Zalmvisserijtentoonstelling in Ameide
AMEIDE – Het slanke, gestroomlijnde lichaam wijst er al op dat de zalm is gebouwd op snelheid. Dat dit inderdaad zo is, blijkt uit de lange, taaie strijd en de krachtige sprongen van een aan de hengel geslagen zalm. De zalm is 100-125 cm. lang, met uitschieters tot 150 cm.
Hij heeft een zilver-grijze rug, naar groen neigende zijden en een zilveren buik. Rug en zijden zijn bedekt met zwarte vlekjes. Naar hem is de familie Salmonidae vernoemd, een familie met 5 geslachten, die samen ongeveer 25 soorten omvatten, waaronder de forel.
Het is een anadrome vis. Dat wil zeggen dat hij in zee leeft om zich te voeden en naar het zoete water trekt om zich voort te planten. Men kan van mening verschillen over het probleem of de zalm oorspronkelijk een zoutwaterbewoner was die later de rivieren optrok om paaien of dat het een zoetwatervis is die naar de zee is getrokken om ziek te worden. De meeste gegevens die we tot nog toe kennen pleiten voor de eerste mogelijkheid.
Zo wordt de zalm als soort globaal beschreven in de Dieren-Encyclopedie van uitgeverij Het Spectrum. Tenslotte is het belangrijk om te weten wat voor vlees we in de kuip hebben als we het over zalm hebben. Met name bij Tienhoven, daar waar nu camping De Koekoek ligt, werd vroeger de zalmvisserij uitgeoefend. Een zekere mijnheer Van Straten beschreef in een artikel uit 1946 de zalmvisserij in deze streek aldus: ” ’t was ook een schilderachtig gezicht, de grote sleepzegen half cirkel-gewijze in de rivier te zien uitroeien en vervolgens door een twintig á dertig man aan land te zien trek ken. In het begin van mijn jeugd was alles nog handwerk, zonder eenig hulpmiddel. Later werd het aan land trekken vergemakkelijkt door gebruikmaking van een grote spil. En als dan het inhalen van de zegen bijna was afgelopen, tuurden wij ingespannen of er nog geen streep door het water begon te lopen. Immers een streep was het onmiskenbaar teeken dat zich grootvisch in het net bevond”.
500-ste inwoner van Tienhoven Adrianus Jan Theodoor Streefkerk
TlENHOVEN – Woensdagmorgen 30 juni werd op het Gemeentehuis te Ameide de 500-ste inwoner ingeschreven en wel Adrianus Jan Theodoor Streefkerk, zoon van Gerrit Streefkerk en Nel van der Hek.
Het werd een ware happening in hun prachtig, zelf door aannemer Gerrit Streefkerk in zijn vrije tijd gebouwde, landhuis aan de Tiendweg 15. Loco-burgemeester G. den Oudsten, met echtgenote, kwamen hun gelukwensen namens het gemeentebestuur van Tienhoven aanbieden en de wethouder deed dit vergezeld gaan van een spaarbankboekje met f 50,- er op gestort en deed bovendien nog de mededeling dat hun 2e zoon Andreas bovendien nog een bestek met inskriptie zou krijgen.
Ongeveer 10 jaar geleden werd ook de vijfhonderdste inwoner in Tienhoven ingeschreven, maar doordat er de laatste zestien jaar niet gebouwd werd liep het inwonertal hard terug. Door de nieuwbouw van de laatste jaren gaat alles weer crescendo in Tienhoven.