50 jaar paardenmarktcommissie – een feestelijk programma
De 2e donderdag in oktober nadert al weer en dat betekent voor de Ameidenaren dat de paardenmarkt in ’t verschiet ligt.
Dit is altijd al iets om naar uit te kijken en dit jaar zal deze dag een extra feestelijk tintje hebben omdat de paardenmarktcommissie 50 jaar bestaat.
We kijken daarom eens terug op de historie van de paardenmarkt. Sinds 1657 worden er in Ameide al paardenmarkten gehouden. Veel meer nog dan tegenwoordig leefde de bevolking naar deze feestdag toe. Wat het carnaval was voor het zuiden, dat was de paardenmarkt voor Ameide.
Familie en vrienden kwamen op bezoek en in ieder huis werd gezorgd voor dikke soep met kluif en gestoofde peren zodat onverwachte gasten altijd mee konden eten. Volop vermaak was er op de kermis en eigenlijk mocht iedereen die dag wat dieper in het glaasje kijken. Dit laatste liep soms zo uit de hand dat het geld voor de wintervoorraad piepers werd “verdronken” maar dat mocht die dag de pret niet drukken.
In 1870 beleefde de paardenmarkt haar hoogtepunt met een aanvoer van 2.000 stuks paarden. Pony’s waren er in die tijd nog vrijwel niet.
Voor hotel “’t Fortuin”, waar de paardenfokkers en kooplui konden overnachten, stond het zo vol met paarden dat men over de paardenruggen heen moest klimmen om binnen te kunnen komen.
Ook in de schuur bij het Tienhovense veer stonden tientallen paarden gestald.
Mede door de uitbreiding van de wekelijkse markten elders, en de mechanisatie in de landbouw, werd de aanvoer van paarden na 1900 steeds minder en de paardenmarkt bereikte haar dieptepunt in 1926, toen er slechts 2 paarden op de markt kwamen.
Dit had het einde kunnen betekenen voor de Termeise paardenmarkt, als niet o.a. de heren L. van Staveren, W. van Kekum, P. Peterse en G. Terlouw hun krachten hadden gebundeld en in 1929 de paardenmarktcommissie oprichtten.
De ambachtsheer van Ameide, sinds 1885 een lid van de fam. Stolk, stelde prijzen beschikbaar en een van de eerste prijzen was een nieuw wagentuig – in die tijd een prachtigeprijs.
In 1959 bracht de commissaris van de koningin dhr. Klaassens, ter ere van de paardenmarkt een bezoek aan Ameide, hetgeen ook als hoogtepunt in de Termeise paardenmarkt geschiedenis genoemd mag worden.
De laatste jaren komen er steeds ± 130 paarden en pony’s naar Ameide om gekeurd en verhandeld te worden.
De paardenkeuring is in twee onderdelen verdeeld n.l. rijpaarden en tuigpaarden.
De pony’s zijn meestal in drie rassen vertegenwoordig: shetlanders, welsh en new forest.
De keuring wordt gedaan door officiële keurmeesters.
De paardenmarkt commissie van 1979 – met als voorzitter dhr. C. de Jong – vindt dat aan een jubileum niet zomaar voorbij kan worden gegaan, omdat hierdoor in feite de oprichters worden gehuldigd.
Ter ere van haar lustrum heeft de commissie dan ook voor een uitgebreid en feestelijk programma gezorgd.
Na het programma doorgelezen te hebben, zult u – net als wij – ontzettend veel zin krijgen, om deze 2e donderdag in oktober weer eens ouderwets met familie, vrienden en kennissen feestelijk door te brengen.
Woensdag 10 oktober, 18.30 uur:
Vertrek van de Dam door een koets en een Jan Plezier met daarin burg. C. Bakker en de paardenmarktcommissie.
Muzikale omlijsting door de drumband, de Unie en Crescendo.
19.30 uur:
Receptie voor genodigden in ’t Spant.
20.30 uur:
Een gezellig samenzijn waarbij iedereen welkom is voor een dansje, met muziek van het Musiquette Combo.
Donderdag 11 oktober 9.00 uur:
Aanbieding van het eerste boek van dhr. Freek de Groot “Het visioen van de wraak” op het stadhuis aan burg. C. Bakker.
De gehele dag staat boekhandel Crezée met de auteur de Groot in een boekenkraam op de markt.
10.00 uur:
Paarden- en ponykeuring op de Prinsengracht.
13.00 uur:
Prijsuitreiking van de keuring in ’t Spant en trekking van de verloting met als prijzen een paardeveulen en twee ponyveulens.
14.30 uur:
Ponyshow op het grasveld aan de Prinsengracht georganiseerd door de Giessenruiters. Iedereen met pony mag hieraan deelnemen.
Ringrijden voor losse paarden en aangespannen paarden.
± 16.00 uur:
Voor ieder kind is er gelegenheid om een ritje op een pony te maken op het grasveld.
16.30 uur:
Wedstrijd touwtrekken. 5 Personen uit één gezin kunnen hieraan meedoen. (Een aangetrouwd gezinslid mag ook)
Kampioenschap koekslaan van Ameide – hier is een leuke wisselprijs aan verbonden. Dit wordt meteen een jaarlijks terugkerende traditie.
18.30 uur:
Start A.K.A.-rit bij garage de Groot.
19.00 uur:
Trekking 2e verloting in ’t Spant.
1e en 2e prijs is een varken en er zijn nog vele andere prijzen te winnen.
20.00 uur:
Aanvang van een feestelijke avond.
Orkest de Nijs zorgt voor muziek en de artiestengroep de Wilpie’s zorgen voor verder amusement.
Biljartver. “LEKZICHT” in nieuwe accommodatie.
Dinsdag 28 augustus was het een grote dag voor de nieuwe B.V. “Lekzicht” te Ameide.
Voorzitter Eim de Groot heette tijdens de druk bezochte receptie B. & W. van Ameide, het distr. bestuur en afgevaardigden van de distr. clubs welkom.
Hij memoreerde de prettige samenwerking tussen het echtpaar v.d. Laan (eigenaars van Cafe-restaurant “Lekzicht”), Rien de Kruyk en het bestuur.
Bracht dank aan alle sponsors en in het bijzonder aan Rien de Kruyk voor al zijn werk en voor de 2 nieuwe biljarts waarop deze avond Raymond Ceulemans en Cees van Oosterhout zullen spelen.
“Ik hoop dat onze teams op organisatorisch en speltechnisch gebied hoge ogen zullen gooien” aldus besloot een vlot gastheer en voorzitter Eim de Groot.
Hierna sprak burgemeester C. Bakker: “bij uw uitnodiging dacht ik eerst dat B.V. besloten vennootschap betekende. Hieruit blijkt dat ik van biljarten weinig afweet. Ik wens u namens B. & W. veel sukses. De accommodatie is uitstekend en ik hoop dat de prestaties van uw teams hoog zullen zijn. Ook het echtpaar v.d. Laan wens ik veel sukses met deze nieuwe accommodatie. Een café is een ontmoetingspunt in een dorp.” Hierna gaf de burgemeester een envelop onder couvert aan voorzitter de Groot.
Oud-Termeienaar schrijft romans.
Binnenkort zal bij de uitgeverij Den Hartog te Utrecht verschijnen de streekroman “Het visioen van de wraak” door F. H. de Groot.
Inmiddels is ook bericht ontvangen dat zijn tweede roman, “Naar een nieuw Vaderland”, zal worden uitgegeven bij “De Banier” in Utrecht.
Freek de Groot is bij veel Ameidenaren geen onbekende. En zeker kennen de ouderen hem als zoon van Kee van Tienus Kool van de Hoogewaard. Maar ook de anderen weten wie we bedoelen met de zwager van slager Aart Muilwijk.
In de jaren vijftig woonde heer De Groot in de Fransestraat. Was toen ambtenaar ter Provinciale Griffies van Zuid-Holland en Utrecht. Maar deze werkkring trok hem niet, zodat hij in overleg met meester De Haan besloot om te gaan studeren voor onderwijzer. Door het volgen van een schriftelijke cursus haalde hij de akte in twee jaar.
Dat was in 1953. En reeds de volgende dag na het examen kreeg de heer De Groot een benoeming aan de Christelijke Nationale School te Lopik.