Een kwestie van wederzijds vertrouwen.
(Pieter A. Kerkwijk sprak met loco-burgemeester G. den Oudsten van Tienhoven).
TIENHOVEN – We zitten in de huiskamer van de knusse woning van G. den Oudsten, locoburgemeester van Tienhoven. Vanaf 7 december vorig jaar, na het overlijden van burgemeester Wessels, is hij tijdelijk hoofd geweest van de gemeente Tienhoven. Vanaf 29 februari 1972 zit den Oudsten in de raad. Eerst voor de AR en nu na de laatste gemeenteraadsverkiezingen voor het CDA. Helemaal juist is dit laatste niet, want men doet het al jaren gekombineerd met de SGP.
Hoe bent u loco-burgemeester geworden?
“Ik ben half november wethouder geworden. Mijn voorganger Goof Spek wilde graag aanblijven tot de zaak van de voetbalvelden rond was. Hij was de z.g. eerste wethouder. De heer Den Braven stond als tweede en daaronder stond ik weer. En omdat de AR de grootste partij binnen de Raad was, claimden wij het loco-burgemeesterschap. Zodoende werd ik eerste wethouder. Dat viel mij niet mee dat loco-burgemeesterschap, want ik had amper drie keer een B- en W-vergadering bijgewoond. En toen werd ik er ineens voorgezet. (In Tienhoven kent men geen portefeuilleverdeling, daarvoor is de gemeente te klein).
TIENHOVENS – TIROOLS HUWELIJK
Het is natuurlijk niet waar te maken van alle huwelijken die gesloten worden melding te maken in de Wegwijzer.
Voor bijzondere huwelijken stellen wij gaarne ruimte beschikbaar (indien ons dat gemeld wordt).
Want het zijn vaak deze evenementen die ons bijblijven en voor de betrokkenen onvergetelijke momenten zijn.
Wij hebben daarom een der bruiloftsgasten gevraagd, geef van deze reis en het huwelijk eens een verslag.
Maar allereerst wie waren deze twee geliefden?
Cees Mesker uit Tienhoven (enige tijd een aktieve goalgetter in het 1e elftal van v.v. Ameide) en de Tiroolse schone Annemarie Mariacher.
Cees leerde Annemarie kennen in Oostenrijk tijdens een van zijn schoolvakanties.
Geprobeerd boven de partijen te staan
Pieter A. Kerkwijk in gesprek met loco-burgemeester A.G. de Kruyk van Ameide.
AMEIDE—Pieter A. Kerkwijk sprak onlangs met de loco-burgemeesters van Ameide en Tienhoven. Dit in verband met hun tijdelijke en tamelijk lange ambtsperiode als locoburgemeester. U zult met ons benieuwd zijn hoe zij deze periode in hun politieke loopbaan hebben ervaren.
Wij willen echter niet onvermeld laten, datgene wat onze oud-burgemeester D. Wessels en onze oud-wethouder Nic. de Kruyk in de voorgaande periode reeds hebben gedaan voor onze dorpen.
AMEIDE—Tegenover ons zit A. G. de Kruyk, loco-burgemeester van Ameide. Acht maanden lang is hij binnen de gemeente de hoogste gezagsdrager geweest. Al die maanden heeft hij leiding moeten geven aan de gemeente. Een taak waarover men niet al te licht mag oordelen, want een loco-burgemeester draagt dezelfde verantwoordelijkheid als een burgemeester.
En aan de dag van vandaag komt er heel wat kijken om het als burgemeester goed te doen.
Antiekbeurs in “Het Spant” te Ameide
Op zaterdag 30 december a.s. van 10.00 tot 17.00 uur organiseert de activiteitencommissie van de v.v. Ameide iets geheel nieuws voor Ameide en omgeving. Dan wordt namelijk de eerste Antiekbeurs van Ameide gehouden in “Het Spant”.
Ca. 20 antiquairs, waaronder het plaatselijke echtpaar Frank en Leny Blom, uit Meerkerk de heer Veen en uit Lexmond de antiekhandel “Het Zwarte Schaap”, exposeren de meest uiteenlopende antiquiteiten van een klein zilveren sieraad tot grote meubelstukken en kasten.
Verder vindt U er wapens, gereedschappen, poppen, klokken, schilderijen, boerenantiek, kerkantiek, koperen, tinnen en zilveren gebruiksvoorwerpen uit lang vervlogen tijden. Ook komt er een stand met postzegels en oude munten. Uw speciale aandacht vragen we voor een stand met zeer bijzondere mineralen en gesteenten van over de hele wereld.
Zeker de moeite waard en een buitenkansje om deze waardevolle zaken zo dicht bij huis te kunnen bewonderen en aan te schaffen. De entree is f 2,50 komt geheel ten goede aan het accommodatiefonds.
Afscheid na 45 jaar!!
Vrijdag 27 oktober was het een bijzondere dag voor de Ameidese Paardenmarkt commissie. Op deze dag werd afscheid genomen van 4 leden, die een respectabel aantal jaren hun kracht gegeven hebben aan de commissie.
Het afscheid betrof de heren A. Langerak, C. Versluis, A. Kortleve en J. Langerak, die nu het commissiewerk aan jongeren krachten gaan overlaten. De leden van de commissie boden deze 4 leden een afscheid aan dat er wezen mocht.
Zij werden met hun echtgenotes opgehaald en naar een voor hen onbekende bestemming gebracht. Dat bleek niet ver van huis te zijn, nl. in Tienhoven. In de gezellige en stemmige Kruijthoeve werden zij op een fijne avond onthaald en werd afscheid genomen op een manier die avond zij niet snel zullen vergeten.
Na de ontvangst werden oude herinneringen opgehaald. Dan blijkt hoeveel erin Ameide en Tienhoven afgespeeld is en nog afspeelt. Je zou er een boek over kunnen schrijven.
Tijdens het koud buffet werd afscheid genomen. Voorzitter de Jong memoreerde hoe de officiële commissie in 1928 opgericht werd door de heren van Kekem, Peterse, Koudstaal, van Gelderen, Terlouw, de Bie, Versluis, van Staverden en van Heusden, hoewel in 1657 het Stedeke Ameide van Hendrik van Brederode het privilege kreeg om een paarden- en beestenmarkt te houden. Meer dan 300 jaar Ameidese paardenmarkt met al zijn ups en downs. In 1869 was er nog een aanvoer van 2000 paarden, in 1900 was dat terug gelopen tot 750 stuks, terwijl dat aantal nu nog veel minder is. Maar er is een opleving te zien, hopelijk zet deze door, want wat is Ameide zonder de paardenmarkt?
Wegwijzer Ameide 1978-12 dec-18