Het Nieuwsblad 2017-2 omvat 52 bladzijden en staat weer boordevol met interessante artikelen.
Lid worden
Alle leden van de vereniging ontvangen dit Nieuwsblad. Wil je dit Nieuwsblad graag ontvangen, schrijf je dan in als lid van de Historische Vereniging via dit aanmeldformulier. Je ontvangt dan voortaan de Nieuwsbladen die één keer per kwartaal uitkomen.
Bestellen
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad bestellen voor een bedrag van € 4,50. Eventuele verzendkosten worden in rekening gebracht.
Downloaden
Je kunt deze editie van het Nieuwsblad:
In de hierna volgende inhoudsopgave en voorwoord van de hoofdredacteur lees je zoal wat dit Nieuwsblad heeft te bieden.
- Van de hoofdredacteur
- Verenigingsnieuws
- Algemene ledenvergadering 2017
- Dodenherdenking Ameide en Tienhoven, 4 mei 2017
- Reacties van leden
- Historische Vereniging scoort wederom uitstekend bij Rabobank
- Open Monumentendag
- Excursie naar Watersnoodmuseum en Zierikzee op zaterdag 16 september 2017
- Ontwikkeling ledenbestand
- Beeldbank voor dorpen in Zederik
- Berichten van de web-redactie
- Expositie 360 Jaar Paardenmarkt te AMEIDE op 11 t/m 14 oktober 2017
- Lager onderwijs in Ameide tot 1920 I. De periode tot 1880
- Lager onderwijs in Ameide tot 1920 II. De schoolstrijd. Orthodoxen en Liberalen
- Rijksbakenmeester, een vergeten beroep
- P.J. Heijboer en het Tienhovensche Veer eind 19de eeuw
Om je een indruk te geven wat er aan interessante artikelen in dit Nieuwsblad staan, volgt hierna het voorwoord van de hoofdredacteur:
Beste leden en meelezers van het Nieuwsblad,
Voor u ligt het tweede nummer van de 28ste jaargang van het Nieuwsblad van de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven – het zomernummer van juni 2017. We beginnen weer met allerlei verenigingsnieuws en andere actualiteiten. Op de goed bezochte ALV werd de aftredende secretaris, Cees Broekman, tot erelid benoemd. De HVAT deed het weer uitstekend bij de Rabobank Clubkas Campagne. Toekomstige HVAT activiteiten zijn de Open Monumentendag op 9 september 2017, de excursie naar Zeeland op 16 september 2017 (er zijn nog plaatsen beschikbaar) en de expositie over 360 jaar Paardenmarkt in Ameide van 11 t/m 14 oktober 2017.
In dit blad staat ook een verslag van de 4-mei-herdenking. De dodenherdenking had dit jaar een bijzonder karakter. Op initiatief van de HVAT is bij het monument een tweede plaquette met namen van oorlogsslachtoffers onthuld. Hierop staan de namen van acht personen, die in Ameide of Tienhoven zijn geboren maar daar in 1940 niet meer woonden. Twee kleinzonen en naamgenoten van twee slachtoffers, D. Beijerinck en J.H.M. van Bonzel, hebben in aanwezigheid van burgemeester A.F. Bonthuis de plaquette onthuld. Nabestaanden van beide slachtoffers waren zeer onder de indruk van de wijze waarop we in Ameide en Tienhoven de 4-mei-herdenking vorm geven. Zij hebben mij laten weten zeer dankbaar te zijn voor de actie van de HVAT om hun grootvader weer een plaats te geven in hun geboorteplaats. Voor mij persoonlijk was deze avond een buitengewone belevenis, omdat ik leiding mocht geven aan deze bijeenkomst.
Maar er staan natuurlijk ook weer ‘echte’ artikelen in dit nummer. De eerste twee gaan over het lager onderwijs in Ameide tot ca. 1920. Tot 1890 was er slechts één (openbare) lagere school. Na de stichting van een bijzondere school woedde hier tussen 1890 en 1920 een vrij felle schoolstrijd tussen de aanhangers van openbaar en bijzonder onderwijs. Gelukkig bleef het meestal beperkt tot een woordenstrijd. Een aantal in mijn ogen bijzondere voorvallen wordt in deze artikelen besproken.
Tussen 1871 en 1922 is Ameide gedurende ruim 50 jaar de standplaats geweest van een vijftal Rijksbakenmeesters. Zij moesten ervoor zorgen dat (hun deel van) de Lek veilig te bevaren was. Hoewel schippers nog wel zullen weten wat een bakenmeester was, is het inmiddels een vergeten beroep. Hun taak is overgenomen door de riviermeesters van Rijkswaterstaat.
Het pontveer in Tienhoven heeft gedurende vier eeuwen passagiers, dieren en goederen vervoerd over de Lek, heen en weer naar Jaarsveld. In het l861 wordt Pieter Johannis Heijboer de nieuwe veerman en uitbater van het veerhuis. Hij laat in 1875 een nieuw veerhuis bouwen. Behalve veerman was Heijboer ook geruime tijd ontvanger van de gemeente Tienhoven. Die ambtelijke functie legde hem een aantal beperkingen op. Zo mocht hij geen huur meer vragen voor het gebruik van de gelagkamer van het veerhuis als vergaderplaats van de gemeenteraad van Tienhoven. Toen hij enige tijd in Ameide wilde wonen heeft hij in een brief aan Koningin Wilhelmina om toestemming gevraagd en gekregen. Met koninklijke goedkeuring woonachtig op de Voorstraat in Ameide. Een hele eer, zou ik zeggen. Ik wens u wederom veel leesplezier toe.
Met vriendelijke groeten,
Bram Provoost