Vrouw en Beroep; Zr. Hagoort: wijkverpleegkundige
“Beroep met een lach en een traan”, Interview: Jeany Mudde-Crezée.
AMEIDE – “Al vanaf ’t moment dat ik nét kon praten, schijn ik gezegd te hebben dat ik verpleegster wilde worden. Na de MULO ben ik ook inderdaad met de verpleegstersopleiding in het Diaconessenhuis te Utrecht begonnen. Toen moest je ná die opleiding nog een extra kraamaantekening halen en alles bij elkaar heb ik zo’n zeven jaar in het ziekenhuis gewerkt.
Het contact tussen patiënt en verpleegster was voor mij op den duur niet intensief genoeg en ik begon aan de wijkverpleging te denken.
Eerst ben ik nog een poosje particulier verpleegster geweest en toen ik wat geld had gespaard kon ik de 1-jarige dagopleiding aan de wijkschool gaan volgen. Je had dan een jaar lang geen inkomsten, want je kon er niet bij werken. Na dat jaar zat ik dus behoorlijk op “zwart zaad” en ben overal gaan invallen als wijkverpleegster.
Dit vertelt zr. Hagoort, wijkverpleegkundige te Ameide. Ze is geboren en getogen in de stad Utrecht. Maar voor haar stond vast dat ze een werkkring wilde vinden op ’t platteland. Toen er een vacature in Ameide vrij kwam is ze daar direct op afgestapt en ‘daar zit ze nu al weer zo’n kleine 20 jaar.
Vogelvereniging “Ons Genoegen” houdt weer haar jaarlijkse tentoonstelling
AMEIDE Voor de 27ste maal organiseert bovengenoemde vereniging weer haar tentoonstelling. Deze wordt gehouden in “Het Spant” te Ameide op vrijdag 26 en zaterdag 27 november a.s. Vrijdag worden de kanaries, parkieten en tropische vogels door een 3-tal keurmeesters stuk voor stuk gekeurd.
Vrijdagavond van 7 – 11 uur is deze tentoonstelling geopend voor het publiek, en zaterdag van 2 uur n.m. tot half 10 ’s avonds.
Paul Versluis 25 jaar in overheidsdienst
AMEIDE – Dinsdag 9 november werd in bijzijn van familie, enige chefs uit Gorinchem, kantoorhouder K. v.d. Berg uit Meerkerk en de heer Meijer, direkteur der P.T.T. uit Gorinchem, Paul Versluis gehuldigd.
In een leuke, waarderende toespraak memoreerde de heer Meijer de loopbaan van Versluis. Begonnen als mandenmaker, daarna café-houder en 25 jaar geleden in overheidsdienst als besteller in Ameide en de laatste 5 jaar in Meerkerk.
Als blijk van waardering ontving de heer Versluis een oorkonde, de bekende envelop onder couvert en een prachtig bloemstuk.
N. Pek & Zo. te Ameide krijgt 340 m2 verkoopruimte
AMEIDE – Wie kent de zaak Pek niet. Een zich zeer snel uitbreidende zaak in Hi-Fi geluidsinstallaties, T.V., Video, wasmachines en wasdrogers, koelkasten, wasautomaten, rijwielen, bromfietsen, grasmachines, elecktrische huishoudelijke apparaten en andere huishoudelijke artikelen. Met een grote sortering doe-het-zelf artikelen op het gebied van elektra, waterleiding en geluid. En niet te vergeten schaatsen. Daarnaast heeft men nog een afdeling vervoer voor schoolkinderen naar diverse plaatsen (Gorinchem en Utrecht), taxi, ziekenvervoer, trouw- en rouwrijden. Een indrukwekkende opsomming van bedrijvigheden.
In 1958 vestigde Klaas Pek (na een langdurige samenwerking met garage Hamoen) zich aan de Broekseweg. De voorkamer van zijn woning werd ingericht als winkel. De T.V. was in opkomst. Waren er ’s avonds uitzendingen dan stonden de mensen buiten urenlang voor de etalage te kijken.
In 1959 werd de werkplaats op de hoek Paramasiebaan-Broekseweg, nu Aaksterveld, gebouwd en hield men tijdens de Paardenmarkt daar zijn eerste show.
Een jaar later werd voor de werkplaats de winkel met woonhuis gebouwd en in 1976 werd deze weer vergroot door toevoeging van een ruimte welke net zo groot was als de bestaande. Een verdubbeling dus.
Toen had men 200 m2 vloerwinkeloppervlak. Nu is men bezig dit uit te breiden tot 340 m2.
Nog voor de St. Nicolaas-aktie is het bestaande kantoor uit de winkel verhuisd naar een nieuw gebouwd gedeelte aan de winkel. Hier heeft men nu de beschikking over een ruim kantoor van circa 20 m2.
Officiële opening “Hendrik van Brederodeschool” te Ameide
AMEIDE – Op 8 oktober j.l. vond de officiële opening plaats van de geheel verbouwde en uitgebreide “Hendrik van Brederode school” aan de Liesveldweg. Na precies 22 werkweken werd deze school voor openbaar onderwijs geopend. De festiviteiten begonnen om drie uur in de middag met het rammeien van de deur door enkele “geuzen jongens”. Dit ging gespaard met trompetgeschal door 2 leerlingen, en met heel veel regen. Het laatste weerhield het talrijk opgekomen publiek, waaronder vaders, moeders, leerlingen en genodigden, er niet van dit gebeuren bij te wonen en de jeugdige “geuzen” aan te moedigen.
Toen de deur eenmaal “open gebeukt” was, werden de genodigden naar de gemeenschapsruimte geloodst, terwijl de kinderen naar de noodlokalen gingen, waar hen een verrassing stond te wachten.