De Franse keuken in restaurant De Kruyt-Hoeve te Tienhoven
TIENHOVEN – Al enige tijd is er in de Franse keuken een sterke verschuiving naar een ander soort koken. De klassieke kookkunst, die zich altijd manifesteerde door middel van zware sauzen en garnituren maakte plaats voor de lichte keuken, vaak betiteld als nouvelle cuisine.
De kenmerken van deze keuken zijn o.a. het gebruik maken van optimaal verse produkten waarbij men iets liever niet gebruikt dan genoegen nemen met een mindere kwaliteit, lichte sauzen en gerechten zo kreëren dat alle ingrediënten hun eigen smaak blijven behouden. Deze keuken is zo geperfektioneerd door een aantal heren koks dat we ook in Nederland in staat zijn om ons in zo’n vijftigtal restaurants te laten verwennen. De schilderijtjes die men daar op bord voorgetoverd krijgt zijn zo zalig en verrassend van smaak dat het zelden bij een eerste kennismaking blijft.
Nu was het tot nu toe altijd alleen maar mogelijk om deze geneugtens te nuttigen in een aantal à la carte restaurants met een bescheiden aantal gasten, maar daar komt nu verandering in. In restaurant De Kruyt-Hoeve, een fraai gerestaureerde hofstede aan de Lekdijk te Tienhoven heeft zich een wisseling van de wacht voorgedaan. Een nieuw team van uitstekende vakmensen gaat het restaurant exploiteren, en hoe! Het blijft een restaurant alleen voor gezelschappen maar er wordt voor de volle 100% gewerkt voor een tot in de puntjes verzorgd diner. Om dit te bereiken is er een totaal nieuwe keuken aangeschaft en als u de uiterst verzorgde tafel gedekt ziet met een zacht goudkleurige damast tafellaken en een schitterend geschulpd servies begeleidt door hoge halfkristallen glazen herkent u in een oogopslag de liefde voor het vak die daarachter verscholen ligt.
Ook de kunst krijgt een plaats in De Kruyt-Hoeve door middel van regelmatig wisselende exposities. De eerste kunstenaar die hiermede de spits afbijt is dhr. Willem A. Muysert uit Schoonhoven.
Vanaf de eerste week in augustus kunnen de gasten van zo’n kleine twintig pentekeningen genieten die voor het merendeel bestaan uit poldergezichten gemaakt in de Alblasserwaard.
Regelmatig kunt u dhr. Muysert, die inmiddels gepensioneerd is, ergens in de polder aantreffen waar hij zijn liefde voor het landschap op papier zet.
Zijn pentekeningen zullen uitsluitend tot hun recht komen in De Kruyt-Hoeve.
Bloemtiek “’t Kooitje” te Ameide in een andere behuizing
AMEIDE – Al enige weken zijn Corrie en Maarten Kooy bezig om in hun tuin een 9000 liter houten wijnvat om te toveren als verkoop/etalage-ruimte en slechts voorlopig als verkooppunt dienst gaat doen.
Wij moeten wel beamen dat het een leuk nostalgisch geheel is geworden.
Corrie Kooy vertelt enthousiast over haar werk. Tegenwoordig maakt zij ook bruidsboeketten en korsages van droogbloemen en gemengde boeketten (zowel droog als vers).
De openingstijden zijn nu donderdag en vrijdag. Uiteraard kan men ook telefonisch bestellen.
De goed van de tongriem gesneden Limburgse vertelt ons nog terloops: “Ik ben niet het type om vast te zitten. Mijn opzet is altijd iets aparts te maken in droogbloemen”.
Een nieuw gezicht in Café-petit restaurant Lekzicht
AMEIDE – Café-, petit restaurant Lekzicht, annex diskotheek, heeft weer nieuwe eigenaars en wel de in onze streek zeer bekende familie Kramers.
Nadat de heer Kramers zijn goed lopend café aan het Dorpsplein te Meerkerk had verkocht is hij uit onze streek vertrokken.
“Elders kon ik niet wennen, ik ben blijkbaar zo aan deze streek verknocht, ik moest terug”, aldus een rustig pratende heer Piet Kramers en zijn vrouw Janny, die dit alles beaamt.
Wij van onze kant zouden willen opmerken: “Ameide is dan wel geen Meerkerk, maar het is er ook goed toeven. Wij wensen u goede zaken”.