitter van de kring van burgemeesters mijn collega Wessels als voorzitter van onze kring installeren. Dit voorzitterschap heeft hij niet mogen bekleden”.
Namens haar moeder en: familie sprak Joke Wessels de dank uit voor de “warme belangstelling die is ondervonden. Dit zullen wij niet gauw vergeten.”
Daarna vond de rouwdienst plaats waarin voorging Ds. W. Kalkman, Herv. Predikant te Ameide en Tienhoven.
“Wij zijn bijeengekomen om onze burgemeester aan de schoot der aarde toe te vertrouwen, vanuit de Kerk. Was hij een volmaakt man? Nee. Burgemeester Wessels was een man met een kloppend hart voor een ieder. Een hart dat zelf wist van de barmhartigheid in Jezus Christus. Hij wordt nu vanuit zijn
Kerk begraven, temidden van zijn gemeenten”, aldus Ds. Kalkman.
Als tekst was gekozen: “Laat ons vrijmoedig optrekken; wij zullen tot dat volk niet kunnen optrekken”. – Numeri 13 : 30m en 31m.
Ds. Kalkman sprak over de 12 verspieders, welke terugkwamen uit het rijke en machtige land Kanaän, 10 van de 12 verspieders zagen het echter niet zitten om dit land in bezit te nemen “hun toekomst was kapot, dit land zouden zij niet in bezit kunnen krijgen”.
“Er was echter toekomst voor Israël – deze 10 dachten aIleen maar horizontaal en niet vertikaal”.
“Is er een weg verder?”
Ook nu zeggen we, ik zie geen toekomst meer, maar hoe kijken we verder”, aldus Ds. Kalkman. “Gaan, we zonder God dan is het uitzichtloos, het leven heeft geen doel in zichzelf. Er staat echter nergens in de bijbel dat alles ons goed zal gaan. Wel komt er een nieuwe aarde – zonden en dood zijn overwonnen. Wie zich op God verlaat, krijgt moed! De 2 andere verspieders willen wel verder trekken.
Zij zien ook wel moeilijkheden, doch zij vertrouwen. Van ons wordt gevraagd op God te vertrouwen. Met de blik naar boven wordt ons kracht geschonken. Ons afhankelijk verlaten op God, Hij spreekt ons aan op de realiteit van deze wereld.
We hebben God in de hemel aan wie we ons moeten toeverlaten – alleen dan is er kracht te putten om dit grote verlies te dragen”, aldus besloot Ds. Kalkman zijn gevoelvolle meditatie van troost.
Daarna werd onder orgelspel van het gezang “laat mij niet mijn lot beslissen” het stoffelijk overschot door 8 leden van beide gemeenteraden de kerk uitgedragen.
In bussen vertrok men naar Driebergen, alwaar burgemeester Wessels onder zeer grote belangstelling is begraven en waar hij zoveel jaren gemeente-sekretaris is geweest.
Hier voerde het woord de burgemeester van Driebergen/Rijssenburg, Baron van Boetzelaer en namens het Nat. Comité van Chr. Onderwijs aan Schipperskinderen werd eveneens het woord gevoerd, daar burgemeester
Wessels hiervan voorzitter was.
Maandag 12 december 1977 was een droeve dag . . . . . . . van een geliefde man, vader en burgemeester werd afscheid genomen.
En ik zou hiermee willen besluiten, met datgene, wat de familie Wessels op de rouwcirculaire heeft gezet:
“En nu, wat verwacht ik 0 Heere.
mijn hoop, die is op U”.
Ps. 39: 8 (onberijmd)
B.C.
Wegwijzer Ameide 1977-12-nr. 09